• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    KAERO
    KAERO --- ---
    VOYTEX: Cas ucitelu na ZS/SS se nemusi pocitat do financni bilance? Proc? Co myslis tim 'testovanym modulem'? A co myslis tim 'mimo testovanym modulem'? Mas tam baterie - tazke musis zajistit, aby ty baterie vydrzely pretizeni pri startu a vakuum. Jak zajistis aby tam studenti dali jen ty spravne baterie? Co spusti ten mechanicky spinac pri vypusteni? Jakym zpusobem studenti provedou prenos obrazu? Pokud to ma zajistit SpaceX, tak to bude asi vice kamer? Versus jedna na Starmanovi. Takze jen jeden pokus? Nebo vice? Tim ale rostou naklady na kamery, spojeni, prenos.
    Takhle jak to popisujes to spis smeruje k tomu pouzit dokumentaci k CubeSat a nechat to studenty nastrkat dovnitr. Nastudovat dokumentaci ke CubeSatu neni uplne trivialni. To udela kdo, ucitel nebo student? A jak rychle? Kdo zaplati ucitele? Stale nam zbyvaji minimalne testy pevnosti, kdo je zaplati? To vse se vejde do ceny 1 ojete tesly? Proc si to myslis ze to bude levnejsi/drazsi?
    A ignorujes argument casu. Jak rychle studenti neco vyrobi a nastuduji? Jak rychle se provedou bezpecnostni testy? Jak to sesynchronizujes se startem neozkousene rakety?

    A treba - proc NASA nedala studentske projekty na nevyzkousene rakety? Pritom NASA dela se studenty casto. Prenosy ze Shuttlu se studentskymi experimenty byly uz mockrat.

    Jen tak pro srovnani, vyvoj VZLUSAT-2 stal 20 mega (za start zaplatili 2 mega). Ojeta tesla stoji kolik? Asi 1 mega?
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    KAERO: "Vyborna reklama" ok, tak to neni co resit.

    Jink cas by padl na ucitele ZS/SS pri projektovych dnech, zajistili by formalni pozadavky. SpaceX by si pak vybrali.
    Elmag komp. (to je to RF) by se resila jen jednou, pac mimo otestovanyho modulu by tam nebyla elektronika. Aktivace bateriovych zdroju pekne mechanicky pri vypusteni. Jednoduchy pokusy jako sledovani zmeny skupenstvi, kolorimetrie, rozpad pigmentu vlivem zareni, sledovani kosmiku na levnych CCD, ruzne stinenych, drobny kineticky pokusy a tisic dalsich sly polepit logem a stovka deti mohla mit motivaci do zivota. Jenze reklama.
    KAERO
    KAERO --- ---
    VOYTEX: okruh projektu omezis, ale stejne musis studentske vytvory prezkouset, nemuzes studentum duverovat v pripade prvniho startu rakety. Takze ty penize na tohle by padly tak i tak. Vakuove testy, vibracni a zatezove testy, elektromagneticka kompatibilita, je toho celkem dost. Penize na vyvoj studentskych modulu taky nevzniknou samy od sebe. Tohle by urcite dalo par milionu, a srovnavas to s ojetou teslou a testovacim skafanderm urcenym na vyhozeni?
    Navic by se musela vypsat soutez, studenti musi mit cas na praci (rok), a synchronizovat to vsechno s neznamym startem rakety ve vyvoji je beh na dlouhou trat.
    Navic nezapomen ze fotka Starmana byla ve vsech novinach. Vyborna reklama, ktera mozna prinesla spoustu zakazek (tehdy jeste SpaceX nedominovalo uplne, dnes uz reklamu asi nepotrebuji).
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    KAERO: kompatibilita se dala zajistit omezenim okruhu projektu tak, aby nepredstavovaly chem/rad/bio/kinet/therm/RF nebezpeci a standardizovanym A/V/data modulem pro vystup. Ty kamery mohly sledovat rust krystalu v beztizi misto crash test dummie a palubky. Auto, dummie a skafandr staly par mega, ktere se mohly investovat inteligentneji, coz jsem doufal ze je zrejme, ale neni.
    KAERO
    KAERO --- ---
    VOYTEX: porad to byl pokrok, do te doby se pri prvnim letu rakety jako zatez pouzival ocelovy nebo betonovy blok. Ani studenti by nebyli nadseni kdyby jimi pracne vyrabene sondy udelaly papa ve spektakularnim vybuchu:)
    Navic by studentske projekty taky musel nekdo platit (nejaka grantovka), a musely by prochazet kompatibilitou (co kdyz tam student da neco co ohrozi test rakety). Timpadem by i ty studentske projekty staly podle mne docela dost penez a casu.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    DZODZO: slunce, prulet atmosferou a perchloraty v pude a prachu moc potvurek neprezije. Krome toho na tom nesejde, kosmir je pln zivota.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ušetřím vám práci. Nejlepší reakce na
    https://twitter.com/elonmusk/status/1587631360025542656

    je
    https://twitter.com/DianaWallace888/status/1587632879244398592

    :-)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Za poslední kvartál měla Tesla (3,3 $ miliard) větší čistý příjem (net income) než Toyota (3,1 $ miliard).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mozno to auto pred odpalenim ponorili do dezinfekce :)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    DZODZO: oni tehdy po akvizici orbitu spocitali dvoucifernou pravdepodobnost srazky s Marsem do nejakych 150? let, musi to tu byt v komentarich.

    Poslat neco uzitecnejsiho jako studentsky pokusy zrejme nebylo tak cool fjucr jako poslat dvoutunovej mp3 player s jednou Bowieho pisnickou (ktera je ale dobra) a dvema kamerama.
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: Proč jen na Mars, může ho něco trefit, hodit na jinou dráhu a i v přeživší části trosek by se hypoteticky bakterie mohly dostat a spadnout třeba na některý vhodný měsíc Jupitera...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    dival som sa ze uz updatli wiki na success ( https://en.wikipedia.org/wiki/Falcon_Heavy ) ale zaujalo ma tam toto:

    "The Planetary Society was concerned that launching a non-sterile object (as was done on the Falcon Heavy Test Flight) to interplanetary space may risk biological contamination of a foreign world.[88] Scientists at Purdue University thought it was the "dirtiest" man-made object ever sent into space, in terms of bacteria amount, noting the car was previously driven on Los Angeles freeways. Although the vehicle will be sterilized by solar radiation over time, some bacteria might survive on pieces of plastic which could contaminate Mars in the distant future.[89][90]"

    tam sa pocita s tym, ze jedneho pekneho dna spaceman dolieta a havaruje na marse?
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    ... tak GSO je hodne vysoko, takze to chce celeho soudruha...
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: Sem ne, při přímém letu nan GEO, jak tu někdo mezi tím stihne napsat, je fakt lepší ten třetí stupeň utopit...
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    DZODZO: S tím se počítá běžně. Tohle a bohužel několik dalších misí je nestandardní, tedy bez přistání centrálního stupně (díky tomu, že letí přímo na GSO - geosynchronní dráhu).
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    DZODZO: proč by ne, jednou už se jim podařilo přistát se všema třema
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Zmestia sa im do takeho setupu landing legs?
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    TOXICMAN: Tak ještě chvíli poletí. Běžel o 90 s déle, než boční. A než sebou plácne...
    Ale už se těším na misi s přistáním všech 3 stupňů.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    150. a 151. pristani!
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    RIP center core, byls dobrej :D
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    Takhle to mam rad... :-D

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam