• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no a když už je mají, kdo je udržuje a čistí a kontroluje....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Njn, kde v open-space mají UV lampy a bio-filtry v klimatizaci, že?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GIO: tentokrát jsem to chytla v začátku, takže to bolelo jen tři dny než zabraly antibiotika a i na ty bolesti funguje dobře ibuprofen... já to mám tak jednou za 5-8 let, dvakrát brutus, tentokrát docela dobrý....

NYEMI: bohužel pracuju v open space kanclu s klimatizací (a teoreticky filtrací vzduchu, která imho dělá jen to, že rozprostře všechny viry a bakterie rovnoměrně mezi všech cca 150 lidí) a jaksi tam mívám záchvaty kašle - který třeba v prachu, senu, hnoji, chlupech atd. na ranči nemám...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    GIO: Jiz ctvrtym mesicem! Ale samozrejme v srdicku jsem uz starousedlik :D
    GIO
    GIO --- ---
    ..no kdyz tam zijes imrvere deset let, tak by bylo dost podezrele, kdyby clovek s astmatem bronchiale tretiho stupne nebyl aspon nekdy trosku nemocny.)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    tak to já to mám naopak, jak páchnu na ves (rozumějte i ke zvířatům), Musím si prožít pořádnou bličku, sračku, nějaký to nachlazeníčko a pak po dvou měsících je to teprv dobrý:-D
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: ja dlouho tam prosimte zijes.)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    GIO: Od ty doby, co ziju na vsi, jsem nebyla nemocna! Ja myslela, ze je to neco, co ziska kazdej clovek, co se odstehuje na vesnici! :))
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: jo to je hrozny druh rymy, bleah. ja to ted mela podruhe a sotva jsem lezla.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    KLARYSSA: Hlavne opatrne s tou telepatii. Kazdopadne hodne stesti s vycvikem, kobylka je to nadherna!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jsme dneska měli jet s Nedoušem na cattle sorting practice - a protože prší a je všude bahno, tak z toho nic není.... no nic, no... tak si holt budu léčit ty dutiny, asi mi neuškodí, když jeden den nebudu někde lítat jak šuspajtl....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    KLARYSSA: utíkání domů z vycházek je asi něco, co si zkusí většina koní... i těch vychovaných a zvyklých (mám na zimu turistického koně z hor - a hádej - jak se cesta stočí tak, že má čumák k domovu, tak ho musím držet).

takže třeba po návratu z vyjížďky ještě dáme kolečko kolem stájí nebo vlezem na kruhovku a obkroužíme kruhovku nebo něco - třeba jen pár minut, ale prostě tím že se vyřítí z lesa do stájí NEKONČÍ jeho práce, řítěním se ten konec nijak nepřiblíží.

Nasedám a slejzám na různých místech - i když to znamená, že ho musím kus odvést a šlapat po svých - ale opět jde o to, aby věděl, že sedlovna není jeho záchrana a že vždy když přijede k sedlovně, tak lidi slezou a sundají sedlo... (on je teda vůbec mazanej, jak vidí schůdky, tak k nim míří, zda bych třeba nechtěla slézt :-))
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    Ahoj, zdravím, je to rok, co mi do života vtrhnul valach Santos/20/ a dva měsíce, co kobylka Ela/8/ k němu..Právě jsme se všichni přestěhovali do Tábora.
    Já se učím vše od píky. Nikdy jsem nevěděla, že v mém životě se objeví kůň, tomu jsem přestala věřit v patnácti :-)
    Teď se teda snažíme pracovat ze země i malinko v sedle s kobylkou, Elou...Ona je ze Slovenska, z lesa. Na tahání byla moc malá, takže rodila hříbata. Jezdce vozila jen z lesa domů, bez sedla. Zachránily jsme jí z transportu do Itálie. Je fixovaná na lidi, samotářka, stádo ji moc nebere. Chodí za mnou jako pejsek, hned jak mne ve výběhu zahlédne. Je ochotná, ale ještě se úplně neznáme. Poradíte mi co tak z kraje zkoušet? Je to mastodont :-)Beru si ji často na vodítku na ohlávce. Párkrát se stalo, poslední dobou, že se rozhodla klusat domů z vyjížďky a nešlo nic dělat. Nic příjemného, přes louku jsou tři ohradníky a já ji zastavila jen tak tak..Zjistily jsme, že jí nesedělo sedlo, tak jsem na ní hodila můj western, co mám na Santose, který je jako houžvička, ale má kohoutek, jako Ela. A nevím jak je to možné, ale vypadá to, že jí sedí snad líp než jemu.... A tak zas od začátku...Malé vycházky, splnitelné cíle, už jsme byly venku na jízdárně, což je veliká louka a ani jednou nechtěla utéct. Objely jsme ji, slezla jsem a pěšky domů. Byla jsem fakt šťastná:)
    Tak to zkoušíme znovu. Naštěstí jsem dostala vyšší dívčí školu, od Santose. O něm napíšu jindy. Nedaroval mi zadarmo nic, ani zvednout nohu:) Vše jsem si musela opravdu zasloužit, on byl totiž ten mazák, v naší dvojce..Je neskutečně chytrý, komunikuje na jedničku telepatií a je všemi mastmi mazaný, dominantní, ale neskutečný miláček, pod sedlem klidný a celkem spolehlivý, za což mu neskonale děkuji. Tak snad Elišku zvládnu připravit na klidné a hezké vyjížďky a aplikovat Santosovu školu :) Zatím nám to pomalinku jde, krůček po krůčku, jen to počasí nám nepřeje..

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GIO: já mám zřejmě chronický, bublá mi už měsíc v uchu.... když mě začala bolet tvář, tak jsem šla k dr., takže myslím, že jsem dostala atb ve velmi ranném stádiu, než se to rozšířilo - plus to, že to bylo chronické a pomalé, tak ty tlaky nejsou takové. Dceři třeba prasklo ucho, bez dalších příznaků nebo čehokoliv a dr. říkala, že právě když je ten zánět pomalý, tak to "nebolí" a třeba ani nejsou horečky...

Jinak záněty dutin, kdy jsem se modlila za rychlou smrt, jsem měla dva.... to bych na koni fakt nejezdila, to jsem nebyla schopná pomalu ani jít na záchod....
    GIO
    GIO --- ---
    jauvajs, jak muzes se zanetem dutin jet dobrovolne na koni, ja mela problem jet onehda i v aute,jak to bylo neprijemne ty "pohyby" .)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... mám zánět dutin, takže jsem poněkud nemožná... ale tak jsme jezdili na vodítku (jedné otěži) jen tak kolem stájí (MMCH i kolem deky - už bez problémů). Nevím nakolik to bylo zajímavé pro koně - ale pro mě pocitově to bylo jako že vlastně "nic v rukách nemám" (byť logicky je to blbost, mám více méně to samé jako na bezuzdovce) nutilo mě to hodně jezdit nohama a tělem... zajímavá zkušenost... i jsme zvládli různá místa, kde se mu to moc nelíbilo (třeba míjení odbočky k senu, směřování k lesu, nesměřování rovnou k sedlovně - plus ta deka, která je tam furt ještě hozená - ale myslím, že dneska už strašidelná nebyla vůbec).... kůň mi s tím zatáčí, otáčí se zadkem, předkem, jde vytyčenou stopou, kluše a přechází do kroku, zastavuje...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: ono zrovna u těch koních na trénování to imho není od věci... kdyby dceřin kůň poslouchal příkazy ze země, tak ji nejspíš nevyklopil....

Prča, dneska jsem nemohla za koněm ráno, přišla jsem až odpoledne, ten se tak radoval - že jsem se teda dostavila :-)) Samozřejmě že než jsem ho trošku očistila (vyválel se), tak začalo chcát... takže jsme se jen tak plouhali kolem ranče bez sedla a bez uzdy (stejně bych nikam daleko nešla, aneb děti samy doma, večeře nikde atd.)... já mokrej zadek, stehna, fujtajbl... ale zvládli jsme čtyřirkát projít kolem RŮŽOVÉ koňské deky hozené přes vrata - jako říkal že je hnusná a že růžovou by fakt nechtěl, ale nijak nevyváděl.... (což jsem ráda, protože upřímně - bez sedla nejsme zvyklí ani jeden, tak to bylo takové trošku rozkolísané)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Priznam se, ze ceskejm moc neverim. Zahlidla jsem fotky a uplne mne to nepresvedcilo. Zato jsem videla zahranicni a z toho jsem byla paf. Jinak ja se treba snazim pri treninku moc nemluvit, a kdyz uz, pouzivat zvuky. Protoze mluveni se meni ve zvatlani, ve kterym se clovek sam utopi. Kdyz mlci, tak se muze lip soustredit.
    Nicmene, dnesni video! Je na tom videt spousta chyb, ja se u toho kroutim jak zouzel, to musim napravit. Taky casto davam moc nejednoznacny povely. Spanelskej krok se hodne zlepsil, pri cviceni mi prijde, ze nosi sama hlavu vejs, nozicky dava hezky pod sebe, myslim, ze jsme na dobre, byt dlooouhe ceste. Nektery veci uz zvladne delat dyl, nez jen par metru a tak. Jo a musim si nekde najit nejaky straightness training pro lidi, protoze kun mi prijde srovnanejsi, ale mne vsechno boli a furt se kroutim na jednu stranu... no.
    Kazdopadne, myslim, ze je to zabavny, a je super, ze na tom videu vidim sama sebe a co delam spatne.

trenink 03
    http://www.youtube.com/watch?v=6yA-1vQId9Y
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    je uzasny pozorovat takhle naky mistry v priblizovani dreva, jak ten kun fakt maka zcasti uplne o vlastni vuli a zcasti jen na ty slovni povely, ktere nejsou zadne "milacku mohl bys tu nozicku dat semhle" ale pripominaji spis hekani, jsou kratke uderne, ale kun a koci jsou sehrani a vi co delat, to je skvely. nebo treba doporucuju si pustit mistrovstvi CR v tezkem tahu, je to nekde v archivu CT, a to je taky pekne, zejmena ta jizda zrucnosti, kdy ruzne prevazujou kladu, tahaji ji uzkyma cestama, klickujou s ni, couvaji a tak
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: Tak oni to podle mně umí do určité míry takhle všichni školní koně. Ale vtip byl, když si na hucula sedl někdo, kdo pobídky umí trochu líp než já a normálně je používá, ale na koně nemluví. Prej ten je línej jako prase ani nacválat neumí. Tak řikám ať zkusí ty povely. Za chvíli se holka vrátila s tim, že to je zrůdný, že kůň chodil najednou uplně jinak když na něj začala mluvit
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: To mi vypravel kamarad, ze chodil nekam do jk, a presne, na jizdarne nemusel nic delat, protoze kun poslouchal trenerku sam a jezdec mohl delat, co chtel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam