SEJDA: ano, dyť já říkám, že to bude v ceně stávajících tarifů. Takový trochu konzumní populismus... kdo žije uprostřed divočiny, využije to každý den, ale rádi to zaplatí
Mě baví nějaká představa o vlivu satelitního internetu na cenu nemovitostí: dosud nešlo jednoduše bydlet někde na moři uprostřed ničeho, protože se tam člověk mohl leda tak koukat na televizi (a to ještě tak, když se loď moc nehoupala :-). Rychlý satelitní internet bude gamechanger. Stačí si představit ty obří výletní lodě pro třeba 5000 lidí.... dosud to byla svého druhu pseudovolenková schíza, ale co když ceny těch výletů klesnou, že home office na lodi přes satelitní internet bude levnější, než v nějakém městě? Nemluvě o tom, jak potřebují konektivitu (aspoň malou) platební systémy - tradiční terminály na karty i krypto.... jinak že je to klíčové pro letecké společnosti jsem psal celou dobu, ale teda železniční přepravci překvapili (tam to podle mě smysl nedává, protože nějaký typ antén pravidelně rozmístěných podél trati musí technicky nabídnout neomezenou bandwith prakticky zadarmo)
No ale kromě lidí jde samozřejmě o jakoukoliv pustinu. Doslova o to "Grónsku a Kanadu", reálně ale jakékoliv končiny, které se díky klimatické změně najednou zazelení a stanou obyvatelné (ona tam bude dost tlačenice, protože jiné části Země se naopak stanou neobyvatelné... nebo se kritéria obyvatelnosti změní, pokud nějakou náhodou začne pravidelně pršet někde na Sahaře, v dostatečné nadmořské výšce, aby tam nebyly úplné tropy, tak to bude kus obyvatelné země bez jakékoliv infrastruktury a potenciálně opět další "Mars", který jde kolonizovat.... místo fikcí o reálném (neobyvatelném) Marsu je možné "Emperor of Mars" vnímat jako vládce všech budoucích "Marsů" tady na Zemi... )
Já jsem satelitní internet (pomocí levných cubesatů) vymýšlel v počátcích CZFree, v letech 2002-2005, cca. Tým CZcube tehdy dokonce sehnal satelitní rotátor řízený softwarem na PC a přijímal signál tehdy létajících cubesatů :) oproti phased array anténám jako má Starlink to byl trochu steampunk, ale zřejmě jsme nebyli jediní, koho to napadlo :-)
Můj současný kosmický business model jsou obří zrcadla z tenkých fólií, která by nesloužila jako solární plachty (naopak, byl by trochu problém zajistit, aby se tak nechovala), na velmi vysokých drahách (ne úplně GEO, ale rozhodně několik 1000 km), která by házela v noci prasátka po existujících solárních elektrárnách, protože si myslím, že je to jediný rozumný model "energie z kosmu", který lze realizovat (tedy žádné kosmické solární panely a mikrovlny na zemi...). Solární elektrárny by si platily za to, že na ně v noci někdo pouští to prasátko.