• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    YMLADRIS: v tomhle to měl asi "nej" vymakané Eddings v Plamenných chrámech (série Tamuli) - politici a úředníci pracující pro stát museli všechen majetek dát do státní úschovy/správy a na konci jejich funkce se jim vrátil majetek poměrně zvětšený, ale případně také zmenšený o to, jak dobře se v době jejich mandátu státu dařilo...
    ...když už se bavíme o knižních inspiracích ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SATAI: jo takhle.

    pripomnelo mi to ten novy zakon, ze politici nesmi vlastnit media. krome internetovych :-) :-)
    prijde mi to (regulace) jako formalni hry (antitrust cosi rozkraji), ale v praxi se proste bohatstvi a tedy i moc kumuluje (zpet) do rukou jednotlivcu/rodin, coz zmeni svetovy poradek. je to tady ale OT, tak koncim.
    SATAI
    SATAI --- ---
    YMLADRIS: To bohatstvi je ojeb (ale nic, co by rozumne zdaneni neporesilo), ale regulace ti pomahaji s tou horsi ("feudalni") casti. Trebas GDPR ti (alespon castecne) umozni prasknout dvermi a jit jinam. Antitrust muze firmu vzit a rozrezat na kousky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SATAI: musk zbohatne nejvic na tesla fsd, adreesseen zbohatl na web browseru, thiel na paypalu, zuckerberg na FB. dale bohatnou investicemi do vseho podobneho. jak to jde resit regulacemi? to neni sarkasmus

    napada me jen ta socialisticka cesta, ze vyrobni prostredky nejsou soukrome, ale to zlikvidovalo ochotu lidi inovovat a poustet se do rizika
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    treba zistit, kedy sa cinanom podari okopirovat tesla hardware az viem kedy predat akcie :)

    https://twitter.com/elonmusk/status/1696088813934665734
    SATAI
    SATAI --- ---
    YMLADRIS: Regulace, regulace, regulace.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SATAI: už je to asi dost OT, ale jak bys to chtěl udělat? Podle mě je to principiální feature toho digitálního byznysu. Dřív když nejvlivnější lidi byli uhlobaroni a majitelé oceláren, bylo to přirozene termodynamicky limitovaný. Ale software je prostě konverze nápadů na bity, jde to nekonečně (skoro) škálovat. Pět miliard lidí je na netu. Kdo má geniální nápad, hodně rychle předběhne ostatní, tj získá peníze, tj získá moc. Všichni chtějí nový iphone a všichni koukají na tiktok. Jak můžeme "tomu nedávat příležitost"? Přemlouvat lidi aby raději šli sportovat? To nemá být sarkasmus
    SATAI
    SATAI --- ---
    YMLADRIS: Vubec jim k tomu nemame davat prilezitost. (Jinak predstavovat si, ze, at do toho netahame Muska, Zuck nebo Thiel nebudou hrozni... no leda pokud tim myslis, ze to neni level baron Harkonnen)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MAKROUSEK: to jo no. A pokud bychom věřili stephensonovi, tak ze začátku to nebude nějak hrozný (Musk, Andreesseen, Zuckerberg, Thiel, .. jako čisté duše které prostě mají zájem posunovat progres a řešit problémy a pamatují jaké to bylo když byli chudý). Horší bude, až začnou vládnout jejich potomci, od narození napojení na techno-řeku-peněz (co dělá s morálkou, když nejsi new money ale old money?).

    Ale tak snad mezitím povstanou zase noví Muskové, kteří čerpají uspokojení ne až tak z moci/konzumu, ale z uskutečňování svých vizí
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    YMLADRIS: Tohle je presne popsano v knize Diamantovy vek od Stephensona.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: tak nadeje umira posledni, treba se stane nejaky zazrak a spousta lidi se zacne venovat demokraticke politice a prudce se zvedne kvalita volenych lidru a vlad. (Nemas opakovane dojem, ze neni z ceho vybirat?). Treba v tom zahraje nejakou ulohu AI. Zatim ale mi pripada, ze demokracii ujizdi vlak. Politici si kupuji prosty lid za kraviny, nerovnosti rostou, telesne postizeni nikoho nezajimaji. Ten pojem "feudalismus" ma byt o tom, ze az/pokud se staty rozpadnou, tak technogigant bude ovladat cele nejake uzemi, jeho zamestnanci/poddani/obyvatele budou pro nej zdroj a bude jim zajistovat potreby (tak jako staty ted zajistuji obyvatelstvu potreby, protoze kdyz to nedelaji, stat skonci). Stavet knihovny a podporovat telesne postizene. Baťa. Stabilita politickych zrizeni je fajn, ale vsimni si kolik revoluci probehlo ve dvacatem, kolik jich asi probehne ve 21. stoleti... ?

    Nadsena jsem z toho asi jako z klimaticke zmeny. Proste lidi jsou lidi. Muzes zkusit udelat prohibici na kapitalismus jako byla prohibice na alkohol, ale asi bys to musel prosazovat nejak brutalne vojensky, sovetsky, ... ale jak rikam, treba povstanou novi bojovnici ochotni pracovat pro stat 80 hodin tydne a demokracie neupadnou uplne.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    E2E4: nezavisle media pobavili :)
    PES
    PES --- ---
    YMLADRIS: taky víš co stojí vyrobit (vyřešit) kvantovou gravitaci, doletět k červí díře u Saturnu a proletět k černé díře Gargantuovi a pak postavit habitat(y) u Saturnu? Si nemysli , že by to Hollywood netočil v reálných prostředích namísto v kulisách ;-) Pak nemají ty filmy stát bambiliony... (jako třeba Avatar ;-)))
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: eh, měli jsme kapitalismus, ale s demokracií, vyvážený pilíře moci, nezávislými médii, která zprostředkovávala informace atd.

    teď se posouváme k vládě miliardářů, který mají vlastní agendu, moc jí prosazovat a hlavně kontrolu nad informacemi a vůbec tím, co z reality člověk uvidí. cage fight miliardářů místo diskuse o minimální mzdě a péči o tělesné postižené.

    a někteří jsou z toho ještě nadšení.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: k tomu mě napadá, že Interstellar (film) stalo víc než indické přistání na měsíci

    Tolik k tomu vztahu lidstva k spektaklu
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: úlet a dystopie lvl black mirror je, že to někdo dokáže považovat za něco, na čem by záleželo.

    víra v idoly - technobohy. a bohové spolu bojují v aréně.

    skutečnost je ale spíš tohle: TADEAS.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: koukala jsem na to, našel jsi tam nějaký argument proč vypjatý kapitalismus bude více autokratický než dejme tomu AI řízená Čína?

    IMHO ten feudalismus 2.0 je inevitable celkem, ale asi furt menší zlo. Minule jsem ale dostala jedenáct mínusů :) za tuto ideu (dík za zpracování přehledu mých mínusů, kdo jste to dělal, přijdu si jak celebrita!) Takže je to asi hodně nepopulární predstava
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KOUDY: ja mam o tom trosku pochybnosti. Me se trebas idea VR velmi libi, ale jsem bohuzel z casti populace, ktera tripi kinetozou a spolehlive dostavam brisni nevolnosti, bolesti hlavy, pokud telo nedostava synchronisovane vjemy z oci a zbytku tela. To VR by muselo zahrnovat simulaci hromady dalsich veci. nejen visualnich vjemu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: VR na appky a byznys je kravina - neumí to nic navíc proti notebooku za desítku. Takovejch bazmeků už bylo ohlášenejch bambilion a nechytil se ani jeden, od zdí, co fungují jako monitory, 3d hologramy na webex, po ty systémy kdy je celej kancl propojenej a můžeš si gestama přenášet věci z jednoho kompu na druhej... všechno to skončí u rozpočťáka, kterej se koukne na cenu, upřímně se zasměje a objedná kamión Dellů.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    How Musk, Thiel, Zuckerberg, and Andreessen—Four Billionaire Techno-Oligarchs—Are Creating an Alternate, Autocratic Reality | Vanity Fair
    https://www.vanityfair.com/news/2023/08/musk-thiel-zuckerberg-andreessen-alternate-autocratic-reality
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam