• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    mě by zajímalo, jestli to nějak závisí od barvy srsti... mám černou kozenku a ta vždycky začne pouštět chlupy snad o měsíc dřív než ostatní... jsou všechny úzce příbuzné, takže mi nepřijde, že by to bylo nějak genetický nebo tak... ale ona je jediná celá černá...
    PES
    PES --- ---
    A dnes miláček naznačil, že začíná jaro! Koně reagují na prodlužující se den a začínají sice zatím ještě pomalu, ale přesto již viditelně pouštět zimní srst!

Dnes trpělivě stál a nastavoval se prakticky hodinu, než jsem ho pečlivě vycistil (po včerejším "flámu", sice bez kapky alkoholu - nicméně stáří lidé už nevydrží propařit noc a z voleje rovnou pokračovat do školy/práce ;-))) - a jen velmi krátkému zdřímnutí to bylo kruté vstávat a jet na Haciendu, tam udělat nezbytné, a následně se ještě přesunout až na ranč).

A jelikož nastala obleva (a koníček si snad vzal ponaučení z toho, jak jsem mu minule promlouval do duše ohledně bahna a válení se v něm), tak po čištění jsem nechal koníčkovi volnost a nabídl mu, že půjdeme na procházku. Ťapali jsme kroke asi hodinu celkem (tam a zpět), kdy si zase po nějaké době Vobluďák pečlivě prohlédl okolí, na cestě zpět šel ještě udělat "inventuru" ohrady, kde kdysi také byl, ale teď tam ani nevidí a prakticky od tam koně ani neslyší, no a když se nabažil, tak mi naznačil, že můžeme pokračovat zpět ke stáji, kde dostane zpět pláštěnku-deku a vrátil jsem ho do jeho ohrady, kde již na něj netrpělivě čekal ten 34 léty parťák.

Celou dobu ve volnosti, celou dobu s chutí jít (výraz a uši dopředu), nezastavoval se (jen sem tam letmo zkontroloval hromádku od stájových kolegů), neotáčel se a pěkně šel.

PES
    PES --- ---
    Hmm, sraz po 25 letech jedné staré (doslova) koňské party z jedné stáje, kde si na mne nejen vzpomenuli, ale dokonce mne i explicitně pozvali a opravdu chtěli, abych přišel...

... jelikož ne všichni jsme se tam znali (průřez osob ze stáje napříč dobou. kdy ne všichni se tehdy potkali), tak v rámci stručného představování se těm, kteří mne neznali, jsem asi nejvíce pobavil (i ty, kteří mne znali) úvodem, kdy jsem pohlásil:

"...za svůj život jsem koně nikdy neměl, nemám a doufám, že ani NIKDY mít nebudu! ALE z těch skoro 30 let, kdy se nějak míjím s koňmi a stájemi, tak zhruba 20 let z toho jsem na tom byl prakticky tak, jako bych postupně několik koní vlastnil, a ve stájích sem různou prací strávil tolik, že dělat to pro sebe, tak už minimálně jednu stáj bych i postavil... 🤣🤣🤣..."

Nicméně nejvíce je asi zaujalo prakticky 15 let s Vobluďákem (naštěstí tam byl nezávislý svědek, protože jinak by mi asi neuvěřili ani polovinu z toho malého zlomku věcí, které jsem jim o tom koni a našem vzájemném fungování letmo v rámci toho představování se popsal).
    PES
    PES --- ---
    Našel jsem jednu fotku z kategorie "Vobluďák mínus 11 let"...

...Vobluďák odhánějící do stáda relativně čerstvou Andalušanku (narušila jeho klid ve stínu, stál tam původně s Shirkou, který byla salámistka a nehnula by se ani kdyby se na ni šklebil), jeho vyhrazené prominentní místo bylo v nejtemnějším rohu přístřešku (zhruba za zadkem Shirky)...

- Huculka - má to na salámu, jí se to netýká (a stojí bokem)
    - Shirka - jen se kouká na honičku
    - Vobluďák - dává najevo Andalušance, že překročila toleranci (minimální vzdálenost)
    - Andalušanka - hopity hop pryč, ale ani uši neměla stažené dozadu (pochopitelně ona mu snadno utekla + on ji nehnal daleko)
    - Nemlaďoška - jen zadek, měla to na salámu a i v tom vedru se cpala senem z balíku co jí vyčuhuje za zadními

No jo, vypadal ještě jako štramák, v létě skoro do černa (na zimu více vyrudnul), ještě byla vidět jeho téměř atletická postava (ne jak dnes "tlustej" a bez svalů)...

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: a tak to ja mam zivot, plny hoven :D a porad pribyvaji :D
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: U nás existuje obdoba ve stylu "Měl jsem život, přátele i peníze... a teď mám KONĚ."
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: jak rikaji nemci - Ich habe kein Geld, Ich habe ein Pferd
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: 🤣🤣🤣 (mi to povídej, také se trochu starám o "herku" - důchodce).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: tak jasne ze za terapeuta neutraci kdyz zivi herky :D ja taky neutracim za terapeuta a posilovnu, protoze musim kupovat seno :D
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: i "bosky" to může být ošklivě ostré, zvláště pokud tam za tu dobu měl nějaké odrosty, prasklinky, oštípané okraje... ale ty rafty zase vydrží strašně (když se s nimi otřou i o dost ostré šutry v řece v divokém tempu, tak kopyto snad vydrží)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jestli byl bosky, tak možná ani nebylo třeba... nevím, na obrázkách to nepoznám.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: na té stránce o záchraně a postupu zotavování ( https://mousesjourney.my.canva.site/ ) je jedna z fotek, která ukazuje, že si do toho člunu doslova lehnul, aby si odpočinul (což na/ve sněhu zjevně nechtěl).

Neznám ty raftové odolné čluny, ale vypadá to, že mají nafukovací segmenty (logické, když si je při sjíždění řeky poškodí, tak by nebylo dobré, kdyby se jim vypustily celé) a vypadá to, jako by jeden boční segment nechali vypuštěný dokud koníček nenastoupil a nelehl si. Potom nafoukli na plný provozní stav, aby mohli klouzat po sněhu jako na saních.

Snad tedy ještě bylo důležité ošéfovat kopyta, aby nebyla ostrá (zabalit, gumové botičky/futrálky nasadit apod.)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: pisou, že si do člunu lehl, že byl asi unavenej.... ta definice "half-assed plan" mi přijde docela přesná :-)))
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Cowboy State a divíš se? Jak na Divokém Západě převáželi koně - vždyť s nimi nastupovali do nákladních vagonů vlaku, plavili se na přívozech a zcela jistě to museli umět i na lodích - a to všechno bez jakékoliv sedace, protože hned po vystoupení potřebovali nasednout a dostat "výkon" ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Long-Lost Horse Found And Rescued After Seven Months in Wind River Mountains | Cowboy State Daily
    https://cowboystatedaily.com/2026/01/27/long-lost-horse-found-and-rescued-after-seven-months-in-wind-river-mountains/

pořád nechápu, jak koně dostali do člunu atd....
    PES
    PES --- ---
    PES: tak jsem nakonec na tom ledu přece jen uklouzl, už prakticky u budovy stáje, na úplně hladkém ledu s vrstvičkou vody na povrchu, neb kraj Vysočiny ještě ráno nestihl rozmrznout (město bylo těsně nad nulou už většinu soboty, Haciendov a okolí se držel těsně pod nulou až téměř do dnešní 4 ráno)...
    ...ale koníčka jsem zkontroloval, zaopatřil - měl obrovskou radost, že jsem přišel. Zjevně ho také prudí ten led všude, protože opravdu velmi opatrně našlapoval a pořádně se projevil (a začal se o mne třít hlavou a dávat najevo nadšení) až když stál na suché pevné podlaze ve stáji pod střechou :-)))
    PES
    PES --- ---
    Tak zase jedno vstávání do ještě noci, vlhka (mrholení) a cesta za ořem na kontrolu, trochu přilepšení pár jablky a tak vůbec...
    ... kolikrát si říkám kdo vlastně ve výsledku ochočil koho, neboť heslo "Dřít jako kůň" už dnes prakticky neplatí. ;-)))
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a s kámošem v zádech koukat co přinese další den a u toho se stále alespoň částečně vyhřívat na sluníčku.

PES
    PES --- ---
    Dnes to bylo za ořem jen opravu rychle "na otočku" po ranu vlakem tam, jen vyčistit, rozčesat a učesat chlupy (mezi tím se oř vyhříval na dnešním sluníčku, takže si to užíval), pak kontrola a preventivní sanace kopyt a hurá do denní ohrady za kámošem, který již naznačoval, že mu parťák chybí - i když na nás pohodlně viděl...
    ...po posledních cca 2 dnech oblevy sice kde co roztálo, ale teď to @postupně zamrzá do ledových ploch a docela ošklivě to klouže, takže se nedá moc jít nikam ven (i když koníček je nadmíru opatrný a zjevně moc dobře ví jaká rizika to kluzké nese, zvláště pro starého koníčka).

Hlavně opatrně, vidi led, prozkoumá a případně obejde...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam