• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALMADDocker a kontejnery
    Docker aneb přístupný provoz kontejnerizovaných aplikací
    Docker(Hub), Compose, Swarm, boot2docker, DevOps, LXC, ECS, TumTum a jiné buzzwordy
    Bezpečnost v prostředí kontejnerů
    Related: automatizace [ Centralizovaná správa stanic a ostatních prvků v síti konfigurace/inventarizace/instalace/aktualizace/zalohovani ]
    rozbalit záhlaví
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    ADM: V tomhle se mi kubernetes libi vic, pac v kombinaci s flanneld neresi porty, ale proste namapuje rovnou IP adresu pro tu danou instanci.
    ADM
    ADM --- ---
    no a pak by to podle zadani melo behat pod openshift(kubernetes), na to jsem taky zvedavej, takze predpokladam ze tahle vrstva se kompletne postara o dns-services-routing-portmapping a ten container bude hovorit pouze http na jakoukoli host hlavicku zvenku, jinak si nedovedu predstavit jak by se to uridilo, takze jina moznost nez nginx+php-fpm v kazdym containeru asi neni mozna
    ADM
    ADM --- ---
    resim ted microservices jako nginx+php container a musim si povzdechnout ze ofiko reseni jako CMD nebo ENTRYPOINT ve forme script wrapperu na startovani obou sluzeb me teda elegantni vubec neprijde (a uz vubec ne ta dalsi moznost hazet do containeru python kvuli supervisord, jak se pise v dokumentaci https://docs.docker.com/engine/admin/multi-service_container/). tohle mi prijde jako dost velke omezeni jinak velice vychytaneho dockeru
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    ADMIX: Napadlo me dat followup na moji puvodni otazku, postavil jsem par malejch rychlejch PoC na Consul+Nomad kombu (SDS/CDS) co jedu v AWS EC2, a musim rict ze ten suite je fakt dobrej. Pro velky komplexni operations bude mozna kubernetes lepsi, ale Nomad jako orchestrator je rozhodne konkurenceschopnej, a hlavne consul+nomad ve srovnani s etcd+kubernetes je vyrazne jednodussi na initial setup.
    Zacinam si ted hrat s tou druhou dvojici, abych to dostal do ruky, tak uvidime jaky budou dojmy z toho :))
    KOJA
    KOJA --- ---
    ADMIX: Diky!
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    KOJA: Ja ti vubec nerozumim a stejne ti nedokazu poradit. Tohle neni use case, ktery bych resil. My v podstate mame desitky dockeru postaveny tak, aby nam kopirovaly produkcni prostredi (akorat misto jednoho kazdyho fyzickyho serveru v produkci, na kterym bezi pet sluzeb, mame pet dockeru).
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    RATTKIN: A do te doby co? Nedostupnost sluzby? Trochu pitomy, ne?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KOJA: když node selže, tak ti to hlásí monitoring a jdeš node opravit?
    KOJA
    KOJA --- ---
    HVJ3R: Predem se omlouvam, mozna zmotam terminy.

    Necht mam jediny node a na nem bezi service ve trech replikach. Pripravim a do swarmu pridam druhy node. Otazka zni zda se necha nejak zaridit aby se nejaka z tech trech replik automaticky "prestehovala" na ten druhy node aby byl cluster robustnejsi proti selhani jednoho z nodu.

    Duvod proc jsem to resil byla predstava, ze pokud se tohle nedeje automaticky, tak kazde "zaskobrtnuti" hw/os/sw nodu mi efektivne vyradi node z clusteru a cely cluster se tak pomalu sestehovava na jediny node. Nebo je to blbost?

    Mam skoro pocit, ze jsem nekde videl, ze tohle docker-swarm zatim neumi ale pamet uz nerika kde. Na druhou stranu mi to ale prijde celkem dulezite a tusim, ze docker-swarm uz asi dost lidi pouziva v produkci, tak jsem z toho muflon.

    Predem diky za osvetu.
    JINX
    JINX --- ---
    Neresili jste nekdo problem s volumes definovanych pres docker-compose ve Windows 10 (Hyper-v) ? prosel jsem github, stackoverflow a nikde nic nepomohlo :(
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Pocitam ze ma na mysli bezici instance.
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    KOJA: Replik ceho?
    KOJA
    KOJA --- ---
    HVJ3R: Nedavno jsem si s tim taky hral, ciste ze zvedavosti, ceka nas Kubernetes. Neprisel jsem na to jak po pridani nodu do clusteru automaticky rebalancovat rozlozeni replik. Ma docker-compose takovou ficuru?
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    ALMAD: My to zatim nemame, ale chceme, jsme v rany fazi testovani a vyzkumu (the R part in R&D :D )
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ADMIX: Je něco na consulu a vaultu co jste našli a nelíbí se vám? Oba bychom taky rádi.
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    ADMIX: Pouzivame docker-compose, zatim jen pro dev env, desitky kontejneru a spokojenost.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Zaujal me Nomad od Hashicorp, blby je ze od nich uz zkoumame consul a vault, treti produkt uz je podezrelej :D
    MUXX
    MUXX --- ---
    ADMIX: Mozna uplne mimo ale nedavno jsem narazil na toto: https://vmware.github.io/photon-controller/
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Existuje neco peknyho na jednoduchou orchestraci kontejneru pro small-scale systemy? Hlavni vyhoda kontejneru v soucasny dobe je deployment stategy, ale muze se stat, ze system skonci se dvema fyzickejma strojema (a mozna par VM na nich), malokdy se instalace dostavaj do vyssich desitek stroju. Vetsinou on-premise, bez internetu. Vsichni si chvali kubernetes, ale to je jako atomovkou na komara :)
    DRACUL
    DRACUL --- ---
    hadam ze init kvuli tomuto
    Docker and the PID 1 zombie reaping problem
    https://blog.phusion.nl/2015/01/20/docker-and-the-pid-1-zombie-reaping-problem/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam