• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PALEONTOLOG: je taky dobrý vědět, že samotný Launch Complex 39 se budoval asi 3 roky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KAERO: přesně ten saturn-V je příklad, kde měli s raketou podobný nosnosti dobrej příklad, jak založit rampu. ale když je natankovaná loď při startu levnější než beton, tak to samozřejmě není potřeba řešit :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ONDRA_99: opět se budu opakovat, ale vše po cestě zahodit většinou nezahrnuje celou raketu...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KAERO: Neopomijel bych i rozdil narocnosti toho cile. Pokud by cil u Starship byl totozny s tim co ma SLS. To znamena donest naklad nahoru a vse po ceste zahodit. Tak si myslim ze uz to maji ted hotove. Rozdil je v tom ze narozdil od vsech ostatnich firem se oni pokouseji vejit do tak uzkeho marginu efektivity aby zbylo palivo i na to ze to dokaze cele zpet pristat. Je v podstate smesny ze nekdo porovnava vyvoj jednorazoveho nosice s vyvojem Starship, to je uplne jina liga obtiznosti.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @elonmusk
    Starship Flight 3 hardware should be ready to fly in 3 to 4 weeks. There are three ships in final production in the high bay (as can be seen from the highway).

    Tady je třeba číst například 6-8týdnů :D Ale třeba nás překvapí
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    PATISLAV: Myslím, že to není zrovna SpaceX, na kterém časově visí zpoždění v oné "budoucnosti kosmonautiky". Ostatní účastníci nejdou také zrovna podle plánu.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PATISLAV: NASA se pro ně rozhodla a musí vědět, že fungují úplně jinak... mimojiné proto jsou taky ve finále úspěšní v kompletně nových věcech.
    Žádné "Failure is not an option" , ale "Fail fast" a "If things are not failing, you are not innovating enough."

    Tyvole, znevěrohodnit a zničit celý program si může NASA sama s jejich astronomickými výdaji na jeden jediný start SLS...
    KAERO
    KAERO --- ---
    Uspech/neuspech je potreba posuzovat pri porovnani s ostatnimi:
    Napriklad vyvoj sovetske N-1, a ta bouchala o 106.
    Pak tu mame SLS, ale vyvoj SLS trval neskutecne dlouho, a to jeste pouzivaji motory, boostery i nadrze z predchozich jiz otestovanych nosicu.
    Co treba Saturn V? Za uspechem Saturnu V asi Starship zaostava. Jenze, na S-V sly v te dobe neskutecne vladni prachy. Takze opet tezko porovnat.
    Shuttle? Tohle v hlave nemam, nevim jak dobre jim sel vyvoj. Jedine co vim je ze trval fakt dlouho.
    Cokoliv ostatniho jsou natolik male rakety, ze nema smysl je zminovat.

    Kolem a kolem mi z toho vychazi, ze 2. start byl, s ohledem na cas a finance, uspech.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOUDY: tak můj hlavní problém s Muskem není to, že by za sebou neměl výsledky, ale že ty výsledky zveličuje a dává nesmyslné termíny. Dokud se to týkalo jen Tesly, Boring company a Starlinků, tak mi to přišlo úsměvné, jsou to privátní projekty, které se neovlivní mnoho z toho, na čem mi záleží. Jenže na téhle raketě závisí budoucnost kosmonautiky a tak mě trochu sere, že touhle svou vlastností může nejenom všechno zpozdit, ale znevěrohodnit a zničit celý program. Celá NASA a její rozpočet je značně závislý na politické podpoře a každé zpoždění může být impulsem pro přehodnocení priorit.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOUDY: jako promiň, rampa měla bejt v richtiku od prvního startu :D že napravili epickej fail snad nebudem považovat za úspěch :D
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Vzdyt odpalovaci rampa v pohode vydrzela, raptory fungovaly..doslo k hot stagingu apod ne?..Za me je tam docela dost uspechu..Tady jsou zas lidi kteri az za 20 let budou muskovy rakety pristavat na marsu budou remcat ze pristaly o 50 metru dal nez mely tyve. Budme radi ze zijem v takovehle dobe. Deset fajn fotek z uspesnyho testu starship u me vyvazi 1000 elonovejch dementnich tweetu.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ROGERD: extrémně optimistické termíny má EM odjakživa
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PATISLAV: ve streamu zaznělo, že primární cíl je dostat se k hot stagingu a to se povedlo, samozřejmě sekundárních bylo podstatně víc
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SATAI: já z podobného důvodu dal neúspěch. Čekal jsem to sice o dost horší a vysloveně mě příjemně překvapilo, že jim zafungovala ta sprcha. To samo o sobě zajistilo, že trosky nepoškodily trysky. Ale prostě pokud si v projektu stanovím nějaké testovací cíle a nepovedou se a k některým se ani nedostanu, tak to formálně úspěch není. Úspěch by to byl, kdyby se kvůli tomu neposouvaly žádné další termíny, což nepochybně budou. Ale uznávám, že je to úspěch v kontextu "jsme o krok dál". Mákli si slušně.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    Na poměry škarohlídů, co tvrdili, jak "tahle trocha vody tomu nepomůže, musejí tam udělat pořádný odvod spalin" a "tohle nemůže nikdy spolehlivě letět, podívejte na N1", to nedopadlo tak špatně.
    Jasně, raději bych to viděl pěkně celé s přetočením a sestupem, ale pokud se tentokrát nebudou muset prokousávat tunami papírů od všelijakých agentur, mohli by další start zvládnout rychle.
    A ještě před pár starty byl úspěch, když samotná Starship vybouchla až po přistání :)

    (Naslibované termíny neřeším, přijdou mi nereálné, ale nevím, nejsem projekťák SpaceX.)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BLACKHEAD: česky se tomu říká částečnej úspěch. Tady není co řešit, posledních pět nebo kolik fází testu neudělali, páč jim vybouchnul testovací objekt.
    SATAI
    SATAI --- ---
    BLACKHEAD: ja jsem tu v anketce hlasoval "uspech", ale viceme jen protoze to bylo 1 vs 0. Kdybych to hodnotil slovnim hodnocenim jak ve skole, tak bych napsal "Tohle pololeti ses zlepsil, ale jeste je co dohanet, abys stihnul terminy, co jsi nasliboval."
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    OMNIHASH, SATAI: #kecy
    Nevim jak to vidite vy dva, ale za mne to uspech je.

    - start na vsechny motory - zadny nevypadl pri ceste nahoru
    - rampa vypada tak, ze bych nepoznal ze tohle odletelo... (se znalosti toho, jak to vypadalo minule)
    - separace se poradila, lod pokracovala po vytycene trajektorii, booster se stocil zpet

    A navic:
    - oba vehikly se udrzely po hromade dost dlouho na to, aby z toho meli hafo dat pro dalsi upravy

    Nepojmenoval bych se zrovna "fanynka", ale ano, fandim tomu - v mezich zakona. ;-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    OMNIHASH: Paradox - nejvetsi fanynky obou pohlavi to roztleskavaji jako uspech, protoze hranici uspechu nastavili bozskemu Elonovi nejnize ;-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    YMLADRIS: až Elonovi přistane loď padesát metrů vedle, tak mu budeme všichni tleskat. Ale tohle úporný vydávání tohodle testu za úspěch, no nevím. Oproti minulu si zvládli neponičit loď při startu a odpálit spojku, to je pokrok hodně v mezích zákona.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam