• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    Dnes to bylo jen "narychlo", tedy pro mne - koníčka jsem neošidil - protože se o mne od včera pokouší nějaká viróza, takže to bylo peklo se ráno vykopat ještě prakticky za tmy (ale už ne úplně za tmy, ty dny se fakt viditelně prodlužují !) na Haciendu, tam to zaopatřit, zalít zazimované kytky, přebrat jablka a nabrat i pro koníčka...
    ...no a potom se přesunout na Ranč za koníčkem. Ten měl "zábavu" velkého bubáka kamionu s balíky sena, které se skládaly nakladačem zrovna vedle jeho výběhu, tak stál v "bezpečné vzdálenosti" a nevšímal si toho, ale jít k tomu pochopitelně nechtěl ani kdy na chvíli nakladač zastavil a ztichnul. Nicméně stále naznačoval, že by z ohrady jako rád šel, ale kolem těch "monster" prý fakt ne.
    Naštěstí už zbývalo složit z celého kamionu jen cca 6 balíků, tak potom to šlo.

Následovalo čištění v nádherném slunečném ránu (přes noc lehce mrzlo, ale přes den jsou teploty k +10°C (včera měli v Č.Budějovicích rekord, jim tam včera padla první dvacítka +20°C) a s tím sluníčkem nádhera...
    ...a zrovna v takové dny to zazdí nějaká vi-RÓZA (prostě chlapská smrtelná nemoc na 7 aka "rýmička").

Chlupy koníčka se tváří, že by se chtěly vysvléknout skoro všechny, takže i jen lehké přetažení hřbílkem toho bere chuchvalce, ale nechtěl jsem koníčka hned zbavit většího množství chlupů, i když zatím to vypadá na stále více a více jarní počasí, ta kdyby se náhodou ještě vrátila zimní epizoda.

Pochopitelně jsem zkontroloval, vyčistil a ošetřil i kopyta, teď už bez těch mrazů je/bude zase bláto a hniloby. Dnes jsem na to neměl síly, ale příště mu ta kopyta vydrhnu rejžákem a vypláchnu škvírky proudem vody z hadice, aby pak ta ochrana proti hnilobě mohla pěkně všude.

Takže koníčka jsem pak vrátil za jeho kámošem důchodcem, který se po nás neustále sháněl (i když jsme mu byli neustále na dohled z ohrady), asi chtěl ven také, ale dva fakt brát nemůžu, ani kdybych si to domluvil - resp. s Vobluďákem by nebyl problém, ale ten druhý důchodce je tak trošičku nevychovaný (za celá ta léta co má, je o chlup starší než Vobluďák) a bylo by dost práce (a hlavně času) ho naučit pravidla, která máme s Vobluďákem...

Takže mohu jen doufat, že "rýmička" přejde rychle (také už nejsem nejmladší a nebyl by dobrý nápad to přecházet), abych zase mohl za koníčkem a také na zahradu Haciendy, kde už to přímo volá po jarních pracech (dostříhat zbylé jabloně, i když noční mrazy mne od toho ještě varují, že by se rány v těch větví nestihly zatáhnout a mrazem by to bylo akorát o riziku zavlečení nějaké stromové choroby - ale minimálně ošetřit proti houbovým chorobám a hnilobám jsem to mohl, být fit, protože v tomhle počasí by mi to alespoň nespláchl žádný déšť)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: to je blbej mcdonald.... všude jinde jsou s koněma v pohodě... na univerzitě dokonce dodnes platí, že děkan se musí starat o koně studentů - a studenti v pátek jezdívají na přednášky na koních...

86ed má zajímavý původ, ale používá se běžně - v hospodě, když třeba nemají nějaké jídlo, tak je taky 86ed...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Btw. díky za výraz "We've been 86ed..." ;-) To je fakt zajímavý původ tohoto označení...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: A to máte v názvu "Cowboy State" a byl to "drive-thru"... fakt OSTUDA! ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Powell Man Banned From McDonald's After Driving Horses, Wagon Through Drive-Thru | Cowboy State Daily
    https://cowboystatedaily.com/2026/02/26/powell-man-banned-from-mcdonalds-drive-thru-after-driving-horses-through-it/
    PES
    PES --- ---
    Jinak chudáček dnes utrpěl menší šok, když jsem ho ráno čistil ve stáji (protože nám už začalo trochu sněžit a nechtěl jsem, aby to padalo na něj bez deky), tak došlo na vyvádění ostatních koní a i když Vobluďák by to vydržel stát u stěny a nechat kolem sebe procházet jiné koně, tak jsme nechtěli riskovat, takže jsem ho dal do volného prázdného boxu (na tu chvíli) a že mu tam během té doby alespoň natřu vyčištěná a upravená kopyta preventivě proti hnilobě FROGem.

Koníček, jak není zvyklý být zavřený v boxu (a to jsem tam většinu času byl s ním a pracoval na těch kopytech), tak byl tak nervózní, že udělal dvě hromádky (a to si ulevil chvíli předtím) a neustále se hlavou otáčel a nosem mne (dřepícího zrovna u těch předních nohou) ponoukal, že fakt z boxu půjdeme alespoň zpět do uličky.

A to kdysi v boxu bydlel každou noc a obvykle během horkého léta docela často kolem poledne skákal přes ohradník a vracel se do svého boxu ve stáji (do většího stínu, většího chládku a méně hmyzu) si tam zdřímnout.
    PES
    PES --- ---
    Dnes mne koníček překvapil (příjemně) tím, jak přece jen poslouchá - uklízel jsem uvnitř stáje co jsme nadělali při čištění a nechal jsem koníčka venku před ohradou s jeho kámošem, aby si dožral kyblíček se snídaní. Průběžně jsem tedy kontroloval, zda nikam nezmizel a nebo nedělá nějaké nepřístojnosti - což nedělal.

Potom jsem vyšel ze stáje a dívám se, že se koníček po mně podíval a vydal se směrem od ohrady a pravděpodobně měl nakročeno k tomu jít se podívat ven. Byl ode mne cca 40-50 metrů a přesto na dotaz "Kam jdeš?" se zastavil a podíval se na mne (už to má zjevně zafixované, že s ním takhle mluvím a "ptám" se ho, když něco vymýšlí ;-)) a když jsem následně řekl "Pojď zpátky!" tak se fakt otočil a přišel za mnou ;-) (tedy trochu mne překvapil, ale hlavně to překvapilo ty ostatní, kteří se na nás dívali, že koníček jen tak ve volnosti poslechne i když je tak daleko a spolehlivě mimo dosah).

Nicméně jelikož už docela dost sněžilo (nejspíš poslední sněžení letošní zimy) a docela to začalo klouzat (plus pod sněhem skryté ledové louže), tak jsme nakonec nikam nešli. Koníček nesmlouval, že by opravdu chtěl ven, takže se pak vrátil za kámošem do denního výběhu.
    PES
    PES --- ---
    Tak jsem to dnes stihl ještě než začalo sněžit, dovézt olej do krmení (snad pro letošek poslední várka, celkem od října to bylo 45 litrů, ale dařilo se mi nakupovat v akcích mezi 25-29 Kč), vyčistit koníčka, ošetřit kopyta (na to blátivé jaro se fakt moc netěším) a bylo...
    ... posléze začalo sněžit, nejspíš poslední sníh pro delší dobu (možná poslední sníh letošní zimy).
    Jen foto z dálky, Vobluďák u kyblíčku se snídaní a jeho parťák důchodce čeká v denní ohradě, až až ae mu jeho kámoš vrátí.

PES
    PES --- ---
    Vpravo úplně dole ;-)

Registrační značky na přání v originálním fotoduelu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/fotoduel-registracni-znacky-na-prani.A260205_140717_automoto_LHR
    PES
    PES --- ---
    Na té spodní fotce je vidět jak moc už prokvétá bílými chlupy :-( jednoznačný příznak, že telomery na konci DNA buněk jsou už vyčerpány a už nezvládají opravovat chyby při dělení. S to jsou jen viditelné chyby, zato ty neviditelné...
    ...no škoda mluvit.
    PES
    PES --- ---
    Jó obleva, to byl skoro celý týden, který dával příležitost se vyválet v bahně a ten "miláček" jak je starej, tak je v tomhle blbej. Oválel si hlavu a krk až tak dokonale, že to vadilo i jemu samotnému :-) , takže držel hlavu pro odbahnění tak způsobně dole (normálně ji sám drží na čištění chvíli a jak má pocit, že to už je dobré, tak ji trochu zvedne a zase se rozhlíží po okolí - neuhýbá, ale dole ji nenechává). Tentokráte ji měl při čištění skloněnou skoro až k zemi (téměř jako když "westerňáci" chodí rozpadlý "pleasure") a když jsem přerušil čištění kvůli vyklepání náčiní od nánosů a on měl pocit, že to trvá moc dlouho, tak se nenápadně přistavil blíž ;-)

Takže koníček trpělivě vyčkal na dokončení důkladné očisty, rozčesání a vyčesání všeho co rozčesat a vyčesat lze, následované pečlivým vyčištěním kopyt (umyl jsem i rejžákem s vodou) a po vyškrábání potenciálních zárodků na kapsy a hniloby (jó, dokud mrzlo, to bylo - prostě buď sucho anebo mráz, ale mokro a bahníčo je mor) a preventivní aplikaci toho fialového FROGu byl připraven na vycházku - o tu si pak nenápadně "řekl" (je to na něm vždy vidět, že by chtěl vyrazit na procházku, ale nedovolí si jen tak bez dovolení odejít).

Takže jsem si také vyčistil a uklidil všechno náčiní, aby se nepovalovalo u stáje. Pečlivě pozametal všechno co s koníčka opadalo (to on zjevně chápe, že zametání je součást rituálu, takže se dívá a čeká - kdysi cca před 10 lety na koště trochu žárlil a snažil se mi ho jemně vzít z ruky a dát stranou, abychom už šli) a pak koníčkovi dal "volno", aby tedy šel - pochopitelně neomylně od stáje na přilehlou cyklostezku (kterou nám docela rozjezdily nákladní auta a nakladače při odvozu prořezaných stromů a vykácených soušek - ne, nemohli ty hromady naložit a odvézt během mrazů, museli počkat až na týden oblevy) a na náš oblíbený okruh.

Během posledního týdne nám překopali cestu podél řeky v jednom místě výkopem napříč (dělají nový přívod vody z vodárny do místní vesnice, musím se pak podívat, zda pak půjdou přímo cestou a potrubím nějak podejdou řeku anebo zda půjdou podél řeky až k nejbližímu mostu) a tak jsou tam teď ty ocelové pláty jako provizorní překlenutí vybagrovaného výkopu. To se mu sice nelíbilo (hlavně ty zábrany po stranách bránící pádům do výkopu), takže ve volnosti nechtěl jít blíž ani když jsem ho rukou vzal kolem krku, tak na krátkou chvíli dostal ohlávku s vodítkem a to pak šel úplně v klidu (na prověšeném vodítku). A hned za touhle překážkou dostal pochvalu, sundal jsem mu ohlávku zase z hlavy a také dostal za odměnu jedno jablíčko.

Po cestě v části úzké cestičky dvakrát naznačil, že "něco je špatně" a že by se tedy otočil a vrátil:
    - poprvé to byl malý padlý stromek, který se ale dal snadno překročit (když viděl mne, jak to překračuji, tak to za mnou překročil také, ale přelézt to předemnou, to se mu nechtělo)
    - podruhé to byl zbrusu nový plot vymezeného areálu ochranného pásma místní vodárn, kdy to "prostě bylo jiné" než ten původní polorozpadlý rezavý, ale opět stačilo říct a ukázat, že se nic neděje a šel i ve volnosti dál (prostě ta koňská fotografická paměť je prostě spouštěč poplachů)
    ...tohle obojí se vyřešilo ve volnosti, bez potřeby nasazovat ohlávku či dávat alespoň vodítko kolem krku.

No a tak jsme se po nějaké době vrátili zpět do stáje, kde dostal opět pláštěnkodeku (aby ne, dnes nad ránem je tam najednou -8°C ze sobotních +9°) a pak už sám chtěl do ohrady, kde na něj čekal jeho 33 letý koňský kámoš (celý zoufalý, že si dovolil odejít a bez něj) a hlavně kde se v brzké době pak podával polední kyblíček bašty (hodinky v žaludku fungují lépe než precizní atomové hodiny lidí ;-)).

Prostě fuška s čištěním, pak chvíle relaxační procházky a pak zase zpět do víru velkoměsta a k práci :-(

Tohle chci vyčistit, z obou stran! :-)))

Tak budeš ještě čistit anebo si budeš fotit?

PES
    PES --- ---
    V černobylské zóně spatřili vzácného koně Převalského - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-v-cernobylske-zone-spatrili-vzacneho-kone-prevalskeho-40561841
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    mě by zajímalo, jestli to nějak závisí od barvy srsti... mám černou kozenku a ta vždycky začne pouštět chlupy snad o měsíc dřív než ostatní... jsou všechny úzce příbuzné, takže mi nepřijde, že by to bylo nějak genetický nebo tak... ale ona je jediná celá černá...
    PES
    PES --- ---
    A dnes miláček naznačil, že začíná jaro! Koně reagují na prodlužující se den a začínají sice zatím ještě pomalu, ale přesto již viditelně pouštět zimní srst!

Dnes trpělivě stál a nastavoval se prakticky hodinu, než jsem ho pečlivě vycistil (po včerejším "flámu", sice bez kapky alkoholu - nicméně stáří lidé už nevydrží propařit noc a z voleje rovnou pokračovat do školy/práce ;-))) - a jen velmi krátkému zdřímnutí to bylo kruté vstávat a jet na Haciendu, tam udělat nezbytné, a následně se ještě přesunout až na ranč).

A jelikož nastala obleva (a koníček si snad vzal ponaučení z toho, jak jsem mu minule promlouval do duše ohledně bahna a válení se v něm), tak po čištění jsem nechal koníčkovi volnost a nabídl mu, že půjdeme na procházku. Ťapali jsme kroke asi hodinu celkem (tam a zpět), kdy si zase po nějaké době Vobluďák pečlivě prohlédl okolí, na cestě zpět šel ještě udělat "inventuru" ohrady, kde kdysi také byl, ale teď tam ani nevidí a prakticky od tam koně ani neslyší, no a když se nabažil, tak mi naznačil, že můžeme pokračovat zpět ke stáji, kde dostane zpět pláštěnku-deku a vrátil jsem ho do jeho ohrady, kde již na něj netrpělivě čekal ten 34 léty parťák.

Celou dobu ve volnosti, celou dobu s chutí jít (výraz a uši dopředu), nezastavoval se (jen sem tam letmo zkontroloval hromádku od stájových kolegů), neotáčel se a pěkně šel.

PES
    PES --- ---
    Hmm, sraz po 25 letech jedné staré (doslova) koňské party z jedné stáje, kde si na mne nejen vzpomenuli, ale dokonce mne i explicitně pozvali a opravdu chtěli, abych přišel...

... jelikož ne všichni jsme se tam znali (průřez osob ze stáje napříč dobou. kdy ne všichni se tehdy potkali), tak v rámci stručného představování se těm, kteří mne neznali, jsem asi nejvíce pobavil (i ty, kteří mne znali) úvodem, kdy jsem pohlásil:

"...za svůj život jsem koně nikdy neměl, nemám a doufám, že ani NIKDY mít nebudu! ALE z těch skoro 30 let, kdy se nějak míjím s koňmi a stájemi, tak zhruba 20 let z toho jsem na tom byl prakticky tak, jako bych postupně několik koní vlastnil, a ve stájích sem různou prací strávil tolik, že dělat to pro sebe, tak už minimálně jednu stáj bych i postavil... 🤣🤣🤣..."

Nicméně nejvíce je asi zaujalo prakticky 15 let s Vobluďákem (naštěstí tam byl nezávislý svědek, protože jinak by mi asi neuvěřili ani polovinu z toho malého zlomku věcí, které jsem jim o tom koni a našem vzájemném fungování letmo v rámci toho představování se popsal).
    PES
    PES --- ---
    Našel jsem jednu fotku z kategorie "Vobluďák mínus 11 let"...

...Vobluďák odhánějící do stáda relativně čerstvou Andalušanku (narušila jeho klid ve stínu, stál tam původně s Shirkou, který byla salámistka a nehnula by se ani kdyby se na ni šklebil), jeho vyhrazené prominentní místo bylo v nejtemnějším rohu přístřešku (zhruba za zadkem Shirky)...

- Huculka - má to na salámu, jí se to netýká (a stojí bokem)
    - Shirka - jen se kouká na honičku
    - Vobluďák - dává najevo Andalušance, že překročila toleranci (minimální vzdálenost)
    - Andalušanka - hopity hop pryč, ale ani uši neměla stažené dozadu (pochopitelně ona mu snadno utekla + on ji nehnal daleko)
    - Nemlaďoška - jen zadek, měla to na salámu a i v tom vedru se cpala senem z balíku co jí vyčuhuje za zadními

No jo, vypadal ještě jako štramák, v létě skoro do černa (na zimu více vyrudnul), ještě byla vidět jeho téměř atletická postava (ne jak dnes "tlustej" a bez svalů)...

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: a tak to ja mam zivot, plny hoven :D a porad pribyvaji :D
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: U nás existuje obdoba ve stylu "Měl jsem život, přátele i peníze... a teď mám KONĚ."
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: jak rikaji nemci - Ich habe kein Geld, Ich habe ein Pferd
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: 🤣🤣🤣 (mi to povídej, také se trochu starám o "herku" - důchodce).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam