Jó obleva, to byl skoro celý týden, který dával příležitost se vyválet v bahně a ten "miláček" jak je starej, tak je v tomhle blbej. Oválel si hlavu a krk až tak dokonale, že to vadilo i jemu samotnému :-) , takže držel hlavu pro odbahnění tak způsobně dole (normálně ji sám drží na čištění chvíli a jak má pocit, že to už je dobré, tak ji trochu zvedne a zase se rozhlíží po okolí - neuhýbá, ale dole ji nenechává). Tentokráte ji měl při čištění skloněnou skoro až k zemi (téměř jako když "westerňáci" chodí rozpadlý "pleasure") a když jsem přerušil čištění kvůli vyklepání náčiní od nánosů a on měl pocit, že to trvá moc dlouho, tak se nenápadně přistavil blíž ;-)
Takže koníček trpělivě vyčkal na dokončení důkladné očisty, rozčesání a vyčesání všeho co rozčesat a vyčesat lze, následované pečlivým vyčištěním kopyt (umyl jsem i rejžákem s vodou) a po vyškrábání potenciálních zárodků na kapsy a hniloby (jó, dokud mrzlo, to bylo - prostě buď sucho anebo mráz, ale mokro a bahníčo je mor) a preventivní aplikaci toho fialového FROGu byl připraven na vycházku - o tu si pak nenápadně "řekl" (je to na něm vždy vidět, že by chtěl vyrazit na procházku, ale nedovolí si jen tak bez dovolení odejít).
Takže jsem si také vyčistil a uklidil všechno náčiní, aby se nepovalovalo u stáje. Pečlivě pozametal všechno co s koníčka opadalo (to on zjevně chápe, že zametání je součást rituálu, takže se dívá a čeká - kdysi cca před 10 lety na koště trochu žárlil a snažil se mi ho jemně vzít z ruky a dát stranou, abychom už šli) a pak koníčkovi dal "volno", aby tedy šel - pochopitelně neomylně od stáje na přilehlou cyklostezku (kterou nám docela rozjezdily nákladní auta a nakladače při odvozu prořezaných stromů a vykácených soušek - ne, nemohli ty hromady naložit a odvézt během mrazů, museli počkat až na týden oblevy) a na náš oblíbený okruh.
Během posledního týdne nám překopali cestu podél řeky v jednom místě výkopem napříč (dělají nový přívod vody z vodárny do místní vesnice, musím se pak podívat, zda pak půjdou přímo cestou a potrubím nějak podejdou řeku anebo zda půjdou podél řeky až k nejbližímu mostu) a tak jsou tam teď ty ocelové pláty jako provizorní překlenutí vybagrovaného výkopu. To se mu sice nelíbilo (hlavně ty zábrany po stranách bránící pádům do výkopu), takže ve volnosti nechtěl jít blíž ani když jsem ho rukou vzal kolem krku, tak na krátkou chvíli dostal ohlávku s vodítkem a to pak šel úplně v klidu (na prověšeném vodítku). A hned za touhle překážkou dostal pochvalu, sundal jsem mu ohlávku zase z hlavy a také dostal za odměnu jedno jablíčko.
Po cestě v části úzké cestičky dvakrát naznačil, že "něco je špatně" a že by se tedy otočil a vrátil:
- poprvé to byl malý padlý stromek, který se ale dal snadno překročit (když viděl mne, jak to překračuji, tak to za mnou překročil také, ale přelézt to předemnou, to se mu nechtělo)
- podruhé to byl zbrusu nový plot vymezeného areálu ochranného pásma místní vodárn, kdy to "prostě bylo jiné" než ten původní polorozpadlý rezavý, ale opět stačilo říct a ukázat, že se nic neděje a šel i ve volnosti dál (prostě ta koňská fotografická paměť je prostě spouštěč poplachů)
...tohle obojí se vyřešilo ve volnosti, bez potřeby nasazovat ohlávku či dávat alespoň vodítko kolem krku.
No a tak jsme se po nějaké době vrátili zpět do stáje, kde dostal opět pláštěnkodeku (aby ne, dnes nad ránem je tam najednou -8°C ze sobotních +9°) a pak už sám chtěl do ohrady, kde na něj čekal jeho 33 letý koňský kámoš (celý zoufalý, že si dovolil odejít a bez něj) a hlavně kde se v brzké době pak podával polední kyblíček bašty (hodinky v žaludku fungují lépe než precizní atomové hodiny lidí ;-)).
Prostě fuška s čištěním, pak chvíle relaxační procházky a pak zase zpět do víru velkoměsta a k práci :-(
Tohle chci vyčistit, z obou stran! :-)))
Tak budeš ještě čistit anebo si budeš fotit?