• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: ta hranice je tam, kde mi to dává smysl... mít na hlavě helmu mě neomezuje nijak dál a mohlo by to nejspíš pomoc, kdybych se při pádu měla potkat třeba se stromem nebo patníkem... vesta už je docela vopruz a nejspíš by mi při pádu spíš uškodila (nemožnost to sbalit do kotoulu).
    Taky třeba na vyjížďkách na pack station, kde mají slušně vychované koně a chodí se krokem (pže v horách), tak helmu nenosím (dávám svojí synkovi), ale když jdu jezdit na Foxy, která je fakt rozcapená bláznivá kobyla, tak si tu helmu beru (a nejen kvůli předpisům ve stájích).
    Pevnější boty si beru vždycky, protože si myslím, že poskočit nebo blbě přešlápnout může i nejhodnější kůň a přijde mi to zbytečný riziko...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ja si to uplne nemyslim. Viz muj malicek. Ale davam za pravdu Caro v tom, jak clovek zmeni hodnoty, kdyz zacne bejt zodpovednej za neco vic, nez sebe.
    Na druhou stranu, tohle je uplne stejny, jako treba helmy. Taky je preci treba bejt opatrnej. A vesty. A udidla, a kone co nejvic vyvazat, aby nemohl bejt nebezpecnej. Atakdale. Zni to trochu jako extrem, ale kde je ta hranice, co je hloupost a co zodpovednost, nejlip protezovana vetsinou.

Kdyz uz jsme u vetsinovych nazoru, zatim jsem poznala jen velmi malo lidi, s jejichz pristupem ke konim souhlasim jako moralne spravnym.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: můj názor imho hodně změnily děti... už nejde jen o to, jeslti se já osobně někde zkriplím, ale o to, že když budu zkriplená (nebo mrtvá), tak nebudu schopná se postarat o ně.... vždycky když se ocitnu v nějaké hraniční situaci, na koních nebo při lezení, tak první co mi bleskne hlavou je fakt to, jestli mi to stálo za to... a jsou situace, který jsou fakt blbý - a musím říct, že pokud se do tý situace dostanu vlastní vinou, tak je to mnohem horší.... stačí ty situace, do kterých se člověk občas dostane náhodou nebo blbostí ostatních....
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: pokud to bude hodně bolet, tak si to neurony nervové sítě zapamatují a pak si pozor (pro příště) dáte :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja jsem zvedava, jestli nekdy takovyhle lidi laxni k ty ochrane jako ja nebo Targi zmeni nazor, i kdyz se jim treba neco stane.
    TARGI
    TARGI --- ---
    ANABEL_LEE: jako jono :-D pravdu dis, ale já jsem v tomhle pako :-) :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TARGI: ja u toho padu taky mela ochranne pomucky a stejne se nezadarilo, ale to neni duvod se napriste na vsechno vys.. .)
    TARGI
    TARGI --- ---
    ANABEL_LEE: a jednu stranu pravda...ale já zažila bezmoc kdy jsem měla všechny ochrane pomůcky a bylo to k ničemu :-) tak si říkám, ono to nějak dopadne :-D ;-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    no ještě navíc lezu, takže zlomená noha, i jen malíček by mě odrovnala z jedinýho sportu, který jsem schopná / ochotná provozovat.... a třeba s tou achilovkou, to je další věc... přijeli na návštěvu známí, holčina dvanáctiletá jak strašně miluje koníšky - a přišla mi do stájí právě v žabkách, aby mi tam machrovala jak na koních jezdila a kdesi cosi... takže jsem složitě půjčovala boty, nakonec ona dostala moje a já se potila v zateplených ariatech jedné dobré duše (bylo to v létě).... a šli jsme s poníkama na procházku a holčina, jak vedla poníka, tak jí zezadu přišlápnul nohu... tak pravila s očima na vrch hlavy, jak je ráda, že měla ty moje boty.... je pravda, že náš poník je plašan a jsou tam dva, takže často se člověk ocitne v situaci "mezi ponclama", kdy už se to uhlídat nedá...

Jinak poník je pořád nějakej pochroumanej... majitelka moc neřeší, vetova asistentka řekla že mu nic není, chiropraktor nic nenašel, podkovář ho upravil - takže poník někdy vypadá dobře, jindy míň... první den, kdy sám od sebe běhal na něj jedna nána posadila svoje haranty, od tý doby je zase chromej... jako fakt mu nemůžou dát pár dní na to, aby se zotavil? Je mi ho líto, majitelka na to prdí, chjo...

Včera jsme ho vyhodily na takovou jízdárnu, kde je tmavý písek (nevím co to je, prostě cosi nasypaného) a poníček zase nechtěl běhat ani od kolegy se nenechal vyprudit - ale asi hodinu se tam válel (bylo teplo), tak si myslím, že ho fakt berou záda a že si je nahříval a masíroval... lehal si tam, jednu chvíli ležel nataženej na boku, tak jsme si říkaly s kolegyní že doufáme, že nám tam nechcípnul :-)... ale zvednul se a zase fungoval
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    zítra jdem dělat něco inteligentního s koněm, tak třeba bude jedna dvě fotky
    a na dobrou noc trocha lásky
    [Golden Sunset] Shilas & Eva - Fantastic Evening!
    https://www.youtube.com/watch?v=Yu6_cP4u51M
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    No, a mam zase prd fotek z vikendu. A to jsem prosim ve staji byla i vcera i dneska.
    Vcera jsem mela jednu z luxusnich vyjizdek, je znat ze konik uz neni tak nejistej, kdyz je sam v terenu s jezdcem. Taky posledni dobou nasla zalibu ve cvalu a je zase o fous poslusnejsi. Takze vyjizdka super, cval po polich, klus na cestach a i epesni promenada pres vesnici. A jeste jsem na sobe mela krivaka a na hlave satek, bylo to dost metalovy :)
    A dneska jsme sly na prochazku s kamaradem na oblibenou Vinarickou vyhlidku, cestou zpatky jsme mely harmonicky moment, kdy jsem Sol pustila a ona behala po louce a pak jsem zasla za krovi a ona byla strasne ztracena, tak se vydala obtezovat nejaky uplne cizi lidi, co tam sli na vychazce. Ono to bylo bratru tak tri sta metru pres cely pole. Tak jsem musela vylizt z poza zatacky a krovi a zamavat. Pak uz ji doslo, ze pronasleduje spatny lidi a bezela zpatky. Jak nejaky zmateny stene.
    Tak jsem se hecla a kus bezela, a ona se uplne zaradila a bezela pomalym cvalem vedle mne. To bylo tak strasne slunickovy. A kdyz jsem zastavila, tak ona udelala obloucek a zastavila se u mne. No, pro takovyhle chvile jsem vzdycky uplne rozneznela. Kun bez spagatu.
    A kamarad, co sel snama, chytal lelky a koukal a vubec mne nevyfotil ani nenatocil, jak harmonizujeme :))

Tak jedna ze sobotni vyjizdky.

A jedna z outesu na Vinarickym kopci.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Citim s tebou. Snad mne to mine a rozslaplej malicek zustane tim nejhorsim, co mne potka.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no ale to je uplne jedno, jakmile zazijes tu bezmoc s berlickama a tu bolest a krehkost kdyz je ta noha akutne rozbita, dost ti to zmeni pohled na nakej pripadnej dalsi uraz, proste predstava rozslaple achilovky je tak neprijemne ziva, ze prebije i tu lenost a jdu pro bagancata...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Asi tak. Ja tohle uplne chapu, taky mne prstiky svrbi, kdyz nemam bagancata :) Ale holt jsem moc pohodlna, a radsi, kdyz je vedro, snesu rozdrcenej malicek, nez zpoceny nohy. Otazky priorit :)
    A navic, tys mela zlamanej kotnik z padu!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: no ja si na hnaty davam pozor od te doby, co jsem ji mela zlomenou, a v pantoflich se u koni fakt citim blbe, ne ze bych je v tom nesla treba krmit, ale nedela mi to dobre. Bosky bych k nim fakt nesla, radsi nejsem lina se ani v parnu prezout do pohorek nebo jinych uzavrenych bot. Ale tak chapu, ze kdo si neprozil tu bolest zlomeny nohy, nema z toho pojem. A vic nez rozdrceneho malicku se teda bojim treba rozslapnute achilovky...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ouje, botky versus bezpeci! Ja jsem hodne laxni, kdyz jde o mne, verim, ze znam svy hanice. Bezne se kolem konu pohybuju naboso, ale treba nejdu primo ke zvireti (a zabky jsou pr mne kategorie naboso, jenze to i lehky tenisky). U Sol uz je to jiny, ta si hlida, aby na mne neslapla. Jsou chvile, kdy ji neco zaujme natolik, ze mne prestane vnimat a pak mi na tu nohu dupnout zvladne. Kdyz uz se to ale deje, tak to zas tak dramaticky neni. Neni nakovana, a staci si hezky od plic zarvat, nedusit to v sobe a ona hned nozku zvedne.
    Jenze je to holt o pohledu na vec. Ja mam uz od leta zaslaplej malicek (dupla mi na nej presne, jen na ten malicek, nekde na sterku na asfaltce). Mam z nej uz navzdy burtik, ale neprekazi mi to a neobtezuje mne to. Dokazu si predstavit ze pro slabsi lidi to nic tak super neni, no.
    TARGI
    TARGI --- ---
    CAROLIAN: on je opatrné zlato a já si dávala pozor :-) :-D nocoz tak by
    i mou blbosti zlámal prsty :-D :-D :-D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    TARGI: přiznám se, že z těch žabek vedle okovanýho koně mi docela trnou nohy... tuhle mě podupal náš poníček - a to jsem měla kožené boty a poník je bosky... a stačilo (nic se mi nestalo - boty jsem měla slušné - ale bolelo to jak sfiňa)
    TARGI
    TARGI --- ---
    pro m? je celej uzasnak :-)

NYEMI
    NYEMI --- ---
    TARGI: Ma peknou hlavu :)
    TARGI
    TARGI --- ---
    uzasnak Nonet :-*

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam