• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tohle pobavilo... hlavně pak ten závěr, že někdy kráva běhá rychle při tréninku, ale pak při závodu se jí nechce, no tak neběží a je to OK :-))
    Fast and Furriest: Women riders saddle up for Swiss Cow Grand Prix | AFP
    https://www.youtube.com/watch?v=UYYyzLBPjm0
    PES
    PES --- ---
    Jedna momentka z mrazivého rána a dost dlouho i mrazivého dopoledne...
    ... naštěstí tady svítí hned od rána, takže to bylo už celkem rychle rozmrzlé a koníček se v tom mohl probírat zda to je či není k jídlu.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    Yellowstone Guide Loves The Backcountry, Where His Mules Chase Grizzlies Away | Cowboy State Daily
    https://cowboystatedaily.com/2025/10/13/yellowstone-guide-loves-the-backcountry-where-his-mules-chase-grizzlies-away/
    PES
    PES --- ---
    PES: jinak dnes koníček opět jako mazlík, přišel jsem ještě když byl ve své noční ohrádce v přístřešku (to mám vždy problém ho v tom tmavém prostoru přístřešku jako černého vidět), ale jak mne viděl, tak "zdravil" a pochopitelně vylezl ven k východu, protože přece přišel "jeho člověk"...
    ...následoval rituál čištění, kontroly a sanace kopyt (u toho stojí jen tak ve volnosti a čeká než se s tím poperu), potom se jdeme buď projít anebo se podívat po nějaké pastvě (což "vyhrálo" dnes), takže si zobl trochu trávy s trochou jetele, ale stejně si několikrát přišel vyloudit jablko jako "dezert".
    Potom vyrazil se podívat ještě na další místa, kam jsme delší dobu nešli, než měl pak chuť se vrátit zpět a jít do ohrady za kámošem důchodcem, takže mi slušně naznačil, že už by chtěl jít (samo stále ve volnosti, kdyby chtěl, mohl mi klidně odejít, ale fakt to neudělá a nejdřív přijde a naznačí co chce)...
    PES
    PES --- ---
    Podzim, den se chýlí ke konci v době, kdy bych třeba v červenci ještě dokázal vyrazit za ořem, něco s ním i udělat a ještě za zbylého světla se i stihnout vrátit zpět domů :-( Teď to vydržet tak do začátku května...

PES
    PES --- ---
    Jen pro zajímavost z brněnské Veteriny (i když takový článek se již nějakou dobu prakticky jen doplňuje o nové převleky každý rok)...

Brněnský Ardo, kůň svatého Václava, dostal netradiční modrou úpravu Avatar - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-brnensky-ardo-kun-svateho-vaclava-dostal-netradicni-modrou-upravu-avatar-40541738

PES
    PES --- ---
    Nu, bylo dnes po ránu (stejně jako včera) dost zima a ve stínu stále ještě je, ale koníček si zasloužil návštěvu. I kdyby jen kvůli kontrole a preventivní impregnaci kopyt, že?

ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES tomu jen tezko zabranime. a ono lidi pak zjisti, ze ne vsechno je determinovano ciste geneticky a ze i upravene zvire nebude fungovat jako robot a treba muze mit i zdravotni problemy.. takze me prilis nedesi, ze bychom se tim nejak zahltili. spis se pak prestanou chovat kone uplne a vyhynou.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Ale to určitě zůstane i přirozené, ale cílené generické úpravy prostě budou snahou o namíchání těch nej vlastností...

... akorát by se nemělo pak pokud možno míchat s upravenými, aby nedošlo na "problém" již mnohokráte zmíněný ve scifi (popř. i fanoušci Stargate si vzpomenou na problém Asgardské populace), že se pro úpravy dále přenesené i do přírodního genofondu dostanou do stavu, kdy (třeba až za dlouhou dobu) způsobí nějaké nečekané vedlejší komplikace (z čehož by třeba velká preference k neplodnosti s daným druhem zamávala pak velice rázně)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    A pak cekat treba pet let nez se konik vyrobi, oplodni, porodi a vyroste... To vse za desetinasobek bezne ceny. Hele nebojim se ze by se zvirata nerodila i nadale přirozeně
    PES
    PES --- ---
    Jednoho dne si někteří budou koně (a zvířátka obecně, časem možná i ty své děti - jak bylo v několika scifi povídkách a románech) skládat podle nabídky z katalogu vlastností :-/

Klonovaní a geneticky modifikovaní. Turbokoně z Argentiny mají zatím červenou – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/klonovani-a-geneticky-modifikovani-turbokone-zargentiny-maji-zatim-cervenou/sc-870-a-237224/default.aspx
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: muze bejt, tady te moji babce taky obcas prestane chutnat, zkuste poradne vymyt nadobu, rpohlidnout pytle zda tam neni naka zdechla mys a hodit mu do toho treba par jablek
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: právě že všechno ostatní OK, dokonce by kolegovi v ohradě jeho sežral hned...
    ... takže počítám, že se jen nějak nepodařilo dobře namíchat anebo to chce trochu obměnit dochucením.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    nicmene ano, obcas je treba ochutit, nebo treba pridat trochu toho vonaveho mashe
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    jeste pro jistotu omrknete zuby. a co kyblicek, je cisty, umyty, nema tam zkysle zbytky?
    PES
    PES --- ---
    Dnes mne trochu vyděsila zpráva z Ranče, že koníček prý nechce žrát - a to jsem ho včera večer viděl baštit bezproblémově večeři...
    ...samozřejmě, že jsem se tam přijel podívat "na oběd" (naštěstí jsem ještě byl na Haciendě, takže to nebylo daleko) a co jsem nezjistil...

- koníček vypadal normálně, zdravil mne při příjezdu
    - žádné známky střevních problémů (tj. neohýbal se k břichu, nenatahoval se, nekopal se do břicha, nelehal si a nepřevaloval se)
    - na jízdárně bez problémů ve volnosti klusal na obě strany (aby se případně "proštěrchal")
    - střeva mu zvučela (klasické žgrundání v břiše)
    - loudil po mne něco dobrého (třeba jablka, ale ty samo nedostal)

...a přišel čas oběda, kdy se už těšil na jídlo (budík v žaludku, přesně v době krmení, jak jsme stáli u stáje, tak začal nakukovat do vrat stáje a vyhlížet kyblíček objevující se ze dveří krmírny - pochopitelně ví naprosto přesně kde se to jídlo připravuje), kyblíček se objevil a šli jsme za tím 33 letým kolegou zpět do ohrady (protože ten tam skoro šílel, že mu odešel kámoš, jak je na něm závislý - naštěstí Vobluďák naopak závislý není)...

- no a koníček k tomu kyblíčku přičichl a nevzal si ani sousto :-/
    - ale kolegovi by jeho "šlichtu", do které ovšem dostává nějaký "voňavý" Senior mash, sežral klidně celou

...tak jsem zkusil namíchat mu do jeho kyblíčku trochu toho voňavého, aby to vypadalo jako to sousedovo a najednou to koníčkovi začalo šmakovat.

Tudíž celý problém byl jen v tom, že koníčkovi přestalo chutnat. Teď se ještě musí zjistit, zda to...

- náhodou nenamíchali nějak jinak/špatně
    - neotevřela se nová dávka/várka krmení
    - nebude se muset trochu změnit recept a koníčkovi to ochutit

...nicméně vyděsila mne ta zpráva celkem dost, zvláště když o cca 12h dříve ten kůň nejvil sebemenší známky jakéhokoliv problému.
    PES
    PES --- ---
    Tak jsem se podíval na záznam toho slovenského dokumentu s českým "dabingem" a opravdu jsem to slyšel dobře:

Originál: Aj dole treba dávať pozor...
    Překlad: I dole je třeba dávat pozor...

Situace v obraze - kůň začíná stahovat klády z příkrého svahu, takže překlad byl špatně (mělo tam být "dolů")...

To jen tak k tomu překládání dokumentů ze slovenštiny, že by tady tomu diváci nerozuměli :-(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no vidíš, na starý kolena se něco přiučím... mě to přišlo na jedno brdo :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: cyrilice vysla z alfabety, podobny to je, ale spis v psane forme nez foneticky
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: ne, ty ti neuznáme.... ale upřímně - francouzsky jsem nemluvila třicet let, rusky pět - ono se to "ztratí"- a německy se domluvím na základních věcech (třeba v hospodě), ale vést dialog bych taky nezvládla...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam