• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Flight 5 Super Heavy booster moved to the pad at Starbase

    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Flight 5 Super Heavy booster moved to the pad at Starbase

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: ok, v současnosti Cenda zaštítil mastodonczech.cz, takže vlastně se vydal stejným směrem jako já (jdeme proti Elonovu X/Twitteru :-), ale jen chci říct, že uloz.to bylo trochu šedá zóna a v trochu jiném legislativním rámci mohl klidně dopadnout jako Kim DotCom :-) Ale ano, prostě se zorientoval docela rychle, budiž. Na začátku měl štěstí na business model, který mu umožnil obejít se investorů, to je pravda :-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Tak ja znam Zdenka pres 20 let a pracoval jsem pro nej dva roky..Standa a kluci z ulozto nam normalne platili za servery stejne jako dalsi klienti :)

    jinak Elon je proste dneska tvar toho vizionarstvi a dejme tomu "rockovej" ceo..kterej se smeje, nosi kozenou bundu, tancuje na podiu apod. Neni to skrobenej kravatak. Podivej se na CEO Nvidie a jeho styl oblikani, komunikace nebo vystupovani..Za me nase planeta rozhodne potrebuje alespon 10-20 lidi jako Elon. To ze ty lidi uz nesmyslej tak jak by chteli nyxaci, nebo ze se vyjadruhou nejak ze se to nyxakum nelibi uz je vec druha zejo...kdyby dneska Jobs zil a psal na twitter, tak to taky polovinu nyxaku v apple auditku bude triggeroat, ale stejne si ten iphone koupej :)

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: tak Cendra stavěl na penězích, které měl z uloz.to ... a jak všichni víme... ;-) no je vtipné, že já torrent obhajoval právě coby nekomerční sdílení ...

    Většina podnikatelů ti řekne "neptejte se, jak jsem vydělal první milion". V tomto případě je ještě relativně přímočaré. Elon zase něco zdědil, to je taky přímočaré, ale ne tak heroické. Lukačovič byl ve vyšším ročníku na vejšce, když přišla bublina a měl přístup ke zdrojům CESNETu, které pro podnikání rozhodně určené nebyly, zatímco my ostatní bojovali, abychom si mohli dovolit alespoň předražený Dialup.

    Bitcoin bych do toho netahal. Pro mezi podnikáním a spekulací existuje nějaká čára, i když se to občas prolíná. Podnikání není jen vize, vize mají spisovatelé sci-fi. Podnikání je nápad, management, projektování, počítání, odvaha, štěstí. Podle mě když něco z toho outsourcuješ, tak už pořádně nevíš, co děláš. Při řízení firmy musíš např. vést účetnictví v relativně stabilní měně, ve které se ti většina cen vstupů dramaticky nemění (pokud se fakt nemění jejich cena na trhu, myšleno relativně vůči jiným vstupům...). Protože pak bys nebyl schopen spočítat náklady, návratnost, nic... proto třeba Bitcoin jako nějaký praktický nástroj jsem zavrhl poměrně brzo, protože si prostě nejde představit vést účetnictví v něčem tak volatilním. Byl to ale výborný token pro provozovatele kasín, aby ušetřili za tokeny plastové ;-)

    Apple skutečně materializoval vize, které tu budou 100 let, minimálně. Browser v mobilu chtěl v devadesátkách každej (ten můj byl taky zamýšlený pro mobil, ale předělat ho na přenositelný se prostě ukázalo jako příliš pracné), ale dotáhnout to dokázali jen Google a Apple. Google pojal Android tak, jako IBM předtím platformu PC - a vyšlo to.

    Elon uvolnil jako platformu zatím jen supercharger (a to ještě myslím musel). Jinak jsou jeho firmy uzavřené, snaží se ovládnout i dodavatelské řetězce, to celé vede do situace, kdy.ty firmy jsou too big to fail - stát (v případě SpaceX) nebo finanční trhy (v případě Tesly) si nemůžou dovolit jejich selhání, je toho na nich navázaného moc.

    Pojede to jednou klidně dál jako Apple.bez Jobse, ano. Možná lépe, protože si oddechne od těch inovací ;-) po generaci inovátorů často následuje 100 let nudy, kdy se akorát železnice protahují do všech zapadákovů...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Pro me je uspech treba vybudovat firmu z nuly a bez nejakejch dluhu, investorskejch penez atp..To u nas dokazal dejme tomu Zdenda Cendra..Nakoupit akcie levne a prodat draze neni uspech. To jen znamena, ze umis investovat..levne koupit/draz prodat a pripadne si to vysedet. U bitcoinu se mi to zas uplne nepovedlo. Mel jsem jich pres 300 v roce 2013. Elon je v prvni rade vizionar, stejne jako Jobs a s tim se poji jeho dobry i spatny vlastnosti. I Jobs byl despotickej vladce, manazer, egoista, kterej vyhazoval lidi ve vytahu atp, ale podivej se co dokazal vymyslet s Ivem za produkty, protoze to byl hlavne produktak a vizionar. Oproti tomu Cook zadnej vizionar neni, ale diky tomu co vymyslel jobs tu firmu jen veze na vlne, apple posledni leta skoro neinovuje a stejne ma valuaci kolik? 2,5 bilionu dolaru?

    zijeme v kapitalismu. Podivej se na prava zamestnancu treba v amazonu a podivej se na jachty a mansions bezose..mrkni kde a kdo vyrabi ty iphony..Ty jako akcionar si kupujes kousek firmy, ale zaroven nemas vicemene jak se podilet na jejim smerovani, pokud tech akcii nemas poradnej balik a zaroven je kazdej spravnej investor osvicenej, protoze neinvestuje do firmy ktere by neveril, nebo by neveril tomu produktu ktery firma vyrabi. Elon je proste clovek kterej svejma vizema meni nejenom jeden stat nebo ameriku, ale celej svet, takze to ze obcas tweetne nejakou naprostou kokotinu me v tom co firmy ktery vede globalne dokazaly nechava naprosto chladnym.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SATAI: to je to, co podle mě Elonovi fanoušci nechápou u Elonových kritiků. Jedna věc je "úspěch" ve smyslu, že něco se prokáže, že je vůbec realizovatelný nápad, že se to dotáhne do fáze prototypu a že se se to pak dokonce vyrábí sériově (poslední fáze je, že by to mělo být ziskové - tohle je k hrozné debatě, často dosáhnout ziskovosti znamená podnikat tak agresivně, že třeba do ztráty doženu svoje dodavatele, apod.). mí jsem technický typ, takže mám samozřejmě tendenci za úspěch považovat už jen existenci produktu, do té doby považovaného za nemožný. Jenže to je vlastně jen začátek procesu - pak následuje ekonomika a politika...

    Jenže pro většinu podnikatelů "uspět" znamená právě udržet si kontrolu nad firmou. Ne tolik nad jejím image, to se dnes svěřuje odborníkům, ale spíše třeba nad personální politikou, managementem, apod. Já se nepokládám za úspěšného podnikatele (i když v důchodovém věku ještě nejsem, tak kdo ví...) ale dejme tomu po těch letech chápu tuhle dimenzi úspěchu: udržení kontroly, moci. (zase tolik mi to neimponuje, protože lidi, co jim tohle stačí, většinou podnikají ve výrazně jednodušších odvětvích, než je hi-tech... většinou je typickým případem kde je obecně nutné udržet si kontrolu a o nic jiného vlastně nejde hospoda, hotel, takovéhle věci...)

    Ještě jinak vidí úspěch spekulant (námatkou tady KOUDY). Pro toho úspěchem může být třeba jen nakoupit akce levně a prodat je draze. Další osud firmy ani ostatních akcionářů na vrcholu bubliny ho nemusí zajímat, stejně jako třeba práva zaměstnanců. (Částečně ho musí zajímat zákazníci a jejich pocity, protože pochopitelně, právě hodnota značky je to, od čeho se bude odvíjet hodnota ceny těch akcií). Můžou být ale i nějací osvícení investoři, kteří třeba drží akcie jen proto, aby na trhu existoval produkt, který by bez jejich investice neexistoval. Ale rozhodně nejsou ti, kdo to mají celé pod kontrolou...

    Myslím, že místo mluvit o Elonovi speciálně jako o osobě je něco, co mi vlastně nedostačuje. Ano, SpaceX a Tesla jsou příklady naprosto nejzajímavějších amerických a obecně západních firem posledního půlstoletí. V letadlech se víceméně posledního půl století neděje nic nového: žijeme ve století proudových letadel úplně stejným stylem, jako jsme před tím žili ve století parních lokomotiv, je to dlouhodobě neměnné paradigma. Počítače a Internet byly na nejlepší cestě k zakonzervování podobného stavu, i když se to navenek tvářilo barvitěji (z hlediska starších generací muselo rozšíření LCD monitorů nebo smartphonů vypadat naprosto bleskové .. tam šlo pro změnu o odvětví, které nabízelo věci, které do té doby ani lidi netušili, že by mohly potřebovat). IT je nové paradigma, které je na cestě k dlouhodobé konzervaci, tak jako předtím éra knihtisku.

    Naproti tomu SpaceX a Tesla dokázaly něco, co bylo desítky let pokládáno za nemožné. Tudíž ty otázky, do jaké míry je to tím, že to Elon měl pod kontrolou, nebo jestli se to povedlo spíš proto, že o tom hodně motivovaných lidí přemýšlelo desítky let a on jim jen dal šanci a svezl na té vlně, jsou zajímavé. Určitě patří k lidem - ke kterým se taky počítám, i když samozřejmě, já nejsem úspěšný a nikdy jsem se nenaučil dostávat věci pod kontrolu, ani v malém - kteří se ptají, proč lidstvo něco dělá takhle a jestli by to nešlo dělat jinak a hledá lidi, kteří mu můžou pomoci to dělat jinak. Z finančního hlediska taková věc jistě vypadá riskantně, ale možná je skutečně trik v tom, že on ty finance vidí jen jako nástroj a ne jako cíl...
    SATAI
    SATAI --- ---
    YMLADRIS:

    Pochopitelně mluví o selhání, kdy dotyčný přijde o moc. To je selhání. Katastrofy, co způsobí na okolí, to se do tohohle nepočítá.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zajimave. muze to byt tak ("Failure is irrelevant unless it is catastrophic")

    Peter Thiel on Elon Musk’s success: “Maybe the rest of us are too risk averse”

    “When Elon was building both Tesla and SpaceX in the 2000s, people thought he was just really, really crazy. Even those of us who’d worked with him at PayPal. There was this PayPal book that David Sacks and I thought of writing, and the Elon chapter was I think entitled something like ‘The Man Who Knew Nothing About Risk’ or something like this. There are all these crazy Elon stories I could tell.”

    Thiel continues:

    “If one of the two companies had succeeded, you would say, well, maybe he got really lucky. But when two out of two companies that people thought were completely harebrained in the 2000s - when they both succeed, you have to reassess it. Maybe the rest of us are somehow too risk averse or there’s something about risk he knows that we don’t.”
    PES
    PES --- ---
    Obrovská ostuda. Špičkovou evropskou družici vynese SpaceX, i když to měla být Ariane 6 – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/obrovska-ostuda-spickovou-evropskou-druzici-vynese-spacex-i-kdyz-to-mela-byt-ariane-6/sc-870-a-228999/default.aspx
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    QWWERTY: Ja uz se tu snazim vzdycky filtrovat nejaky klicovy slova, nez sem neco hodim..ale obcas se taky spletu..zadnej stres..Probiralo se to asi tri mesice zpet :)

    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Internet explorer vibes again
    SATAI
    SATAI --- ---
    Elon Musk's liquid-cooled 'Gigafactory' AI data centers get a plug from Supermicro CEO — Tesla and xAI's new supercomputers will have 350,000 Nvidia GPUs, both will be online within months | Tom's Har...
    https://www.tomshardware.com/tech-industry/artificial-intelligence/elon-musks-liquid-cooled-gigafactory-data-centers-get-a-plug-from-supermicro-ceo-tesla-and-xais-new-supercomputers-will-have-350000-nvidia-gpus-both-will-be-online-within-months
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    E2E4: je videt ze jsi nezil z jednoho kanadskeho dolaru na mesic
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: skoda, ze neukazou cely video z ty boje :(

    E2E4
    E2E4 --- ---
    Jako lidi verime, ze uspech uspesnych "vizionaru" stoji na vlastnostech, ktere maji uspesni, o kterych jsme slyseli. A to i kdyz vime, ze to je zkreslene, a i v pokusu, kde na to sazime realne penize.

    Zde konkretne na zaklade college dropout statusu, ale plati to obecne.

    Uplne obecne, surviror bias.

    Success stories cause false beliefs about success | Judgment and Decision Making | Cambridge Core
    https://www.cambridge.org/core/journals/judgment-and-decision-making/article/success-stories-cause-false-beliefs-about-success/B22A5CF50004B10F50853D8366D8338B

    KOUDY
    KOUDY --- ---
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    JANOS: Standardni ano, performance verze funguje dobre i za pohybu vc zmen uhlu vuci horizontu +-20deg i pri jizde po lesni ceste (jedinej vypadek behem naseho testovani byl pod plechovou strechou a pod vedenim vysokyho napeti...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: kromě pneumatik a latinky na těch plošinách je to záběr jak ze Star Wars :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam