V souvislosti s tím, jak fungujeme s Vobluďákem (kdy lidi z okolí kroutí hlavou a obdivují, že ten kůň se mnou chodí skoro jako pes :-)), tak nadhodím takovo kacířskou myšlenku...
...moc by mne zajímalo jak mne vlastně Vobluďák bere a co si myslí (jasně, pokud si koně personifikujeme až takhle) - samozřejmě jsem pro něj "propustka ven", "změna stereotypu", "poukázka vydrbání", "vyřeším problémy", "zdroj něčeho dobrého" (a to ho fakt nerozmazluji, pokusy o vynucování pamlsků zklamaly, takže je kdysi rychle přestal zkoušet, a teď když moc, tak zdvořile prosí opatrně pokrčenou nohou, kdy moc dobře ví, že s ní nesmí ani náhnakem hrábnout)...
...nicméně kromě těchto "přízemních" zištných věcí je tu ještě to, že když mne uvidí přijít, tak zdraví (zaržáním) a rovnou jde ke mně (výhoda v případě výskytu bláta, do kterého nemusíte šlapat a "lovit" oře jako někteří jiní majitelé ty své). Když mne nevidí, ale zaslechne (např. když se nejdřív s někým začnu bavit u stáje), tak po chvíli začne na sebe upozorňovat (zařehtá, počká, když nic, zase zařehtá) a pochopitelně u toho čeká už u východu z ohrady.
Když se mu v průběhu nějaké činnosti (třeba při čištění, ale klidně když má pocit, že mu nevěnuji pozornost obecně), tak do mne velmi jemně šťouchne nosem, aby se připomenul.
Pak že si o mne obvykle na uvítanou začne třít čelo, to jsem zatím nerozluštil co to je za projev (ale udělá to jen hned na začátku). Pak takhle třením se čelem o mne žádá o pozornost ve chvíli, kdy buď něco moc chce anebo spíš když něco moc nechce (např. venku, když by se mu nezdála zvolená cesta, tak zkusí právě takhle se třít čelem a získat pozornost, abych se ho "zeptat" co se děje a co chce - dokonce bych i řekl, že se mne párkát při takové situaci a po tomhle dotazu pokusil nosem popostrčit a ukázat jeho "lepší volbu").