• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    jinak..uz to zacina! #vtip #humor

KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: jj. Ty AI navrhy se nesetkavaji s realitou. Zrovna mam zakazku na stul za 50k od typka, kterej chce lavovej stul a posilal mi podobna videa - https://www.youtube.com/shorts/f5tgjpIm3XE s tim ze chce aby to vypadalo takhle. Rekl jsem mu ze je to AI a takhle to vypadat nikdy nebude. Takze ano. Uz mam za tech deset let nejake jmeno a proto zamnnou lidi chodi. Stejne tak mas na youtubu tisice desetiminutovych videi jak se precizne vyrabi treba japonska katana, ale nevidel jsem ze by ji v CR delalo 1000 kovaru..takze si celkem jisty jsem a o svou praci se nebojim. Jedine co ji muze posrat je to, ze lidi nebudou mit diky AI a robotum na me stoly penize.

tak co podle tebe staci? Az bude AGI?
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: Internet je plny AI navrhu pro stoly. Nemuzu vyloucit, ze tvoji zakaznici nechteji jen pekny stul, ze to proste za kazdou cenu musi byt "handmade by Koudy" a ze jsi pro ne to same co Bentley. Ja bych si tak jisty nebyl, ale je to tvuj business, ne muj.

ty mas najednou v jednom modelu 90% matematika, 87% fyzika, 78% psychologa, 95% ucitele 200 svetovych jazyku - no a to jsem myslel tim, ze si je treba ujastnit, co znamena "chytrejsi a vzdelanejsi". Ze je AI spatny pravnik, spatny doktor, spatny programator (a hromadu dalsich veci) podle me rozhodne nestaci.
    PES
    PES --- ---
    KOUDY + MAWERICK: Tak, tak - budete děti učit počítat "z hlavy", i když jsou všude kalkulačky, a pamatovat si věci, i když je všude Internet s Wikipedií (obrazně řečeno)...
    ...no tak hodně štěstí :-(

A to nemyslím ironicky a ani posměšně, protože to bude spíš tragédie pro rodiče.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MAWERICK: Budou. I dneska si ten algoritmus muzes nastavit. Na twitteru si klikas na to co chces a nechces videt a podle toho ti ho nastavi. Muzes si tam treba vypnout politicky kecy a nebudou se ti zobrazovat. Na instaci si muzes algoritmus uplne resetnout a podle toho co pak lajkujes a na co koukas se on znovu uci. I tvyho virtualniho asistenta budes moct vypnout nebo proste nepouzivat. Stejne jako dneska SIRI. Problem je, ze deti se na nej tak nauci, ze bez nej nedokazou zit potom.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KOUDY: "ve svete neceho co sice budou ovladat..."
    well... ne nebudou... ne pokud nebudou ElMo nebo Zack tak nic ovladat nebudou. :( budoui ovaldany tim co jim predhodi algoritmus v jeste vetsi mire nez je to ted... A to je to co je na tom totalne distopicky. Ze proti tomu nejspis neexistuje efektivni "obrana". Ty sice budes nejspis moct nastavit AI buddyho na nejaky chovani a tak (stejne jako muzes nastavit "filtry" treba v G Family) ale to uz neresi ze filtrovanej obsah jsou proste sracky...

Ale mozna to vidim jen moc pesimisticky protoze jsem proste uz starej rodic a mel jsem mit deti o dvacet let driv... Ted uz by bylo "z domu" a nemusel bych se tim zabejvat :D :D
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MAWERICK: Budes muset jako rodic za rok/dva nastavit v "soul" sekci asistentovi kteryho bude mit dite v mobilu jasne dany pravidla jak se ma k nemu chovat, co mu ma a nema rikat a dat mu proste skript. Ja jsem jeste (a ty urcite taky) zazil dobu, kdy jsem si chodil pro vedeni do knihovny. mel jsem Rodokaps a dalsi veci, pak prisel google..na plno veci jsem se ptal googlu a tu svoji pamet jsem castecne outsourcoval na vyhledavac. Stejne jako jsem se smal pri pomysleni na ucitelku ktera mi rikala ze mam umet nasobit a delit cisla, protoze u sebe nebudu mit furt kalkulacku. Dnesni deti budou podle me outsourcovat strasny mnozstvi svejch vedomosti na svyho AI buddyho, kterej jim proste se vsim poradi a samozrejme je otazka jak moc dobre, jak moc bude halucinovat, jak moc bude ovlivnenej podle toho co jeho zakladatel bude chtit aby lidem rikal..kdy Musk bude chtit po Grokovi neco jineho, kluci z Googlu po svem gemini zas neco jineho, Altman po chatgpt zas neco jineho..zvlast ve spolupraci s americkou vladou a armadou apod...Dnesnim detem na jednu stranu hrozne zavidim v jaky budou vyrustat dobe neomezenejch moznosti..na druhou stranu to budou fakt opice ve svete neceho co sice budou ovladat, ale zaroven to bude daleko chytrejsi nez ony.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KOUDY: tvl o detech mi nemluv... :(
    jak se k tomu postavit pri vychove resim "kazdej den" a po pravde z toho zacinam bejt lehce zoufalej...
    Protoze ty vyhlidky nejsou uplne vesely :(
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Ne nereknes. Ne nenauci. Stejne jako se nenauci malovat aby zachytil krasu okamzitu. Furt to bude robot. Lidskej mozek je hrozne slozitej. Elektricky auto ti taky nikdy neprojede za jakejkoliv podminek rallye stolu tak precizne jako Colin McRae, protoze on tam bude mit vzdycky ten cit. U rollsu platis prachy za to ze je to delany rucne, ze ti tam typek kresli na karoserii tenkou linku steteckem nekolik hodin. Platis za craft. Pokud nechces platit za craft, tak si jdi koupit skodovku. Umeleckej kovar je craft, moje remeslo je craft. To robot nedokaze replikovat, ale me jako nekomu kdo ma ty napady a ten cit dokaze bejt robot urcite jednou hodne napomocnej v ty manualni praci.

chytrejsi a vzdelanejsi mas kdyz si vezmes treba ruzny testy na kolik jsou novy modely dobry treba v pravnickejch vecech nebo v matematice nebo ve fyzice apod a cim novejsi (a samozrejme placenej model)..tim je to cislo vyssi..Takze ty mas najednou v jednom modelu 90% matematika, 87% fyzika, 78% psychologa, 95% ucitele 200 svetovych jazyku a tohle vsechno za 200 dolaru mesicne (to je jen priklad nekolika veci ktery ten chatovaci model zvladne)...A ted mi ukaz na jednoho cloveka kterej tohle vsechno umi. Na svete neexistuje..Takze se je potreba smirit, ze tu obrovskou rychlosti vznika neco oproti cemu budeme za rok-dva pusobit jako simpanzi a cert to vem. Nase generace je odolna a jsme v pohode, ale rikam si jak obrovskej destruktivni vliv to bude mit na dnesni deti. Jakou budou mit motivaci se ucit ve skole pode ctyricet let starejch osnov a probirat zlatou bulu sicilskou apod.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: robot bude vzdycky poslouchat pokyny a nikdy nebude mit ten craft - tohle ma prece vyresit AI. Aby to nepotrebovalo pokyny. Reknes tomu, aby se to naucilo stolarinu, ani se to nemusi hlasit na Harvard, bude to chvili premyslet... a mas stolare.

Uz ted zijeme ve svete kdy nikdy nebudeme chytrejsi a vzdelanejsi jako jednotlivci nez ChatGPT - tady by bylo treba dost vyjasnit, co znamena "chytrejsi a vzdelanejsi", protoze se taky muze snadno ukazat, ze to ani zdaleka neplati. Takova je realita. Neni. Je celkem mozne, ze casem bude. Ale zatim tam nejsme a se soucasnou technologii se tam asi ani nedokazeme dostat.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Německá limuzína, čínská technologie – závislost automobilek roste - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-doprava-nemecka-limuzina-cinska-technologie-zavislost-automobilek-roste-299871
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MAWERICK: Ja to zminoval uz asi 5x..ze to zabije plno oboru, stejne jako treba dneska mas plno bank ktere jedou na cobolu a par sedesatniku kteri ten jazyk umi :), ale kdyz vidis co firmy vyhazuji za pozice kvuli AI, tak to jsou v 90% juniorni pozice a to mame furt hlavne tu "chatovaci" verzi AI..az letos s clawbotem ktereho ted koupil Altman asi tyden zpet zacne imho poradne ta era autonomnejsich agentu a rekl bych ze to hardwarove vyhraje apple (kteremu v AI ujel vlak, takze se musi jako u map nebo vyhledavace spojit zase s googlem)..protoze si skoro kazdej kupuje mac mini nebo mac studio a pokud ti dedci v applu nebudou zakrneni, ale budou pruzne reagovat, tak tohle muze hardwarovou divizi applu zas vystrelit o stupinek vejs. Oni to samozrejme budou marketingove hrat na to, ze o tom davno vedeli s Mkovejma procesorama se na to leta pripravovali, ale realita je takova, ze je to obrovsky stesti, ktery mel i treba Larry s Oraclem zejo.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KOUDY: ja v te nahrade junirnich pozic vidim jeden problem. Kde se pak vezmou ti senori kdyz nebudes mit ty juniory a ti se to nebudou mit kde naucit?
    To mi prislo ze nikdo nikde zatim moc nezminoval.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Proc zas rikas podle me? O tom co FSD zvladne mas videa na youtube treba..O tom co zvladne open claw agent mas taky videa na internetu. Pripadne si treba tady muzes poslechnout Jardu Becka, kterej svemu agentovi rekl ze se ma vzdelat a on se sam od sebe prihlasil na harward a stahnul si prednasky. Uz ted zijeme ve svete kdy nikdy nebudeme chytrejsi a vzdelanejsi jako jednotlivci nez ChatGPT a dnesni deti ho budou mit bezne v telefonu a bude to jejich nejlepsi kamos, psycholog, asistent, pravnik apod. Takova je realita. Neni to muj vymysl, neni to scifi, neni to libtarstdstvi ani dezolatstvi ani nic co by sis myslel.

automatizace tovaren je nekde uz na 90%..Lidi tam provadeji hlavne vystupni kontoly apod. Kdyz udelas vyrobni linky na cokoliv automatizovane zcela, tak muzou jet fulltime. I Cupr ti v podcastu rekne ze jejich robotickej sklad je z 90% autonomni a clovek jen dava ten nakup z bedny do tasky a tu pak da kuryr do dodavky a ze Cupr chce taky aby to casem delali roboti, protoze clovek to dela za pet minut a on chce aby to roboti delali za tri, protoze dve usetreny minuty na jeden nakup jsou ve vysledku strasne velky cislo a strasne usetrenejch penez. Musk premejsli jeste daleko efektivneji nez Cupr.

Ja delam v oboru, kde prijdes do rolls royce tovarny a tam ti udelaj auto na miru podle toho jak to chces ty a ty platis za ten podil rucni prace a za to ze budes mit doma nejakou vec vyrobenou na miru. Ze stejnyho duvodu si koupis treba vazu od Moseru zas 100k, protoze ji nevytocil robot, ale sklar. Roboticky rameno mi urcite pomuze stul ofrezovat, stejne jako to dneska dela CNC. Robot mi pomuze stul zvednout a otocit, ale urcite nenamicha podle citu spravny mnozstvi pigmentu, nenapadne ho kde by se hodila cim vylejt jaka dira ve dreve aby to bylo dobry apod, protoze robot bude vzdycky poslouchat pokyny a nikdy nebude mit ten craft. Je to asi jako srovnavat pixelovaty NFTcka a obraz od Picassa. NFTcka mas treba ikeu, kterou si koupis kdekoliv a sestavi ji prumerna zena. Drahej stul bezne vyrabi nekolik lidi a je to proces na 60 hodin.

Proto si myslim, ze nejakyho J U N I O R N I H O..copywritera, grafika, pravnickyho koncipienta, programatora apod..AIcko nahradi. Seniornim lidem s dvaceti lety praxe to AIcko velmi ulehci praci a pomuze jim v ni. Nedokazu si ale predstavit (cti je to nemozny) ze humanoidni robot bude v pristich dvaceti letech dobrej instalater, elektrikar, truhlar apod.

$25K Table VS Active Construction Site
    https://www.youtube.com/watch?v=HxxW3RsJGC0

AI agenti berou práci🧑‍💻 Unhinged Bob🤖 Lokální vs. cloud modely🛡️ Perplexity computer🖥️
    https://www.youtube.com/watch?v=MmRfp4iL5CM
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: Pri tom, co se ted bavime, je z hlediska automatizace asi dobre rozdelovat dva problemy:
    1) jak moc je to "intelektualne narocne"
    2) jak to interaguje se skutecnym svetem, tedy a) vubec (ciste SW vec), b) predikovatelne, zabezpecene prostredi (soucasni tovarni roboti), c) zname, prizpusobene prostredi (tovarna, kde roboti delaji dohromady s lidma) d) cizi a/nebo neprizpusobene prostredi (instalater u nekoho doma).

Pri tom, ze AI podle tebe zvladne i extremne komplexni veci (FSD a programovani), bude prekazka pred robotizaci oboru, ktere jsi zminoval (stolarna, instalater, ...), v te interakci se svetem. Ale zaroven jsem mel pocit, ze humanoid pracujici v tovarne s lidma jsou podle tebe v podstate vyreseny problem, takze minimalne 2c) je dostupne. Takze potrebujeme jenom dostatecnou produkci robotu (coz prece zaridi roboti) a muzes to zabalit, ne?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: To ukaze az cas ne? Ne nadarmo se rika ze kdyz jde nekdo z GenZ na pohovor, tak chce takzvane tri K..Kilo, karu a klid..I ja jsem mel na pohovoru par mladejch lidi kteri hrozne chteli makat s epoxidem protoze je to prece tak jednoduchy jako to barveni warhammer vojacku a DYI z youtubu apod..Nejvetsi tvrdak z nich vydrzel dva tydny fyzicky prace nez se na to vysral. Pak se clovek nedivi ze firmy radsi juniorni pozice vyhazujou a zaplatej si ChatGPT za 200 dolacku mesicne ktery najednou maka lepe nez oni. Stejne jako zemedelstvi zmenilo spolecnost, stejne jako prumyslova revoluce zmenila spolecnost, stejne jako svetova valka zmenila spolecnost, stejne jako internet zmenil spolecnost i krach ve 2008 i kovid zmenil spolecnost..tak bych rekl ze i AIcko/AI agenti a vetsi mira a dostupnost robotizace zmeni spolecnost. Kdyby ti nekdo pred dvaceti lety (to je rok 2005) rekl, z mobilu budes nekomu volat a budes ho realne videt u toho telefonu ikdyz bude na druhy strane sveta, ze ti mobil nahradi tvoji banku, ze ti mobil nahradi vicemene ty nejlepsi fotaky atp..tak by ses mu taky vysmal ze to se nikdy nestane. Jasne uz v roce 2005 jsme meli nokie a HTC a Palmy apod, ale kdyz si to srovnas s tim jaky jsou telefony dneska, co vsechno umej apod, tak je to jak srovnavat trabanta a mercedes. Oboji ma ctyri kola, ale to je tak cely.

Tesla je, ikdyz si to polovina tohohle klubu nechce pripustit..lovebrand..Musk je ikdyz si to polovina tohohle klubu nechce pripustit..nejvetsi vizionar nasich zivotu a jestli se SpaceX povede to osidleni mesice a Marsu, tak se o nem bude ucit ve skolach jako se uci o Henrym Fordovi treba..Za 50 let bych rekl ze vsichni ten elektromobil mit budou. Telefon taky nemas na benzin, pracku nemas na benzin, televizi nemas na benzin. Proc bys mel mit proboha auto na benzin a mel bys mit spalovaci motor, coz je asi nejvic neefektivni vec. Budes mit elektricky auto ktery je slozeny z par dilu, neni treba ho skoro vubec servisovat. Nemusis do nej furt neco lejt. Jednou mesicne ho nekde za pet minut dobijes na 2000km a thats all. Kdyz pojedes nekam do Brna, tak nebudes ridit. Proc bys mel proboha ridit. To obstara to auto.

to jestli si koupis radsi americkou Teslu nebo cinskej BYD nabo Jaecoo apod, uz je na tobe jako na uzivateli. Plno lidi si koupi elektrickou skodovku, ktera ma sice naprosto nahovno infotainment, ale jsou to vlastenci. Stejne tak si plno nemcu koupi elektricky bmw nebo EQS mercedesy nebo elektricky verze passatu radsi nez BYD nebo Teslu. Bude to jako s mobilama. Miliony lidi maj iphone, ale miliony lidi maj taky cinskej huawei treba.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS: To je všechno geddon:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: tak AI vyvolala RAMageddon, takže ona ani žádná elektronika prostě nebude: budeš mít AI, ale už ne spotřební zařízení, které bys k ní připojil. Se spotřebiteli se nejspíš už nepočítá :-)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS: AI je jiná situace. Teslu si koupit můžeš nebo nemusíš. AI v elektronice/SW prostě mít budeš. A další stupeň pak bude to že za ní budeš platit subscription aby ten device vůbec fungoval...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: dobře, ale když nikdo není ochotnej makat, tak co reálně budou mít? pocit, že něco maj, když nic nemaj. Jako akciový trh byl o tom, že firem je hrozně moc, nikdo o nich neví všechno a aspoň některé něco reálného dělají. Když to celé předěláte na místní hernu, kde se sypou (napůjčovaný) mince do do několika málo automatů, a ty slibujou stále nereálnější výhru...

Prostě sebelepší dílčí úspěchy Tesly tu absurdní valuaci neospravedlňují. Nekoupí si všichni elektromobil. Ne všichni, kteří si ho koupí, si koupí Teslu. Někteří si Teslu nekoupí na protest, jak se Elon politicky vybarvil. Tak to prostě je. AI bublina rozsahem té Tesla bublině zdatně konkuruje. Zatím je odmítání AI ještě underground, ale rozjede se to. Někteří lidé mají sebereflexi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam