PES: tak třeba propouštění novinářů, kteří si troufli reportovat, co se opravdu děje, se dělo právě tenhle týden. Zvýšení tresholdu, podle kterého machine learning izraelské armády vyhodnocoval, jestli v domě bydlí někdo z Hamásu, na úroveň "strejda hamasník se občas staví na návštěvu", proběhlo před asi 2 lety. Protože sami nevíme, podle čeho se "pokročilejší" AI řídící robotaxíky rozhoduje, tak je klidně možné, že ze dvou lidí, které může robotaxi zajet na přechodu, se rozhodne zajet toho, který se účastnil protestů proti ICE. A nebo o kterém je známo, že si dělá legraci z Elona a málo ho chválí, když jsme u toho..Z těhle věcí mám noční můru už od chvíle, kdy jsem se základním machine poprvé něco dozvěděl, což je tak 20 let. Dnes akorát žijeme v době, kdy se tyhle věci realizují, protože někteří o nich napsali dystopické sci-fi (v dobré víře, že tím té budoucnosti zabrání...).
Vitpná přezdívka pro AI, na kterou jsem narazil, je "Markov's Chainsaw"... je to opravdu nebezpečný nástroj, na které věci. Můžeme teď jen doufat, že se několik těch rokokových bazilišků popere mezi sebou a nás nechají na pokoj. Místo robotaxíků bych ale radši samořídící elektrickou koloběžku, která přijede na zavolání, ale pokud se na ní povezu, budu řídit já a budu z ní moc kdykoliv seskočit, když se mi to přestane líbit.