• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    MICKK
    MICKK --- ---
    XCHAOS: dokud nebudou do starlinku všichni přímo připojení, tak musíš mít konektivitu i někde na zemi, tam se zasáhne celkem snadno
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: ale to ti nevyřeší nutnou údržbu, kterou z nějakého ostrova dělat nemůžeš a když to outsourcujes na někoho kdo bude někde odkud ji uděláš, tak na něj hodi sankce a nazdar.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: nemyslím, že to musíš utajit - stačí to udělat, jako se to běžně děje, hodit na někoho jiného zodpovědnost... prodáš to firmě sídlící na něhakých ostrovech lidožroutů, to máš jak tankery plující pod Libérijskou vlajkou..

    Státy můžou na svém území samozřejmě hlídat ilegálnost těch terminálů, to ano. Totalitní režimy rády zakazovaly vlastnictví rozhlasových přijímačů... a tady navíc i vysíláš (do nebe...)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: tak dlouho básníš o svobodě slova, až je z tebe zloduch jak z vykoksovanýho béčkovýho scífka z osmdesátek, neuděláš nic
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PES: shodneme se tedy ze to je opravdu nesmysl a v realite dnesnich dni tonepripada v uvahu, miminalne jednu vladu proste poslouchat musi a ne nejakou africkou nebo jihoamerickou, ale vladu v nejake prumyslove zemi
    PES
    PES --- ---
    ANDY_WARHOL: pro "nezávislost" by musel mít opěrnou základnu alespoň na Měsíci + k tomu i ten průmysl k tomu + pořádnou páku na ty "vlády blátošlapů" dole na Zemi (ve stylu R.A.Heinleina v knize Měsíc je drsná milenka a suché prohlášení inteligentního počítače Mika o tom, že "nakonec po nich budeme házet kamení" = takový dobře nasměrovaný umělý steroid odpálený přesně lineárním akcelerátorem tak, aby vygumovala určenou oblast na Zemi, takovou dostatečně velkou pákou byl)...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: realita je asi ještě jednodušší - vztahuje se na tebe víc a konkrétnějších regulací a musíš na to mít tým, který nemůžeš jen tak vyhodit.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    TOXICMAN: Jo, STOPka tam je, takže dobrý :)
    To protijedoucí auto jsem psal už v původním příspěvku, to je za mě OK.
    Díky!
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS, XCHAOS: imho neco takoveho neni realne. pokud chces vybudovat neco co bude skutecne nezavisle na jakekoliv vlade, musis to predevsim utajit, protoze ty satelity musi odnekud na tu obeznou drahu startovat a dotycna zeme tomu muze zabranit, takze se musis tvarit jako hodny aspon do doby nez vybudujes kompletni sit. ale ta ti zase zastarava a taky se muze poskodit umyslne jak spravne pises nebo i neumyslne a bez udrzby to stejne nemuze fungovat a pak tedy jsi zase na zacatku, ze musis mit zemi z ktere to budes delat, kde budes mit konsmodrom a infrastrukturu k tomu. a minimalne jeji zakony respektovat musis.
    koupit si ostrov a ze zamaskovaneho krateru sopky vysilat satelity do vesmiru jde tak maximalne v jamesi bondovi :) ani moznost vyuzit nejake zeme, kde budes podplacet vladu, protoze tam zase narazis na to, ze tam budes muset dopravovat ruzne technicke vybaveni, atd. a to se da docela jednoduse blokovat.
    mozna az bude must zit na marsu, tak by mohl delat neco nezavisleho, ale ta vzdalenost na zemi by mu to stejne znemoznila.

    takze mi z toho vychazi, ze to je naprosto nerealne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: ve chvíli, kdy oznámíš, že buduješ globálního ISP, což se navzdory snahám nedaří Googlu, Metě ani Amazonu, tak samozřejmě si koleduješ o průser. Že nemá zájem, aby se jeho satelity nestaly legitimním vojenským cílem se zdá být logické...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ROGERD: myslim, že vyjížděl odsud - https://maps.app.goo.gl/oKhbFGKteXZWbXjT8
    stopka je z obou stran té "větší" spojovací silnice
    teoreticky měl čekat na to černé protijedoucí, ale kdyby dojel až k němu, tak mu zablokuje cestu... nevím do jaké míry tohle predikuje Tesla
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAERO: cool kára. :)

    veteráni jsou specificka věc, nevím přesně, ale mám pocit, že zelenou značkou můžou jezdit akorát na srazy a do servisu.

    a i kdyby ne, reálně s tím nikdo nebude jezdit denně, riziko tudíž nízký.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    TOXICMAN: Trochu mě mate to odbočení v 0:33 - chvíli před tím najíždí přes STOPku, tak je možné, že je i z druhé strany, přesto že ji nevidím, ale podle toho, jak tam to auto najíždělo, to působilo, že mu prostě nedal přednost.
    Je tu nějaký král silnic, co by to vysvětlil? :)
    (Plus ho to auto z protisměru pouští, ale to přikládám tomu, že to černé auto vlevo od něj ještě neodjelo, takže by se tam stejně asi nevešel.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://www.reuters.com/technology/starlink-says-its-complying-with-order-block-access-x-brazil-2024-09-03/

    KAERO: zrovna sem s tím jdu. Zajímavá otázka je, kdy bude nějaká satelitní konstelace dostatečně silná, aby si pozemní regulátory mohla dovolit ignorovat úplně. Datacentra (CDN, VPS,..) přímo v kosmu představují zajímavé dilema: abundantní solární energie, na vhodné dráze i nonstop bez baterií, ale určité problémy s chlazením (radiátory dosáhnou velikosti solárních panelů a komplexitou a hmotností je předčí)

    V tomhle momentě těžko někomu fandit, zvlášť když Xitter se jinak podřizuje cenzurním požadavkům kdekoho a tady jen nějak obstruuje. Samozřejmě satelitní konstelace přijímající platby přes Internet ;-) se nějak extra nemusí podřizovat žádné pozemní autoritě, ale celé je to komedie. Ostatně, provozovatelem nejpopulárnějších VPN obcházejících čínský firewall je prý čínská vláda (v utajení ;-). Prostě další revenue stream a snažší kontrola nad tím, kdo má skutečně potřebu cenzuru obcházet...
    KAERO
    KAERO --- ---
    mimochodem, starlink se podvolil brazilskemu soudu a blokuje X v brazilii. coz mi prijde komicke, jedna Muskova firma blokuje jinou.

    mozna to uz tady bylo, ale v tom xchatu jsem to prehlidnul.
    Elon Musk's Starlink will comply with the Brazil X ban after all
    https://www.engadget.com/big-tech/elon-musks-starlink-will-comply-with-the-brazil-x-ban-after-all-181144471.html?guccounter=1
    KAERO
    KAERO --- ---
    Tenhle veteran ma hnusne ostre spicky a taky smi pod specialni vyjimkou jezdit po silnicich:
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAWERICK: s úpravami splňují podmínky individuální homologace, takže se tvé přání asi nesplní...
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ANDY_WARHOL: coz ale porad nemeni nic na veci ze bych jich tady po silnich v normalnim provozu melo jezdit presne 0...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Těch aut tu ve finále bude tak málo, že pravděpodobnost střetu s chodcem se bude limitně blíží 0.
    Tohle si koupí jen opravdoví fandové, kteří to budou schopni zaplatit.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    no tak pokud plati "Kontrolou je pověřena zkušební stanice STK a vlastní schválení je podle mluvčího v kompetenci úřadu obce s rozšířenou působností."

    tak je to celkem jasny... proste tam dojdou s tlutsi obalkou a je to :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam