• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Ten závěr o poště bys měl přeposlat vládě a Rakušanovi s ohledem na to, jak Poštu v ČR likvidují...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: tak to leda, že by tu byla legální čínská alternativa. Hele, od dostupnosti internetu se bude odvíjet cena nemovitostí. A EU platí potentáům z rozvojových zemí za ropu svýma nemovitostma, čím jiným... sem tam pořád ještě nějakým luxusem, ale už to není co bývalo. Mám na mysli třeba nemovitosti v centru Londýna a tak... takže ne, EU není v pozici, že by si mohla dovolit cenzurovat satelitní Internet. Služby na Internetu, možná, ale médium samotné ne. Neexistují alternativy (ano, byl tu ten pokus o OneWeb ,který se dotáhl nakonec po roztržce s Ruskem ve spolupráci s Indií, ale je to proti současnému Starlinku slabota... asi jako dát si na barák FV panely, tím taky vyřeším sebe a svojí domácnost, ale ne ekonomiku svojí země)

    Ten tah, že bychom díky elektromobilům nepotřebovali ropu, byl zásadní a geniální. A Elon ho, ať už jeho motivace byla jakákoliv, třeba jen vyluxovat dotace, reálně dokázal.

    Celá ta věc s "převzetím" Twitteru je ale složitá. Motivací podle mě nikdy nemohlo být vydělat na tom. Provozovat takovou službu je extrémně náročné, největší benefity z toho ale nevyplývají pokud jde o hru na "uživatele" a "inzerenty". Je to sakra médium. Státy se vždy odvíjely od své poštovní služby, už starý Řím stál hlavně na síti poštovních stanic, kde kurýři mohli vyměnit koně za čerstvě... bez spojení není velení...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KOUDY: Alebo ti narastu veci ako mastodon.
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: třeba budou jednou v EU zakázány i StarLink terminály jako okno do sítě mimo kontrolu a cenzuru EU (pro ty mladší lehká parafráze FM pásmo CCIR/OIRT nebo televize PAL/SECAM + rozdílná frekvence nosné zvuku vedle obrazu mezi "západní" a "východní" normou), kde se v EU možná brzy dočkáme i oslabení/prolomení šifrování (viz. poslední návrhy kolem šifrování prý kvůli "ochraně dětí" - ale tam to hrozí i tím, že šmírovat a práskat budou povinně uživatele jejich komunikační zařízení a software, aby se obešlo i end2end šifrování)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: jako myslíš, že když se Elon Musk znelíbí nejvyššímu politickému představiteli, tak někam na několik měsíců zmizí na převýchovu? to by jistě bylo cool :-) a jako jo... možná to vysvětluje rozdíl mezi "starým" Elonem, co dělal ty elektromobily a rakety a "novým" Elonem, co laboruje s krachujícím Twitterem. Možná ho mezitím někdo poslal na převýchovu :-)

    Elon se samozřejmě vidí spíš v pozici toho Sitinpchinga, ale to je právě to... západní společnost není tak "stabilizovaná" jako ta čínská. Ale nevím, třeba ji Elon "stabilizuje"... uvidíme...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: jenze aby se twitter v USA stal neco jako je Wechat v CLR (universalni appka co dela miliardy yuanu denne z reklam, komisi z nakupu, reklamy, atd,), musel by mit Musk stejnou pozici u vlady jako ma Pony Ma (sef Tencentu) u Xi Jinpinga a narvat to silou na populaci z prikazu Strany. Jinak by to ani v CLR neslo. Stane se to nekdy? Odhaduju ze v USA spis ne, a to ani kdyby byl Musk president USA
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: ne. Protoze chce Elon takovou svobodu slova a takovy podminky pro uzivatele ktery nejsou kompatibilni s regulacema EU, ktera ma takovy omezeni, ze tu nejsou ani treba threads nekolik mesicu od uvedeni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: nevím, ale každopádně Elon je pro mě hrdina, protože mi nahnal spoustu oveček na můj Mastodon! Je to milovaný vůdce!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Jakože twitter opustí evropskej trh, páč najmout si experta na místní korporátní právo a billing je moc drahá záležitost? No tak doufám, že to někomu dává větší smysl než mě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ok, slovníček pojmů:

    globální médium: používá se celosvětově, napříč kulturami a politickými systémy. Toto byl Twitter nejvíc ze všech, i když gmail nebo facebook mají velmi silnou pozici
    lokální médium: u nás Seznam a jeho email a mapy, v Rusku V kontaktě a řada dalších, v Číně WeChat a další (ale WeChat má dominantní pozici až po úroveň plateb mobilem ve večerce)
    Fediverse: ekvivalent protokolů jako TCP/IP nebo formátů a protokolů jako internetový e-mail nebo samotné HTTP(S) a HTML. aspiruje na globální dosah, protože těžko zakážeš datový formát (protokol můžeš blokovat, ale ne, když ho používají úplně všichni a je stejný jako to, co používají služby, na kterých je postavené všechno). Představ si fediverse jako směsici HTTP proxy, Toru, CDN a VPN, ale jen pro data, co se vejdou na sociální sítě (malá média a odkazy jinam na web) ale je to moderované a pseudonymní (místo plné anonymity). A představuje to opravdu těžký oříšek (i legislativní, ale především technický) pro každého, kdo by to chtěl plošně zakázat. A současně to má potenciál šetřit tranzitní konektivitu a využívat tu lokální (např. u nás peering v nix.cz apod.)

    Otázka, jestli Twitter byl cennější jako globální médium, nebo jestli jeho hlavní hodnotou nebyla obrovská penetrace v USA, se podle mě teď řeší. Protože třeba když chceš ve své aplikaci mít platební systém, tak je pro tebe noční můra řešit lokální regulace v jednotlivých zemích a zaměříš se na jediný trh, kde máš sílu svojí aplikaci opravdu prosadit a nikdo ti do toho nekecá.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: tady se obávám, že nerozumím jazyku tvého kmene
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ale pochopitelně, že to, aby Twitter koupil zrovna Elon, slavná postava, to je taková kouřová clona pro odvedení pozornosti.

    zničit Twitter coby globální médium je současně důležitý krok pro to, aby se z něj mohl stát "Americký WeChat". Už to nebude Twitter, ale X, taky... a současně to pomůže rozvoji Fediverse, která je globálně pro totalitní režimy daleko obtížnější problém, než Twitter, protože Fediverse není jediný subjekt, se kterým by šlo o něčem smlouvat.

    Takže win-win.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: a nebo možná Velkej Kecal zase kecal nějaký kraviny z hladu, a teď tu budeme spekulovat, co tím vlastně chtěl básník říct. Tuhletu alternativní realitu, kde je ztráta třetiny byznysu vlastně chtěnej a pozitivní krok bych chtěl někdy navštívit... v zásadě je to fascinující, sledujeme tu rozpad biliardový firmy rok v kuse, a při každým kroku, co jí zase sejmul o pár cihel ze základů, se tu objeví někdo, kdo všem blahosklonně vysvětlí, jak to bylo nutný pro dobro lidstva, expanzi humanity do kosmíru a svobodu slova v místní skupině galaxií. Co na tom, že je firma po roce na třetině hodnoty, kterou za ní Elon zaplatil, a volnej pád neustává, to jsou 5D šachy a my ubohí elévové nemáme šanci rozumět, že to je jenom obětovaní pěšce pro finální kombinaci. Trochu mi to připomíná poslední tiskovky ČSSD, kdy vysvětlovali, že už se odrazili od dna a příští volby budou zase na třiceti procentech pět minut před tím, než se nad nima finálně zavřela hladina.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: z evropy se diky EU stava duchodak no..Threads tu nebude..TikTok chtej omezit..Xko tu nebude...Za 10-15 let budem jezdit vsichni cinskejma autama..krasnej Valinor na elfsky doziti proste.
    E2E4: Neprejdou. Nic jako twitter uz nebude. Budou jen klony facebooku ktery budou cenzurovany a omezeny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: ale to je jinak. pokud bychom okopírovali čínský model, tak samozřejmě VPN bude sice provozovat EU přes nastrčené firmy (takže bude moc šmírovat všechno, co jí její vlastní zákony zakazují, protože VPN koncentrátory nebudou sídlit na evropské půdě, tedy myšleno minimálně nominálně), ale současně buzerovat bude pouze ty, kdo VPN nepoužívají.

    Navíc to, že by se Xitter stal primárně americkým produktem, který se právě nemusí na tu násobnost světových legislativ ohlížet, je pro Elona jistá výhoda: on WeChat samozřejmě nemusí splňovat všechny možné regulace světových zemí, čistě teoreticky určitě porušuje třeba české bankovní regulace, protože si přes něj můžeš s uživateli posílat Juany jak se ti zachce, ale současně do Androidu si ho nainstalovat můžeš.... zajímavé. Pokud by ho nějaká země chtěla blokovat, bude ho blokovat jinak, ale nikoho to nezajímá, protože ho používají jen Číňané (i ve světě), a kdo by se doopravdy bavil s Číňany na jejich platformě (očekává se, že když se o nás budou zajímat, vlezou na naše média...)

    Možná, že to, co vadilo, bylo příliš globální médium, které mělo příliš starostí s tím splňovat všemožné lokální regulace. Možná je evropský trh z inzertního hlediska stejně nezajímavý. Možná shromažďovat o uživatelích osobních údaje, když je stejně nemůžeš legálně prodat a ten kdo je koupí je nesmí legálně použít, skutečně snížilo hodnotu našich osobních údajů natolik, že to vlastně snižuje hodnotu Twitteru jako takového... kdo ví...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OMNIHASH: Tak především, když koupíš socáoní síť jejíž jméno je pro velkou část populaci týhle planety synonymum pro "oznámit na internetu" tak to nejlepší co můžeš udělat je... přejmenovat jí.

    Ale nejsem majitelem žádné sociální sítě, takže jen cucám z prstu. Na druhou stranu "X", to dopadlo ještě dobře, mohlo se to jmenovat třeba "C13H16ClNO"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: dobře, ale
    1) kdo poptává zdravý růst firmy?
    2) kolik jsou za to zákazníci ochotni zaplatit? (8 USD ročně? 1 USD ročně?)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MRAKY: ale takhle Twitter přijde o uživatele, který přejdou na něco jinýho co bude fungovat bez oseru. a o reklamu cílenou na lukrativní evropský trh.

    navíc kdyz budou Evropani používat Twitter přes VPN, bude z toho možná i tak mít Elon popotahováni, pokud jim nebude rušit účty apod..

    každopádně je to teoretická debata, myslím že Elon není až tak mimo aby zavedl cenzuru Evropanů..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: odborník na empatii excentrickejch bilionářů opravdu nejsem, to nás na VŠE neučili. Ale teda teorém, že zdravej růst firmy zabezpečíš odchodem z druhýho největšího trhu, je pro mě taky novinka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CROME: jsem rád, že to tu zaznělo. Totiž kdejakej nicotnej diktátor všude po světě si vyvzdoroval na Twitteru přesně to, co chtěl - akorát zlá zlá EU pořád nic. S demokracií nejdřív pojdeš...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam