SHAMPOO: hele, já třeba taky jsem proti mlácení dětí, ale moji vlastní spratečkové párkrát jednu schytali.... prostě někdy to tak sedne :-)
Parelli - mě přijde že už je to ve fázi "lost in translation" - několikátá generace žáků, kteří sice mají jeho certifikáty, ale už nějak netuší proč to dělají tak, jak to dělají, jak je to přecezené přes další lidi.... a hlavně - opět mě napadá příměra s dětma - všichni koně nejsou stejní. Třeba Nedouš hodně reaguje na hlasové pokyny. A trenérka mi teď líčila, že po čtyřiceti letech u koní má kobylu, kterou učí pomocí žrádla - nastupování do přívěsu, chození přes louže (ta představa, jak jí pouští misku se zrním po louži mě fakt dostává :-) - zvlášť od ženský, která normálně pamlsky moc neuznává) - a to mi přijde, že ti parelláci taky už nějak zapoměli - že neexistuje univerzální návod na koně (tak jako neexistuje na výchovu dětí).
Jo a srandovní příhoda z dneška... Nedouš ve volnosti za mnou chodit nebude, ale když mu dám ohlávku, tak za mnou chodit bude (bez toho, že bych něco s ohlávkou dělala, nebo měla na ní vodítko nebo tak).... tak to budeme muset vypilovat :-)