• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    Tak kluci z wall štrýtu uz asi Muskovi neverej tak, jako nektery mistni ID.

https://www.wsj.com/finance/banking/wall-street-banks-prepare-to-sell-billions-of-dollars-of-x-loans-c609beb1
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    YMLADRIS: well, v tomhle ano... přitom je to celkem jednoduchý, ty máš dítě, kdyby ti přišlo ze školy s důtkou, že tohle vyvádělo o polední pauze, tak ho předpokládám sprdneš na tři doby. Pokud to netoleruješ svýmu 12?letýmu děcku, proč to omlouváš náhodnýmu týpkovi na druhý straně světa? Jestli máš furt pocit, že to bylo naprosto nevinný a desinpretovaný gesto, zkus ho zopakovat třeba u sebe v práci, a pak se pochlub, jak si dopadla.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OMNIHASH: je to tak. Jsem naprosto mimo
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Celej svet jasno nema..i v tomhle klubu asi sest lidi rikalo ze to hajlovani spis nebylo a ze Elon nacek neni...ale tak proc si kazit dojmologii pravdou :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    YMLADRIS: a co na tom chceš vykomunikovat prosímtě? Já tě fakt nechápu, si evidentně přemejšlivá holka, ale z nějakýho důvodu si naskočila na tenhle fekálvagón už před rokama a od tý doby tě tu nevěřícně pozoruju omlouvat jednu jeho kravinu za druhou... kuwa, celej svět to viděl, všichni maj jasno, jenom salónní náckové, simpové a ty ho budete zas ospravedlňovat a vysvětlovat širokýmu okolí, že jenom ukazoval, jak vysoko dočůrá, a tamhle Pepíček to určitě dělal taky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Ještě k tomu hajlování. Uuugh, v mojí bublině 99.9 procentům lidi Elon hajluje .. a nejde to nijak vykomunikovat. Válka médií proti muskovi je značně efektivní :) pocitově mi to přijde pro mě takový probuzení jako když jsem za kovidu zjistila kolik lidí je antivax, hard core čipy v mRNA vakcínách atd. Jako že jak různě odlišně lidi vnímají. Reality split

KOUDY
    KOUDY --- ---
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    BADHORSE: Diky moc za sdileni. Udelalo mi radost, ze si nekdo dal praci to takhle hezky shrnout. Lidi, co obdivuji Muska a chlubi se svymi Teslami mi cim dal vice pripadaji jako pitomci, co drive spavali pred iStory ve spacacich pri kazdem uvedeni nejake novinky - protoze obdobne nekriticky obdivovali Steva Blowjobse ... A to byl Jobs vlastne docela neskodny oproti mesiasi Muskovi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARAON: no, bude to poměrně směrové :-) ve vybraných místech prostě nebude v tu chvíli noc, to je celé. V jiných by to být vidět nemělo (což je celá pointa, pokud by bylo, nebude to fungovat)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Render of the Gigabay that will be built in Florida!

TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Nová Tesla Model Y už je i v českém konfigurátoru
    Zatím v zaváděcí edici “Launch Series” za cenu 1,55 mil. Kč ve verzi LR AWD s 20” koly, černým interiérem a dvěma barvami exteriéru:
    WLTP dojezd má 568 km, což je o téměř 7% více než stávající verze s 533 km

DZODZO
    DZODZO --- ---
    nabuduce treba poslat nieco vacsie, napr. ten autobus v trupe starshipu :)

Zkáza Zemi nehrozí. Nedávno objevený asteroid je ve skutečnosti Muskovo auto - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-zkaza-zemi-nehrozi-nedavno-objeveny-asteroid-je-ve-skutecnosti-muskovo-auto-40506065
    XARGH
    XARGH --- ---
    Elon Musk vyrůstal v rasistickém režimu, měl problémy s otcem a jako dítě byl šikanován - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/roman-maca-elon-musk-vyrustal-v-rasistickem-rezimu-mel-problemy-s-otcem-a-jako-dite-byl-sikanovan-114915
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: recyklace na orbitě ovšem bude vyžadovat

#1 zachycení (zabrždění/zrychlení) = srovnání vzájemných rychlostí (to chce dost energie)
    #2 orbitální průmysl = nutno tam ten průmysl vynést/vybudovat

Jako to je a dlouho bude jen sen (to dřív budou fabriky na Měsíci s EM katapultem pro expedici do prostoru)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: 5000 zakaznikum na jenom miste to na 100 % fungovat nebude.
    ARAON
    ARAON --- ---
    XCHAOS: Obloha plná obřích zrcadel jistě potěší všechny astronomy. O ekolozích nemluvě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: Ano, s tím má experimentovat český LasarSat. Ideálně ale cena kovošrotu na oběžné dráze bude tak vysoká, že se vyplatí naopak to smetí sbírat a recyklovat.. uvidíme, jaká bude skutečná cena vynesení nákladu na dnes testovaných obřích raketách, já osobně vidím znovupoužitelnost 2.stupně jako "těžký problém", zatímco znovupoužitelnost 1.stupně byl opačný typ problému: byl to zanedbaný a přehlížený "snadný problém" (Rusové měli hezké řešení na stupni Bajkal... dnes jsou obdobná rozkládací křídla na všech vojenských střelách s plochou dráhou letu všech výrobců, i na ruských klouzavých bombách, jestli jsou lehčí, než palivo na měkké přistání, to nevím...)

Jak říkám, mě baví ta obří zrcadla. Fyzikálně to není žádná záhada, samozřejmě využitelnost bude záviset třeba i na oblačnosti, takže si několik solárních elektráren bude třeba volné sloty prohazovat podle počasí. Technickým trikem by bylo dokonale rovné napnutí té reflexní folie, aby se dosáhlo co největšího zlomku denní insolace. čímž se dostáváme k tomu, že půjde o technologii srovnatelnou klidně s JSWT, ale potenciálně schopnou konečně vyřešit nesmyslné pálení fosilních paliv (nesmyslné už třeba z hlediska té long-term budoucnosti lidstva, když jsme u těch miliardářských sekt...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: ano, dyť já říkám, že to bude v ceně stávajících tarifů. Takový trochu konzumní populismus... kdo žije uprostřed divočiny, využije to každý den, ale rádi to zaplatí

Mě baví nějaká představa o vlivu satelitního internetu na cenu nemovitostí: dosud nešlo jednoduše bydlet někde na moři uprostřed ničeho, protože se tam člověk mohl leda tak koukat na televizi (a to ještě tak, když se loď moc nehoupala :-). Rychlý satelitní internet bude gamechanger. Stačí si představit ty obří výletní lodě pro třeba 5000 lidí.... dosud to byla svého druhu pseudovolenková schíza, ale co když ceny těch výletů klesnou, že home office na lodi přes satelitní internet bude levnější, než v nějakém městě? Nemluvě o tom, jak potřebují konektivitu (aspoň malou) platební systémy - tradiční terminály na karty i krypto.... jinak že je to klíčové pro letecké společnosti jsem psal celou dobu, ale teda železniční přepravci překvapili (tam to podle mě smysl nedává, protože nějaký typ antén pravidelně rozmístěných podél trati musí technicky nabídnout neomezenou bandwith prakticky zadarmo)

No ale kromě lidí jde samozřejmě o jakoukoliv pustinu. Doslova o to "Grónsku a Kanadu", reálně ale jakékoliv končiny, které se díky klimatické změně najednou zazelení a stanou obyvatelné (ona tam bude dost tlačenice, protože jiné části Země se naopak stanou neobyvatelné... nebo se kritéria obyvatelnosti změní, pokud nějakou náhodou začne pravidelně pršet někde na Sahaře, v dostatečné nadmořské výšce, aby tam nebyly úplné tropy, tak to bude kus obyvatelné země bez jakékoliv infrastruktury a potenciálně opět další "Mars", který jde kolonizovat.... místo fikcí o reálném (neobyvatelném) Marsu je možné "Emperor of Mars" vnímat jako vládce všech budoucích "Marsů" tady na Zemi... )

Já jsem satelitní internet (pomocí levných cubesatů) vymýšlel v počátcích CZFree, v letech 2002-2005, cca. Tým CZcube tehdy dokonce sehnal satelitní rotátor řízený softwarem na PC a přijímal signál tehdy létajících cubesatů :) oproti phased array anténám jako má Starlink to byl trochu steampunk, ale zřejmě jsme nebyli jediní, koho to napadlo :-)

Můj současný kosmický business model jsou obří zrcadla z tenkých fólií, která by nesloužila jako solární plachty (naopak, byl by trochu problém zajistit, aby se tak nechovala), na velmi vysokých drahách (ne úplně GEO, ale rozhodně několik 1000 km), která by házela v noci prasátka po existujících solárních elektrárnách, protože si myslím, že je to jediný rozumný model "energie z kosmu", který lze realizovat (tedy žádné kosmické solární panely a mikrovlny na zemi...). Solární elektrárny by si platily za to, že na ně v noci někdo pouští to prasátko.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: LasarSat 2? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam