• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: tak to prostě jen není vhodný auto na ježdění v divočině, jako je Island... hodnotit podle Islandu městský provoz, zejména v USA...

    PES: to je id MAKROUSEK, ten najde problém ve všem :-)

    SEJDA: ta není dostatečná u nás... ale v USA?
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: co externí nádrž zvaná někdy také jako kanystr? ;-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MAKROUSEK: ale nesmrdis jim s tim krapem v meste, pokud pri tom tankovani i dobijis.

    XCHAOS: jako prvni duvod bylo, ze neni dostatecna infrastruktura. Proste si ho koupili a citili se nejak omezeni, pri nakupu dalsiho auta toto zohledni, a mozna zjisti ze ta omezeni plati taky.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Zajem o elektromobily klesa, protoze jsou dobre jenom na jedno konkretni pouziti. Ja zrovna treba jezdim s rodinou po Islandu a pujcili mi tady Jeepa plug in hybrida. Celych 30 litru nadrze na benzin, aby bylo misto na baterky, takze tankuju kazdy bozi den a pritom nadavam jako spacek. Protoze tady jsou benzinky jenom sem tam, musim planovat, jako kdybych mel elektromobil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: zájem o elektromobily klesá i proto, že si je spousta lidí nechce kupovat od takové osobnosti, ve kterou se změnil :-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Zájem o elektromobily klesá a Musk hledá zisky jinde. Sází na roboty s lidskou podobou | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67346730-zajem-o-elektromobily-klesa-a-musk-hleda-zisky-jinde-sazi-na-roboty-s-lidskou-podobou?
    SATAI
    SATAI --- ---
    Tesla recalls 1.8 million cars because their hoods can open while driving | Ars Technica
    https://arstechnica.com/cars/2024/07/tesla-recalls-1-8-million-cars-because-their-hoods-can-open-while-driving/
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PATISLAV: Ona je lez ze koupili hodne Nvidii? Nekde jsem tu i hazel fotky budovy s velkejma vetrakama, ktera ma bejt urcena na AI...Ale zrovna v tomhle odvetvi maj posledni dva roky velkohuba prohlaseni vsichni, takze Musk neni vyjimka..:)
    SATAI
    SATAI --- ---
    PATISLAV: to bys chtěl po Koudym příliš
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOUDY: nešlo by, že by se tu ignorovala Muskova velkohubá prohlášení? Nebo aspoň ne neironicky? Vždyť je to furt dokola, slibem a hypem nezarmoutíš. Na Marsu měl být už pár let a Boring company měla už touhle dobou spolu s robotaxi dominovat USA.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: On existuje International Docking Standard a dokonce Čína si dala tu práci ho převzít, ale NASA používá rozšířenou verzi tohoto standardu a nevím jak je to se zpětnou kompatibilitou. Výhodou nesymetrického systému Sojuzů je snad jen nižší hmotnost, ale dva standardní Sojuzy se nemůžou spojit mezi sebou.

    Mimochodem, Starliner by mělo jít propojit s Dragonem přímo, bez ISS. Takže ideální, aby čekal někde poblíž pro případ, že se Starlineru nepovede deorbit...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: no, striktně vzato, Rusko má taky 2 typy. Jeden typ se používá na propojování velkých ruských modulů mezi sebou, a druhý typ o menším průměru maj Sojuzy a Progresy.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: prosim ne, hovadiny ne, podme plnou parou na oznamene projekty: Starship lander na Mesici, Dragon heavy/Starship mini ke Gateway, Starship k Marsu .. na Hubble a ani ISS si v roce 2035 nevzpomene nikdo.
    Toto staromilectvi prestarle techniky nas neposouva nikam .. resp. je to asi jako, kdyby jsi svuj volny cas investoval do opravy dvojplotnicky po tatovi.
    ARAON
    ARAON --- ---
    DZODZO: NASA plánuje myslím deorbiting ISS na 2031.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SUMAC: v budoucnu ale asi uz na nejaku inu stanicu, ci stihnu to dovyvijat este nez pojde ISS k zemi?
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    KAERO: je to celkem jednoduche, jsou tam tri, rusko ma jeden typ, USA ma dva typy, s adaptemerem z nodu na starliner/dragon/STS a druhy pasivni bez adapteru na kandaskou rukou pripojovany Cygnus a v budoucnu HTV a Dream Chasery.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PES: take nejake vesmirne usb-c
    PES
    PES --- ---
    KAERO: zrovna tam, kde by se univerzální stykovací uzlyoc hodily, že?
    KAERO
    KAERO --- ---
    ONDRA_99: ajko, ja myslel ze maji adaptery, ale jak tak koukam vubec to s se vsemi temi dokovacimi mechanismy neni jednoduche.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam