• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    XCHAOS: Nene, nemá se to zachytávat za "plácačku", ta na to není konstrukčně stavěná. Pod ní je malý hardpoint, za který se to má chytat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vzhledem k tomu, že za horní aeroplácačku se to má zachytávat na chopsticks na startovací/přistávací věži bych teda moc nejásal nad tím, že i s ohořelou plácačkou zvládli belly flop. To, že je to kritický konstrukční prvek pro úspěšné přistání a současně je to vystavené takovému namáhání, to je docela riziko.

    Už kvůli té dvojí funkci to nebudou moc nějak zásadně přetvarovat...zrovna plácačky na přídi budou muset zůstat placaté/rovné Ale tvar obtékání budou muset řešit. Stávající návratová tělesa mají takový tvar, že si při návratu vytváří rázovou vlnu a jejich hmota do proudu plasmy vůbec nezasahuje (tohle platilo i pro raketoplán, i když detaily v předchozím příspěvku jsem možná popsal nepřesně)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    TOXICMAN: Ten mozna mysli. V prenosu se ty motory nerozsvitili v te infografice behem landign burn, ale zmena rychlosti odpovidala tomu ze bezi.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    AVATAR: ne, brzdí se pouze atmosférou, v podstatě nastaví břicho a udržuje pozici a díky tvaru má i nějaký lift, kterým prodlužuje dráhu
    má palivo pouze na landing burn
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    TOXICMAN: krasna ukazka, ze na velikosti nezalezi a i s malym millenial falconem se da hrat velke divadlo :)

    Jinak abych jen nebrblal, vcera to bylo megavostry. Nechapu, jak to vydrzelo pohromade poslednich 60 km. Brzdili vubec tryskama? Podle rychlosti jo, podle infografiky ne.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    cca
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: no, musí to celé.předělat. nerad to říkám, ale u všech podobných designů se tyhle pohyblivé části do hyprsonického proudu plasmy jen tak opatrně povysunují a mechanické části jsou schované za robustními částmi štítu. Ta funkcionalita během reentry musí být úplně jiná, než později během toho belly flopu...

    Kromě raketoplánu, který měl během reentry předepsaný přesný, jediný možný úhel náběhu a řídil to tuším plochou, která současně chránila před proudem plasmy trysky, se ostatní tělesa "převalují" pomocí trysek a mají asymetricky umístěné těžiště, které úhel náběhu ovlivňuje nepřímo.

    Starship není špatný nápad, jen si prostě nemůžu pomoct, ale ten průřez trupu by měl být zvonovitý, ne kruhový...
    SATAI
    SATAI --- ---
    Militarized Cybertruck cop cars are coming | Popular Science
    https://www.popsci.com/technology/cybertruck-police-patrol-car/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: vzdyt nemaji airbagy a ani pristavaci nohy .. takze "ability to land" budou mit az ve chvili, kdy SpaceX potvrdi, ze pristali +/- 5 metru na miste.
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: "let that sink in" ...mno to presne asi udelaly obe casti :p
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    WHAT A DAY

    The largest rocket ever made has the capability to land. Let that sink in.

    Dobrou :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Tim měl s EM další kolo povídání před letem... a o tom krytu kloubů byla řeč

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    TOXICMAN: docela bych chtěl vidět jak dopadly ty zbylé 3
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ANDELIN_GZEMI: jj, on ten kloub může být pěkný oříšek
    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    TOXICMAN: to vypadá že přední část té klapky dostala taky pěkně na prdel a zustalo to celé nakonec viset jen na ose aktuatoru.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: první 2 vteřiny "normální" vyklopení, ale v 6. vteřině se jasně hýbe v ose, na kterou není stavěno :) takže se imho během belly flopu zkroutilo, ale svoji práci křidélko stačilo odvést
    Minutu ticha za bojovníka dne
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Tohle si budu pamatovat :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    STARE_CASY: [ANDELIN_GZEMI @ Elon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI]

    jinak scott taky vybornej, jako vzdy, hlavne mi tam pripomnel ten hvizdavej zvuk na zacaktu, na ktery jsem uplne zapomnel, jak kdyby nekdo strilel rachejtle :)
    SpaceX's Starship Literally Melted! But It Kept Flying To A Miraculous Landing!
    https://youtu.be/8m0TY6i1Kuo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam