DOKIS: ja jsem se to snazil cist, ale nekdy jeste pred 5:00 ;)
Peak ceny nemovitosti hodnoti FED uz na konec roku 2006, a tedy zpomalovani ceny nemovitosti muselo byt patrne uz nekdy rok dva pred tim. Potom nastal propad a do roku 2009 klesla cena nemovitosti v USA o 30 %.
Ja si to osobne ukazuji na pripadu Flintu, kteremu se ve sve filmove tvorbe venoval i Michael Moore. Tam zavrely tovarnu GM, a propustilo 80 tis. lidi, to vedlo nejdrive k rozpadu tercialniho prumyslu a pozdeji jeho masivni transformaci. Mesto opustila 1/6 populace okamzite a dalsi 1/6 v nasledujich letech. Populacni pokles zaznamal i cely okres (mesto neslo vetsinu). Na urovni celeho statu Michigan se to neprojevilo = pravdepoodbne vetsina lidi migrovala v ramci statu, jenom do jineho okresu. To bylo v roce 1999.
Ukazalo mi to, ze USA nejsou nic jako Evropa, lidi si proste zbali kufry a nechaji ty jejich drevene domy shnit. A co byvalo mesto bude zase za cas pole. Coz plne ukazala krize v Detroitu k te doslo az po derivatove krizi, 2013-2014.
U nas by bylo podobne chovani neco jako: vezmes si hypoteku, platis ji misto najmu, kdyz prijdes o praci, vyhlasis osobni bankrot, prestahujes se, splacis a po 5 letech jedes od znova.
Kazdopadne tedy prekurzorem krize nebylo zpomaleni rustu nemovitosti, ani zastaveni ale az par let poklesu hodnoty nemovitosti, kdy lidi asi proste prestali splacet hypoteky, ze?
Mentalita americanu je v tomto uzasna. Ja verim, ze v EU sme mnohem vetsi "balici", a platili bysme dal, az do horkeho konce ;)
Jde o to ze cena nemovitosti nevykazuje logisticky rust. Ani plosne to nedava smysl: Mesta nerostou exponencialne, a uz vubec ne USA jako celek. Ani pocet obyvatel, lidi neroste logisticky. I kdyz na nejakych mikroskalach (jak pises: dostupne pozemky, elektrina) asi jo, ale jak pise
SATAI, kdyz to poscitas, tak to prestane davat smysl.