• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: a co že na tom nemá značku EL... ? ;-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: potreboval by jenom fly-by u slunicka v praku, jediny problem je, ze pokud by nenaskocil pri prvim, vysledku by se dockali az pra pra pra .. pra vnuci :))
    PEJR
    PEJR --- ---
    PER2: To je krabice na naradi?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Kdo se to tu semnou dva mesice zpet hadal, ze cybertruck po ceskejch silnicich nikdy jezdit nebude a nikdy tu neziska homologaci?

    SATAI
    SATAI --- ---
    PALEONTOLOG: s trochou štěstí mu rupne v bedně a EU blokne ;-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SATAI: zkurveny evropsky commies, co si to dovolujou kecat do podnikani..
    SATAI
    SATAI --- ---
    A jeden megalol. Absolutista...

    Elon Musk calls for “criminal prosecution” of X ad boycott perpetrators | Ars Technica
    https://arstechnica.com/tech-policy/2024/07/elon-musk-calls-for-criminal-prosecution-of-x-ad-boycott-perpetrators/
    SATAI
    SATAI --- ---
    Elon Musk’s X faces big EU fines as paid checkmarks are ruled deceptive | Ars Technica
    https://arstechnica.com/tech-policy/2024/07/eu-says-elon-musks-paid-verification-deceives-x-users-threatens-big-fines/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ... což se bez Bussardova ramjetu děláš špatně :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAWERICK: normálně funguje, akorát jako jiný ramjety ho musíš urychlit na minimální funkční rychlost. Což je v jeho případě nižší desítky procent c.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: jsme tu trochu offtopic, ale nedávno jsem četl, že Elon plánuje pro mezihvězdný let harvestovat antihmotu v magnetosféře Jupitera, a to už je pomalu stejnej (nebo větší) nesmysl, jako Bussard ramjet, takže vlastně ok :-)

    Vernor Vinge chápal nesmyslnost Bussardova ramjetu a pro něj to byl spíš statisticko-informační problém, jak ty částice dostat k sobě, takže v jeho podobě bylo jádro takového pohonu něco jako ultravysoce vyleštěný obří čip, který jednak generoval to pole a jednak naváděl ty chycené atomy vodíku na místa, kde mohly rovnou zfúzovat (takže to, že by přilétaly vysokou energií se rovnou využívalo pro dosažení té fúze). Současně ale vymyslel galatické zóny Beyond a Transcend, kde platily nějaké hacknuté fyzikální zákony a byl jednoduše možný FTL (opět na jakési nespecifikované informační bázi, která tvoří základ fyzikální reality jeho vesmíru). Bussard Ramjety se tedy u něj pod názvem "Bottom lugger" používají jen v zóně Bottom, kde platí nudné fyzikální zákony tak, jak je známe my :-)

    každopádně, air breathing ion engine jsou stejně jako solárně termální pohon dva moje oblíbené kosmické pohony (spolu se solární plachtou, která ale má dost jasné limity využití), které Elon úspěšně ignoruje. Někoho ztratil tím, že se kamarádí s alt-nácky na Twitteru, budiž, to chápu, ale mě fakt štve tím, že nepoužívá třístupňovou architekturu pro Měsíc a Mars, protože prostě ta matematika s dvoustupňovou architekturou nevychází dobře a to stěhování tun kapalného kyslíku a metanu tankerema na LEO je prostě technologicky ošklivé...
    PES
    PES --- ---
    MAWERICK: kdysi se uvažovalo o obřích (ale fakt gigantických) magnetických polích ve tvaru připomínajícím trychtýř, které by to nula nula nic částic v prostoru , ale bylo to jen takové fantazírování o převodu náporového motoru do vesmírného prostoru...
    ... už jen na generování těch polí by bylo třeba tolik energie, že by takový zdroj mohl rovnou takovou loď pohánět přímo (a samo i úvahy o fúzi těch sebraných částic, tedy převážně vodíku, byly srandovní)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    Iirc bussard prakticky nefunguje kvůli nízké hustotě částic ne?
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Jenže Vernon měl ještě "reverzní" změny fyzikálního prostředí (čím dál od centra galaxie, tím se dalo cestovat i komunikovat vyššími ~ nad světelnými rychlostmi), takže tomu fungovalo tolik super scifi věcí (samozřejmě jen mimo Pomalou zónu ;-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: nejen on, Vernor Vinge jim taky docela fandil :-) je to samozřejmě krávovina, ale působí dojmem hard sci-fi. Nicméně, v podobě iontového motoru na LEO je to výrazně reálnější.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mám nápad na takový mini-business-model: půjčovna Starlinků mini na treky a horské tůry. Moje zkušenost je, že třeba na hřebenech Alp není mobilní pokrytí z údolí moc použitelné, a nebo jen na SMS a ne na data (jak kde, ale před pár lety se mi to dělo). To nakonec není ani extra bezpečné, že jo. Takže kdybych šel někam na týden mimo civilizaci do hor, tak bych mini Starlink bral, už proto, že pak člověk může dělat dovolená-office ze stanu...

    No ale sám celej mini-Starlink neužiju, natož celoroční předplatné. Takže bych se rád přidal do party, která by to sdílela, nebo spíš bych třeba i přes firmu zkusil ustavit něco jako "půjčovnu", která by to předplatné a amortizaci rozúčtovávala a prostě by se to půjčilo proti vratné záloze a při vrácení by se záloha by snížila o dobu užívání.

    Kdo byste do toho šel?
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Tak, tak, Larry Niven je s oblibou používal ve svých sci-fi ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: miniaturní Bussard ramjet :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam