• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: vidis a ja myslel, ze je to o direktivnich prikazech a likvidacich, jak si psal.

    Takze to bude spis o regulaci emisi (negativnich externalit, ktere zvesela jak idioti vsichni dlouhodobe ignorujeme), nez regulaci technologii samotnych.

    Jabka hrusky, ale to prece nevadi. Dulezity je mit na koho nadavat
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: lze likvidovat třeba i jen "vhodně nastavenou" taxonomií + extra regulacemi, ale jinak si svinstva tlačená skrze EK do EU hledej sám
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: se s tim smir, baterie v mobilech vydrzi prd, protoze jsou nonstop prehrate a nemaji vetrak
    kolik vydrzi aktivne chlazena baterie vim treba z auta, kde mame NiMH baterku uz 11 let a kapacita je stale pres 95%, ze lidi neumi nabijet monoclanky AA, resp. je opet pouzivaji s zarizenich bez vetraku vubec neznamnea, ze NiMH je odsouzenihodna technologie, ktera rychle degraduje, proto ze to nejaky PR clanek tvrdi.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: prosimte, hrozne rad bych sis tebou zahudroval, ale nez se do toho pustime, poslal bys mi link, kde EK EU direktivni prikazy zakazuji uzravani nebo vyuzivani jakychkoliv bateriovych technologii?

    Zajimal by me me i ten EU zakon o lilvidaci JE.

    Diky.
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: jenže to záleží od toho kdo jaké baterie do úložiště použije resp. jinak řečeno je třeba, aby každá technologie takříkajíc uzrála - což je přesně to, co direktivní příkazy EK EU neumožňují, takže stabilní a dobře sloužící technologie se zakazují (motory) a dokonce likvidují (JE v DE) předčasně a zároveň se direktivně určuje budoucnost (soláry, větrné nakonec zálohované plynem či dokonce tím uhlím jako v DE a to de-facto i pro "baseload" namísto JE, šílená akumulace v baterkách - to už i ty přečerpávací by byly mnohem lepší).

    Prostě ideologie zase jednou převládla nad realitou, technikou a fyzikou, takže náraz bude drtivě zničující (až budou €Urosoudruzi muset přiznat, že to nebylo zasazeno do realistických rámců)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: nejake generalizace na tema bateriovych ulozist jsou naprosto nesmyslny. Spousta laiku bohuzel odvozuje vlastnosti baterii od svy zkusenosti s pouzivanim mobilu

    Viz napr.

    Iron flow batteries offer unlimited cycle life and no capacity degradation over a 25-year operating life.

    The Benefits of Flow Batteries Over Lithium Ion
    https://www.powermag.com/the-benefits-of-flow-batteries-over-lithium-ion/#:~:text=Iron%20flow%20batteries%20offer%20unlimited,a%2025%2Dyear%20operating%20life.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PES: u lifepo je to asi 1% za rok, tu mas baterku instalovanu 18.9.2018 co je asi 4,5 roka a SoH 96%, ak to takto pojde dalej tak 20% pojde do haja za 20 rokov, uvidime

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: ja ani nevim, co je to za Soucka, je to nejaky akademik, nebo placeny PR specialistana najaty na velebeni uhli jako primarniho a nejsuprovejsiho zdroje tepla v rodinnych domech, idealne v loznici, aby jsi dychal dehty i ve spanku a tedy primarne placeny na absurdni kydani nesmyslnych argumentu na jakykoli alternativny zdroj tepla potazmo elektriny?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tesla (TSLA) slashes prices across all its electric vehicles again | Electrek
    https://electrek.co/2023/04/07/tesla-tsla-slashes-price-across-electric-vehicles-again/
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: Jo, ono jde krasne videt jak v evrope treba 3 tydny nefouka a nesviti, jak zminuje Soucek. Ale to je takove evropske hledisko. Obrovske polopouste v Texasu jsou mnohem vic oslunene nez nemecko. A prave ten masterplan od tesly mi prisel zase takovy moc USA-centricky.
    PES
    PES --- ---
    TOXICMAN: A jak dlouho vydrží takové úložiště v těžké zátěži, kterou mají dělat? Kolik % kapacity jde do háje s časem?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PES: u nesmyslu typu "životnost těchto baterií je asi 10 let" jsem přestal číst
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: ekonomicky za prachy na bateriová úložiště by bylo tolik bloků JE a s o dekády delší životností, že by se to vyplatilo - jenže byrokrati (a EUro-tzv.eko-pošuci - s vidinou prachů za všechno to neefektivní) rozhodli direktivně jinak.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: podívej, odpovědnost za financování bateriových úložišť pro průmysl leží tak trochu na průmyslu a jeho investorech. Bateriová úložiště pro domácnost jsou docela životaschopná, pokud jde jen o spotřebu domácností... a můžou zafungovat i jako decentralizovaná záloha.

    Samozřejmě, baterie pro plně obnovitelnou energetiku nestačí a pro zimní sezónu bude potřeba nějaká forma sezónního úložiště v průmyslovém měřítku... což litinové baterií při všem respektu k jejich potenciálu nejspíš nebudou...
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    DZODZO: mysleno na nyxu :)
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: bateriová úložiště obecně (a Musk jich produkuje hodně)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: nespletl sis klub? co ma Soucek s Muskem?
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: no a naopak něco z iUhli via NP...

    ENERGIE: Když pravda o bateriových úložištích není pravda - Neviditelný pes
    https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/energie-kdyz-pravda-o-bateriovych-ulozistich-neni-pravda.A230406_195422_p_ekonomika_nef

    Každý laik snadno bude každý žádat víc bateriových úložišť. Když bude mít k dispozici všechna fakta, rychle pochopí, kde je zakopaný pes.

    Pro poučenou debatu o možnostech bateriových úložišť je nutné vědět, jaká jejich celková kapacita je potřeba, jaký výkon musí být schopná dodat a kolik to celé bude stát. Vzhledem k tomu, že životnost těchto baterií je asi 10 let, je také potřeba výslednou částku násobit podle požadované doby fungování. Aby byla debata opravdu poučená, je alespoň v jejím závěru zmínit rizika. Včetně prakticky naprosté závislosti na Číně.

    Nic z toho se však v článcích na téma akumulace elektřiny nedočtete. Uváděné megawatty existujících bateriových úložišť v tuzemsku či ve světě laikovi nic neřeknou a čísla navíc vypadají často impozantně. Stejně pak působí výčet možného využití takových úložišť (např. zde). Ty údaje jsou sice pravdivé a ověřitelné, ale celá pravda vypadá jinak. A staví tato úložiště do zcela jiného světla...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Dost dobrej dokument. 30TW renewables, 240TWh uloziste, 0.21% plochy souse Zeme
    Levnejsi nez pokracovani ve fosilech, zadne omezeni na dostupne materialy (nejvic vyuziti ma lithium - 20%, ostatni mene).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: je to detailnejsia verzia toho co predstavovali na tej prezentaci investor day
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tesla releases its 'Master Plan Part 3' white paper with the math behind its plan to save the world | Electrek
    https://electrek.co/2023/04/06/tesla-master-plan-part-3-white-paper-math-behind-plan-save-the-world/
    Jeste jsem to necetl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam