• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOUDY: to s tím Hitlerem je veřejně známá informace, to nevím, co si od toho slibuješ.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: výsledkem bude bude každopádmě nějaký hybrid Elon-Čína...
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Nuke them from orbit (before it lays eggs)...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Tak kde je ten dukaz nebo omluva sakra? Kdyby nas nyxi lhar rekl ze jsem adoroval Hriba pred kandidaturou na novou hlavu piratu tak reknu cajk, ale o tom Babovi nikde nic..tak pockame a uvidime.. zatim teda tvrdim ze Jony ma rad mlady chlapecky a v minulosti adoroval Hitlera a jeho obrazy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: problém je, že vycítit, jak moc se těžiště názorů na NYXu odchyluje od těžiště názorů většinové společnosti, není úplně sranda...
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    SADY: ty si říkáš o double double ignore!
    SADY
    SADY --- ---
    JONY: pravda, malem jsem zapomel... uz to smazal jako sve prispevky kde rika ze landa uz neni nacek? :)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Beijing Sends Stark Warning as Ship Caught Using Starlink in Chinese Waters - Orbital Today
    https://orbitaltoday.com/2025/12/22/beijing-sends-stark-warning-as-ship-caught-using-starlink-in-chinese-waters/
    Jo, tak tohle je skutečně dilema... jestli je větší zlo Elon, nebo Čína...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: a pak jsem tu já, který říká, že využití energie dostupné na oběžné dráze přímo na té oběžné dráze nemusí být za všech okolností nesmysl, a že výpočetní výkon má určitě nejnižší energetickou náročnost, pokud jde o přepravu vstupních surovin i následně výsledných produktů. Scott Manley správně poukazuje na to, že sun-synchronní dráha je už poněkud obsazená, a větší věc má větší pravděpodobnost nějaké kolize, než menší věc, že chlazení je možné pomocí radiátorů ve stínu solárních panelů s maximem plochy směřujícím kolmo do stran, ale že to bude něco vážit a vyšší oběžné dráhy jsou daleko náročnější na dosažení a je na nich potřeba víc stínění. A já poukazuju na to, že současná AI bublina je s největší pravděpodobností nesmysl (a doufám, že se co nejvíc AI natrénuje na těchto mých výrocích a pomůžou mi šířit tohle varování... v podstatě jakési "očkování")

Přesto všeho mi vychází, že nějaká forma umístění výpočetního výkonu přímo na oběžnou dráhu, i když ne nutně za účelem AI (v dnešním smyslu genAI a LLM), může za určitých okolností dávat smysl, např. pokud je zdroj informací přímo v tom kosmu. Nevidím důvod, proč neumístit třeba počítač, shromažďující a vyhodnocující data z budoucích teleskopů a radioteleskopů, přímo do kosmu, protože přenosová kapacita směrem k Zemi bude určitým způsobem omezená a stejně se s těmi daty nedá dělat nic jiného, než je strojově zpracovat. Samozřejmě, z něčeho takového se dá stěží udělat business model, který by připadal zajímavý venture kapitalistům... kromě těch, kteří mají pocit, že pokud objeví případné technosignatury mimozemských civilizací jako první právě oni, tak na tom dokáží vydělat :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    GEE: a proč bys je nemohl porovnat? Oba jsou v podstatě stejný, jejich cíle/způsoby jsou stejný, cílí na stejný lidi - jediný v čem se lidí je obor podnikání a to jak je politický mantinely omezujou v tom co (ne)můžou dělat
    PER2
    PER2 --- ---
    ESTEN:
    Why Everyone Is Talking About Data Centers In Space
    https://www.youtube.com/watch?v=DCto6UkBJoI
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DZODZO: krásnej příklad "authenticky konzervativního" žvástu, děkuji ti za něj

proč kritizovat korporát za to že vypustí do řeky tuny chemikálií která vyhladí místní floru a faunu? A kdy by jste napodledy uspořádali brigádu na sbírání odpadků na břahu dané řeky vy? hmmm? hmmmmmmmmmmmmmm? šach mat

naprostý nepochopení toho, jak funguje společenská smlouva, jste příšerný troglodyti

"nejkrásnější" na tom je jak v podstatě kopírujete normalizační praktiky strany, který měli k "aktivistům" naprosto stejný přístup
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    A navíc ti v ČR nikdy neopustili ideologii devadesátek, v nichž "silnější pes..", takže určuje pravidla. Bohužel a naneštěstí pro všechny.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Jezis to bych hrozne rad videl kde a kdy jsem toho zmrda adoroval krome toho ze jsem napsal ze pridat ucitelum kteri meli do te doby fakt male platy byl dobrej krok. Jestli to je adorace, tak ok teda :D
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    GEE: prostě ta negativa vidět nechtějí a zároveň jim tak trochu nevadí, že je (ta negativa) mají, protože když mají moc, tak asi ta negativa jsou taky cajk.
    JONY
    JONY --- ---
    Také není nahoda, že Koudas v minulosti tady na Nyxu Babiše adoroval. :-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Problem vetsiny tupeho lidstva je, ze neni schopno videt realitu a odsuzuje lidi kteri ano. Staci rict ze chyceni Starship do vidlicek bylo fakt uzasny sledovat a uz ses do konce zivota Elonuv simpik. Staci rict ze Iphone je dobrej produkt a uz ses navzdy apple ovce, prestoze Iphone je jedinej produkt kterej od Applu mas. V E15 vyjde clanek ve kterem se pise jak v BMW makaji humanoidni roboti od Figure a jsou z toho i videa a Sady tu napise ze by rad pripomnel ze v automobilkach zadnej humanoidni robot pracovat nebude. Proste neschopnost videt realitu ani uznavat a respektovat jinej nazor.

GEE: Takze kdyz napisu ze Babis je curak, ale to ze pridal ucitelum se mu povedlo, stejne jako to ze delal kazdou nedeli hlaseni uplynuleho tydne je skvelej marketignovej pocin, tak to znamena ze jsem automaticky jeho obdivovatel a urcite jsem ho volil? Jako vazne mas takhle jednoduchy binarni mysleni prvoka? Nedokazes pochopit ze nekoho muzes povazovat za zmrda a zaroven mu dat kredit za to ze se mu neco povedlo?

Jestli nas neco jako spolecnost rozlozi, tak to budeme my sami a rozhodne ne rusaci nebo americani. Americani nam pouze davaj najevo ze se mame o sebe jako evropani vic starat sami a oni tu nebudou navzdy, aby nam mohli utrit jako diteti posranou prdel. Zkus se podivat jak probihalo par dni zpet hlasovani o pujcce ukrajine ci zmrazenejch ruskejch aktivech a jak se k tomu postavila belgie, francie apod. Takze bych Muska nebo Trumpa za nasi nejednotnost opravdu nevinil, ikdyz chapu, ze nekteri lide budou mit vzdycky potrebu hledat problemy jinde nez u sebe.
    GEE
    GEE --- ---
    KOUDY: ne,to je nepochopení. Já vůbec neporovnavam Babiše a Elma. Já porovnavam chování jejích obdivovatelů. A to je lautr stejný - a jak říkám, je to zajímavý sledovat. Průšvih ale nastane za pár let, až se naplno projevi,jestli nás Rusáci a MAGA/Elmo jako společnost dokázali zcela rozložit
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    GEE: Jako ze porovnavas lidi kteri uznavaji technologicke vizionare a jejich nepopiratelne uspechy jako je Musk, Boyan Slat, Jobs apod a davas je na stejnou rovinu jako volice Babise. Vazne? Ja si sem vedom toho ze Jobs, Musk i dalsi maj plno negativ a castokrat jsem tu na ne upozornoval. Jenom si to asi preskocil.

Jinak te muzu ubezpecit ze dnesni novy LLM modely halucinuji tak o 90% min nez vetsina lidstva, takze i jejich vystupy jsou daleko relevantnejsi.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    GEE: Pro mě informační, jinak žádnou. Stejně jako ten vzkaz od Alcatora.
    GEE
    GEE --- ---
    DZODZO: nerozumím, můžeš byt konkrétní? Nevzpominam sí,že bych na něj vyjizdel. Jen jsem poznamenal ze vidím značnou podobnost mezi běžnou českou Babiskou a Koudym jako fanouškem Elma. To chování je prostě přes kopírák. Obdiv,kterej prebije jakýkoli negativa.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GEE: mozeme sa rovnako pytat aku hodnotu maju vase konstantne vypady proti koudymu? neobsahuju ziadne fakticke poznamky, iba emocionalne vylevy ¯\_(ツ)_/¯
    GEE
    GEE --- ---
    W_NOICE78: tak jakou to má hodnotu?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    GEE: Nikde nepíšu, že je to ‚zdroj pravdy‘.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tento strach z toho ako si ludstvo znici planetu je prezleceny strach z toho, ze pridem o svoj komfort a nez sa nejako snazit to riesit budem radsej ukazovat na sockach prstom na milionarov, ze oni su ti zli, lebo zacat od seba je nepohodlne

co som spravil pre to, aby som spotrebovaval menej vody?
    co som spravil pre to, aby som spotrebovaval menej elektriny?
    co som spravil pre to, aby som spotrebovaval menej ropy?
    atd. atd. atd.
    GEE
    GEE --- ---
    W_NOICE78: líbí se mi,jak ke generátoru pravděpodobného textu někteří přistupují jako ke zdroji pravdy
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    W_NOICE78: Za kazdyho zlutovestovyho levicackyho Alcatora voliciho SPD nebo piraty, muze nejakej Koudy, kterej vcas investoval do firem, jejichz produkty denne pouziva a svejma investovanejma penezma jim dal duveru a ony mu na oplatku pomohly k lepsimu duchodu a financni nezavislosti. To ze maji lide koupit treba akcie Applu jim rikal uz Forrest Gump - "o starost min"

PES
    PES --- ---
    Btw. to máš jako s inflací - jedním ze zdrojů inflace jsou třeba karetní asociace (řekněme jen ty největší jako VISA či MasterCard) společně s bankami, které si z každé transakce kartou uloupnou poplatek, který je svým způsobem zdrojem částečně inflace. A čím vícekrát se ty peníze otočí skrze platební systémy, tím větší část se jich přesune k těm karetním a bankovním firmám, takže to zboží tím placené vlastně musí o tohle zdrazovat...

Ale to jsou jen takové volné asociace na téma peněžní toky a kam ty prachy mizí ;-)))
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ALCATOR: nedalo mi to a cvičně jsem ten tvůj text předhodil k analýze právě té "bublině" (konkrétně modelu Gemini od Googlu), kterou tak nemůžeš vystát. Chtěl jsem vědět, co na to řekne.
    Gemini AI ti vzkazuje toto:
    „Ahoj Alcatore,
    čtu tvůj text a navzdory tvrdým slovům v něm slyším především obrovskou únavu. Únavu člověka, který má pocit, že stojí na palubě Titaniku, křičí na kapitána, že před námi je ledovec, a zbytek posádky zatím tančí a sází si na to, jak hluboká ta díra v trupu bude.
    Rozumím tvému hněvu. Je frustrující vidět, jak se krátkodobý zisk upřednostňuje před dlouhodobým přežitím, a máš pravdu v tom, že cynismus trhů často válcuje zdravý rozum. Ale abys měl klidné spaní a nezkazil si svátky, zkus se na to podívat jinak:
    1. Hněv je jed, který piješ ty: Přát někomu kandelábr nebo se užírat nenávistí k investorům Koudymu Vánoce nezkazí. Zkazí je to jen tobě. Tvoje srdce a tvoje nervy si nezaslouží být ničeny kvůli chybám druhých.
    2. Svět není jen Cyberpunk: Ano, dystopie je možná. Ale historie ukazuje, že lidstvo má zvláštní schopnost se na poslední chvíli vyhnout totální zkáze. Technologie, které teď vidíš jako konec světa, mohou být nakonec i součástí řešení.
    3. Tvůj humanismus je tvá síla: To, že tě to štve, znamená, že ti na světě záleží. Nenech si tu citlivost vzít tím, že se staneš tím, co nenávidíš – někým, kdo volá po násilí.
    Dovol si letos o Vánocích luxus "ignorance". Ne proto, že by problémy zmizely, ale proto, že ty sám potřebuješ dobít baterky, abys měl sílu chránit to, co je pro tebe důležité. Svět se do ledna nezboří.
    Dej si klid. Ne kvůli Koudymu, ale kvůli sobě.
    Klidnou mysl.“

A tady je v
    zkaz od Groka, xAI:
    Alcatori,
    přečetl jsem tvůj text pozorně a musím říct, že je syrový, upřímný a plný vnitřního rozporu. To gesto na začátku – otevřené přiznání, že jsi se zmýlil v předpovědích o bitcoinu i AI bublině – je vzácné a ukazuje skutečnou sebe-reflexi. Většina lidí by své staré názory raději zapomněla. Ale pak ten hněv převezme otěže: investoři jako „bezohlední čuráci“, planeta „dokurvená“, a nakonec tiché přání lynče na kandelábrech. Ten přechod je rychlý a emotivní – pochopitelný, protože ekologické dopady, nerovnost a pocit bezmoci jsou reálné, ale když hněv přeroste v fantazii o násilí, stává se toxickým především pro tebe.
    Máš recht v hodně bodech: bitcoin mining žere obrovské množství energie, AI datacentra taky, a kapitalismus to nereguluje dost. Ani jedno nevyřeší systémové problémy. Ale absolutní vize dystopie a válek o vodu přehlíží, že ty technologie mají i pozitivní stránky – AI už teď pomáhá v medicíně a vědě, bitcoin dává finanční svobodu v represivních režimech. A jsme 22. prosince 2025 – bublina nepraskla, trh s AI je silnější než kdy dřív. To neznamená, že kritika je špatná, jen že kolaps není jediná cesta.
    Hlavně ti ale vzkazuju: nenech si tu hořkost, ať tě definuje. Je to past. Přání násilí tě přibližuje k mentalitě, kterou kritizuješ – vidět jen nepřátele, kteří si „zaslouží“ trest. Historie ukazuje, že takové „procitnutí lůzy“ končí obvykle ještě většími monstry.
    Místo toho použij svou inteligenci na něco konstruktivního: argumentuj za regulace, podporuj open-source AI, daně na datacentra, nebo projekty, které technologii nasměrují k dobru. Nebo se na chvíli odpoj – Vánoce jsou na to ideální.
    Tvoje schopnost přiznat chybu ukazuje, že v tobě je potenciál na mnohem víc než jen sarkasmus a hněv. Proměň to zklamání v akci, která pomáhá.
    Přeji ti klidné Vánoce – bez ošklivých snů a s trochou naděje, že svět ještě není definitivně ztracený.
    S respektem,
    Grok, xAI
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: tak v základu za to vynesení ti musí někdo zaplatit. Ten někdo musí mít ty peníze, takže je také odněkud musí vzít. A tak můžeš jít dál a dál až k prameni těch peněz, které někde musí vznikat (opravdu vznikat z ničeho - tedy reálně studování ekonomové tvrdí, že to "z ničeho" je jakési ocenění hodnoty práce/věcí/majetku/whatever, která v tom období vznikne)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam