• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PES: tak urcite, latence zalezi na delce drahy. Zalezi kde ma Starlink pozemni upstreamy (a jak vedou opticka vlakna k nim).

    Realne.

    Latence Starlink v CR (horska chata v krkonosich, asi 14 dni zpatky, zdroj speedtest.net appka proti nejakemu ceskemu cili) je 35 ms. Rychlost 18/3 Mbps. Cena nevim, ~1700 Kc mesicne + ~7000 Kc jednorazove?

    Na kabelovce (Praha, ex UPC) mam latenci do brna (rekneme ze je to z prahy stejne daleko jako do krkonos, brnet.cz) 13 ms, rychlost 300/20 Mbps, za asi 400 Kc.

    Na optice napr. pe3ny net to bude neco jako 4 ms, 1000/1000 Mbps, 450 Kc.

    Starlink je tedy nekolikrat horsi a nekolikrat drazsí nez ty rychlejsi alternativy, ale ta rychlost i latence jsou pro bezne zpusoby pouziti uplne dostatecne.

    Na pripojeni na cestach je to drazsi konkurence mobilnimu pripojeni s jinou strukturou nepokytych mist (typu silnice v lese vs puste oblasti obecne u mobilu).

    Ale na pripojeni v pustine kde nic jineho neni je Starlin nejlepsi - ostatni satelitni internety jsou na tom s cenou a rychlosti podobne, ale maji vetsinou velkou latenci danou geostacionarni obeznou drahou. Nevim jak jsou na tom LEO satelitni internety, napr. Eutelsat OneWeb, hadam ze to bude podobne jako starlink.

    Nejak nevidim, proc by se tahle cisla mela fundamentalne zmenit.

    I na ty St Helene se (nejak, za cenu exkluzivity?) vyplatilo udelat podmorsky (=typicky drazsi nez pozemni) kabel 1000+ km jen pro ne, a to jen pro potreby ~4000 lidi.
    PER2
    PER2 --- ---
    tak treba je elon vypne, kdyz je to ta valecna zona a on nechce treti svetovou, zejo?

    The Ukrainian military reports that Starlink has begun to be delivered en masse to the Russian military through Dubai, the accounts are activated and work in the occupied territories.
    PES
    PES --- ---
    E2E4: btw. na tu delší dráhu pozor! některé ty optické kabely mají tisíce km (zvláště pokud se obtáčí kolem kontinentů) a tam může spoj na orbitu do výšky těch cca 400km (samo pod úhlem to bude více, ale rozhodně pokud oba vidí na stejnou družici anebo až budou mezi-družicové laserové spoje běžné v provozu StarLinku) přímým směrem vyjít i kratší...
    PES
    PES --- ---
    E2E4: je flexibilnější (StarLink), ale kabel je kabel (a to platí vždy a všude, že drát či optické vlákno prostě má nad rádiem své výhody)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ech, asi to bude marné, když vidím tady tu diskusi..

    starlink má víc use cases než dřívější satelitní internet, což je super..

    ale ty fundamentální rozdíly (omezene pásmo, nutnost vysílat a udržovat družice, jejich cena, vyšší latence díky delší dráze, speciálni technologie oproti komoditní technologii optických siti) pořád zůstávají.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OMNIHASH: jednoduse, soukroma firma "zainvestovala" podmorsky kabel, na ktery prispeli britska vlada, ale i EU (jenom ta 30 mil. liber), a mila soukroma firma pozadala mistni samospravu o vyhlaseni monopolu a zakaz vsech zarizeni, vcetne Starlinku, ktery by umoznili monopol sokromnika obejit.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PES, OMNIHASH: afaik Falklandy jsou na tom podobne ... minimalne tusim plati, ze pri prijezdu musis hlasit veskere satelitni telekomunikacni vybaveni dovezene na ostrov
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: teda já sem velkej lurker britskejch atlantickejch teritorií od třetí třídy, kdy sem dostal přidělenýho penpala z Ascencionu, ale na místní vyhlášky na svatý Heleně sem se fakt ještě neproklikal... to je nějaká kauza v Musk světě, nebo kde si k tomuhle přišel?
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: no jo, fakt to mají zakázané...

    Reminder On The Use Of Unlicensed Telecommunications Equipment | St Helena Government
    https://www.sainthelena.gov.sh/2023/news/reminder-on-the-use-of-unlicensed-telecommunications-equipment/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OMNIHASH: jo jo a proto je Starlink na St. Helen zakazany mistni vyhlaskou, protoze monopoly funguji bezvadne.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SATAI: napriklad pre realtime prenos videa su latence dolezite dost, celkovo plati ze pre dobru user experience chces mat latence nizke, za seba to mozem potvrdit, je uplne iny zazitok hrat quakeworld na 33,6k modeme s 300ms a hrat to na optike alebo na lanke s <10ms
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: však jo - vždyť píšu, že IMHO redundance a rezervy jsou v těch optikách velké a nejspíš nejdražší je to vlastní položení (potopení) kabelu...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: vzhledem k tomu, že už teď maj na Heleně 30gbps na osobu z toho kabelu do JAR a Portugalska, a maj tam stavět druhej z Johannesburgu na Floridu s odbočkou do Brazílie, tak bych se o konektivitu tamní vesnice fakt nebál. Tam si může každej postavit plnotučný datacentrum na dvorku a furt jim 90% kabelů zbyde nevyužitejch.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: rozdíl je u některých kabelů, zda pokládal dalších X-tisíc (některé mají i nižší desítky tisíc) km optického kabelu, ale IMHO v tomhle se spíš v kabelu vyskytuje dostatek rezervních vláken (stejně je třeba alespoň nějaký redundance pro případ problémů s konkrétním vlákenem anebo spíš jeho průběžnými zesilovači v trase, které jen tak snadno či spíš vůbec nelze opravit), takže i ta škálovatelnost tam bude už připravena.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: no já sem si celkem jistej, že pro těch 4.500 lidí, co žijou v okruhu 2.000 kiláků, bude ta současná kapacita ještě nějaký století stačit...
    Jinak teda kabely a starlink jsou skalovatelny úplně stejně, když dojde kapacita na prvním, zprovozníš druhej.
    SATAI
    SATAI --- ---
    SEJDA: pro jaký význam "plně škálovatelný"? ;-)

    Jinak je dost dobře možné, že ten kabel škálovatelný je, často se buď dávají vlákna navíc, nebo můžeš přisvítit do vlákna, co používáš.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SATAI: zivotnost kabelu je 25 let a za tu dobu ho nenaskalujes .. mas danou propustnost a hotovo. Starlink ma zivotnost nejmene 8 let a je plne skalovatelny.
    SATAI
    SATAI --- ---
    DZODZO: protože latence, to je přesně to, co je vždycky strašně důležité.

    Nemluvě o tom, že, s trochou zjednodušení, ten kabel zaplatíš jednou, Muskovitovi bys platil furt dokola.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SATAI: miesto draheho kablu s latencemi 131ms by si mal par starlinkov s latencemi pod 100ms
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: je to jen "odbočka" z kabelu EQUIANO - stačí se podívat na interaktivní mapu těchto kabelů...

    Submarine Cable Map
    https://www.submarinecablemap.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam