• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALMADDocker a kontejnery
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    RATTKIN: Tech moznosti je strasne moc. Za mne zalezi jestli je to self hosted, nebo nejaky cloud. Taky jak je to velka aplikace, jestli se pocita s balancingem/failoverem,...
    Traefik je super na male veci. Pokud resit nejake skalovani, tak haproxy. Pripadne openshift, rancher, nebo jine self hosted. Casto si to pak resi sami.
    QUOING
    QUOING --- ---
    RATTKIN: traefik

    Let's Encrypt - Traefik
    https://doc.traefik.io/traefik/https/acme/
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    jak děláte to, aby každý (některý) docker container měl hostname a letsencrypt certifikát?

    teď máme portainer na správu stacků, jeden nginx na letsencrypt který to háže na porty stacků a v každém stacku znova nginx, nechápu to jak je to udělané a nezdá se mi to..
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    RATTKIN: Jak pise INDIAN, gitlab se da hostovat, community edition je docela dostacujici. Github se da taky hostovat lokalne. CI pouzit bud z toho, nebo miliardu dalsich alternativ. Osobne preferuji jenkins. Gitlab CI/Bitbucket pipeline/... nejak nedela vse co bych chtel. V jenkinsu mame i joby nejen na CI, coz by nam gitlab ci nedostacovalo. Plus nam generuje reporty a je tam obecne vetsi prehled a flexibilita.
    Ale treba nejlehci varianta muze byt klidne i jen git/svn hook.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    RATTKIN: gitlab lze v klidu pouzivat i interne a obsahuje nativne i vlastni docker registry.
    + samozrejme vlastni CI implementace (obdoba jenkins)
    mno a samozrejme hromady jinejch ficur...

    my uz ho pouzivame 3. rokem a spokojenost ... plne zaintegrovanej mezi interni aplikace diky API, prihlasovani uzivatelu pres externi SSO, hodne vyuzivame prave i interni registry (kazdej projekt ma svuj napespace) a diky tomu prechod na kontejnery byl i jednodusi pro plno vyvojaru, admini se zas docela naucili ovladat git (mame par internich nastroju na principu gitops).
    QUOING
    QUOING --- ---
    RATTKIN: za me zvitezila kombinace gitea+drone (CI) presne pro tenhle ucel - commit->container build+testy->push do registry..

    Self Hosted CICD with Gitea and Drone CI - DEV
    https://dev.to/ruanbekker/self-hosted-cicd-with-gitea-and-drone-ci-200l
    Docker | Drone
    http://plugins.drone.io/drone-plugins/drone-docker/

    dalsi co muzes zkusit je self-hosted Gitlab, a pak treba Jenkins jako CI.. urcite je toho vic, bude zalezet asi na konkretnich pozadavcich
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    co se dnes používá na automatický stavění docker container po commitu nového kódu?
    v práci máme ruční skripty nad svn a chceme přejít na Git+nějaký auto build.
    nevím ani jak to hledat, všichni jsou zřejmě na github nebo gitlab, ale náš kód je tak dobrý, že musí být tajný a nesmí odpustit prostředí firmy.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    Ahoj, mám dotaz: jsme bezpečnostní firma, zaměřujeme se primárně na ochranu enterprise sítí (velký společnosti, telco, armáda, kritická infrastruktura) a jsme v tom myslím docela dobrý. Technologický partner, se kterým děláme a jehož řešení používáme, před rokem koupil společnost Twistlock, kterou přibral do portfolia a rozšiřuje tak služby i na oblast DevSecOps, ochranu kontejnerů a serverless. Hledáme někoho, koho zajímá oblast bepzečnosti v prostředí kontejnerů a kdo by byl ochotný poslechnout si jak tato oblast produktů funguje, případně dostal demo na vyzkoušení a probral s námi, zda je taková ochrana skutečně přidanou hodnotou a zda by něco takového používal.
    Odměnou může být nějaká dlouhodobější spolupráce na projektech, možnost pořízení nástroje do firmy se zajímavou slevou, posun do oblasti DevSecOps atd. Případně se dá domluvit i na placeném otestování jako službě.

    Elevator pitch:
    Nástroj umožňuje zabezpečení celého životního DevOps cyklu, a to pro všechny běžně využívané platformy, aplikace i cloud prostředí (např. Docker, Kubernetes, GCP, Azure, AWS i Openshift). Mezi zásadní dostupné funkce patří mimo jiné:
    1. Vulnerability Management – automatický nástroj pro zjišťování známých zranitelností napříč všemi hosty, kontejnery i funkcemi serverless computingu.
    2. Cloud Native Firewall – integrovaný L4 a L7 firewall v prostředí Kubernetes, zajišťující vhled do síťové komunikace mezi kontejnery a mikroslužbami na úrovni aplikací, funkci IPS a mikrosegmentaci.
    3. Runtime Defense – behaviorální analýza a automatizovaná detekce i prevence incidentů v prostředí kontejnerů.
    4. Access Control – centrální monitoring Kubernetes, auditování hostů, inspekce logů a monitoring příkazů docker, sshd a sudo events.
    5. CI/CD integrace – skenování vulnerabilit při zavádění nového kódu v CI/CD pipeline, např. prostřednictvím modulu do nástroje Jenkins.

