KOUDY: ano, já se ještě oeditoval. Já v podstatě myslím, že bez ohledu na to, jakou roli ve svobodném světě pro sebe kdo vidí, se prostě neposunujeme úplně směrem k větší svobodě. Monopolizace resp. oligopolizace nemá s volným trhem moc společného. Kosmonautika je úžasná lidská aktivita a její rigidně byrokratická podoba, která ji posouvala dopředu za hodně peněz hrozně pomalu, mi moc nebavila, jenže megalomanská gesta ve jménu budování nějaké korporátně organizované uzavřené enklávy na Marsu jsou opačný extrém.
Netuším, proč je "pokrok" pro tolik Američanů sprosté slovo. Elon sám byl nositelem důležitého technologického pokroku. Ani jeho přístup k rodině nejde shrnout slovy "tradiční", spíš buduje jakýsi kmen, kde se o jeho děti stará hned celá řada žen.. (možná by si rozuměl se Saúdy? nebo s mormony?). Američané by nemuseli tolik panikařit z nedostatku dětí, kdyby si dokázali zajistit, že jim je nikdo nepostřílí ve školách. Fakt jim nerozumím vůbec, a vůbec nejde vyloučit, že si zopáknou 19.století včetně nějaké formy all-out občanské války... v nějaký moment ta polarizace prostě může zajít příliš daleko a třeba se všechny strašné věci nemusí dít jen Evropě... za mě stejně jako jsme před 3 rokama konstatovali, že se Rusové zbláznili, tak se může blížit moment, kdy se zblázní i Američané.