SUMAC: ... tak zrovna Lunar Gemini a Blue Gemini byly docela vymazlené projekty, což o to :-) Když už si to nakousl, tak zrovna to byla fáze, kdy kosmickou loď vyvinul víceméně subdodavatel a měl s ní další záměry, třeba současně ji prodat armádě a tak (teď teda nevím, jestli to nějak nepletu, neověřoval jsem si to na wiki, ale mám ten pocit). Současná fáze "komerční kosmonautiky" je v tomhle trochu návrat k těm začátkům, tedy opak toho, že všechno shora úředně projektuje NASA.
Jako na něco je NASA fakt dobrá - třeba naplánovat misi k vnějším planetám 15 let dopředu, podle toho, že se otevře vhodné startovní okno, apod. a pak to realizovat jako flagship mission bez ohledu na cokoliv - ale vlastně i tohle pak realizují subdodavatelé (co já vím, třeba JPL). Takže ta struktura je vlastně pořád stejná, akorát se klade podle potřeby důraz na různé články toho řetězce. Taky za zmínku stojí, že NASA je vlastně jedna z mála civilních federálních agend - ono je toho jinak na federální úrovni hodně silového (hlavně obrana, ale nejen to)