SHAMPOO: souhlas, ona by zvíře mít neměla... Foxy miluje, ale takovou tou opičí láskou - spolujezdce jsem jí dělala asi rok já... a byla to katastrofa... jako kováři neplatila beztak, tenkrát kobyla byla ještě nakovaná, to já jsem jí přivedla na myšlenku, že bosky a jen strouhání bude levnější (ona vůbec netušila, že koně můžou být bosky) - pak ale Foxy skončila s kováním na přední právě proto, že jí praská to kopyto vertikálně.... jsem tu psala různé historky s kobylou... já jsem byla ta, která přišla s tím, že potřebujeme trenérku (když mi došlo, že nejen že já toho moc nevím - ale že i já toho vím o koních asi dvakrát víc než ona a že kobyla s námi pěkně vymetá)... já jsem řešila, že má kobyla bolák na hubě (nakonec jsem to musela vyřešit oklikou - ukázat to managorce s tím, že by kobylu měl vidět vet a že by majitelka měla toho veta zaplatit, protože jí ani nehlo)... ta ženská je blázen, ona bude dělat věci po svým, bude je dělat blbě, bude donekonečna vynalézat znovu a znovu kolo.... bude kobylu učit přešlapy, ale není schopná si zjednat pořádek při čištění a sedlání (řeší to tak, že kobyle na všechny úkony dává žrádlo - tj. když kobylu někde uvážeš a chceš na ní sáhnout, tak se bude cukat a vztekat, protože ona tyhle věci je ochotná strpět jen u sena). Čtyři roky jí nejen já, ale i serie trenérů upozorňuje, že Foxy neumí cválat, že nemá fyzičku ani rytmus, a že by bylo potřeba jí trošku nechat běhat (třeba i jen ze země), nic.. to bude raději trénovat nějaké kraviny podle parelliho (že kobya couvá na pokyn prstem - ale jen na kruhovce, venku při čištění atd. neposlechne ani ránu z kanónu), než aby s ní udělala nějakou konzistentní práci. Kobyla byla v nějaké fázi na neck rein, nesnáší kontaktní ježdění...
Kobyla je z toho už magor taky, já jsem jí opustila před cca dvěma lety, když se majitelka vrátila z letní dovolené a kobylu půjčila svému šestnáctiletému synkovi a jeho kamarádům, kteří měli velikou psinu z toho, že jí naučili vyhazovat a stavět se na zadní.... Mnohokrát Foxy utekla a lítala po stájích jak magorka, naposledy se snažila přelézt provazovou ohradu a zamotala se tak, že jsme mysleli, že má zlomenou nohu (seděla na zadku, celá se třásla). Prostě totálně zničený kůň - jako ona v základě není žádný houpací koníček, QH, kobyla, chytrá, velká (silná), nebojácná - ale je z ní díky majitelčině přístupu totální nevycválaný spratek, postrach celých stájí.... na takového koně se velmi těžko shání spolujezdec, když tam nejsou pravidla a hlavně když pak musíš kout pikle (moje žalování managorce, moje ukecávání kováře) na to, aby kobyla měla základní péči.... a když pak chodíš do stájí s žaludkem v krku z toho, co zase bude za průser a co pěkného jí panička naučila za posledních pár dní (jako ona jí to neučí schválně, ale nechá kobyle projít různé koniny a kobyla to pak zkouší na toho druhého člověka taky)....
... mě je kobyly líto, ale prostě raději budu platit plnou cenu za Neda, než půlku za kobylu, o které nikdy nevím, kdy a proč mě přizabije (a u které vidím, že ty moje prachy nejdou na toho kováře atd...)