SUMAC: hele, tohle je přehnané. Na americké poměry Elon fakt neudělal nic moc extra nemorálního (musíš si fakt dát dobrý pozor na to, s čím to srovnáváš...). A nezapomínej: velká většina amerických korporací podniká v podstatě ve zbrojním průmyslu a tím pádem žije z vládního rozpočtu na obranu. SpaceX je v tomhle ohledu opravdu vyjímečná firma, která sice prijímá zakázky na vypouštění družic od kohokoliv, ale dosud ji nebylo možné považovat vysloeně za zbrojovku. A už tenhle drobný detail dělal z Elona "etičtějšího podnikatele", než naprostou většinu zbytku amerického průmyslu...
Jedním ze specifických a u nás málo chápaných rysů americké pravice je její izolacionismus, neochota k "exportu demokracie" do jiných zemí. Projevoval se dost hlasitě za první i před 2.světovou válkou. Já sice s Elonovým rozhodnutím pochopitelně nesouhlasím, ale bagatelizovat ho jako neetické je podle mě hrozné zjednodušení...
Faktem je, že vojenské využití teritoriálně neomezené satelitní internetové komunikace napadne asi každého. V současné době se hraje o to, jestli terminály Starlinku budou povolené v desítkách zemí, které se tohohle bojí. A to závisí na tom, jestli Elon demonstruje, že je připraven na požádání svůj internet na nějakém území vypnout (a pokud ano, jaká budou v tomhle ohledu platit pravidla hry).
Je to něco, s čím nemusím souhlasit - jako někdo, kdo si přeje rychlé vítězství Ukrajiny a minimalizaci obětí nevyprovokované agrese. Ale asi chápu proč se to děje a že Elon ví, že nejdrůznější vlády všude po světě, kde by rád dělal business (a co já vím: konkuroval třeba Číně rozdávající mobily v Africe, apod.) nyní napjatě sledují, jaká rozhodnutí udělá.
MRAKY: u Elona je to součást image, že se prezentuje jako subjekt, který zvládá něco, co žádná vláda na světě nedokázala... (proto postupně připoutal pozornost a imaginaci libertariánů, mimochodem..).