• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    E2E4
    E2E4 --- ---
    AVATAR: tak zase pri troše dobré vůle je elektromobil jako prakticky použitelný a luxusni auto a ne ekologická znouzectnost a znovupoužitelnost raket vizionářské (vize+úspěch jsou).

    osobně na vizionáře moc nevěřím. je tam totiž Survivor bias - hodně lidí se snažilo o cool věci, ale my vidíme jen ty, kteří uspeli. další věc je, že podstatnou součástí toho úspěchu je obchod a marketing a osobní charisma / hype.

    zatímco lidí mají tendenci si představovat, že ti vizionáři jsou nějak výjimeční všeobecne, že jejich vize jsou geniální a na co sáhnou se ve zlato promění..

    přitom zrovna u Elona vidíme neúspěchy - sázka na Windows platformu u původního x.com, u robotaxi ho předběhly už dvě firmy, neuralink je jedna z mnoha firem které se snaží o to samé, u AI není zatím schopen dotáhnout špičku, která se navíc dál posouvá a Twitter není úspěch finanční ani funkční.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    AVATAR: Me fakt nemusis zkouset poucovat. Na dovzdelani ti staci jeden podcast treba s Tomasem Mikolovem. Vsechny AI halucinujou..To se vychytava postupne. OpenAI s tim jako prvni vysla ven v podobe kterou zacali vsichni kopirovat. I proto do ni hned deset miliard investoval microsoft aby si mohl udelat svyho copilota a i diky tomu ma ted vetsi valuaci nez apple, stejne jako se na celem tom boomu svezla Nvidia s jejich grafarnama (muzes se podivat na valuaci)..Nebejt OpenAI a prvni verze ChatGPT, tak tohle neni. To ze z OpenAI Elon uz pred lety vystoupil protoze se ta firma vydala cestou se kterou nesouhlasil se doctes na wiki. To neni nova informace. Ani Apple neprisel s nicim novym a presto jeho pocitace, mobily nebo ipody zmenily svet, stejne jako carplay, sluchatka s nabijeci krabickou a dalsi veci. Neni dulezity prijit s nicim novym, ale s necim revolucnim co posune lidstvo vpred a to ze si prisel s necim revolucnim poznas tak, ze to vsichni zacnou okamzite kopirovat. Byl to Iphone, jsou to elektricky auta a bude to i generativni umela inteligence

    Neodpovidej, napsal jsem to, aby sis to precetl a zapamatoval, nechci s tebou "diskutovat".
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    KOUDY: Microsoft, google a hafo jinych spolecnosti na ai maka dekady. Openai nezacalo na zeleny louce. Jak ai funguje nevymyslelo, jen to poslalo mezi lidi i v halucinujici podobe, coz zbytek tech sektoru nechtel udelat. A to az v dobe, kdy elona vysoupli, protoze byl proti tomu :)

    Specifické techniky hlubokého učení a neuronových sítí, které jsou základem LLM, byly rozvinuty v 80. a 90. letech. Klíčové přispěvatelé v této oblasti zahrnují vědce jako Geoffrey Hinton, Yann LeCun a Yoshua Bengio, kteří jsou považováni za "otce hlubokého učení."

    Tyhle lidi obdivuj, ne typka, co cte sci-fi knihy (cywe to asi kazdej v tomhle auditku, ostatne proto s nama rezonuje/rezonoval) a na zaklade jejich vykladu si dela byznis (at uz ten realnej nebo nerealnej).

    Btw, tady mas vyklad slova vizionar, stale ho pouzivas spatne.

    Vizionář je člověk, který dokázal nebo dokáže přijít s myšlenkami, které zřetelně, pravdivě a přesně předpovídají, odhadují nebo využívají stav něčeho, například společnosti nebo technologií, v budoucnosti.

    Vizionar z tech sektoru je treba ten tvuj oblibenej Jobs. Ale kvuli iphonu to nebylo (jak jsi nekolikrat psal), toho titulu dosahl svou praci o 40 let driv, kdy dostal mezi lidi pc.

    Musk neni vizionar, musk je recyklator napadu. Neprisel s nicim novym, pouze vylepsuje existujici. S vizi osidleni marsu neprisel (prevzal ji od tisicu lidi, kteri se to snazi vymyslet uz od sedmdesatek). Obzvlast kdyz misto pripravy cesty na mars, vozi na orbitu hlavne starlinky.

    Neodpovidej, napsal jsem to, aby sis to precetl a zapamatoval, nechci s tebou "diskutovat".
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    E2E4: Chytra Siri od Applu jeste taky neni venku a pokud vim, tak Elon byl u zalozeni OpenAI a byl jednim z prvnich velkejch investoru, takze ma na nove revolucni technologie celkem cuch :)..Viz "Založili ji Elon Musk a Sam Altman v roce 2015."

    pripadne clanek z roku 2016..Proste vizionar.
    OpenAI wants to give away the 21st century's most transformative technology. In the process, it could remake the way people make tech.
    https://www.wired.com/2016/04/openai-elon-musk-sam-altman-plan-to-set-artificial-intelligence-free/
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Elon dělá compute gigafactory s

    https://cointelegraph.com/news/elon-musk-gigafactory-of-compute-grok-artificial-intelligence-ai

    dalsi kontext

    https://www.perplexity.ai/page/Musk-Builds-AI-JQjNZQwqTsy2vIWcLPmEmQ

    jinak grok 1.5 stále není k dispozici, takže na dohodneni dnešní špičky v AI v roce 2024 a na "lidí už jsou nadbytečný" v roce 2025 už vůbec ne. :)

    ale že je to Elon, posílám ilustrační písničku


    Dalibor Janda- Všechno na Mars
    https://youtube.com/watch?v=csnW8RL2iiM
    CROME
    CROME --- ---
    YMLADRIS: Neni to pravda, ale mohla by bejt, fakt ten fanboism turn down a bit.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: kdyby to byla jen trochu pravda, zila bys v lepsim svete elona muska, ale ono to bylo jinak

    This cyber-attack did not impact Viasat’s directly managed mobility or government users on the KA-SAT satellite. Similarly, the cyber-attack did not affect users on other Viasat networks worldwide.

    Network stabilization and security mitigation actions began immediately, and the network was largely stabilized within hours and fully stabilized within several days.

    KA-SAT Network cyber attack overview - Viasat
    https://news.viasat.com/blog/corporate/ka-sat-network-cyber-attack-overview
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PATISLAV: NASA oznacila 2. let Starship za uspech.
    LEGI
    LEGI --- ---
    PATISLAV: nóta kde pls?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ONDRA_99: a jsi si jistý, že tohle byla původní testovací kritéria? Protože kontrakt s NASA po nich požadoval test přečerpání paliva mezi dvěma raketami a ta dosažená výška měla být správně taky větší, nevím v jaké fázi to změnili, aby jim to "vyšlo", ale je to z mého pohledu zpětné malování reality na růžovo. Součástí testu mělo být i vyvezení nákladu, ale nákladový prostor zel prázdnotou - čili s nákladem by byla dosažená výška ještě nižší. A to by se mohlo ukázat, že síla motorů není dostatečná a mohlo by to ohrozit celý kontrakt. Ostatně NASA už si toho issue s účinností motorů všimla a vydali k tomu nějakou nótu.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PATISLAV: Hot staging, restart motoru, dosazeni pozadovane suborboty se Starship, precerpani paliva. To jen co me napada z hlavy.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TOXICMAN: pokud si vedla dobře, které testovací scénáře byly ten den úspěšně splněny? Ne skoro, ale úspěšně? Vždyť jim ani nešly pořádně otevřít ty dveře.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Report z IFT-3

    SpaceX - Updates
    https://www.spacex.com/updates/#flight-3-report

    U nosné rakety Super Heavy došlo během zpětného zážehu k předčasnému vypnutí šesti motorů v důsledku zablokování filtrů kapalného kyslíku.
    To vedlo ke ztrátě vstupního tlaku v kyslíkových turbočerpadlech motorů. Booster během přistávacího zážehu měl jenom 7 motorů ze 13 a z toho jenom 2 plně nastartovaly. Ztráta kontaktu přibližně 462 metrů nad Mexickým zálivem.

    Starship si vedla dobře, ale po dokončení coast fáze ztratila loď schopnost řídit svou polohu kvůli ucpaným ventilům zodpovědným za roll control. Telemetrie byla ztracena ve výšce přibližně 65 km, zhruba 49 minut po začátku mise.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DRAGON: ok
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KOUDY: "Samozrejme, ze muze mit clovek nazor, ze Musk nebo Jobs nic nedokazali a nezmenili mobilni svet nebo svet elektromobilu" to tu nikdo nerika, nebud prehnanej (jako vzdycky).
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DRAGON: jasne. Samozrejme, ze muze mit clovek nazor, ze Musk nebo Jobs nic nedokazali a nezmenili mobilni svet nebo svet elektromobilu a tenhle svuj nazor muze svobodne vyjadrit..Ja si o takovejch lidech budu ale myslet svoje no..stejne jako o lidech, kteri budou tvrdit ze zeme je placata :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KOUDY: mele sračky, ale přitom má pravdu a dá se s nim dost souhlasit, to je ale zajímavý! :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PES: ale tak zajímalo by mě, jak se asi cejtí lidi generující vesmírnej odpad. na jednu stranu jde o technickej pokrok, na druhou stranu o generování bordelu na generace dopředu, kterej tu a tam padá k zemi, nebo ohrožuje funkční objekty na orbitě, žejo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam