• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: "Když to zvládne jednoucelak tak asi umíme překonat technikalie, které zminnujes.."

heled tahle věta ti dává smysl?

asi to opravdu nemá dál cenu řešit, z tvý strany je to ryzí futurismus a přání otcem myšlenky
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ADAMIRA: Však jsem psal, že se neshodneme. Pro mě je scifi jiná kategorie. Tohle je v kategorii "teď se to ještě asi nevyplatí".
    Proto jsem psal robot v uvozovkách... Když to zvládne jednoucelak tak asi umíme překonat technikalie, které zminnujes..
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: "zde tedy vidíš, že to "robot" zvládne."

mohl bych ti napsat po stodvacáté že se bavíme o humanoidních robotech ale to už asi ani nemá cenu

Všechno co píšeš je sci-fi který nikdo nikdy neuvedl do praxe, z nějakýho důvodu, až se to stane a daný robot bude efektivnější a levnější v reálnym prostředí tak se budem asi moc dál bavit, zatím to jsou všechno jenom sny a fantasy představy.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ADAMIRA: tady se skutečně neshodneme.. zde tedy vidíš, že to "robot" zvládne. Ten jednoúčelový z linku není vhodný pro různorodé aplikace v bytech/rd.
    až bude čekačka na obkladače rok / cena za koupelnu 100k, tak třeba budou.
    bordel jako problém nevidím vůbec
    kluzká dlaždička se vyřeší nástrojem (vakuová savka cokoli - to už jsou technikálie) - v jedné ruce pumpa na lepidlo, v druhé savka;)
    za mě bude nejsložitější mít sw, který přesně změří prostor, promítne spárořez tak přesně, aby nařezané dlaždice seděly... a celkově projektová příprava..
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: případně můžeš kolegovi dohodit něco takovýho, ale nemá to teda zase dvě rucem a dvě nohy takže zase vedle:

Nextech | Robotický obkladač predbehne remeselníkov v rýchlosti aj presnosti
    https://www.nextech.sk/a/Roboticky-obkladac-predbehne-remeselnikov-v-rychlosti-aj-presnosti
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Už jsi někdy viděl robota "obkládat" levněji a efektivněji než "obkládá" člověk?

Pokud ne, tak to je stále sci-fi.

Proč to doted už nikdo neudělal?

Ale já nemám problém říct že jsem se spletl, až někdo dosáhne toho, že ten robot bude obkládat levněji a efektivněji V REÁLNÝCH PODMÍNKÁCH, tak řeknu že jsem se mýlil, nicméně, to se nejspíš nestane.

Jen tak mimochodem, když už bych udělal ten úkrok vedle a řekl si fajn, v nějakym oboru tenhle robot člověka nahradí, tak to fakt nebude obkladač, já obkládal v životě snad dvakrát, ale to mi stačilo k tomu abych věděl, jakej je z toho neuvěřitelnej bordel, dokážeš si představit jak ten robot bude vypadat až dokončí jednu koupelnu?

A ta motorika s tou kluzkou dlaždičkou... no nic...
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ADAMIRA: Jak jsem zmiňoval stavebnictví, tak obkladač by se siknul - pro člověk je to příliš precizní práce... Určitě bude potřeba skepsi projektová příprava ale, ale pokud budu mít firmu na obklady a budu na to mít jednoho vytrénovaného robota, tak mi to nepřijde jako scifi.. samozřejmě s ohledem na trh s obkladači - nikdo to dělat nechce, cekacka půl roku a kvalita pochybná.
    RSZ
    RSZ --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: v nizozemí pracuje v zemědělství půl milionu lidí, podle toho co jsem našel, traktoristů a obsluhy zem. strojů z toho budou imho možná i desetitisíce
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: asi takhle, místní JZD zkouší automatizovaný kombajny, má to dělat v podstatě jedinou věc, ject vedle druhýho s řidičem a nechat si házet plodiny do valníku. GPS+proximity senzor, a stejně to občas zastávkuje a vyrazí to na jinej lán. Zatím jsme ve stavu, že se tyhle roboti musej štelovat pro každý pole, těmhle výkřikům o plně automatizovaných polích úplně nevěřím. Jako možná někde ve skleníku, kterej je na to designovanej, ale zatím stačí blbá hlína na senzoru nebo kámen v podvozku, a je to v háji.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB:

"na složité přijdou humanoidní roboti"

na jaké?
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ADAMIRA: Dle mínusu vidím, že můj názor je nejen iirelevantni, ale i nesouzni s názory zde, tak už mlčím.. zatim se resi robotizace "jednoduchých" úkolů (jednoúčelove), na složité přijdou humanoidní roboti;)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: "Ale nee, ID OMNIHASH psal, že ten robot (nehumanoidni) je pomalejší než Polák - na to celou dobu reaguji. A pak jsem dodal, že humanoidní roboti mohou pomoci tam, kde se speciální roboti nedají / nevyplatí nasadit (soud se neupraví zásadně prostředí)"

Kde? Proč? Máš nějakej konkrétní případ kterej by se mohl v praxi uplatnit? A pokud tomu tak je, proč už ho dávno v těhle případech lidi neuvyužívají?

BTW. já netvrdím že humanoidní robot je ve 100% slepá ulička, slepá ulička to je třeba v 99,9%, například testování protéz končetin, tam to dává nějaký logický smysl.

"Ano, jsem pro 100% automatizaci ve všem, práce s lidmi je za trest"

No jo, nicméně (neber to zle) to je tvůj názor a ten je v tomhle příapdě dost irelevantní, relevatní názor je v tomto případě od lidí, který ty roboty budou teoreticky využívat a věř mi, že až na nějaký extrémní vyjímky všichni tihle jedinci upřednostní míň potu přži placení účtenek než míň potu při komunikaci s pohůnkama ;)

ROXTYDY_A_BIBOB: Co, že zvládl podat cihlu? :))))
    SATAI
    SATAI --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: neznal jsem ale RIP
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ADAMIRA: A ještě z jiného soudku, máme v plánu si koupit toho unitree robota (myslím, že levnější verzi) a zkusit ho jako parťáka ve stavebnictví. To bude zase řešit jiný kolega, tak pak dám vědět;)
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ADAMIRA: Ale nee, ID OMNIHASH psal, že ten robot (nehumanoidni) je pomalejší než Polák - na to celou dobu reaguji. A pak jsem dodal, že humanoidní roboti mohou pomoci tam, kde se speciální roboti nedají / nevyplatí nasadit (soud se neupraví zásadně prostředí)
    Ano, jsem pro 100% automatizaci ve všem, práce s lidmi je za trest
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Ale pane kolego, to je přesně to, o čem se tu celou dobu proboha bavíme!!!

jakmile už to nebude mít nohy a bude to mít sběrač a třeba pásy a bla bla tak UŽ TO NENÍ HUMANOIDNÍ ROBOT!!! Já Vám doporučuji si nejdřív přečíst o čem se debata vedla, opravdu.

Pracuju na monitorovacím SW pro průmyslový roboty, ono to je teda uplně jedno, na tohle ti stačí výuční list v nejakym technickym oboru.

ROXTYDY_A_BIBOB: tak ty to tady bereš jako nějakou metu ke který natahujeme ruce
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ADAMIRA: Aha, já jsem myslel, že se robotizuje pro zábavu...
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ADAMIRA: No jasně že to nebude čiste humanoidní robot (některé humanoidní vlastnosti mit nemusí) - vsak jsem to psal drive. Zde je asi jádro pudla - někdo níže psal o tom, že automatizace zamedelstvi je na limitu a já myslím že není. Že těch posledních X % můžou humanoidní roboti zastat / pomoci preklenout, než se přizpůsobí prostredi. případně polohumanoidni nebo jak to lépe napsat - je zbytečně aby sběrač jahod měl 2 ruce když stačí jedna (tj příklad, robot sbírající jahody nebude mít ani nohy..).
    Já teda nevím na jaky obor automatizace/robotiky se specializujes ty, ale působís jako skutečný expert... Strom jsem asi videl;)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    A "bejt 100% rpobotizovanej" není žádná meta, to absolutně nic neznamená, jediný na čem záleží je efektivita a cena.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: super, doporučuju u těžkýho průmyslu zůstat

Humanoidní robot nebude sbírat jablka (rozhodně ne jinde než v nějakym marketingovym videu) v tomhle století a pravděpodobně nikdy. Tahle robotizace pujde uplně stejnym směrem jako všude jinde v zemědělství, takže když už, tak na to bude nějakej specializovanej stroj, protože humanoidní robot je pro tuhle činnost totálně neefektivní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam