• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    Tak koníček měl po ránu zubařku a statečně (opravdu) vydržel zatím jen obroušení aktuálně pro něj problematického stavu zadních zubů, které trochu dřely okolí. Nicméně zubařka prohlédla i zbytek a bohužel to vypadá, že minimálně přijde o nějaké přední (navíc k těm, o které přišel už před těmi několika málo lety, když mu dělali zuby poté, co se dostal z těch ucpaných střev). Bude to ovšem vyžadovat větší zákrok a větší umrtvení a sedaci. Nicméně žrát (i zelené) by měl být schopen stále, takže to snad nebude taková katastrofa k té stravě, kterou už tak dostává jako více kašovitou.

Dnes byl velmi statečný, dokonce bych se odvážil tvrdit, že by nepotřeboval ani tu slabou sedaci, kterou dostal, protože byl stále docela při vědomí (pak ho to víc uzemnilo až když paní doktorka skončila) a jelikož jsem mu celou dobu přidržoval (spíš trochu podepíral) hlavu a dělal mu i trochu morální oporu, tak jsem cítil, že se vůbec nesnažil uhnout či jakkoliv bránit a hlavně vždy, když začala paní doktorka brousit, tak hlavu sám úplně znehybnil (ani neztuhl, jako ve smyslu, že by zatínal jakkoliv svaly, ale prostě úplně se přestal hýbat, dokud paní doktorka nedokončila to konkrétní zbroušení, jakoby sám dobře věděl, že má takto paní doktorce pomáhat). Opravdu mne dost překvapil.

Pak jsem tam s ním zůstal dokud ta sedace neodezněla a nezačal se zase tvářit "jako obvykle", tj. naznačil, že už je schopen z toho prázdného boxu vyjít zase ven. Pak se mnou ještě chvíli stál na kraji stáje (de-facto ve vratech) a pak ještě chvíli venku, kdy jsem mu ještě dočistil nohy (odchlupacení uvolněné zimní srsti proběhlo ještě před příjezdem paní doktorky), zkontroloval kopyta (a znovu si u toho ověřil, že už je úplně vzhůru a má stabilitu) a pak ho nechal jít zpět do ohrady.
    PES
    PES --- ---
    PES: byla legrace vidět ten udivený výraz, když mne ráno uviděl (všední den a ještě brzy), když jsem se s ním šel pozdravit do výběhu. Nicméně pak šel se mnou k východu, protože měl pocit, že ho hned vezmu z ohrady ven a nedal si to rozmluvit. Pak tedy přes půl hodiny koukal u ohrady (potřeboval jsem si nachystat věci, připravit místo, pořádně zamést místo strouhání a kus kolem, aby si po vyčištění už nic nenašlapal), než jsem ho pustil skrze průchod ven...
    Následovalo pečlivě vyčištění kopyt u hadice s vodou (ale i to ve volnosti dal a vydržel stát a podávat nohy, i když hadici s vodou alespoň půl roku neviděl a ještě byla na kohoutku nasazený NOVÁ hadice a JINOU barvou a tvarem/tloušťkou, co kdyby to koníčka náhodou sežralo, že? ;-) )

Potom jsme chvíli ještě museli čekat na příjezd pana na strouhání, takže stál vedle mne, nastavoval hlavu na podrbání v uších (při té příležitosti jsem s nich vytáhl nějakou špínu) a u toho se s přivřenýma očima pěkně uvolnil.

Když přijel pán na strouhání, tak bylo najednou vidět, jak je páprda koníček najednou trochu nedůtklivý, uši trochu dozadu, výraz "to je ten cizí člověk, co po mně bude chtít podávat nohy", ale stačilo ho trochu "chlácholit", že přece bude hodný koníček a bude mít zase pěkná kopýtka, a po chvíli ho ten rozladěný výraz přešel (navíc pán strouhá opravdu citlivě a i nohy si bere jen tak, jak nejnutněji potřebuje a nepožaduje po koníčkovu třeba u zadních žádné akrobatické výkony)...

Nu, uvidíme v sobotu, to asi nebude mít moc radost, protože pokud na ty zuby dostane nějaké přispání (i když by to nejspíš zvládl i bez toho), bude muset počkat na odeznění v boxu a bez jakéhokoliv požírání čehokoliv.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ále, skočím do BizJetu na otočku ;-) ...

...ééé vždyť teď imigrační nechtějí cizí vpouštět ;-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: kdyby ses chtěl přestěhovat, tak mě by se taky hodilo, aby se mi někdo zadarmo a takhle pečlivě staral o zvířata :-)))
    PES
    PES --- ---
    PES: a máme vystrouháno a už zase zpět na cestě za prací...
    ... koníček způsobně držel a já dostal také pochvalu za skvěle vyčištěná kopyta (vzal jsem to po vybrání ještě těsně před příjezdem pána proudem vody a rejžákem kartáčem) a také za to, jak se mi v mezidobí daří udržovat kopyta bez toho, aby zarůstala rýha střelky apod.)

(foto z rána, když na mne překvapeně koukal co tam ve všední den takhle dělám)

PES
    PES --- ---
    PES: ...a v sobotu po ránu ještě koňozubařka. A to má pravděpodobně zrovna dopoledne celkem dost pršet :-/
    PES
    PES --- ---
    Už si připadám prakticky jako majitel...
    ... ráno cesta "na otočku" na vystrouhání kopyt oře (dnes z rána jeden z mála termínů, kdy se od práce urvu alespoň já jako zástupce - byť to pak bude i tak dost honička - kdy může i podkovář/kopytář) a pak zpět do města za prací...
    PES
    PES --- ---
    PES: jinak jen malá zábavná poznámka ke včerejší procházce - na jednom místě to každý rok zarůstá nějakým trním (ostružiní a nějaký ostnatý plevel k tomu), takže se to tam vždy snačím pročistit a teď hned na jaře rovnou směřovat ty šlahouny pryč od stezky - takže jsem se zastavil právě odstranit dva šlahouny už trčící do stezky a asi mi to trvalo moc dlouho, protože najednou zezadu cítím takové jemné dloubnutí nosem s výrazem "No tak už půjdeme?" ;-) Fakt zábavný koníček...
    PES
    PES --- ---
    Dnes bylo (stále ještě) skvělé počasí na procházku...

PES
    PES --- ---
    Tak nějak prakticky s křížkem po funuse...
    Areál hřebčína v Napajedlech je kulturní památkou, potvrdil ministr - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-areal-hrebcina-v-napajedlech-je-kulturni-pamatkou-potvrdil-ministr-40513574
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a pak jsem sem ještě mohl dát snímek ze začátku procházky, kdy se zrovna zastavil zkontrolovat, zda už někde není kousek nějaké dobré trávy či tak.

Pak na konci procházky, když jsme se vrátili zpět na Ranč, tak měl stále "volno" a předvedl, že se chce podívat i do zákoutí na druhou stranu areálu, kde jednu dobu byl "doma" v jiné ohrádce s přístřeškem - tak to tam došel okouknout, doslova, co se změnilo - opravdu se jen přišel rozhlédnout, ani se nikam nesnažil nakukovat přes ohradu či se nacpat (třeba do původní ohrádky, která byla v tu chvíli otevřená a prázdná) a na "cizí koně" se také jen letmo podíval (někteří z nich byli zvědaví na návštěvu, ale on na ně ne). Prostě si to šel jen si to tam projít a zkontrolovat to ;-))

PES
    PES --- ---
    PES: a z druhé strany...

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ono se to vzhledově přes léto zase spraví...
    ...dnes jsem ho našel vyhřívat se na sluníčku vleže a pěkně ještě dostávat.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak ono nasvalit takhle starého koně snad už ani moc nejde.... holt už to nefunguje, no...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: no váha... loni na konci zimy vypadal hůř (jenže to bylo také kvůli tomu jak "trucoval" nad tím krmením, které mu nechutnalo :-/)... a na svaly by se musel více kondičně hýbat (a ne, na to tolik času nemám - no a majitel už vůbec ne)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ale přijde mi, že mu i chybí váha / svaly.... no ale holt je to fakt senior...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: jo, srst zima/léto dělá velký rozdíl, ale opravdu to stárnutí je i tak vidět čím dál tím více (zvláště to šedivění na hlavě)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: nevím, jestli je to tou zimní srstí a bahnem, ale přijde mi, že za ty tři roky hodně zestárnul :-/
    PES
    PES --- ---
    Tady jedna opravdu starší fotka "pozadí", když jsem tehdy před cca 3 lety (to mu bylo 25/26 let) bral ven s Vobluďákem i (ne)Mlaďošku - tu pochopitelně již také řádně dospělou...

I tehdy jsem hlídal spíš jen (ne)Mlaďošku, která by si mohla chtít dělat co chtěla a vymýšlet nějakou neplechu, zatímco Vobluďák byl v pohodě.

Zachyceni ve chvilce, kdy se svorně zaparkovali na okraji cesty a zkoumali trávu (chvíli předtím se také svorně o kousek vedle vyváleli)...

PES
    PES --- ---
    PES: původní (ranní) lehce zabahněné "čuně"...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam