• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    PES: dnes jsem se za koníčkem otočil celkem po ránu a tak jsem ho našel ještě v ohrádce s přístřeškem, kde nocuje. Nad ránem bylo už chladno, jen +6°C, tak se vyhříval na sluníčku před a jak mne uviděl přijet na kole, tam hned zařehtal na pozdrav. Jel jsem si pochopitelně nejprve zaparkovat kolo, ale jak ten hned několikrát řehtal jako "já jsem tady, hned si pro mne pojď, čekám u východu"...
    ...fakt jsem ho v tomhle dost "rozmazlil", snad není na ranči jiný kůň, který by takto vítal "svého člověka" či se domáhal pozornosti, když má pocit, že by se mu měla věnovat pozornost 🤣🤣🤣.
    PES
    PES --- ---
    PES: nejspokojenější 🐎 důchodce...

PES
    PES --- ---
    KONEČNĚ STRNIŠTĚ!!! 🐎🐎🐎

PES
    PES --- ---
    Ale stejně musím říct, že mne ten "bambula" neustále překvapuje tím, jak se se mnou chová, jistě, už je to starý důchodce, který už moc dobře ví, že si nemůže moc vyskykovat, ale na druhou stranu kdyby mne nechtěl vidět či plslechnout, tak bych to "na sílu" stále jednoznačně prohrál (jako každý člověk).
    Ale on se místo toho chová slušně, jemně a spolupracuje, a to i když je to potenciálně nepříjemné či děsivé. Například v tu sobotu při dopoledním mytí měl strach, abych ho hadicí nezmáčel na hlavě, do uší a očí a nozder. Sice měl nahnáno a trochu zvedal hlavu mimo dosah, ale nechal se (a to opravdu ve volnosti, mohl vzít kdykoliv kramle a rychle) uklidnit jen hlasem, že má v klidu stát a že i u těch uší si dám pozor, abych mu nenastříkal dovnitř. A to jsem splachoval ten šampón s prstem na hadici, aby byl tlak a plochý vodní proud, takže to možná pro koníčka nepříjemně syčelo a to těsně u hlavy a nad hlavou.

No a v neděli při tom čištění, já vím, že si toho labužnicky užívá, ale to, jak se tvářil a jemně naznačoval, abych stále pokračoval, to bylo opravdu roztomilé.

Fakt škoda, že v drtivé většině případů se do tohoto stavu koně dostávají opravdu až když už jsou "v důchodu".

Btw. máte někdo nějakého podobně "vymazleného" koníčka?
    PES
    PES --- ---
    Dnes jsem urval chvíli na koníčka hned po ránu (tedy v době, kdy už jsem nad ránem přes tři hodiny připravoval čistil a krájel zeleninu na lečo pro zavařování, protože zahrádka plodí rajčata jak najatá... no to je ten každý podzim zarytý koňský hnůj), nakonec se z toho vyvinuly skoro dvě hodiny čištění a drbání hřbílkem.
    I když jako první věc jsem koníčkovi nabídl vyválení se ve vyhřátém písku, což si užil. A zjevně se trochu i zakulatil (vyžral), protože se mu podařilo převalit přes jeho trochu vystouplý kohoutek, takže se vyválel na obě strany.
    Potom nastalo čištění hřbílkem, kdy koníček držel a nastavoval se a když jsem vyklepával hřbílko, tak se mne vždy jemně dotýkal nosem a naznačoval, že by rád ještě...
    ...je to prostě labužník.
    PES
    PES --- ---
    Dnes za koníčkem po ránu (práce na Haciendě se dá dělat i odpoledne, uvnitř, v chladnějším prostředí) a jelikož bylo hned od rána teplo, tak dostal koníček koupel i se šampónem a vydrhnutí rejžákem (to se mu moc líbilo), takže byl chvíli celý v bílé pěně šampónu.

Jak je tmavý, tak po pečlivém vypláchnutí a vyždímání stěrkou schnul při dalším rozčesávání hřbílkem doslova pod rukama, takže byl nakonec voňavý a heboučký na omak ;-) Pochopitelně údržba a impregnace kopyt. A dostal také pořádnou dávku ochranné vrstvy repelentu, aby ho neotravoval hmyz a pak jsem ho vzal k řece (voda už dost klesá, po kamenech už se dá přeskákat suchou botou) do stínu stromů pást...

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: ono taky do bobku se davaji ruzni hmyzaci a slepky rje pak moc rady rozhrabavaji a vydobavaji
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: detail. když se vracela od Vobluďáka, u kterého zjevně byla dost zklamaná ze zisku (či spíše nezisku). Tak šup pak rychle za tím "svým" koněm...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tahle slípka si toho 33 valacha dnes doslova adoptovala, kdykoliv se rozešel po pastvině, tak zdrhala s ním co jí nožičky stačily, aby byla stále u něj...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jo, já jsem si říkala, proč se mi slepice pořád na pastvě pletou pod nohama - a je to přesně tak - když vyplaším hmyz, tak ony ho sežerou... (kromě toho teda žerou i kozí bobky, ehm... no ale vejce jsou dobrá :-))
    PES
    PES --- ---
    Koníček vydrbán dosyta, kopyta OK, procházka uskutečněna, pasení (mimo ohradu) také...
    ...tak teď už jen zaparkovat koníčka ke kámošovi do obrady a vrátit se na Haciendu pracovat...
    PES
    PES --- ---
    PES: Riskuje...
    ...aby nebyla slepičí polévka...
    PES
    PES --- ---
    PES
    PES --- ---
    PES: ...pak to přišla prozkoumat i z ohrady ven kolem Vobluďáka

PES
    PES --- ---
    A máme i "výběhovou slepičku", loudá se do výběhu a nejspíš zjistila, že koníček při pasení vyplaší dost hmyzu, který oba muže potom mnohem snadněji sezobnout...

PES
    PES --- ---
    V souvislosti s tím, jak fungujeme s Vobluďákem (kdy lidi z okolí kroutí hlavou a obdivují, že ten kůň se mnou chodí skoro jako pes :-)), tak nadhodím takovo kacířskou myšlenku...
    ...moc by mne zajímalo jak mne vlastně Vobluďák bere a co si myslí (jasně, pokud si koně personifikujeme až takhle) - samozřejmě jsem pro něj "propustka ven", "změna stereotypu", "poukázka vydrbání", "vyřeším problémy", "zdroj něčeho dobrého" (a to ho fakt nerozmazluji, pokusy o vynucování pamlsků zklamaly, takže je kdysi rychle přestal zkoušet, a teď když moc, tak zdvořile prosí opatrně pokrčenou nohou, kdy moc dobře ví, že s ní nesmí ani náhnakem hrábnout)...
    ...nicméně kromě těchto "přízemních" zištných věcí je tu ještě to, že když mne uvidí přijít, tak zdraví (zaržáním) a rovnou jde ke mně (výhoda v případě výskytu bláta, do kterého nemusíte šlapat a "lovit" oře jako někteří jiní majitelé ty své). Když mne nevidí, ale zaslechne (např. když se nejdřív s někým začnu bavit u stáje), tak po chvíli začne na sebe upozorňovat (zařehtá, počká, když nic, zase zařehtá) a pochopitelně u toho čeká už u východu z ohrady.
    Když se mu v průběhu nějaké činnosti (třeba při čištění, ale klidně když má pocit, že mu nevěnuji pozornost obecně), tak do mne velmi jemně šťouchne nosem, aby se připomenul.
    Pak že si o mne obvykle na uvítanou začne třít čelo, to jsem zatím nerozluštil co to je za projev (ale udělá to jen hned na začátku). Pak takhle třením se čelem o mne žádá o pozornost ve chvíli, kdy buď něco moc chce anebo spíš když něco moc nechce (např. venku, když by se mu nezdála zvolená cesta, tak zkusí právě takhle se třít čelem a získat pozornost, abych se ho "zeptat" co se děje a co chce - dokonce bych i řekl, že se mne párkát při takové situaci a po tomhle dotazu pokusil nosem popostrčit a ukázat jeho "lepší volbu").
    PES
    PES --- ---
    PES: ještě přidám nějaké foto z procházky (sice už jsem je dával jinam, ale sem se také hodí)...

... tady jde koníček pěkně první (ale celkem často se ujišťoval, že jdu stále s ním :-))

... ještě nezbytné posilnění na travičce říznuté jetelem, u řeky již těsně před ohradou, kde koníček je přes den na pastvě (ale venku chutná přece vždy lépe :-)).
    PES
    PES --- ---
    Jen stále lituji, že nemám na koníčka více času, protože by pak mohl mít trochu lepší kondici (tj. chodili bychom mnohem delší trasy), takhle je to spíš jen "oprašování" a udržování v chodu (aby "neshnil od podvozku")...
    PES
    PES --- ---
    Vzhledem k nevalné až hrozivé předpovědi počasí na víkend jsem využil pěkného sobotního rána a vyrazil na Haciendu sklidit další dozrávající zeleninu (rajčata, okurky) a cukety, posbírat spadaná jablka (a ta spadaná dobrá už se dala vzít koníčkovi)...
    ...potom za ořem klasicky zkontrolovat kopyta, pečlivě vyčistit a naimpregnovat proti hnilobě (jak je stále dost vlhko, tak číhá hniloba neustále), pak vyčistit oře (kde se na něm ještě stále berou ty chlupy jakoby zimní zbytky?). To si pochopitelně moc užíval, drbání hřbílkem je fakt favorit, to se nastavuje (zvláště v pauze, když vyklepávám hřbílko, to se nastavuje a když to trvá moc dlouho, tak do mne začne jemňoučce strkat pysky, aby se připomenul).
    A nakonec jsme si šli projít oblíbený okruh, kde koníček ví místa, kde je něco dobrého, takže je všechny obejdeme, abychom se posléze zhruba v čase oběda dostali zpět (koníček má v břiše hodinky, protože pokud bychom se venku zdrželi moc dlouho, tak by mne začal upozorňovat a snažit se popohánět, abychom se co nejdříve vrátili ke stáji, že tam na něj už jistě čeká bašta...
    [

PES
    PES --- ---
    Jen něco "nehod" z médií posledního červencového dne...

Kůň ve Zlíně skočil do zahradního bazénu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zpravy-zlinsky-kraj-kun-ve-zline-skocil-do-zahradniho-bazenu-40532587

Kůň na Klatovsku kopl ženu do břicha, skončila v nemocnici - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-kun-na-klatovsku-kopl-zenu-do-bricha-skoncila-v-nemocnici-40532594
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam