• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    V souvislosti s tím, jak fungujeme s Vobluďákem (kdy lidi z okolí kroutí hlavou a obdivují, že ten kůň se mnou chodí skoro jako pes :-)), tak nadhodím takovo kacířskou myšlenku...
    ...moc by mne zajímalo jak mne vlastně Vobluďák bere a co si myslí (jasně, pokud si koně personifikujeme až takhle) - samozřejmě jsem pro něj "propustka ven", "změna stereotypu", "poukázka vydrbání", "vyřeším problémy", "zdroj něčeho dobrého" (a to ho fakt nerozmazluji, pokusy o vynucování pamlsků zklamaly, takže je kdysi rychle přestal zkoušet, a teď když moc, tak zdvořile prosí opatrně pokrčenou nohou, kdy moc dobře ví, že s ní nesmí ani náhnakem hrábnout)...
    ...nicméně kromě těchto "přízemních" zištných věcí je tu ještě to, že když mne uvidí přijít, tak zdraví (zaržáním) a rovnou jde ke mně (výhoda v případě výskytu bláta, do kterého nemusíte šlapat a "lovit" oře jako někteří jiní majitelé ty své). Když mne nevidí, ale zaslechne (např. když se nejdřív s někým začnu bavit u stáje), tak po chvíli začne na sebe upozorňovat (zařehtá, počká, když nic, zase zařehtá) a pochopitelně u toho čeká už u východu z ohrady.
    Když se mu v průběhu nějaké činnosti (třeba při čištění, ale klidně když má pocit, že mu nevěnuji pozornost obecně), tak do mne velmi jemně šťouchne nosem, aby se připomenul.
    Pak že si o mne obvykle na uvítanou začne třít čelo, to jsem zatím nerozluštil co to je za projev (ale udělá to jen hned na začátku). Pak takhle třením se čelem o mne žádá o pozornost ve chvíli, kdy buď něco moc chce anebo spíš když něco moc nechce (např. venku, když by se mu nezdála zvolená cesta, tak zkusí právě takhle se třít čelem a získat pozornost, abych se ho "zeptat" co se děje a co chce - dokonce bych i řekl, že se mne párkát při takové situaci a po tomhle dotazu pokusil nosem popostrčit a ukázat jeho "lepší volbu").
    PES
    PES --- ---
    PES: ještě přidám nějaké foto z procházky (sice už jsem je dával jinam, ale sem se také hodí)...

... tady jde koníček pěkně první (ale celkem často se ujišťoval, že jdu stále s ním :-))

... ještě nezbytné posilnění na travičce říznuté jetelem, u řeky již těsně před ohradou, kde koníček je přes den na pastvě (ale venku chutná přece vždy lépe :-)).
    PES
    PES --- ---
    Jen stále lituji, že nemám na koníčka více času, protože by pak mohl mít trochu lepší kondici (tj. chodili bychom mnohem delší trasy), takhle je to spíš jen "oprašování" a udržování v chodu (aby "neshnil od podvozku")...
    PES
    PES --- ---
    Vzhledem k nevalné až hrozivé předpovědi počasí na víkend jsem využil pěkného sobotního rána a vyrazil na Haciendu sklidit další dozrávající zeleninu (rajčata, okurky) a cukety, posbírat spadaná jablka (a ta spadaná dobrá už se dala vzít koníčkovi)...
    ...potom za ořem klasicky zkontrolovat kopyta, pečlivě vyčistit a naimpregnovat proti hnilobě (jak je stále dost vlhko, tak číhá hniloba neustále), pak vyčistit oře (kde se na něm ještě stále berou ty chlupy jakoby zimní zbytky?). To si pochopitelně moc užíval, drbání hřbílkem je fakt favorit, to se nastavuje (zvláště v pauze, když vyklepávám hřbílko, to se nastavuje a když to trvá moc dlouho, tak do mne začne jemňoučce strkat pysky, aby se připomenul).
    A nakonec jsme si šli projít oblíbený okruh, kde koníček ví místa, kde je něco dobrého, takže je všechny obejdeme, abychom se posléze zhruba v čase oběda dostali zpět (koníček má v břiše hodinky, protože pokud bychom se venku zdrželi moc dlouho, tak by mne začal upozorňovat a snažit se popohánět, abychom se co nejdříve vrátili ke stáji, že tam na něj už jistě čeká bašta...
    [

PES
    PES --- ---
    Jen něco "nehod" z médií posledního červencového dne...

Kůň ve Zlíně skočil do zahradního bazénu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zpravy-zlinsky-kraj-kun-ve-zline-skocil-do-zahradniho-bazenu-40532587

Kůň na Klatovsku kopl ženu do břicha, skončila v nemocnici - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-kun-na-klatovsku-kopl-zenu-do-bricha-skoncila-v-nemocnici-40532594
    PES
    PES --- ---
    Oř: Hele, to bylo fakt málo! Ještě podrbat pořádně hřbílkem! Za lopatkami, na krku, na hrudníku, na bříšku, na zadních nohách zevnitř! A hodně!

PES
    PES --- ---
    Dnes dopoledne s Vobluďákem...
    ...po všech těch deštích měl obrovskou radost, že jsem přišel a hned se nastavoval na pořádné vydrhnutí hřbílkem, takže na konci vypadal zase jako pěkný a udržovaný kůň.
    Potom došlo na pečlivé čištění kopyt, na kterých bylo vidět vliv aktuálně hodně vlhkého počasí. Po precizním vyčištění došlo na preventivní impregnaci FROGem na kopyta (aby to nechytlo hnilobu zvláště do kopytních rýh).
    A potom už zbyl čas na občasné mazlení a procházku kolem ranče s pasením a malá stezka odvahy, kdy si koníček musel zvyknout na zvuk sousedovic sekačky (zblízka) a pak si jít prohlédnout několik klád nakládaných podél cesty (při bouřkách se něco polámalo a tak to obec pořezala a nakládala u cesty, což pro koníčka znamenalo novou věc na místě, kde přece nikdy nic nebývá)...

PES
    PES --- ---
    PES:
    ANABEL_LEE:

jen pro dokreslení, tady je popsáno pozadí a přípravy této akce...

Netradiční žádost o ruku v budějovickém IGY: muž přijel na koni - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/zadost-o-ruku-igy-centrum-na-koni-do-pravniho-patra-budejovice.A250711_121540_budejovice-zpravy_mrl
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: tak nepoškodilo, znal jsem i takové, které by naopak vlézt někam takhle spíš i bavilo a zajímalo, ale i tak si říkám (asi se stárnutím konzervativnější), že je tohle fakt zbytečné...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: tak furt jsou na tom lip nez pred sto a vice lety, kdyz tahali dela do valky. pokud je ten kun zvykly chodit do rusnych prostredi, asi ho to nijak vyznamne neposkodilo...
    PES
    PES --- ---
    Některých věcí by lidi ty koně mohli ušetřit...

iDNES.cz – s námi víte víc
    https://tv.idnes.cz/domaci/muz-vjel-do-obchodniho-centra-a-pozadal-pritelkyni-o-ruku.V250711_121820_idnestv_jda
    PES
    PES --- ---
    PES: Btw. už jsem to tu zmiňoval, ale na Ranči a v okolí jsme s Vobluďákem asi fakt za exoty...

...lidi tam obdivují jak se mnou Vobluďák chodí ve volnosti, jak poslouchá, jak trpělivě čeká při ošetřování (zatím si nevšimli, že to koníček dělá ze zištných důvodů (samo, za dobré chování jsou přece nějaké odměny, např. nějaká ta jablka, popř. výjimečně jeho zamilované usušené plátky chleba - ty ovšem kvůli jeho zbytkům zubů musím krájet na téměř průhledné plátky a ty pak sušit), kdy se těší na pořádné vydrbání hřbílkem, kde to všude svědí, a že ví co za úlevu alespoň na nějakou dobu přinese repelent).

Dokonce se teď prý divili jak koníček rozumí každému slovu, že když jsem na něj "houkl", aby si nepřevracel kyblík s krmením (asi fakt vždy hledá co je vespod lepšího), tak že se přímo "lekl" a od kýblu dokonce o krok uskočil (já seděl na lavičce asi 3 metry daleko) a pak už ten kýbl až do dna sežral bez jakéhokoliv pokusu o převrácení - jo, on moc dobře ví, že to nemá dělat, ale obvykle spíš proti tomu použijeme trik, kdy kyblík se postaví do větší hranaté nádoby (plastový žlab), takže co vysype či případně i většina co vytrousí z tlamy skončí v tom žlabu a on to pak v druhém kolem - až je prázdný kyblík - dožere)...

Sranda, když se mi pak přes známé (jak z Ranče, ale i mimo rančové místní z vesnice) donesou tyhle ty poznámky lidí na téma "to je ale skvělý kůň"...
    PES
    PES --- ---
    PES: Dnes jen bleskově vyčistit, preventivně kopyta FROGem...
    ...a pak se koníček chtěl mazlit a že se půjdeme rozhlédnout co kde je. No a jelikož jsem bohužel měl dnes dost na spěch (původně jsem ani dnes s cestou za ořem neplánoval), tak jsem po necelé hodině musel pryč a to koníček "smlouval", ať ještě nechodím a že budeme ještě něco dělat (no tak někdy příště)...

PES
    PES --- ---
    Bylo to dnes hektické, ale stihl jsem i v podvečer zajet nejen zalít na Haciendu záhony na zahradě (protože tam nepršelo!) , ale i pohlídat oře při strouhání (konečně!)...
    ...a dostal jsem od kopytáře pochvalu, že jsem kopyta udržel celou dobu (i ten přesčas na zpoždění při strouhání) ve výborném stavu. To vždy potěší...
    PES
    PES --- ---
    Když jsem před lety sázel ty zakořeněné ostříhané výhony té vrby (nebo co je to) podél menšího výběhu, tak nikdo si ani nepředstavil jaký stín z toho bude (a to je to na severní straně ohradníku, ale naštěstí se to hodně natahuje a tak pod tím koně mají pohodu - Vobluďák je ten s maskou, ten vedle něj má 33 let !!!)...

PES
    PES --- ---
    Malá poznámka - dokoupit #REPELENT
    PES
    PES --- ---
    Dnes jsem dělal statistiky našich směšně krátkých vycházek...

- malý okruh 2.2km (prakticky stále na dohled stáje)
    - delší trasa 5km (podél řeky tam a zpět, pokud nepokračujeme ještě kus přes mostek)
    - ke známým tam a zpět 5.2km (2.6km jedním směrem, bohužel nelze mít rozdílnou trasu tam a zpět)
    - a na na zbytky nedaleké zříceniny je to 3.5km tam a druhou cestou 4km zpet, takže 7.5km ovšem s převýšením +110m z roviny stáje
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ze stejného místa, kdy se sehnul k nějaké jetelince a mázlé je trochu jen vodítko... ;-)

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: jj, to je ta HDR funkce v telefonu, která tohle udělá s pohybujícím se objektem v závěru (i když za slunečného dne by měla být rychlejší a tyhle duchy nedělat)
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    Ahoj, nemate nekdo doporuceni na jezdectvi v Praze? Kam bych mohl chodit na individual. Jsem porad zacatecnik. Diky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam