• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: tak samozrejme. dulezity je divat se jaci jedinci jsou ve stade a jak moc jsou od sebe v ramci hierarchie, jestli tam neni extremne agresivni jedinec apod. leckdy treba u krav kdyz odendas nejdominantnejsi zvire, hierarchie se ti preskupi a muzou se ti vztahy mezi zviraty zlepsit, nebo naopak hodne posrat, protoze tam prijde nejaka nova usurpatorka, kterou ta dominantni predtim krotila a ted kdyz tam neni, muze delaf binec. To samy kdyz pridas nove zvire
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: To taky klidne byt muze. Ono se u koni strasne spatne urcuje proc se chovaji tak a nebo tak. treba kun ktery je zly v boxe te nemusi ohrozovat protoze "to tak ma teoreticky byt" ale proto ze ho proste nekdo nekdy v minulostinv boxe zmlatil lopatou. atd atd. Sramy si neseme vsichni a to se na nas podepisuje.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: jinak mě ještě napadá, že i to jaká atmosféra celkově existuje, záleží na tom, jací jedinci se sejdou... třeba Reina Foxy vysloveně terorizovala - situace, že jsem se vrátila s Foxy z venku a ona jí odháněla od pití... skončilo to tak, že jsem do výběhu chodila s bičem, aby se moje kobyla napila.... jako přes den jsem to neřešila, ale po práci mi přišlo, že má nárok se napít rovnou a ne řešit nějak potajmu, aby jí druhá kobyla neviděla... třeba poníci se víc střídají mi přijde - Charlie je protivnej, ale občas Babymu ustoupí - a když jsou spolu venku, tak lítají a hrají si a honí se....
    U koz je to zase hodně rigidní, ony dědí hierarchii svých matek (a moje kozy se narodily různým matkám ve stejném chlívku a pořád tam ty matky jsou přítomné i když většinu dne oddělené - takže tu hierarchii mají zažitou od mala a fungují v ní pořád) a tam ta alfa koza fakt "nemusí" nic řešit - prostě JE alfa... takže dejme tomu, že jde první ke žrádlu, ale pak ty ostatní nevyhazuje... a třeba spává u dveří a chodí první zkoumat nové věci... je taková hodně povážlivá, ty druhé dvě jsou praštěné...

Samozřejmě ani v jednom z těhle mixů není ten samec (kozel, hřebec), takže tam netuším...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: no asi jsem si to představovala idyličtěji, než to je :-)).

Zajímavý mi přijde, že by koně byli jiní doma a jiní venku při práci... ale je pravda, že Nedouš je jinej na trailu a jinej na jízdárně - přičítala jsem to tomu, že trail prostě "zná", je to jeho práce, kterou zná a umí, zatímco na jízdárně po něm chceme divné věci, jejichž účel nechápe - ale děsně se snaží pochopit co má dělat, aby měl už pokoj :-)....
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: mas to trochu jinak. kozel nehoni kozy pred sebou. kozel se srabsky schovava v zadu, ci vprostred a nechava se chranit stadem, ktere jde pred nim vstric nebezpeci a neznamu. Hrebec to ma stejne, stejne tak dominantni alfa samice. V dobe riji a hrebeni hrebci chrani stado z okraje hlavne v ramci domovskeho okrsku, ale nikdy nezenou, malokdy vedou, kozlove na nejakou ochranu prdej, kozy se rozutecou, brani se jen pri bezprostrednim nebezpeci, ale ne navzajem. Do neznameho prostredi jde prvni vzdycky nejzkusenejsi-vedouci jedinec, ktery ale nemusi byt (a u koni vetsinou ani neni) nejdominantnejsi. Ve vedouci pozici se jedinci leckdy stridaji, protoze kazdy ma jine zkusenosti a vede stado do jine situace. Dominantni jedinci jsou ve skutecnosti docela vykoristovatele, kteri funguji systemem hruzovlady a ruznych intrik, nebo metodou cukru a bice. Co se tyce vztahu clovek zvire, funguje to tak, ze pokud se te zvire boji a utika od tebe, zenes. pokud nema utekovou vzdalenost a ma dobry vztah k cloveku, vedes. co se tyce ruznych zmen chovani koni v kruhovce (a tady mam trochu bordel, to se priznam), myslim ze to funguje na principu zmeny vyladeni zvirete, kdy zvire ktere je v "presunovem" modu se chova jinak a je tvarnejsi nez zvire, ktere je v modu "jsem na svem pisecku". Behem presunu se totiz u vetsiny druhu kopytniku boura zakladni struktura spolecenstvi, spolecnost se stava amorfni bez zjevnych teritorialnich a dominancnich vztahu a mohou se tak formovat nova spolecenstvi a vztahy. treba si vsimneme, ze spousta koni je pod sedlem, pri praci a videni dost v pohode, ale v ohrade a v boxu presto muzou byt dost nebezpecni. jde o to, prace je pro ne presunovy mod a box jejich domovsky okrsek, kde jsou vztahy jine nez pri presunu. Ale tyhle mechanismy se samozrejme jeste prolinaji s operantnim podminovanim, pripadne systemem trestu a je velka otazka a velmi tenka hranice kdy se pro co uplatnuje ktery mechanismus (leckdy se behem jednoho vycviku uplatni vsechny tri mechanismy). A casto to ani nevedi samotni cvicitele a "zarikavaci" a spatne to pak vysvetluji (coz treba dle meho moc nevadi, protoze dulezity je, ze to funguje:))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ted znama sdilela na internetech... a ja se nestacim divit. Jako fakt. Ja bych toho cloveka necim umlatila.
    http://opravdovaduvera.cz/novevideozdarma2015-1-2/ obzvlaste 8:47 je vypecene. Opravdova duvera!

Snad uz jen http://youtu.be/wXfFO2DV860
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: wow, díky.... já myslela, že Parelli je docela OK... ale tohle lecos vysvětluje (třeba kam na to ty babice u nás chodí)...

... plus teda Parelli ho tam "tluče" malým pytlíkem "od rohlíků".... ta naše nádhera měla obrovskej černej pytel (cca metr dlouhej) s uzlem na konci a uprostřed....

... ale tak zase si ušetřím spoustu peněz za Parelliho kurzy :-))
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: no hele mě to moc nebaví, jako a kůň co nechodí ven a jen žere asi nebude úplně jako problémák jako prostě pěkně nevyběhanej
    Problem Horses - Spooking
    https://www.youtube.com/watch?v=8STt5d2GepA
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jako u nás třeba se organizace vlastnící pozemek stájí upřímně zajímala o to, co je špatného na tom, aby koně byli v boxech.... oni přeci viděli spoustu stájí, kde jsou koně v boxech a bylo to tam hezký a čistý....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    to je úplně jedno, jestli je to legální nebo ne.... stejně je to všem šumák a nikdo s tím nic nenadělá.... jako když zasáhnou až v okamžiku, kdy koně umřou hlady, tak koho bude trápit, že někdo používá "progresivní tréninkové metody?"

Majitel trýznil měsíce koně hlady, kobyla a hříbě se záchrany nedožily - iDNES.cz
    http://olomouc.idnes.cz/...-osade-menik-ffd-/olomouc-zpravy.aspx?c=A160421_194911_olomouc-zpravy_stk
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Je to vubec legalni?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jo, kone svazujou v hale tady v jedny staji v okoli, prima zpusob kroceni!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak koně ve stádu pozorovat moc nemůžu, kozenky ano :-))) A i když je to jiný typ zvířete, tak pořád je stádo býložravců, takže se dá soudit, že to funguje podobně....

... a viděla jsem třeba Foxy a Reinu - Reina byla jasnej prudič - a přišlo mi, že s tou Foxy neměly takovej vztah, jako koně v jednom výběhu mívají... jako jo, chodily spolu, protože tam holt nikdo jinej nebyl, ale nepřišlo mi, že by se nějak kamarádily... nikdy jsem je neviděla se navzájem onípávat, neviděla jsem je třeba si spolu hrát (třeba poníci vypuštěný na jízdárnu spolu lítají) a tak....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak měsíc mi přijde náhodou docela rychle :-)) myslím, že ale video se svázaným koněm asi vidět ani nemusím... zrovna jsem dojedla oběd, tak aby nešel ven :-(
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: u koní máš obvykle také vedoucí kobylu a vzadu hřebce, který to popohání a chrání odzadu... (stačí se mrknout na něco třeba z Discovery či Animal Planet, tam to bylo mnohokrát :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... četla jsem to o kozách, předpokládám, že o koních to platí taky.... u koz je ve stádě alfa samec - a ten stádo žene před sebou (podobně jako by ho hnal třeba pes nebo smečka vlků)... a pak je tam alfa koza, kterou ostatní následujou - alfa koza je zkušená, moudrá, ví co žrát, kde to žrát, kde je voda, kde se dá pohodlně strávit noc atd... zajímavý je, že mojí alfa kozu jsem vlastně nikdy neviděla se prát s ostatníma kozama - ony jí prostě respektují, následují - jí stačí sklonit výhružně hlavu, aby jí šly ostatní z cesty - ale trknout už nemusí... a je to ona, kdo spí u dveří, je to ona, kdo se staví mezi stádo a nebezpečí, je to ona, kdo rozhoduje, kdy se kam půjde...

... s koněma mi to přijde podobný - buď budu koně hnát před sebou - a nebo kůň bude za mnou chodit...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Zahlidla jsem podobny programy s divkokejma mustangama, aby je nepicli, tak ze je jako precvicej. Presne jak rikas. Videla jsem video, kde holka denne makala s konem, ve volnosti, jeszdila ho na ohlavce a na vsechno sla hyperpomalu. Na konci mela kone, kterej fungoval uplne precizne, prave s tou duverou prekonaval ruzny problemy a tak. Meli na to mesic. Pak jsem videla jiny video, a tam to zenska "ucila" tak, ze koni svazala nohy, aby nemohl behat a pak ho honila po kruhovce. Kun padal na drzku asi deset minut. Mne se zvedl kufr.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: takový "bubákovitý druh sáček" lze obecně rozdělit na dva "poddruhy" - šustící sáček s dobrotami (třeba mrkev či suché pečivo anebo i jen granule apod.), ke kterému se dokonce i bojácní koni vrhají po hlavě, a potom na NAPROSTO STEJNÝ šustící sáček, který je ovšem prázdný, nic dobrého z něj nekouká a ŽERE KONĚ :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: úmysl oné slečny byl OK, proto jsem taky zůstala u jízdárny, s tím, že Nedoušovi neuškodí procvičit to, že si nemá ostatních koní všímat (on je hodně orientovanej na koně, jak je trail horse, žijící většinou na pastvině s koněma, tak je problém když není na jízdárně sám - moc pozoruje ostatní a reaguje podle nich).... takže ženská s plastovým pytlíkem za hrazením mi přišla pro Neda jako dobrá zkušenost... jenomže ona na to, že se kobyla bojí pytlíku tuze a velmi, nereagovala tím, že by šla o krok zpět (a zkusila třeba napřed jen nešustivej hadr, a třeba jen na kohoutek) - ona přtvrdila a začala koní mávat pytlem kolem hlavy....

...to co jsem včera nezaregistrovala, ale viděli lidi z druhý strany - holce vyklouzlo z ruky to vodítko (lonž), obě (holka i kobyla) zřejmě zpanikařily, hoka běžela za vodítkem (tj. na koně, furt s pytlem na biči v ruce), kobyla se zamotala do vodítka a to jí zřejmě povalilo....

... každopádně je to celý prostě průser, kterej se neměl stát a kterej by se nestal, kdyby někdo přemýšlel - kobyla je NeighSavers program - plňasové, kteří se přetrénovávají, aby neskončili v salámu... program samozřejmě stojí z velké části na dobrovolnících... tahle slečna se vrátila na léto domů (z university).... jako je fajn, že by mohla pomoc zachraňovat koně, ale do prčic, pustí jí rovnou na kobylu, která má problémů hromadu beztak a rovnou s igelitovým pytlem - tohle by snad měl dělat někdo, koho ten kůň zná a kdo zná koně.... a s dobrovolníkem tam hergot měl minimálně být někdo, kdo s těma koněma pracuje....

... no nic, bohužel s hlavní ogranizátorkou tohoto průšvihu se mluvit fakt nedá... nicméně jsem mluvila s No.2, s tím, že jsem jí řekla co jsem viděla já a že si myslím, že holka byla agresivní.... a nadhodila jsem téma, že by třeba nebylo od věci, kdyby tihle dobrovolníci měli tréninky od trenéra (jednoho, konkrétního, který s nimi a konkrétními koni bude pracovat), než začnou trénovat koně - máme to takhle na poníky - jednou měsíčně je hromadný trénink - je tam trenérka lidi se můžou přijít podívat a řešit s trenérkou problémy, které mají, plus má každý povinnost mít (zaplatit si) individuální trénink než vůbec k poníkovi může.... Takže všichni ví, jak na tom poníci jsou, používají stejné signály - a je v tom nějaká kontinuita (a i tak je to prostě pro ty poncly těžký)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Já jim o nevysvětluji a ani vysvětlovat nebudu. Na to si oni platí ty (drahé) "EKSPERTY" :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam