• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    SATAI
    SATAI --- ---
    PES: minule to delal tak... tak snad se nenecha odradit neuspechem ;)
    PES
    PES --- ---
    SATAI: "bez ověření identity"? To se spíš obávám varianty "Worldcoin", kde bez naskenování biometriky, otisků prstů a scanu rohovky ani prd...
    ...a to jsme pak už napůl ve světě Minority Report
    PES
    PES --- ---
    QWWERTY: i dnešním "západním" vládám ta centralizace a kontrola bude připadat "moc cool" - akorát jim nedochází, že pak už oni nebudou mít prakticky žádnou kontrolu a ani moc...
    SATAI
    SATAI --- ---
    QWWERTY: rikal tu nekdo "Zlin"? ;-) #kecy
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MAKROUSEK: tak to ze chce okopirovat cinu je jasny, opakuje se to porad od zacatku
    nicmene to presne navazuje na vcerejsi diskuzi, ze aktualne se nachazime v ere, kdy narodni staty pomalu upadaji a vsechno zacinaji ovladat korporaty rizeny egomaniakama
    nejedno kyberpunkovy scifi nas varovalo pred tim, proc to neni uplne dobry napad
    stejne jako zit v ekosystemu 100% ovladanym jednou korporaci .. ale pravda na to jsme nepotrebovali scifi, staci jako priklad vzit americky hornicky mesta ovladany jednou firmou

    nicmene prave proto je to ukazkovy torment nexus .. existuje 100+1 prikladu, proc to neni dobry napad .. ale stejne se o to bude pokouset, protoze podivej jak je to cool v cine, kde nemaji na vyber
    SATAI
    SATAI --- ---
    PES: tak doufejme, ze bude zase ta faze, kdy se bez overeni identity budou rozdavat penize :-D
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    OTZ: nepotrebujou, potrebuje je vlada ktera to obcanum vnutila, lidi nemaji na vyber. driv prijel clovek do realitky s kufrem plnym hotovosti (pochybneho puvodu) a vycitil to koupi dalsiho bytu, to uz ted nejde. hotovost tam uz ted prakticky neexistuje, takze pokud chces nekoho podplatit cashem, dotycny s tim cashem uz nic neudela. vsechny platby jsou monitorovane pres wechat nebo alipay, toky penez ta appka monitoruje, a podle tvych kupnich navyku na tebe miri cilenou reklamu. neni to zadne tajemnstvi a zadna "secret company".
    PES
    PES --- ---
    OTAVA: tak hlavně musíš přesvědčit jak uživatele, tak dodavatele (obchodníky, prodejce, bankstery atd.), aby to akceptovali a pustili "chlup" v % marží... a na tom shoří Elon s celým X jako papír...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    V cine tohle funguje, protoze cina je proste uzavrenej internetovej ekosystem. Me by se samozrejme libilo bejt na twitteru a mit na nej navazanej treba wolt a uber a dalsi veci a nemuset preklikavat do jinejch appek kdyz neco chci, ale za prvy si nemyslim, ze ty aplikace budou souhlasit s nejakym pridanim do twitteru..za druhy si myslim ze je Elon nema jak koupit a zaroven nema cas ani prachy ani moznost aby udelal nejakou jejich konkurenci a za treti by mu plno z toho imho nepovolili urady v EU. S platbama nebo vlastnim shitcoinem si hral uz pred rokem/dvema facebook, ale stale to nespustili..
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    E2E4: přesně Google pay a případná implementace nativního placení kryptem řeší všecko.

    To nemluvím o tom že potřebuješ dostat peníze do a z jeho platebního systému a na to potřebuješ jednu nebo více bank ... což pri stavu v jakým je Twitter může být trošku problém.
    OTZ
    OTZ --- ---
    E2E4: potrebujou ji min. vsichni cinani.

    The Secret Chinese Company That Owns Everything
    https://www.youtube.com/watch?v=51fWzJ-A5w4
    E2E4
    E2E4 --- ---
    OTAVA:

    taky může jít cestou partnerství s něčím už existujícím, cojavim, revolut, PayPal.. nebo cestou akvizice.

    každopádně základní otázka je marketingová, kdo nějakou everything app potřebuje? k čemu je někomu užitečné, že všechno bude v jedné aplikaci? natolik aby přešel z něčeho co používá už teď? a co je to vlastně everything, něco jako google?

    a co se týče plateb, kdo dnes potřebuje řešit platby? obzvlášť když tu máme google pay a apple pay, kde je výhodou integrace do mobilu?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    MAKROUSEK: Ne, pokud mas aspon zakladni pud sebezachovy, tak si sednes a poradne si promyslis jak to udelas znova a lepe, pak si udelas maly proof of concept - neco v malem meritku kde nabastlis aspon zakladni system a vyzkousis jestli to novejsi reseni dava aspon trochu smysl (to by jsi se kolikrat divil). Takovy proof of concept ti pak usetri tuny casu pozdeji, protoze na malem mnozstvi kodu se to ladi vyrazne lepe nez kdyz uz na tom mas napsanou celou aplikaci a potrebuje sneco zasadniho zmenit / upravit.

    SAmozrejme tu hlevni aplikaci muzes mit napsanou uplne genielne ze bude agnosticka na prostredi a vsecko bude pres oddelene sluzby a vnitrne pres interfejsy ... ale v realu to takhle uplne nebejva.

    Druha vec je, ze kdyz developr pracuje hodne hodin denne nekolik dnu po sobe, zacne ztracet pozonost a delat chyby - coz je ve finale horsi nez lepsi.

    Ale dost offtoppic, jako ma ten twitter nejakou dobu, treba paralelne vyviji i ty dalsi sluzby.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OTAVA: Prave. Kdyz v polovine zjistis, ze architektura nestaci, musis se hecnout a za dva tydny v praci 24 hodin ji musis prepsat. To na pohodu nejde.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    MAKROUSEK: to neni otazka programatoru, proste to budes delat za pochodu a pomalejc.

    To je otazka toho ze on mel nejaky existujici produkt a urcitou infrastrukturou a ted se z toho snazi udelat neco jineho (ktere bude fungovat jinak).

    Tady je strasne dulezite aby jsi mel jasnou vizi jak to ma na konci vypadat a jakou pouzijes architekturu. Protoze se ti taky muze stat ze v pulce zjistis ze to proste na tom navrzenem reseni nebude nikdy fungovat a muzes zacit znova od zacatku. No kidding.

    Asi to ma byt nejak modularni - ruze sluzby pripojene na jeden ucet, ma to byt hodne skalovatelen - chces miliardy uzivatelu idelane a ma to byt 100% zabezpecene, protoze ti penezni system nekdo hackne jednou a auz si tam nikdo neposle ani dolar. (zaroven uptime bude asi muset byt 99.9% time protoze k cemu ti je platebni system ktery proste obcas spadne nebo nefunguje, coz je twitteru jako kecalku asi jedno)

    Tohle vsecko vypada jako dost robusni system ktery bude vyzadovat distribuovanou a dobre skalovatelnou architekturu. Coz je vec kterou prave Musk zlikvidoval pro prilis vysoke naklady :-) Jasne, je to trochu zjednoduseni, ale IMHO by udelal lip kdyb stavajici twitter nechal na pokoji s nejakym minimalnim maintenece teamem a vedle by to napsali znova a postupne preklapeli na novou platformu.

    Ale co ja vim, ja neumim stavet rakety a navrhovat auta.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    QWWERTY: Ne, proste chce okopcit wechat a alipay, ale dle meho na to nema dost dobry programatory. Protoze je potreba work / life balance.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOUDY: takhle v jedne vete to zni docela jako Torment Nexus :))
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Twitter Finally Turns to 'X' on Apple's App Store - MacRumors
    https://www.macrumors.com/2023/07/31/twitter-turns-to-x-apple-app-store/?

    Twitter/X CEO Linda Yaccarino said the platform will be powered by AI and offer users "unlimited interactivity – centered in audio, video, messaging, payments/banking – creating a global marketplace for ideas, goods, services, and opportunities... X will connect us all in ways we're just beginning to imagine."
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SUMAC: prosim dolozit odkazom na odbornu publikaciu
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TOXICMAN: kde jsi to četl?

    řekl bych, že informace od západních zpravodajských služeb a dodávky zbraní a všeho možného vybavení mají poněkud větší význam.

    YMLADRIS: proč si myslíš, že překazil třídenní válku tak, že 4. den poslal starlinky? ruské chyby, západní intel, přípravenost a motivace ukrajinské armády mi přijdou jako významnější faktory..

    (v článku téz obecně o přínosu starlinku, komunikace s velením ok, ale zjevně je Ukrajina schopna vést ofenzívu i když starlink na okupovaném území díky Elonovi nefunguje)

    UkraineX: How Elon Musk’s space satellites changed the war on the ground – POLITICO
    https://www.politico.eu/article/elon-musk-ukraine-starlink/
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Twitter removes the ‘X’ logo from its San Francisco HQ - The Verge
    https://www.theverge.com/2023/7/31/23814476/twitter-x-sign-removed-san-francisco-bright-light-complaints
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam