Brzy ráno jsem vzal auto a jel přímo do stáje, když teď vychází Slunce cca v 5:15, takže u ohrady jsem byl už chvíli před 6 ráno (pěkně se jezdí, téměr nikde nikdo, mohl jsem si hrát na co nejekonomičtější styl jízdy v ustálených obrátkách, řazení s plynulým dojížděním do oblastí omezených rychlostí apod. bez jakéhokoliv stresu z nedočkavých závodníků za sebou).
Vobluďák byl překvapen, nejprve nevěřícně koukal a jen lehce zaržál (s takovým otazníkem na konci, jak si nebyl úplně jistý, že jsem to já a neplete si mne z ranní službou), ale když jsem na něj promluvil, tak bylo úplně vidět jak mu došlo to potvrzení, že jsem to já, a předvedl takové vítání ržáním skoro až řehtáním, že jsem si říkal, aby ho náhodou v těch třiceti letech nekleplo.
No hned za mnou šel k východu z ohrádky a šel se mnou ke budově stáje na oblíbené místo čištění a pak se mohl málem zbláznit, když jsem ho začal drhnout hřbílkem. To nevěděl jak se natáhnout a kterou část nastavit a napnout dřív, pochopitelně co dělal pysky a jak se tvářil blaženě, tomu se smála služba co v té chvíli zrovna dorazila. Když jsem ho vzal na krku a hrudníku, tak zase dělal žirafu, jak napínal krk a zvedal hlavu, abych dosáhl všude i pod hlavou.
Celou dobu mi při vyklepávání hřbílka naznačoval, že to vydrží se nechat takhle drbat klidně do upadnutí (mých) rukou, což se málem stalo. Centimetr po centimetru čtverečním jsem ho drhnul a drhnul do ucpání hřbílka chlupy (bohužel ještě pouští zbytky zimní - bude se s tím musel něco udělat, pravděpodobně bude muset dostávat nějaké podpůrné léky na cushinga, který na rozborech už bude mít přes hraniční hodnotu) a když mi to vyklepávání nářadí trvalo na jeho vkus moc dlouho, tak mne začal jemně nosem upozorňovat, že ještě, ještě, JEŠTĚ! A nastavoval další část k vydrhnutí. No skoro dvě hodiny jsem to vydržel, Vobluďák by vydržel ještě déle, dokonce ignoroval čas krmení snídaně a vůbec ho zvuk kyblíků z krmírny nevzrušoval ani trochu - a to je co říct, protože v jeho životě má jídlo jednu z nejvyšších příček zájmů ;-)
Potom jsem ještě lehce poupravil podvozek, oškrábal od náznaků hniloby a důkladně vyčistil , abych to potom mohl preventivně natřít FROGem proti hnilobě. Přece jen ještě v neděli a pondělí má pršet a teprve potom od úterý zase přijdou na skoro 2 týdny tropy. To se za ním snad dostanu častěji (ale vlakem, ve všední dny se tam odpoledne autem jezdí strašně blbě (vlak či v lepším případě rychlík ty kolony na výpadovkách předežene několikrát + s permanentní jízdenkou je to také nesrovnatelně levnější než palivo na těch 60km, co má cesta tam a zpět dohromady).
A jelikož mne dnes ještě čeká nějaká práce, tak jsem mu pak dal "volno", že může jít do ohrady, kdy tedy šel se mnou vzít kyblík s jídlem (snídaní) a šel pěkně vedle mne zpět do ohrady, kde způsobně počkal až mu to tam vyklopím do většího žlabu, aby se do toho mohl pustit...