SEJDA: mno, ještě víc kopíroval von Braunovy vize. (že měli Koroljov a von Braun podobné vize, to je spíš dané tím, že sci-fi představy v meziválečném období byly v podstatě po celém světě jednotné...). Je fakt, že von Braunův koncept pro Mars byl třístupňový, byť s vícenásobnou použitelností snad prvních dvou stupňů... a mělo to dobré fyzikální důvody, které jsou platné dodnes :) Koroljov měl teda období, kdy sázel na dotankování na oběžné dráze, ale Rusové z toho vycouvali pod vlivem amerického konceptu, protože 60.léta ještě nebyla připravena na synchronizaci více startů po sobě (nakonec tohle ale bylo to, co Rusové zvládli, naopak velkou raketu nezvládli)
Tady je třeba přiznat, že businessman v Muskovi se soustředil na vícenásobnou použitelnost, a to je podle mě skutečně dobře, že to konečně někdo rozsekl a přestal s raketami zacházet jako s dělostřeleckou municí. Ovšem pokročilejší koncepty, jako vysokoenergetické horní stupně, iontové motory pro náklad bez posádky, apod. jsou investičně náročné (přitom Starlinky iontové motory mají, ale nikdy nepřišel s tím, že by třeba nákladní mise k Marsu letěly dlouho pomocí iontových motorů a místo toho vymýšlí nesmysly s deseti dotankováními Starshipu, které povedou k obludnému množství startů a nakonec tedy i emisí)
Tady je zajímavé, že mě ztrácí paralelně jak posunem politických názorů, tak i posunem těch technologických vizí. Postupně to přestalo být atraktivní. Chtěl jsem levný elektromobil - ne samořídící elektromobil, který se aktualizuje na dálku kdykoliv se mu zachce. Satelitní internet vypadá fajn, ale přece ho nebylo nutné pojmout tak, že budou lidem padat tuny družic na hlavu - s vícenásobně použitelnými raketami by šlo vymyslet nějaké servisování, dotankování a upgradování družic... a tak je to se vším. Má F9H, která by hravě dopravil nový americký lunární lander na DRO k setkání s Orionem, akorát by potřeboval vysokoenergetický horní stupeň. Místo toho přijde s konceptem desetinásobného dotankování monstra, které kromě toho, že vypadá jako z retro sci-fi filmů ze 30tých let a má velkou šanci převrácení se při přistání, nepřináší vůbec nic.
Prostě v nějaký moment začal preferovat nejdražší řešení místo nejefektivnějších. V ten moment mi ztratil jako inženýrského fanouška. Tak asi 8 z 10ti věcí na kterých teď pracuje, není "pěkných" (čestnou vyjímkou je zachycení Superheavy věží, to je pořád cool, a pak samotné Raptory, i když ty nejspíš nejsou tak spolehlivé a odolné, jak by bylo potřeba).
A v politice ten přerod z de-facto enviromentálně citlivého liberála v jasného fašistu musí působit na lidi z oboru úplně stejně.