    Nesnažím se tu teď nic prodávat, jde mi vážně o možnost spolupráce a dostat od někoho z oboru reálný feedback. Kdyžtak pošta prosím.

    Disclaimer: nikdo z nás není developer :-)
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    URPUTNIK: mozna jsem jenom narazil na samy juniory, nevim ;-) Mozna jsem i ja po letech stale jenom junior. Ano, cim vic veci poznavam, tim vic zjistuju, co jeste neumim.. Kazdopadne tahle filosoficka debata uz je trosku offtopic ;-) Ale chapu to, co pises a to sestavovani imagu timhle tebou popisovanym zpusobem urcite smysl ma, zni to dost logicky.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    ADM: ja se priznam ze jsem zcela nedustojne predpokladal tu runtime zmenu, pac veci ktery jsem videl lidi delat ...
    muj oblibenej favorit byl devops ninja co resit jak v aplikacnim kontejneru pustit init, aby mu to vevnitr nastartovalo cron, pac lift-and-shift zahrnoval tri crontaby :D
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: a tech pripravenych image bude samozrejme vic, protoze db bude potrebovat neco jineho, webovy kontejner taky atp ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ONLINEQUE: disclaimer, jsem dlouho vyvojar a castecne uz fusuju i k adminum (protoze nasi admini se virtualizace boji) .. troufam si tvrdit, ze "developeri jsou lenivi" je hodne zjednodusene videni sveta, ktere Ti asi moc nepomaha, ne? dovedu si predstavit a zcela chapu, ze to bude platit v "nizsich urovnich" hierarchie, protoze jsou to juniori a maji uplne jine problemy a jinou perspektivu .. ale technicky dluh je problem stejne tak administratoru, jako vyvojaru, takze u nas treba tohle pada na hlavu seniornich programatoru ..

    vize, kterou mame o tom, jak to adminum predame, je, ze si programatori reknou 'parametry', ktere ten image musi splnovat (aka musi tam byt napr JAVA_HOME, musi tam byt nahrane JDK 8+ na ktere JAVA_HOME ukazuje, a instalovane ssh + curl a verejne certifikacni autority, a uzivatel musi mit nahrany konkretni ssh klic) .. senior vyvojari pak vyjdou z takoveho image, nahraji si tam treba AS (tomcat, wildfly, nastavi ho aby se spoustel, atp) .. a tim vznikne "dev base image" ktery pouzivaji juniori, protoze tam maji to co potrebuji, jen si tam mountnou treba adresar se zdrojakama, rozsiri si ho o debug nastroje atp .. do produkce ale pujde ten baseimage od seniora s otestovanou a otagovanou verzi ..
    ADM
    ADM --- ---
    HOUMLES: ono to ani nedava smysl treba v kubernetes, tam se vsechny kontejnery restartem mazou, a upravu kodu v bezicim kontejneru bez restartu stejne neudelas (jen kdyz tam mas nejakej pid 1 proces manager). use case stateful kontejneru neznam (datova persistence je neco jinyho)
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    Diky vsem za prinosnou debatu ;-), tim jsem asi tema vycerpal ;-}
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    ADM: aha, tak ok, ja to tak z toho tvyho textu pochopil :)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    ONLINEQUE: hele je to tak, zvlast pokud potrebujete veci ktery se blbe automatizujou. V my aktualni praci mame problem "podobnej" a realita je takova ze jsem na to tymu napsal sadu fire-and-forget utilitek, ale tu posledni mili s commitem do interniho repa proste musi udelat nakej clovek. Dulezity je mit na to dobrej proces a zbavit se veci co trvaji a jsou otravny, a pak to proste brat jako development effort.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ADMIX: ale jo, to asi zni rozumne. Demokracie je v takovym pripade nepouzitelna ;-)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    ONLINEQUE: Budto na to mate automation (jakoze nightly upstream sync) a nebo na to mate cronjob co kazdou druhou nedeli udela ticket nahodny obeti a nezavre ho dokud obet nereleasne novej image :)
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ADMIX: ted se asi chytam v pohode;
    jasne, tak to i pouzivam, mam jakysi base image, ktery pak pouzivam dal.
    Situace je pomerne velmi jednoducha, existuje jeden base image z ktereho je postaveno par kontejneru.

    Jen porad mi neni jasne, jak to bude resit muj problem s tim, aby to vevnitr bylo aktualni. Spolehat se na to, ze lenivi developeri neco nekdy udelaji - tak to moc nelze; developerum je u prdele, ze to, co tam jede, je zastaraly, jde jim primarne o vlastni pohodli, co si budeme nalhavat. Resi si jen svuj pisecek (coz castecne i chapu)

    Takze je jednak potreba, at uz behem buildu nebo tak, ze se zkontroluje bezici prostredi - zjistit, ze neco neni aktualni a vyreportovat to v dostatecne nahlas tak, aby se to nasledne vyresilo.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    ADM: tak to si rozumime :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam