SEJDA: tak copak radioastronomové jsou veřejnosti ukradení, ale vojáci se pode mě ozvou hlasitěji. Co jsem pochopil, tak to množství rádiového šumu ze Starlinků je tak velké, že to Číně umožňuje používat jako pasivní radar (detekce zastínění šumu, místo odrazu) a to znehodnocuje celou bilionovou investici do stealth letounů... je to úplně na hlavu. V případě války by USA museli Starlink v první řadě nejspíš vypnout (čímž by zase odřízli vojenské jednotky závislé na internetovém připojení v terénu).
No, jestli nějaká změna paradigmatu byla fakt zásadní, tak tohle... a některé důsledky podle mě nenapadly nikoho. Všichni pořád Kesslerův syndrom... ale zarušení dostupných frekvencí, včetně šumu na frekvencích, kde by být neměly, je logický a předvídatelný problém.
Zrovna ten rádiový šum je ale spíš příznakem levné, odfláknuté elektroniky a na rozdíl od té odrazivosti to snad v další generaci vyřešej (a ještě tím nejspíš sníží potřebu chlazení a spotřebu elektřiny, apod.). Otázka ale je, jestli Starlink-plagiáty vypuštěné Čínou nebudou tem šum generovat záměrně z těch vojenských důvodů... bylo by jim to podobné...