• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PALEONTOLOG: Vsak se to tu jak ucitel ve skolce snazim vysvetlovat po padesaty. Neni to zadny fanboyovstvi. Musk je proste stejny prerostly technologicky nadseny dite jako Balmer, Zuck a dalsi tuna miliardaru. I u facebooku/instace se zavedlo plno featur, ktery se ukazaly jako debilni, tak se upravovaly nebo rusily. To same ve windows. Treba Win ME byly velka tragedie, to same visty. Neni to jen o Muskovi.

    Kdyz chce clovek technologie nekam posunout, tak se musi vydavat neprobadanejma cestama a neco z toho jsou proste picoviny. Pamatuju si jak jsem pred lety kupoval akcie Tesly a plno pratel mi rikalo, ze Musk je totalni kokot a Tesla do roka krachne. Dneska maj asi 20x vetsi hodnotu. Tesla prodala 2 miliony aut a zmenila celej svet elektromobility. Pred lety si lidi klepali na celo, kdyz Musk rikal ze chce aby prvni stupne raket pristavaly a byly znovupouzitelny. Opet plno nazoru jak je to kretenskej napad kterej nema nadeji na uspech. Dneska spaceX posila na orbitu jednu raketu tydne a prvni stupen bouchnul naposled buhvikdy. Opet Elon a jeho tym zmenili zpusob jakym se dopravuje material na orbitu.

    Zuck se pousti do metaversa, do AI a dalsich veci. Kdyz jsem psal do jednoho klubu, ze kupuju za milion akcie Mety pod 100 dolacema - [KOUDY @ Co vas sere??? Kdo vas sere ??? Aneb...1) ja 2) ja 3) ja 4) ti ostatni] ...tak mi psal omnihash a dalsi ze je to hrozna picovina a ze mam asi hodne zbytecnejch penez - [KOUDY @ Co vas sere??? Kdo vas sere ??? Aneb...1) ja 2) ja 3) ja 4) ti ostatni] ..Dneska jsou o pul roku pozdeji akcie mety na skoro 300 dolarech a musim rict, ze mam opravdu hodne zbytecnejch penez :)..Vzdycky budou nejaci noumove a tulpasove, kteri zpochybnuji mysleni a uvazovani technologickejch miliardaru, protoze sami nic nedokazali a jen remcaji, ale kdyz to jejich mysleni clovek pochopi, tak na nem muze hezky profitovat.

    Elon koupil firmu ktera byla ztratova. Uz ji nevlastnej akcionari, kteri vubec nechapali, proc je ta firma na burze, kdyz hovno vydelava. Elon ji stahnul z burzy a snazi se ji opravit a udelat ji financne zivotaschopnou, coz se puvodnimu vedeni plno let nedarilo. Samozrejme ze to bude bolet jak lidi, tak uzivatele. Samozrejme ze se budou prijimat nepopularni opatreni jako platby za API, ktery zavadi i treba reddit a zavedou je dalsi platformy. Proste zijeme v dobe subscriptions. Plati se i za to, aby clovek dostal svoje data z prstenu oura nebo naramku fitbit - https://www.fitbit.com/global/us/products/services/premium , https://ouraring.com/membership ..Takze je jasne ze i na facebooku, tiktoku a dalsich platformach budou mit platici uzivatele brzo lepsi vyhody.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    https://twitter.com/heykahn/status/1660750630611300353

    "ChatGPT is just the tip of the iceberg.

    1,000+ AI tools were released last month.

    Follow me to hear about these tools and how you can boost your productivity with them."

    ten sber dat musel vystrelit naprosto brutalne a imho se s tim budou potykat veskere verejne pristupne zdroje dat/diskuzi.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    Je treba myslet na to, ze Twitter uz neni akciovka, ale je privatne vlastneny, takze tam nehraji roli veci jako ochrana minoritnich akcionaru. Takze si s tim asi Musk muze delat vicemene, co chce. Nevim, jesli by mel legalni trable, pokud by to ze dne na den cele zavrel, ale asi nic tak dramatickeho. Takze krome obecnych regulaci ze zakona (v USA ne az tak duraznych) si muze delat, co chce.

    Pokud nektere organizace zacaly pouzivat Twitter jako platformu pro sireni "nouzovych informaci", tak to je jejich problem. Mobilni site maji celkem regulovane prostredi a ani v USA se jim jeste nepodarilo se uplne zbavit sitove neutrality (i kdyz delaji, co muzou), takze se nekdo nemuze jen tak rozhodnout prestat posilat SMS varujici pred zemetresenim nebo odriznout pripojeni seismickych senzoru od internetu, protoze neveri na zemetreseni.

    Twitter si to dovolit muze (do znacne miry, obzvlast v USA). Jenom se jim muze snadno stat, ze prijdou o duveru zakazniku a pak i o ty zakazniky. Je to neprijemne pro novinare/vedce/... kteri pouzivali Twitter jako zdroj dat, ale narok na to nemaji. Muzou si hlasite stezovat a tim pomoct Twitteru v jejich snaze prijit o duveru/zakazniky, ale vysoudit si ty sluzby zpet nemuzou. Pokud je to pro ne tak zasadni, tak meli napriklad tlacit Fediverse, ne se usadit na Twitteru a doufat, ze to je na vecne casy a nikdy jinak.

    Z toho pohledu si tady samozrejme muzeme brblat, ale je to nas problem. Na druhou stranu, Twitter jako firma by se v principu mel snazit o to byt uspedny. K cemuz potrebuje zakazniky. Hromady zakazniku. Krome par magoru je naproste vetsine jedno, jak to funguje vevnitr technicky. Krome zamestnancu, dodavatelu a podobneho okoli je vetsine i jedno, jak to funguje vevnitr personalne. Staci se podivat na "fast fashion" a je jasne videt, ze to je lidem fakt jedno. Takze klidne at si vyhaze vetsinu lidi, neplati za sluzby a pouziva spatne navrzeny, horko-tezko zalatany SW. Dokud to zvenku vypada OK.

    Coz je ten zasadni rozdil oproti tomu, co Koudy rad pripomina, kdyz se Jobs vratil do Apple a vyhazel hromadu lidi. Jobs delal ve firme peklo, aby zakaznici dostali vyladeny a "perfektni" produkt. Musk dela peklo ve firme i z produktu, protoze to jinak neumi. A jakmile se jednou dostane firma do stavu "chaos, panika, hasime pozary", tak se z toho hodne spatne dostava. Zatim jim setrvacnost a neexistence dobre alternativy staci. Ovsem stesti, duvera a zakaznici jim casem muzou dojit. Coz neznamena, ze nemuzou zkusit Twitter transformovat do mnohem mensi site, kde bude sice malo zakazniku a dramaticky mensi prijmy z reklamy, ale platici zakaznici budou stacit na to, aby to firmu utahlo. A Musk nebude dostavat zachvaty pri pohledu na ucet za elektrinu (resp. cloud) :-).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AVATAR: v jedny veci clovek musi dat koudymu za pravdu, musk fakt taha kraliky z klobouku dlouho a staci si zvyknout, ze tohle prerostly dite jiny nebude. jen fakt nevim jak za timhle pocinanim najit konzistentni bussinesplan. asi je chyba ho vubec hledat.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    twitter zrusi bezplatny pristup k api
    - musi nejak vydelavat!

    twitter prestane fungovat pulce sveta
    - no tak ma vypadek, co to resite? Vypadky jsou v pohode, bezte ven na slunicko.

    twitter omezi cteni na uzivatele s registraci
    - no co, tak se registruj, ja uz jsem, tak se mne to netyka a ze to lidem vadi je jejich problem. At si jdou na telegram!

    twitter zpoplatni cteni cteni postu dle absurdne nizkeho mnozstvi i pro bezne uzivatele
    - elon vi co dela, pamtujete jak jste pred rokem rikali, ze ho uplne domrda? A kdo mel pravdu?

    ...z denicku sektare
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NECROMAN: tak ta amaterstina a vidlacka upachtenost jsou cejtit od momentu zavedeni blue, a dodatecny sleve, aby to nebylo drahy, a celebritam zadarmo, i mrtvejm. soucasnej vyvoj je determinovanej timhle tezce neprofesionalnim, micromanagement-like usilim. to je jako sledovat babise za covidu, zatocime kolem stesti!
    myslim, ze to muzu rict, musk je toxickej a chaotickej a sebestrednej curak a jeho kroky nedavaji smysl.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Au.

    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    Elon ma lehkou bipolarku, ale jen lehkou. Ted to priznal. Tim je vse vysvetleno.

    Independent: Musk je kvůli depresím závislý na ketaminu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-independent-musk-je-kvuli-depresim-zavisly-na-ketaminu-40436498#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.hp
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    NECROMAN: uvidime. imho to je jen vlna podobna pri vypadku facebooku.... Proste se vlny uklidni a pojede se bez problemu dal ... pak se muzeme vratit k tehle diskuzi a zhodnotit kdo mel lepsi odhad :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KOUDY: Ano! Cele je to hlavne kvuli pornoproducentum! Nikdo se nechce koukat na nahe zenske!
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    KOUDY: prý "no authorized Twitter feed", to je komik. Celý Google existuje jen díky tomu, že scrapují celý internet, a není tajemstvím, že většina veškerého trafficu dneska jsou boti a skripty
    64% of Internet Traffic are Bots! | by Stella Sky | MLearning.ai | Medium
    https://medium.com/mlearning-ai/64-of-internet-traffic-are-bots-136d4880fb5b
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    NECROMAN: to o replikaci mas z jakych zdroju. stejnych jako ty, ktere tvrdily, ze par dni po masovem propousteni dojde ke kolapsu ?

    chatgpt byl otevren jen nedavno. Investorsky boom je velmi cerstva vec. Ruznych AI se vyrojila hromada - a za kazdym je profi tym, ktery musi ty monstrozni objemy dat odnekud vzit.
    to co rika musk se mi zda jako uveritelne.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    KOUDY: ale to je prece blbost, "chatGPT web browser extension" neni zadny scraping.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MRAKY: Presne tak. Staci sledovat twitter daily news ucet aby clovek pochopil co se deje a proc se to deje.
    NECROMAN: Ne. Tohle je scraping kvuli AI. Uplne jiny level.

    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    MRAKY: graf říká jen to, že lidem stále nefunguje čtení příspěvků, ale už to nereportují jako problém, ale berou jako "feature".
    ARAON
    ARAON --- ---
    MRAKY: Hm. Good for you. Ja porad nemuzu lajkovat, tweetovat, nektere prispevky se nahodne nacitaji/nenacitaji, pripadne to u existujicich tweetu tvrdi, ze jsou smazane, etc.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    KOUDY: I s data scrapingem, který nalejme si čistého vína probíhal pořád, Twitter v pohodě fungoval přes 10 let, ten důvod to tedy nebude. Spíše se něco technicky rozsypalo a data scraping se udává jako zástupný důvod.
    Četl jsem názor pár lidí, že skutečným důvodem může být to, že se rozbila synchronizace read-only replik databáze, kterých je řádově více než read-write replik, a Twitter je tak teď v dost nekonzistentním stavu.
    Omezení zátěže serverů zavedením umělého ratelimitingu může být tak zoufalý pokus, jak získat čas pro vyřešení skutečného problému.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PES: tak resi co vetsina soc siti bude v nasledujicich letech muset resit - masivni vyzobavani dat pro konstrukce ai. nebudou celit nejakym hobby programatorum, ale placenym profi skupinam. ale jak se divam na graf vypadku, tak vlastne je vse uz ok a kdyz se ted divam na twitter, tak nevidim nejaky problem ve funkcnosti - web/telefon

    KOUDY
    KOUDY --- ---
    NECROMAN: No to jo. Ja mam plno novejch tweetu treba od vcerejska. Neco mas spatne.
    PES: Jasne ze budou. Jedina alternativa je nova sit od Jacka na pozvanky, ktera bude stat zapicu nebo nova socialni sit kterou dela Zuck, ktera bude cenzurovana a plna reklam.

    Jinak vysvetleni toho co se deje:

    The Sicilian Irish Robot
    @misteryrobozo
    Some people asked me to share what I just shared in a space about the rate limits. I don't work for Twitter but, I do architect IT cloud solutions as my day job.

    It is temporary. Twitter's rate limiting is not what everyone is thinking it is. It is not to punish non-paying users.

    "Data scraping" is a big deal. This is where automated systems load the website or app and pull your tweets/data. It's a huge security issue. Automated systems are pulling every tweet/word/user account information to store in an unknown database somewhere else.

    This could be state actors like China, the US Government, Australia, or other bad political actors like PAC's that are trying to gain access to everyone's information to analyze and use for nefarious things. Manipulating what is said on the site can be done at scale with data scrapping.

    It could also be used to figure out the identity of Anons or to punish people in their country for what they tweet. Looking at you #Australia and #Canada and #UnitedKingdom

    The temporary measures of limiting tweets is to protect users just as much as it is to protect the entire Twitter network from going down. They are currently scrambling to get ahead of this and tune their network security to block it from happening again.

    It's also important to note that twitter has 500,000+ servers. That's not free. In cloud data centers, the companies that use them have to pay for what is called "ingress and egress" of data going "in and out" of the servers. A data scrapping event that is large enough for them to start limiting means that it was a MASSIVE event that could be considered an attack on the site. It would also put massive load on their servers and cost them so much money it could threaten the site's financial ability to keep running. It could be on purpose to put twitter out of business from cost alone.

    Many people are misunderstanding why
    @elonmusk
    wants people to pay for twitter or for the twitter API (a programming interface that can pull data for other sites and apps).

    The reason he wants people to pay is because if China or porn companies want to create massive bot farms of fake accounts, it is currently free. These bad actors are highly skilled and operate like a business. They have professional staff that continuously change their tactics and Twitter engineers have to fight 24/7 to stay ahead of them. If they have to pay for every account or pay to use the API, it would cost them A LOT of money. This limits the amount of people who could create bots, put automated porn on here, and the hacking/scrapping/DDOS attacks on the site. It protects you.

    It also guarantees twitter will continue to exist without bloating it with tons of ads. This is all a part of the plan to create a free-speech place we can enjoy without being controlled by outside actors or advertising companies. I know $8 is a lot to some people but, it is for many reasons. None of the reasons are to hurt or punish people.
    PES
    PES --- ---
    Takže co je cílem Muska - ten Twitter úplně zabít (jakmile si kvůli nespolehlivosti a omezením lidi najdou alternativu, tak už se vracet nebudou...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam