• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    KAERO
    KAERO --- ---
    JONAS3: prej 20 letu... tri roky zpatky jsme se tetelili jak letel podruhe :)
    Tenhle stupen budou moci rozebrat na kousicky (to co zbylo). Bylo by hezke vedet jaka data z toho vytezi ohledne znovupouzitelnosti.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    PES: Mají OctaGrabber (viz KAERO), ale jak se píše v ONDRA_99, tak k tomu mají i další vylepšení pro novější stupně. Tak bych se zase hodil do klidu... ;)

    Toho stupně je tedy ale škoda, mohl dát 20 letů a kdo ví co ještě...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PES: Pockej takze nejdriv tu mluvis o proslapanych cestach a ted najednou mluvis o dronech. Kdyz bys v tom hloupem kopani byl aspon konzistentni kdyz znalosti ocividne nemas zadny.

    Ten stupen nejde ukotvit lanama v horni casti protoze ta konstrukce neni stavena na pevnost v techto osach. Ma pevnost v ose smeru letu. Pridani pevnosti by znamenalo pevnejsi konstrukci jenze to nejde protoze bys tak velmi vyrazne omezil nosnost. Proste ne fakt nejde 1. stupen rakety upevnit tak jako jine naklady a je to proste uplne jina neproslapana vec protoze nikdo nedela nic podobneho.
    PES
    PES --- ---
    ONDRA_99: však jsou přece hyper-hitech - ty kotevní lana přece mohou donést k úchytům drony, ne? To by přece bylo super na úrovni ;-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: jak psal MRAKY, ten bily ctverec je octagrabber, ktery ukotvi stupen. driv to delali lidi, ale byla to pry strasne rizikova prace. Mozna si predstavujes lano od vrchu stupne k plosine, ale to by tam asi nekdo musel vylezt, a to je asi taky prilis rizikova prace. Navic hadam ze falcon nebude na takove uchyceni staveny, protoze by pak pusobily ohybove sily, coz jde videt na tom rozlomenem stupni jak je promackly. Nejsem odbornik, ale rekl bych ze to kotveni neni vubec trivialni problem.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PES: ale ona ta kotva tam uz je - ten ctverec(co vidis na plose) prichyti raketu pri pristani. Nicmene vsechno ma sve limity
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PES: On nekdo jiny s takhle nestabilnim objektem pristava na mori, takze resi automatizovane kotveni protoze neni bezpecny pred zakotvenim tam pustit lidi?
    PES
    PES --- ---
    ONDRA_99: stejně je zajímavé, že ve SpaceX musí (znovu)objevovat takové triviální věci - kotvení takto z principu (tvaru a těžiště) nestabilních objektů, zvláště při jejich transportu (a k tomu ještě potenciálně neklidném moři) - to je fakt až tristní, kolik podobných inženýrsky dávno v minulosti prošlapaných a odhalených slepých uliček si ve SpaceX musí zopakovat?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PES: Novejsi modely to uz davno resene maji.

    https://twitter.com/SpaceX/status/1739458501703762367
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PES
    PES --- ---
    PER2: možná jednou objeví možnost kotevních lan pro takový objekt... ;-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    Elon Musk will see you in court: The top Twitter and X Corp. lawsuits of 2023 | Ars Technica
    https://arstechnica.com/tech-policy/2023/12/elon-musk-will-see-you-in-court-the-top-twitter-and-x-corp-lawsuits-of-2023/
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    SpaceX
    @SpaceX
    ·
    11h
    The Falcon fleet’s life leading rocket completed its 19th and final launch and landing on December 23. This one reusable rocket booster alone launched to orbit 2 astronauts and more than 860 satellites — totaling 260+ metric tons — in ~3.5 years

    During transport back to Port early this morning, the booster tipped over on the droneship due to high winds and waves. Newer Falcon boosters have upgraded landing legs with the capability to self-level and mitigate this type of issue

    RIP

    PES
    PES --- ---
    TopGear Channel on YouTube
    Tesla Cybertruck DRIVEN!
    https://www.youtube.com/watch?v=uefydJUbRhc


    (pokud už to tu bylo, tak sorry)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Veselé Vánoce Všem!
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    img-1-1703354638633
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: slovy klasika: kdyby měla moje babička kola, byla by bicykl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam