• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: no jistě, se strojem času (ani by nemusel být fyzický, stačilo by jen pro přenos informace 🤣) bych dnes tím Rentierem pochopitelně už byl (tj. bez těch "životních chyb")
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PES: ja mel pres 350 bitcoinu patnact let zpet. Asi 30x jsem je prodal a koupil draz zpet a dnes uz mam daleko mensi mnozstvi ktery drzim na duchod..Kazdej retrospektivne vidime plno chyb ktery jsme udelali. Ja vychytal levnou teslu kterou jsem prodal az kdyz Elon zacal magorit s Trumpem..Ted jsem cekal az spadnou akcie SpaceX pod 100 ze bych je mozna zacal trochu nabirat a ony misto toho vzrostly o 20%..takze zas prd.
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: no to jsou dvě věci, které si "investičně" v životě vyčítám:

- že jsem nezačal "těžit" BTC hned na začátku, když na to ještě nebylo třeba ASIC a když to ještě "padalo" (coiny) celkem rychle (na druhou stranu si říkám, že bych stejně nevydržel dost dlouho na ty BTC pak "zapomenout", aby ta cena narostla tak, že bych po konverzi na FIAT měny mohl přejít do režimu Rentiér)

- a pak jak jsem zaváhal s nákupem akcií nVidia když byly za $0.1 a $0.5 popř. ještě za $1.0 ☹️
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KOUDY: mozno nakoniec predstavia ten Tesla Pi Phone co si internet vyfantaziroval a budu mat hned uzivatelsku zakladnu vacsiu :)))
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PES: A jako pri bitcoin krizi nekdy ve 2021 tihle chlapi jako kluci z googlu, mety, jensen z nvidie apod jen dal bohatnou..zatimco nas stojej garafny, ramky, disky a dalsi hardware nekrestansky prachy.
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: njn, vizionář to prostě odhadl (anebo měl strašnou kliku, když v rámci dohánění konkurence, kde původně kňučel něco o zavedení ½ ročního či ročního moratoria a další vývoj, vrhnul rychle mraky peněz na ten nákup HW/čipů a náhodou měl kliku, že se to následně tak zdražilo až na nesmysl)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PES: Tak kdyz ses genilani vizionar a postavis obrovsky datacentra, nakoupis do nich cipy od nvidie kdyz jsou jeste levny atp..tak pak si muzes dovolit za nekrestansky prachy pulku tech datacenter pronajimat konkurenci a jeste si zadarmiko trenovat svuj model kterej pak muzes levne nabizet. Jedina cerna kanka je presne to co rika Dokis..ze Twitter ma imho 200-300M lidi a nikdo krome nekterych z nich imho groka proste pouzivat nebude..Dneska jsem cetl ze Gemini pouziva miliarda uzivatelu..protoze maj proste ucet na gmailu a pouzivaj tim padem sluzby googlu, android apod..Kdyz mas tu masu lidi, tak jim muzes nabizet dalsi produkt. I proto jsem zvedavej jak na tom bude OpenAI s hardwarem kterej chystaj. V tomhle imho bude mit Google, Meta a Apple slusnej naskok.
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: a jak moc se podbízí cenou (možná i dumpingovou) 🤣
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Jinymi slovy to jen ukazuje jak moc SpaceX do toho AI zavodu slape (viz i treba koupe Cursoru) prestoze v nem zacala jako posledni...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Naopak je to velmi dulezita metrika a na tech cislech dost sejde. Zaroven se velmi resi efektivita vypoctu v pomeru k cene.

Grok 4.6 přišel jen měsíc po předchozí verzi Grok 4.5. A přestože se v posledních letech objevují nové modely prakticky každý týden, tenhle skok stojí za pozornost. Nezávislé měření společnosti ArtificialAnalysis mu přisoudilo stejně bodů jako GPT-5.6 Sol. Před nimi jsou už jen Claude Opus 5 se 63 body a Claude Fable 5 se 62 body. Jinými slovy: Grok se po zaostávání znovu dostal mezi elitu.

Snad ještě zajímavější než skok žebříčkem je cena. Grok 4.6 nabízí podobný výkon jako nejvýkonnější modely konkurence za výrazně méně peněz. Zatímco milion jednotek textu, které Grok zpracuje, stojí dva dolary a milion jednotek jeho odpovědi šest dolarů, u GPT-5.6 Sol je to pět a 30 dolarů.

Ještě důležitější je cena celé dokončené úlohy. Artificial Analysis naměřila u Groku 4.6 v průměru 0,84 dolaru za úkol. V testu dlouhých a složitých úloh navíc Grok potřeboval v průměru zhruba 53 jednotlivých akcí, například práci s informacemi či nástroji, zatímco Claude Opus 5 jich potřeboval kolem 103. Grok tak podle tohoto měření dokázal podobnou práci zvládnout s výrazně menším množstvím výpočtů.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: Co jsem nekde videl, tak to, na co odkazujes, mely byt cisla od SpaceX. Mohlo to samozrejme byt blbe. S ohledem na to, ze na tech cislech nesejde (krome jejich humorneho efektu), tak jsem to vic nezkoumal.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: self reported? Takze tvrdis ze nikdo nezavisly to netestoval?
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: Self-repoted vysledky. Jo, v tom maji Elonovy firmy dlouhou tradici. Ale jako minule plati, ze tahle mereni jsou o nicem. Realne se uvidi, jestli to nekdo bude dobrovolne pouzivat. Pripadne casem i za plnou cenu. Ale celkem verim, ze jim nehrozi, ze by se dostali do problemu kvuli tomu, ze vetsinu vypocetni kapacity pronajali konkurenci ;-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    To bude masakr az ho francouzsti kluci svarej celeho :)

PES
    PES --- ---
    KOUDY: Určitě podváděl...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Nejhorsi AI..rikali nyxaci.

E2E4
    E2E4 --- ---
    další epizoda seriálu "Elon zachraňuje stárlinkem Ukrajinu"

Musk vyřadil Polsko z roamingu Starlinku, zřejmě k... | FORUM 24
    https://www.forum24.cz/musk-vyradil-polsko-z-roamingu-starlinku-zrejme-kvuli-ukrajine-sikorski-si-to-libit-nenechal
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Grok hezky funguje.

KOUDY
    KOUDY --- ---
    Cesko opet mezi poslednima s FSD .)

Samořídící Tesla FSD se šíří Evropou, Česko volí vyčkávací taktiku – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/samoridici-tesla-fsd-se-siri-evropou-cesko-voli-vyckavaci-taktiku/sc-870-a-242714/default.aspx
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam