• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: a mela by se jim podrizovat napr. az trump pristi rok zahlasi musku vypni jim to? :) pak zas bude lepsi aby se jim nepodrizovala, ze. babo raď ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    E2E4: svuj nazor uz jsi tu mnohokrat prezentoval.

    podrobnosti je dostatecne malo na to, aby si kazdy mohl halucinovat dle potreby ,)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    jinak něco víc informativního, kapacita starlinku, bohužel starý ale vypadá důvěryhodné, mj předpověděl nutnost optického spojení mezi satelity

    Modeling Starlink capacity. Prior attempts to calculate Starlink’s… | by Mike Puchol | Medium
    https://mikepuchol.com/modeling-starlink-capacity-843b2387f501

    jeho simulace (nevím, na mobilu nedobiha)

    Starlink Coverage Tracker
    https://beta.starlink.sx/
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TADEAS: spíš jde o něco jiného - možnost ovládat starlink má reálný vojenský význam.

    ať Elon něco udělá nebo neudělá, bude to mít vojenský dopad.

    tohle by měla mít pod kontrolou americká vlada. jak morálně (jediná na to má mandát od voličů) tak pragmaticky (co se jim do toho sere nějakej boháč s názorem). což zjevně neměla. twl Elon vs ruský velvyslanec a následne strategické rozhodnuti, to fakt není běžně..

    proč neměla? hádám spíš opomenutí / neschopnost (jiný strategický obory si hlídají, tohle je novinka)

    má teď? nevím, jak hodně mu přistihli křidýlka po akci s Krymem a vojenským starlinkem. (ty budeš starlink zapínat kde my chceme a tady máš vojenskej kontrakt?)

    je Elon proruskej (naivní nebo z důvodu se lisat k republikánům nebo z jinejch důvodu) ? o tom nepochybuju.

    je nepotlaceni používání starlinku Ruskem vliv elona? nevím.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PETER_PAN: eh díky za zhodnocení stylu.

    píšou desítky. UA strana si stěžovala na přetížení a pomalost sítě na frontové linii, což nevím, jakému počtu a způsobu využití odpovídá.

    Today's D Brief: Ukraine’s new military chief; Putin’s meandering mind; Psyops on the chopping block?; Army cancels scout helo; And just a bit more. - Defense One
    https://www.defenseone.com/threats/2024/02/the-d-brief-february-09-2024/394068/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: v konečném důsledku to není soukromá firma se sídlem na Marsu (zatím), ale americká korporace. Jakkoliv třeba můžou nastat situace, kdy na to budu mít hodně jiný názor než v případě obrany UA proti ruské invazi, tak americká korporace by se nakonec měla v takhle zásadních věcech podřizovat americkým národním zájmům - precedentem je třeba omezení soukromí u telefonů v případě domácí bezpečnosti (iPhony) a popravdě, u zahraničních obranných korporací mi to přijde ještě pochopitelnější.

    Bez spojení není velení. Telekomunikace jsou strategické odvětví a USA samozřejmě mají seznam zemí, kam se nesmějí vyvážet americké zbraně; nevím, co je divného na tom, aby existoval seznam území, kde americké korporace nesmějí poskytovat telekomunikační služby.

    Když jde o věci jako kriminalizace marihuany nebo vynucování copyrightu, tak všem přijde přirozené, že státy kecaj do všeho... ale v případě věcí, jako je obrana, by to popravdě dělat měly. Těžko si představit tak extrémně libertariánský přístup, kdy řekneme, že když teda ty Rusové mají ty naše peníze za ropy a zemní plyn, tak ať si s nima válčej jak chtěj, že jo..
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: primo na lokalitach = primo na lokalitach intenzivnich boju
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    E2E4: Takova kontrola a "whitelist" by udelat urcite sel, ale myslim ze to neni tak jednoduche jako: "pokud není příslušný účet placený Ukrajinou (nebo Američany)."

    Novinari, humanitarni organizace, starlinky poslane nejakymi neziskovami do odriznutych lokalit (koupenych a placenych nekym jinym, nekde jinde), nebo proste jen ti Ukrajinci co si ho poridili soukromne. Tohle vsechno bys musel dodatecnym zpusobem resit v nejakych registracich, ktere kdyz se zaseknou, nebo se chybne vyhodnoti tak prvni co bude shitstorm ze Musk blokuje starlink tady a tady.

    IMHO uzemni restrikce je zaklad. Dal si dokazu predstavit nejakou whitelist/blacklist policy primo na lokalitach v ramci spoluprace UA a Starlinku. Ale jednoduche, ani flexibilni a rychle to nebude.

    Celou to situaci s informacema ktery ted jsou k dispozici komunikovat jako neco co jen dilcim zpusobem je chyba/podlost/slendrian (nebo konspiracni spoluprac s RU) Starlinku ci Muska je nepodlozene a predsudecne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: da se to brat jako predehra az za par let budou armady v konfliktech pouzivat a nepouzivat AI soukromych firem a pod. Ve smyslu ze staty budou ztracet prvenstvi / exkluzivitu ohledne veci, ktere maji velky vliv ve valkach

    bude se to muset nejak systemove resit, asi
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: ano, mohly. takze ta soukroma firma/osoba jeste vic vstupuje do toho ze je aktávnim akterem toho konfliktu. nejspis to urcite nechce :) to ze je, tzn. ze tam v prvni rade tu sluzbu vubec spustili je z tohohle pohledu jejich chyba, v zavesu za kterou jde nakonec hejt ze vsech stran. :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    E2E4: Tohle je ciste fabulativni. To neni tvuj obvykly styl.

    Mame odhady kolik takovych pripojeni rusove na bojisti pouzivaji? Nemohli by je pouzivat male skupiny provadejici vyzvednou aktivitu v terenu primo na uzemi ktere jinak frontove kontroluje UA strana?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: tak na určitých územích by mohly být povolené pouze výslovně autorizované terminály ("whitelist mac adres"...)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TADEAS: tady jsem našel andriivku, tj je to ten případ "na frontové linii".

    Russian military uses Starlink inside Ukraine, intelligence confirms
    https://news.yahoo.com/russian-military-uses-starlink-inside-104355283.html

    zda funguje na územích okupovaných po roce 2022 jsem nikde nenašel.

    SpaceX tvrdí, že Rusku neprodává a že nefunguje v Rusku. o to ale vůbec nešlo, šlo o to, zda ho Ruska armáda používá na Ukrajině, což zjevně ano.

    Zabránit použití starlinku Ruskem pro valecne účely je přitom pro SpaceX reálné. stačí aby terminál nefungoval na území Ukrajiny, pokud není příslušný účet placený Ukrajinou (nebo Američany).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    E2E4: rusove v tom tweetnu znamenalo "ruska armada". rusove obecne si ho jiste nekupuji, na dovolenou na frontu z vetsiny nejspis nejezdi.

    je ti jen jen jiny aspekt toho jak ses to rozhorloval ze soukroma osoba nebo firma urcuje docela dulezite veci, ktere maji velke dusledky na bojisti, ze by to tak nemelo byt. firma nebo osoba, ktera by na to nemela koule by neposlala na zacatku dodavky starlinku a nekativvovala by sluzbymu timto zpusobem. to ze to ma nejake limity je me osobne pochopitelne a krym je jasne takove uzemi, kde se ta firma, clovek ve vedouci pozici te firmy exponuje jeste dal. :) mozna malo konspirativni, ale tak nenech se prosim ve fabulacich omezovat ,)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    No, ale rozumím tomu správně, že když UA udělá dron a dá mu na vršek stralink, tak doletí v klidu za nepřátelskou linii? Nebo?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TADEAS: TADEAS:

    1. klíčové je "tam". podle SpaceX Starlink v Rusku nefunguje, potom je ale hodně divné, že si ho rusové kupují.

    Může se to týkat oblasti blízko fronty. nebo pro něj mají využití na území Ukrajiny které dosud neokupuji, tedy pro něco podobného, co Elon Ukrajincům nepovolil na Krymu.

    2. podle mapy na webu starlinku ale funguje všude kromě Krymu, Doněcku a luhansku. Tedy stav okupace v letech roce 2014-2022?

    to tedy znamená, že normálně funguje na územích okupovanych v rámci ruské invaze od 2022.

    3. SpaceX předstírá, že problém neexistuje, protože Starlink v Rusku nefunguje, takže si ho rusové kupují zbytečně. okupována Ukrajina není Rusko, v Rusku tim pádem nefunguje, 5D šachmat.

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @StarshipGazer
    Side view of flight 3 full stack Ship 28 and Booster 10.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    E2E4: "ve dvacetikilometrovém pásmu kolem fronty není možné rozeznat, která strana jaký terminál využívá"

    ano, takze si je nekde vysmeli a pak je tam pouzivaji, v tom je nejaky tajny zajem starlinku/spacex/muska?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    A to vse jenom kuli urazenemu egu ze ho dost nepochvalili a nedekovali dost uctive ze zabranil 3.svetove, ze. For real.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    a hlavně nevim, či si malujete, Elon prostě má proruský postoje (viz jeho mírový plán, viz Krym/ Starlink, viz teď ty chrochty nad Putinem s Tuckerem - pro dzodza, měl to na svém Twitteru).

    no a tyhle postoje který čím dál víc potvrzují, jak se Elon lísá k MAGA..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam