• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    E2E4: Mame starlink v praci, zapadni pobrezi US, misto kde neni signal a je to skoro jak pevna linka, na beznym surfovani/stahovani to clovek nepozna (videl jsem i lehce pres 200Mbps), jediny kde jo, tak jsou online hry, kde ma clovek krapet vyssi ping (na mistni servery kolem 50ms), ale na druhou stranu pres Starlink jdou hrat WoT na evropskym serveru (~150 - 200ms lag), kdezto doma na pevny to hrat nejde (500+ ms lag)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Ship 25 being destacked for FTS install
    PER2
    PER2 --- ---
    JARDABEREZA: jo freonu bylo dost

    cca pred peti roky: estimates are that rocket launches around the world inject 10 gigagrams, or 11,000 tons, of soot and alumina particles into the atmosphere each year

    a pak tady nejaka cerstvejsi celkem pekna studie, kdyby sis chtel pocist: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2021EF002612

    s tim jak pocet startu a vynesenyho nakladu rapidne roste, urcite bude zajimavy tohle sledovat
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SPLNYX: Koukám na to. Zatím popisují obavy z neznáma... což je určitě dobré vzít v potaz. Ale neznají nebezpečné množství ani jsem neviděl, jak dlouho čekají, že se to v atmosféře udrží. Mimo jiné uvádí: "Boley said that as the alumina sinks into the stratosphere, it will cause chemical reactions, which, based on existing knowledge, will likely trigger ozone destruction.

    Drolshagen, who wasn't involved in the recent study, agreed that because "satellites are mostly made of aluminum, the amount of aluminum deposited in the atmosphere will certainly increase."

    Není mi z toho úplně jasné jak by vypadal ten chemický process, který by ozon ohrožoval... co se s čím spojí.

    DZODZO: To bohužel vytváří nový problém s přehříváním satelitu na přímém slunci. Musí najít nějaký kompromis mezi odrážením a přehříváním.


    PER2: Jestli to čtu dobře tak 400 000t freonu ročně byl fakt problém. Ale u každé chemikálie to bude jiné, podle jejich reakcí. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1417372111

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tesla achieves breakthrough in single-piece car casting, report says | Electrek
    https://electrek.co/2023/09/14/tesla-breakthrough-single-piece-car-casting-report/
    KULA
    KULA --- ---
    A kdo teď viděl starlink? Nádherně se prohnal nad Prahou!
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    DZODZO: descent, nikoli landing ;)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Ze descent burn ...

    https://twitter.com/SpaceX/status/1702382407004070183

    to ten Mesiac pak fakt bude vypadat takto az to tam vypali diru :)

    PER2
    PER2 --- ---
    JARDABEREZA: samozrejme ze nezname dopady, dve tuny jsou jen se starlinku, takze pridej, plus se ti to v atmosfere bude asi casem kumulovat a opet nezname dopady ... kolik freonu bylo v atmosfere malo a kolik hodne?
    aluminium ma moznost i ochlazovat planetu, tim ze bude odrazet slunecni zareni, takze uz jedem i dalsi geoengineering ... ted se nam to treba hodi, ale co kdyz to prekroci nejakou mez ... nikdo nevi

    https://dspace.mit.edu/bitstream/handle/1721.1/41371/35332538-MIT.pdf?sequence=2
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JARDABEREZA: mohli by tie boxy cele nasprejovat vantablack sprejom a problem so svetelnym smogom solved :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PER2: Dobře, řekněme že se každý den do atmosféry vypaří 2 tuny hliníku. Co dál? Je to hodně? Je to málo? Známe dopady? Reaguje to s ozonem podobně jako freon?
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PES: "ozón - možná kolik se vynese spalin z motorů při start" v meritku dnesniho leteckeho provozu je to absolutne zanedbatelne:

    Falcon 9 Rocket: Physicists figured out how launching a Falcon 9 changes the atmosphere
    https://interestingengineering.com/science/physicists-spacex-falcon-9-atmosphere

    "A typical launch burns roughly the same amount of fuel as a day-long commercial flight but produces seven times as much CO2 — between 200 and 300 tons — as the airliner"
    PER2
    PER2 --- ---
    JARDABEREZA:
    When defunct satellites burn in the atmosphere, they leave behind chemicals that could damage the ozone layer.
    "We have 54 tonnes (60 tons) of meteoroid material coming in every day," Boley, one of the authors of a paper published May 20 in the journal Scientific Reports, told Space.com. "With the first generation of Starlink, we can expect about 2 tonnes (2.2 tons) of dead satellites reentering Earth's atmosphere daily. But meteoroids are mostly rock, which is made of oxygen, magnesium and silicon. These satellites are mostly aluminum, which the meteoroids contain only in a very small amount, about 1%."
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: únik radiace - nebylo myšleno spíš únik rádiového vysílání (i mimo frekvence deklarované)?

    ozón - možná kolik se vynese spalin z motorů při startu
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SPLNYX: Na nízké orbitě není úplné vakuum. Tzn. během pár let to popadá dolů kvůli tření vzduchu viz graf. Výška se musí pravidelně udržovat iontovými motory. Úniku radiace moc nerozumím co je tím myšleno. Nic radioaktivního tyhle satelity nemají. Stejně tak bych potřeboval vysvětlit poškozování ozonové vrstvy. Světelný smog tam je při výstupu satelitů hlavně při východu a západu slunce. Při provozu by to mělo být menší... myslím, že to zkoušeli řešit stínítkem a tmavší barvou... ale pokud by se to nepodařilo vyřešit tak v tomhle případě bych řekl, že klady přebijí zápory. Air polution ze startu raket tam určitě bude, pokud rakety nejsou na vodík, což Falcon není. Ale stejně tak se můžeme zeptat jakou uhlíkovou stopu by za sebou nechalo natahat optické kabely na všechny ostrovy v pacifiku a postavit vysílací věže na všech možných odlehlých místech... nehledě na to, že i meteostanice na odlehlých místech potřebují nějak odesílat data, abychom vůbec mohli změnu klimatu měřit... pokud to nebudeme dělat z orbity.

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: toho tam poslala jedna z AI, zatim se nedostala k soudcum nejvyssiho soudu ;)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    novinari jak tam havkaju cez seba :) ale najlepsi je monopoly man v pozadi, meme material :)

    https://twitter.com/elon_alerts/status/1702152657278746868
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    můžete porovnat s ostatníma EV truckama
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    https://results-2023.runonless.com/truck/?day=4&depot=pepsico&truck=pepsi_tesla1&units=metric

    kdyby někoho bavilo sledovat data Tesla Semi v reálném provozu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam