KOUDY: Čínu asi bude nutné řešit jinak než vojensky.. těžko říct jak, možná nedovážet každou konzumní srágoru z Číny, ale buď to vyrábět doma (a zaplatit pořádně za práci, že?) a nebo to nepotřebovat vůbec?
Podívej, já nemám konkrétní návod pro Ameriku a její ekonomiku, protože možná ani jeden nemáme přesnou představu, co ten který diskutovaný parametr vlastně v _reálné_ ekonomice znamená, že ano. Zajímá mě spíš co uděláme my, Evropa. Ten článek poukazoval na jednu konkrétní věc: seškrtávat rozpočet na základě jednoho jediného zakázaného klíčového slova může mít hodně nečekané následky. Podle mě Evropa je poněkud blíže potřebné změně životního stylu, než Amerika, a to čistě z toho důvodu, že některé věci (typu masivní předměstské bydlení) nikdy ani v tak velkém stylu nerozjela. Evropa je v jiném typu průšvihu, než Amerika, náš životní styl je nějak zkorigovatelný, jejich v podstatě vůbec, platí za věci, za které by platit nemuseli, kdyby si něco v životě uspořádali jinak - ale to se nestane, protože pro někoho je výhodné, že za to platí. To je ale jejich interní problém, a vzhledem k tomu, co všechno svět poskytuje jim, mi ta rozvojová pomoc nepřipadala jako nefér barter.
Současný stav klimatu jde na vrub do značné míry západní fosilní industriální ekonomice 20.století. Ano, Čína bude mít na svědomí to, co přijde, a případný úklid taky půjde nejspíš právě za Čínou (podle mě úklid v podstatě není možný a oni sami přišli na to, že stromy v poušti úplně dobře nerostou a taky moc nevědí co s tím dělat). Takže pokud šlo alespoň vydávat včasná varování před největšímu průsery, které z klimatické krize vyplývají, tak by mi to přišlo dost nic proti ničemu.