• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DZODZO: Hele uvidime. Sam jsem na to zvedavej. Apple uz s tou verzi 1.0 ukazal ze je to brutalni futuristicka technologie, takze vezim ze za deset let a u nejaky sesty/sedmy iterace toho produktu to bude uz velmi dobry a pouzitelny na denni bazi. Zvlast v kombinaci s airpodama, kde bude AI Siri. Ja jsem VR/AR i AI optimista.

    DRAGON: ale to neni fantazirovani, ale predikce. Bavime se o tom co bude za 10 let. Jasne ze ted meta quest3 vydrzej par hodin a Apple bryle jsou tezke..to jsou ale furt takovy ty startovaci verze. Jakmile to bude lehke, nebude to topit a baterka tomu vydrzi 8 hodin, tak se to dostane do mainstreamu a to neni zalezitost padesati let, ale spis jedne dekady :)..Si vem treba rozdil ve vykonu mezi intelem a M1 cipem par let zpet..cekaj nas imho jeste velky technologicky pokroky. To ze pak budem na ulici vypadat vsichni jako magori, coz samozrejme vypada plno lidi s telefonem uz ted, je jina vec :).
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    je možný, že se pletu a nasypu si za pět let popel na hlavu, ale nemyslím si :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KOUDY: jo, dovedu si predstavit, ze 10% hracu her bude doma mit VR helmu. Vsak to se deje uz ted. Ale jak sem psal, krome okrajovejch zalezitosti jako je fancy vyroba nebo reklama, VR nema sanci uspet v sirsim meritku, dokud nebude hardware. A se s tim smir, hardware proste neexistuje a existovat jeste dlouho nebude. Fuck Apple VR, fuck Rayban VR. Fuck Total Recall a RP One, to jsou vsechno fantazie. Dokud nekdo neprijde s devicem, kterej je lehkej, skladnej a vydrzi aspon cca 15 hodin, tak to nema sanci uspet.
    Fantazirovani je super, ja to taky rad delam, ale je dobry si uvedomit, jak se veci zarazujou do mainstreamu: dostupnost, variabilita, vydrz, zjednoduseni, automatizace. Nepridas si do svyho zivota nic, co ti ho udela mozna vic fancy, ale bude to otravnejsi a narocnejsi na udrzbu a ovladani.
    Vic k tomu asi nemam co bych, at se neopakuju :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KOUDY: bryle fakt ne, to je jak keby si miesto naramkovych hodiniek sebou nosil nejaky budik aby si sa pozrel kolko je hodin, je to obtazujuce
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DRAGON: VRko ma sanci uspet hlavne v entertainmentu jak jsi rekl. To jsou treba filmy, hry, apod. Stejne jako v zazitcich. Treba dovoleny. Zalezi to na tom kam bude smerovat svet. Je klidne mozny, ze za 20 let bude cestovani po svete tak drahy, ze lidi budou cestovat ve VRku. Viz treba film Total Recall, stejne jako se diky prelidneni muze stat, ze budou lidi pracovat v metaversu a travit tam svuj volnej cas. Viz treba film Ready Player One. Takhle si to predstavuj. Dneska mas VR sety uz bez kabelu. Kdyz si vezmes kde to bylo 8 let zpatky a kde je to dnes, tak je tam videt brutalni technologickej rozdil. Je potreba aby se vyresila vaha, baterie, teplota, rozliseni a motion sickness. To je imho prace tak na 10 let, ale pak nevidim duvod proc nemit doma VR bryle na hry, filmy atp.

    AR cestou jde treba Apple a tam je videt ze to ma taky velkej smysl a treba jako nahrada monitoru to bude za par let velmi dobry, takze ja si furt nemyslim ze je AR/VR slepa cesta, ale ze to za 20 let bude vyuzivat vic lidi nez mobily. Misto nejakyho tukani nekam budes mit bryle ktere budou vypadat uplne normalne, ale budes s nima nahravat content (viz rayban meta), budes mit sluchat, kde bude tvoje osobni AI asistentka atp. Pred dvaceti lety jsme se taky smali tomu ze by chtel nekdo pouzivat mobil bez tlacitek a podivej se co vsechno nam dneska ta mala krabicka nahrazuje. Fotak, telefon, maily na ni posilame, chatujeme s prateli, volame si pres videocalls, mame tam ulozene soubory atp.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JARDABEREZA: na to by stačily ty google brejle, ale nechytly sr ani oni. Jako já sem velkej fanoušek rozšířený reality, ale obávám se, že to přijde až s tím neuroimplátem přímo do hlavy.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    JARDABEREZA: ale jo jasný, já neříkám, že si to nenajde svojí větev, třeba právě ve výrobě a designu. Ale já tvrdím, že to nenahradí mainstream zobrazovadlo ještě hodně let.
    Všechny ty kecy o funkčním metaverzu in the near future jsou jenom k tomu, aby lidi platili za facebook atd
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    DRAGON: Sry... já už rezignoval na to tady číst každý příspěvek... to se nedá :-D Ale mohlo by to být super např. v továrnách, kde máš hromadu mašin, chlazení nahřívání... všechno má nějaké vstupní a výstupní hodnoty, teplotu průtok atd... mohl by jsi do všeho vidět, jak bys prošel kolem.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    DZODZO: však ano. Vždyť to píšu: tohle prostě ještě neumíme a umět nebudeme větší jednotky let. Já chápu, proč si Koudy myslí, co si myslí, ale přeci jen se bavíme v první řadě o interface. A ten musíme vyladit tak, že ti stihne posloužit v řádech minut. Dokud nebude fungovat tak, že sedneš do MHD a cestou čtyř stanic si přečteš novinky.cz, tak je to mrtvej Homolka.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    JARDABEREZA: popsal jsi jinými slovy přesně to, co sem napsal já.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DRAGON: VRko je niche zalezitost, ma to taky ten wow! efekt ale iba kratkodoby, navyse kvoli motion sickness je to nepouzitelne na nejake dlhsie pouzivanie, ked si pomyslim, kolko casu som stravil nastavovanim prveho cockulusu a ladenim a co penez to stalo iba aby na to po roku pouzivania zacal sadat prach... hlavne nikto nechce nosit na hlave nieco dlhsie nez par hodin, to si uvedomi kazdy kto napr. seka travu a ma na hlave ochranne pomocky

    ak nejake VR tak priamo na sietnicu alebo do zrakoveho centra v mozku pomocou nejakeho Neuralinku
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    PES: o pár bláznech nemluvím, to je samozřejmost. Myslim to tqk, že se to nemá šanci rozšířit masově, protože neexistuje technologie, která nezhoršuje (přítěž) ten proces práce, který už funguje bez toho lépe.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    DRAGON: Spíše si to představuji jako AR. Dneska máš ovládání desetitisíců různých zařízení přes mobil. Dáš tam aplikaci, vytáhneš mobil,otevřeš aplikaci, nalistuješ přísloučnou část UI kde se to ovládá a cvakneš tlačíko... S AR bys mohl nechat viset virtuální ovládací panel v prostoru např. u vchodových dveří a po každé když budeš procházet jenom hrábneš do prostoru. Uděláš ten úkon třeba 10-20× rychleji. Ale jestli se to ujme... nevím. Rozhodně se to neujme s technologií co máme dnes.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KOUDY: v cine ten mapping od nich asi potrebuju, kedze na google mapy sa nemozu spolahnut

    Why Every Map of China is Just Slightly Wrong
    https://www.youtube.com/watch?v=L9Di-UVC-_4
    PES
    PES --- ---
    DRAGON: Pár bláznů vždy najdeš... viz. třeba SecondLife...

    Jinak je to samo obecně nesmysl (už jen proto, že virtuál nic reálného zpět nepřinese), takže VR technologie IMHO zůstanou hájemství specifických míst a oborů, kde Telepresence bude mít smysl (tj. nasazení tam, kde by fyzická přítomnost člověka ohrožovala či není přístupná + pro získání odborníka, který by nemusel cestovat někam nesmyslně daleko... což bude samo omezeno i dosahem a rychlostí světla, takže reálně tak možná Země-Měsíc, kde už i ty prakticky 3 vteřiny na RTT je zatraceně na hraně zvládnutelnosti běžnými smysly operátora).

    Takže můj tip na VR je do
    - armády (ovládání dronů)
    - nebezpečných prostředí
    - telemedicína
    a takového aplikace.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    VRko nema šanci uspět. Maximálně tak na hraní her, protože je to občas prima změna. Ale coby nějaká metaverse je to naprosto mrtvá větev. Nikoho nebude zajímat oblikat se do otravných brýlí, řešit baterie (na kabelu to nemá šanci uspět už vůbec) a hlavně, proč by někdo něco takovyho dělal? Někdo se snaží natáhnout VR na svět, kterej funguje velice dobře tak jak funguje, VR prostor tomu nedodá nic nového. Ano, můžeš vidět weby v 3D, bavit se s ostatníma jako v reálným světě, ale to nikoho nezajímá.
    Mark my words, do dvou let po tom nikdo neštěkne.

    Jediná výjimka by bylo to, kdyby někdo přišel s revolucnima AR brejlema, který necítíš na hlavě, neobtěžují uživatele a jsou skladný do kapsy jak mobil.
    Vzhledem k tomu, že Apple trvalo 20 let, než vyrobil svoje, jsem v klidu :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MAWERICK: Ostatně další auto má ID Cerberus, taky znáš.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Tzn pořád extrémně shortovane akcie. Předpokládám že to se CT bude stejné, jako všechny ty urban legends, co se dali kdysi číst na M3 a MY - než byl z obou prodejní trhák, hlavně teda z MY.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MAWERICK: Jedno auto mám od nich doma, druhé má bratranec, třetí má kámoš. Všechny tři mají nula výrobních problémů. Nebyl jsem u předání těch dvou, ale moje jsme při předání fakt prolezli. Ostatně viz statistiky.

    Nejsem žádný přehnaný optimista, dlouho trvalo než byl update na Matrixy, autopilot je v CZ dobrý leda tak na dálnici nebo rovné silnice, mám velké výhrady k nabízeným barvám atd. Kámoš má jako druhé auto Audi RS6, ale radši jezdí M3P.

    Není náhoda, že minulý rok byl MY nejprodávanějším autem na světě, což se u takhle drahého auta nikdy nestalo.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    VON_GILOTINE: Vsak bude. Pockej si za 10-15 let. Meta do toho hezky slape, stejne jako Apple zacal s AR.
    BRAMBOROVY_KRAL: Az na ten malej detail ze akcie tesly uz par tisic procent udelaly a sam jsem tu dva roky zpatky kdyz byly 110 dolacu rikal lidem at koupej..takze pohoda..ty nulo. Stejne jako u crypta jsi i tady prisel pozde :))

    Tesla slaví dvacet let od založení. Investorům přinesly akcie zhodnocení 20 tisíc procent | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://investice.hn.cz/c1-67221390-tesla-slavi-dvacet-let-od-zalozeni-investorum-prinesly-akcie-zhodnoceni-20-tisic-procent

    E2E4: Ja zadny produkty tesly nemam a ani o nich neuvazuju. Kdybych chtel elektricky auto, tak si koupim radsi porsche :)..Jen se tu snazim Mawerickovi objasnit proc se to deje.
    MAWERICK: Nedorucili. Vzpomen si na prvni iphony. Spatnej displej, neumel ctrlc a v. Spatna antena, ohybal se. Nebyl vodotesnej..etc..az z dalsimi iteracemi ho zlepsovali a dobre pouzitelny je od nejake sedmicky/osmicky a to byly mezitim jeste Skove modely :). U Automotivu je to daleko delsi doba. Jinak nekde jsem na tohle tema videl podcast kde to rozebirali a bylo to zkracenej o tom, ze amici nechtej mit vsechno na 100%. Ze rozdil udelat neco na 80% a na 100% je strasne nakladnej. Proto maj treba amici dobry motory, ale vevnitr v interierech je to prehlidka plastu a jim je to jedno, zatimco mercedes, porsche apod chteli delat kvalitni auta (to uz taky davno neplati). Tesla na to sla imho uplne stejnym americkym zpusobem. Proste udelame neco cool co jezdi, zmeni to trh a svet a to ze nelicuje bocni panel o pul centaku vychytame postupnym vylepsenim vyroby..pohoda..a jak vidis, tak to fungovalo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam