SEJDA: v tom článku je to vysvětlený. Technické důvody existují taky: mikrovlny jsou vysoce směrové, z BTS nemůžeš efektivně rušit frekvence, které budou navíc fázovanými anténami směrované směre do nebe, na satelity. Není to fakt jednoduché.
Já si v začátcích CZFree představoval, že cubesaty by mohly třeba tvořit páteř sousedských sítí. Chtěl jsem pravý opak Elonova Internetu/Xitteru: ne sítě ovládané megakorporacemi mocnějšími, než státy, ale nezávislé sítě, které se dokáží propojit i mimo hierarchie, ať už státní, korporátní, nebo jiné. Jenže tehdy jsem si neuměl představit, co dokáží fázované antény, kamarádil jsem se s partou, co měla satelitní rotátor, který sledoval přelétající družice mechanickým natáčením v reálném čase :-)
Existence alternativních kanálů je zajímavá. Družicová síť navíc z principu nabídne lepší latenci, tedy po dokončení laserových propojů mezi satelity, než pozemní optická, proto bude klíčová např. pro obchodníky na burze.
Oneweb bude alternativa jen pro omezený počet velkých hráčů... státy, instituce. Velké pozemní stanice. Kuiper od Amazonu. Dočkáme se světa, kde Amazon bude jakýmsi "novým Applem", taková alternativa pro opravdu bohaté, a Elon-věci novým Microsoftem pro lidové masy, smířené s tím, že je někdo v podstatě ovládá?