KOUDY: nevím, jestli to tušíš, ale v Iránu smíš být transgender (tedy samozřejmě, včetně operace, a pak ti lidé musí žít se všemi omezeními, jako ženy), ale nesmíš být gay, to se trestá smrtí. (Jenom, že existují některé málo známé paradoxy, nijak zvlášť jsem teda nezkoumal zdroje, ale je to fakt divné).
Celý tvůj přístup je, že máš pocit, že ti tu agendu kdosi vnucuje, a že to jsou liberálové, levice, atakdál. Tenhle pocit je ve společnosti běžný. Jenže to, kdo přesně a jak často o nějaké agendě začal psát, by vyžadovalo docela důkladnou analýzu vývoje témat médií v posledních asi 15 letech. Dostali by jsme se k tomu, že agendu anexe Kanady Spojenými Státy nejspíš Trump převzal ze seriálu South Park....
Klidně bychom se mohli dostat k tomu, že "agendu" ve skutečnosti tlačil nějaký neosobní algoritmus Facebooku nebo Twitteru. Jedna zajímavá věc je, že tyhle algoritmy dokázaly se slušnou (ale ne 100%) jistotou určit, kdo je LGBT (případně asi ještě "tradiční" gaye odfiltrovat do jiné skupiny). Jednak dokázaly sociální bubliny nějak tlačit dohromady a utvrzovat o normálnosti jejich bubliny - nácky propojovat s náckama, transky s transkama - jednak se ale pak objevil ještě přístup, kdy prostě interakce zvyšovaly score a dosah příspěvku a samozřejmě, kontroverzní témata vyvolávala nekončící diskuze.
Takže je možné, že ten pocit levice, že jim šlo vždy o spravedlivé ohodnocení práce a regulaci kapitálu a LGBT tématika jim "připadla" tak nějak omylem jako generické menšinové téma, a naopak pocit pravice, že jim to někdo cpe, je prostě pocitem konzumenta sociálních sítí: o tom, jaká agenda dostane kolik prostoru rozhoduje to, jak je výživná z hlediska připoutání pozornosti konzumentů mediálního obsahu a jak velký engagement vyvolá.
V tomto smyslu je to opravdu "virus", ale ve smyslu - konzumuje to obrovský objem pozornosti, který se tomu virálně dostává. Že se od toho začínají distancovat ti, kterých se týká, se nedivím. Já bych se taky ošíval, kdyby se o mě mluvilo v 3.osobě jako o nějakém objektu, a někdo bojoval za mě a jiný proti mě a tak. Nicméně virální je téma samotné, ne některý z možných postojů k tématu. To je právě to.