• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ano, mám na mysli téma "why does not future look like future"?

Jenže to jsem samozřejmě nečekal, že moje narážka rozpoutá akademickou debatu o rozšíření monorailů a létajících aut :-)

Skuteční klasici cyberpunku (což bylo sociální hnutí, svého druhu, a vlastně se před někým takovým, jako bude Elon, snažilo celou dobu varovat), mají dva klíčové citáty:

William Gibson: Future is already here, but it is not evenly distributed.

Bruce Sterling: Future is the place where we go to die (v závislosti na přesnosti citátu a použitém čase: překlad by asi měl být "budoucnost je místo, kam odcházíme zemřít")
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Tady se musím XCHAOSe zastat. Jednokolejek je ve světě celkem pod 500km, to není jakkoliv relevantní věc. Je to moje hobby, na těch Německejch sem byl až na jednu na všech. Ten systém je dobrej přesně do chvíle, kdy potřebuješ výhybky. Ono teda reálně jednokolejka znamená tři diametrálně odlišný systémy:
    1.) 1900s závěsná tramvaj. To je ten Wuppertal a Drážďany, btw. oboje navrh stejnej člověk. Tam výhybky neexistovaly vůbec. Drážďany jsou v podstatě zavěšená lanovka na Petřín s dvěma nepropojenejma souběžnejma kolejema. Wuppertal je smyčka, kde je v depu otočná kolej, jako byla ve starejch vlakovejch vozovnách:

Schwebebahn Wuppertal August 1981 mit Wendeanlage am Zoo
    https://youtube.com/watch?v=t0_W0pdhwj4

2.) Betonový sloupy, buď rychlý s elmag.levitací nebo pomalý, většinou závěsný s kolama, 60-90. léta. Rychlej byl ten transrapid, co se vyboural před 20 rokama.
    Kolovej je pak ten systém od Siemensu, co jezdí na letišti v Dieseldorfu a na univerzitě vedle. Výhybky už existujou, ale jsou to obrovský mnohatunový monstra co stojej bambilión na údržbě a přehodit to trvá minutu. Je to hustý pozorovat, ale pro provoz k posrání.

Linimo Maglev Switch リニモ
    https://www.youtube.com/watch?v=WZ_PdCgz7ik

3.) Čínský maglevy posledních 20 let. Je to super, high-speed, a výhybky se nikam nepohly. Problém jsou zase provozní náklady, takže nic na delší trasy než na letiště, ale buduj superrovnou dráhu ve městě. Musíš reálně postavit 30 km+ tunel se dvěma zastávkami, a ve finále ušetříš půl hodiny z hodiny čtvrt...

Changing tracks on the Shanghai Maglev - Checkerboard Hill
    https://www.checkerboardhill.com/2019/03/shanghai-maglev-train-depot-and-crossovers/

Dneska v podstatě existujou tři-čtyři druhy použití pro jednokolejky: pro pomalý visutá náhrada metra a people mover - přesun mezi dvěma třema bodama většinou někde na letišti nebo turistický atrakci, pro rychlý spojka město-letiště a zábavní parky. Všechny maj společný to, že jsou to uazvřený smyčky s ideálně nulovým počtem výhybek v běžným provozu.

To je přesně příklad Německa - jedna zavřená rychlotrať, dva letištní systémy o pár kilákách každej a dva historický závěsný systémy sto let starý. Btw. ten Wuperthal je největší síť v celým západním světě, a je to jedna 13 kiláků dlouhá smyčka. Na to, že to rozjížděj přes sto let a Siemens to těžce tlačil a dotoval nic moc. Kor když si člověk uvědomí, že je to v zemi, kde je 40kkm kolejí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: radši se svez všemi závěsnými monoraily mimo Wupertal, ty tam jedou taky ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: Mars bude osídlen roboty, kteří budou hajlovat v tunelech a jezdit cybertrucky. Datum? Až se podaří vymýtit pandemii woke mind virusu na Xitteru!
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Tak to rád slyším, chystám se tam příští rok letět tím slovenskym lítajícím autem :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    tak to souhlas, datum osídlení marsu se agilně vyvíjí o tom žádná! :)

Jakej rok je ted vlastně v plánu?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: to by ale starship musel ostat zaseknuty v nejakej forme a spacex preferuje skor ten agilny vyvoj, tak pokial zistia, ze nieco nefunguje, tak to pomerne rychlo prekopu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SPIKE411: ano, když zahrneš i ten 250m dlouhý šikmý výtah na kopec v Drážďanech.. ;-) celková délka závěsných monorailů mimo Wupertal nestojí za řeč, nejsou nasazené v městském prostředí jako linková doprava a mimo Německo neexistují vůbec. Tedy moje "zaookrouhlení" bylo naprosto dostatečné pro běžnou diskuzi s kýmkoliv, kromě naprosto vyšinutých nerdů.

Kromě toho jste tím ale úspěšně odvedli pozornost od mojí pointy: tedy, že dnešní podoba Starship může být dost dobře něco, jako monorail ve Wuppertalu. Něco sice v principu funkčního, ale nepraktického pro masové rozšíření a samo o sobě vlastně svým vlastním muzeem.

Pokud chcete jinou metaforu, tak Starship klidně může být něco jako "pyramida faraóna Elona". Takový práce, přitom taková blbost...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SEJDA: Jj, napadlo mě to. :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SPIKE411: dik, ja rozumnel "suspended" = mimo provoz. :D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SEJDA: Hm? Já teda víceméně odpovídal na
    kolik těch monorailů mimo Wupertal je závěsných

(což jsou ty 4, jak psal KAERO), ale vidím, že jsem to neocitoval.

(suspended - zavěšený)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SPIKE411: ve Wuppertalu uz zase jezdi, ale ano, roky nejezdila.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    XCHAOS: Možná sis měl ten odkaz otevřít, než jsi vyplodil tolik textu.

Doba, kdy jsem na NYX psal nesmysly, které jsem si neověřoval, je 20 let v minulosti a od té doby jsem ten styl hodně změnil.

🙃

PER2
    PER2 --- ---
    kňů kňů....

Elon Musk’s xAI sued Apple and OpenAI on Monday, accusing the pair of an “anticompetitive scheme” to thwart artificial intelligence rivals.
    https://www.cnbc.com/2025/08/25/musk-lawsuit-apple-openai-monopoly.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: ... kolik těch monorailů mimo Wupertal je závěsných? (protože na těch obrázcích z přelomu staletí to často byly právě _závěsné_ monoraily . zmiňoval jsem to v původním textu).

Doba, kdy jsem na NYX psal nesmysly, které jsem si neověřoval, je 20 let v minulosti a od té doby jsem ten styl hodně změnil. A pokud jde o tenhle klub, tak oslněni dosavadními úspěchy, spousta lidí dostala pocit, že Elonovým firmám musí nějak vždycky vyjít cokoliv, na co sáhnou. Ale prostě to tak není, a i ty věci, které se povedly, nakonec existují v hodně jiné podobě, než v té, ve které je původně oznámil.

Téma "why does not future look like future" vyhlásil Elon a je poměrně zábavné a spekulativní a snažit se ho poskládat jen ze striktně ověřitelných faktů mi přijde jako taková autistická křeč: z principu, dokud to někdo nepředvede, tak nevíme, jestli to je možné, ale to, že někdo něco nepředvedl, i když do toho narval hodně peněz, může často být téměř důkaz toho, že pokud to není přímo nemožné, tak to minimálně nemá zjevné výhody.

Obecně bych se vrátil k tématu horní půlky Superheavy/Starship: my teda z pruhů námrazy můžeme tušit hmotnost pohonných hmot (protože ji lze vypočítat ze známých vnějších rozměrů), známe i podíl prázdných nádrží (pruhy bez námrazy), neznáme ale suchou hmotnost. Jestli to prodloužení nádrží zlepšilo nebo zhoršilo, těžko říct: podle mě se konstrukční číslo Starship prodloužením zhoršilo, protože tím prodloužením se to vzdaluje od ideální koule (která by konstrukční číslo měla nejlepší). Jestli je to fakt optimalizované na dotankování na oběžné dráze, nebo je to krycí manévr pro chrlení obrovského množství Starlinků, které by reálně disruptnuo lokální telco business minimálně tam, kde by Elon začal lokálně rozdávat terminály zadarmo... těžko říct. Asi si za tím každý může najít svoje ideály či paranoiu, podle toho, čemu zrovna věří...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: jak uz jsem parkrat psal, vzdycky neco tvrdis, kdyz ti nekdo ukaze opak tak to trochu zmenis, a pak se vymlouvas ze vsechno bereme doslova.
    Anebo mozna jen soustavne placas nesmysly a doopravdy houby vis nebo si nic neoverujes.
    GEE
    GEE --- ---
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DZODZO: :D

"Slovensko, Elon Musk létajících aut..."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: vy se toho všeho hned chytmete doslova ;-) jako chtěl jsem jen říct: future is already here, but it is not evenly distributed ;-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAKROUSEK: A co? Na mem tvrzeni ze Wuppertal neni nejaka vyjimka to nic nemeni.
    Mimochodem napr. populace Wuppertalu se za poslednich 90 let +- drzi. Ale o to nejde - for je v tom ze vyuziti Wuppertalskeho monorailu je dan topografii mesta, ktere se jaksi nezmenilo (reka).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam