• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OTAVA: Proc by delali neco spatne? Vzdyt roboty vyviji plno firem. Jedna firma vyviji i robota kterej ma "mozek" ve stylu chatgpt...jen ted nevim jeji jmeno sakra.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Ja si jenom rikam, co presne dela Boston Dynamic a ostatni vyrobci robotu tak spatne, ze je potreba aby prijel Elon na bilem koni a vsem jim ukazal jak se to ma delat. Ale uz ted se na to tesim !
    SATAI
    SATAI --- ---
    ANDELIN_GZEMI: hausnumero - no nesekl se o moc, tak o tri, ctyri nuly
    PES
    PES --- ---
    XBAHNO: bude daň z robotů či daň z výkonu robotů, aby bylo na ten nepodmíněný příjem...
    ... konečně se naplní to "práci strojům" (kdysi to hlásali komunisti, tak se to třeba nakonec splní v kapitalismu začátku až poloviny 21.století ;-))
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    YMLADRIS: Učitelka opravdu nebude to, co optimus eventuálně nahradí, minimálně ve střednědobém horizontu. Tam je přeci jenom potřeba příliš vlastní invence, než aby to robot byť s AI dával. Ale všichni ti manuálové na linkách, skladníci a podobní pracovníci to s ním mají dost nahnutý. A bohužel, to jsou už teď ty nejohroženější lidé na trhu práce - jsem zvědavý, co s nima s postupující robotizací bude.
    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    Mám pocit, že ten Optimus je mířený hlavně do skladů. Když si vezmu trochu starší data (2021) tak v US bylo ~1M lidí ve skladech s očekávaným 9% nárůstem ročně po dobu 10 let. Průměrný výdělek skladníka 39k USD ročně. To je zhruba cena Optimusu na kterou výsledně míří. Návratnost je tak prakticky okamžitá a trh je v tomhle v podstatě bezedný. Ano - Elonova čísla jsou hausnumera, ale jestli tohle zvládne uvést do použitelné praxe, tak má hodně hlubokej zlatej důl.
    PES
    PES --- ---
    YMLADRIS: k tomu "převratný" povede ještě mnoho iterací... a stejně nejuniverzálnější robot je zatím nakonec ten člověk.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    myslim ze ten Optimus as a service ma byt prevratny v tom, ze je opravdu hodne ukolu, ktere jako rozhrani ocekavaji cloveka. V pondeli dela zednika, v utery asistentku ucitelky, ve stredu pokladni v LIDLu, aniz by se musela prizpusobovat ta infrastruktura, tak jak to je potreba, kdyz se ma nekam nasadit normalni prumyslovy robot.

    napriklad v CR mame cca 100k ucitelu na ZŠ. az by cena za optimus spadla pod cenu auta, tak to je rocni plat ucitelky. najednou muzou byt na tu tridu 30 deti dve, jedna ziva, jedna Grok. coz by melo skokove zlepsit vzdelavani. podobne v jinych situacich. pokud robot, ktery udela tu praci, stoji jako rocni plat toho zamestnance, bude to velka disrupce stavajicich toku v ekonomice. pobidka stavet ty tovarny, kde se automatizovane vyrabi humanoidni roboti, bude velka. tesla obecne nehraje na patenty, nevim zda se to tyka i optimus, ale cina toho udela asi hodne. bude to zajimave.
    PES
    PES --- ---
    ARAON: Neměl jsem čas to očumovat, ale až bude, tak si to vyzkouším (těch Tesel tam parkuje prakticky vždy několik a určitě k tomu seženu i majitele ;-))
    ARAON
    ARAON --- ---
    PES: No a když přitom koukneš dovnitř, zjistíš, že se rozsvítil i displej a je tam nápis “loitering”. Elon zjevně rád Batmana.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PALEONTOLOG: kdo Elon nebo ten fanboi? :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: no ten musel bejt pěknej, když tohle vymejšlel..
    PES
    PES --- ---
    Sranda, jdete v garáži kolem Tesly a asi moc blízko kolem předků, takže si to auto na Vás trochu posvítí ;-) asi jako na upozornění, že je "ve střehu"...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: hele, pokud někdo s vážnou tváří tvrdí, že hodlá vyrobit v blízký době tři humanoidní autonomní roboty na každýho člověka na planetě, a vyrobit firmu, co ovládne čtvrtinu celosvětovýho bohatství, bylo by fajn, kdyby k tomu měl nějakej usercase a byznysplán, kterej ti nerozucupuje náhodnej kolemjdoucí na internetech.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: uvazujes v hraniciach toho co je teraz a nie toho co si este ani nevieme predstavit, porovnavat nejake predprogramovane ramena s nejakou zakladnou vizualnou kontrolou a humanoidneho robota na FSD je asi ako ked si si v dobe tlacitkovych telefonov nevedel predstavit, ze jedneho dna budes mat vo vrecku pristroj, ktory bude online, nahradi kameru, fotak, mp3 prehravac, gpsku a bude mat vacsi vykon ako tvoj stolny pocitac
    PES
    PES --- ---
    Tesla musela odložit dodávky Cybertrucků. Důvodem jsou problémy s obřím stěračem – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/tesla-musela-odlozit-dodavky-cybertrucku-duvodem-jsou-problemy-s-obrim-steracem/sc-870-a-228695/default.aspx
    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    KAERO: v megabay2 staví patra podobně jako to maji jiné rakety například SLS v VAB
    PES
    PES --- ---
    ONDRA_99: kotvení není náhrada úhlopříčných prvků sloužících pro ztužení konstrukce... nejsem sice profi kovaný statik lešení, ale z toho co jsem kdy pochytil mne právě taková mezera mezi šikmými prvky praštila do očí... ale snad dobře ví co a proč takto dělají...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PES: v tom prostrednim patre je to ukotveny napravo ke stene, to pomuze ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam