• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    NYEMI: aaano, neni nic milejsiho nez kdyz konaci zoraj louku na seno a pak brblaj, ze se konim dava malo, ponevadz neni ... :(
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: tebe bych vyhnala se Sol na prochazku do Holandska, to bys poznala respekt k soukromemu - do lesa bysis jen tak nevlezla.))natoz pole!
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: viz anabel:) netreba doplnovat snad jen ze tedy by clovek cekal od tebe vice slunce v dusi a ne hned utok. mimochodem louky se zakladaji za ucelem sklizeni a konzervace pice k pozdejsimu krmeni, takze teoreticky vzato je to picni pole. neco jineho je pastvina. tam jsou zasety takovy rostliny, aby se po nich mohlo dupat a do urcite miry je to dupani i zadouci...problematika je to slozitejsi, takze se obloukem vracime k tomu, ze nejlepsi cesta je domluvit se s majitelem. ja letos taky sla cvalat na louky o kterych jsem si myslela jak se na ne pece, pak jsem videla ty radky v ty trave od mulcovani a dosevani, tak jsem to otocila a cvalat se neslo. kdyz jsem to rikala ve staji, ze to je uz docela vysoky, blizi se sklizen, nemelo by se po tom dupat...byla jsem nazvana srabem a vesele tam vsichni jezdili to valchovat. protoze ty kultivovany louky byly jediny ktery nebyly tvrdy jako mlato a dalo se tam nacvalat. argumentace "neda se jezdit jinde" byla velmi uzivana ve spojeni s tema loukama. ale tak docela pravda to nebyla...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: nemas pravdu s repkou :) proste, s respektem!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Nemam pravdu s repkou? Nebo s polem? A teda jako zemedelec bys mohla teda vredet, ze louka rozhodne neni pole, ale zatravnena plocha. Plus dalsi vec je oplocovani. Pokud nikdeneni kdyz uzne plot ale aspon znacka, tak to muzes zustat ve meste, abys nahodou neslapla na soukromy.
    Chapu asi tvoji myslenku o cteni soukromyho, ale ta argumentace pokulhava.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ozima repka je i na seeno, tedy jak pise vampy, nevstupuj do kultury :) ale ted to zmrzne tak to pude aj po repce
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: a ono jeste co si budem povidat, kdyz to zdupe jeden kun, tak se svet rozhodne nezbori. Problem nastava ve chvili, kdy se v blizkosti nachazi jakasi staj a dupe po tom nekdo nekolikrat do tydne...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: a tady coby zemedelec bych rekla nemas pravdu:) hele vis jak je to s polema (a loukama mimo jine taky, neb to je taky vlastne pole)? Bud je to tvoje, a nebo se dojdes zeptat majitele jestli a pripadne kdy po tom muzes trajdat, pripadne v nouzovem pripade najdes vyjete koleje od traktoru/polni cestu a tim jedes. jina varianta necti osobni vlastnictvi a je to pouze a jen omluva vlastnihi hulvatstvi...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Kulovy, Tak otazka poli asi bude vecna. Ja mela treba problem s tim, ze jsem vedela o zemedelstvi kulovy a nepoznala jsem, kdy se na pole muze a kdy ne a v lokalite se moc jinudy nedalo. Ted uz jsem to dotahla tak daleko, ze dokonce vim, ze na podzim se osiva repkou na zahnojeni, takze i kdyz to vypada jako plodiny, muzu po tom vesele trajdat.
    PES
    PES --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: To jsem říkal mnohokrát, když jsem tohle viděl, že si takoví koňáci (ale stačí i cross-motorky apod.) neváží co mají (de-facto volný průchod krajinou) a koledují si, aby o tom přišli... A pak bude pozdě fňukat...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    CAROLIAN: skoda, ze u nas v cechach - a obzvlast mezi konaky - narazis na velke procento ignorantu, kteri tabu oseteho pole naprosto nechapou.. ke skode nas slusnych. :(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tohle není o právnících, ale o tom, že soukromý pozemek je soukromý. A o teoretické možnosti beztrestně zastřelit kohokoliv, kdo na něj vstoupí bez povolení :-). Ale i o určitém respektu - pokud někdo osázel pole, tak mu to nepůjdu zdupat jen tak, protože zrovna já si myslím, že já mám svobodu a právo provozovat svého koníčka...

NYEMI: balóny jsou hlučný a hlavně ten hluk je nečekanej - vlak se blíží, hluk se zvětšuje, je možné to obhlédnout... balón visí tiše ve vzduchu a najednou řev hořáků... to těžce snášely třeba i naše děti (až někdy do pěti let)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    GIO: Asi nepoznali, ze to vase udoli je obydleny :P

Tady taky jsou balony, v lete kazdej den, startujou z ty karlstejnsky louky vedle Berounky, hned vedle vybehu koni ;) Takze zeleznice, reka, balony... Jeste kdyby ty kone nekdo hezky cvicil a byli by dobri pro film. Jinak my se Sol davame docela na pohodu drony a letadylka, nic vetsiho u naz nebylo blizko. Takze se asi pujdem nekdy podivat na start balonu, abysme prohloubily sbirku absurdnich ukazu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    hehe nojo dohled je treba
    GIO
    GIO --- ---
    bo balonisti maji asi stale v pameti nase predesle psi komando, ktere je dost srdnate zahanelo mimo sve uzemi.)) jednou chteli pristat hodne blizko, Abbu se rozhodl, ze teda ne-e, vystartovali s dogouo oba a za chvili jsem videla balon zase stoupat, nase psy na nej zespoda hopsat a rycet a pajero s prislusenstvim to zabalilo a jeli o udoli dal.))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: nj tak u nas takova stabni kultura neni, mame kousek letiste pro RC modely, v podstate na trase vsech vyjizdek tim konkretnim smerem, a nekteri "piloti" jsou fakt milacci, kdyz ti znicehonic preleti nad hlavou metrova oranzova bzucici mrcha... Oliwe je to jedno, ale Largo z toho mival psotnik, chudak. A balonovi letci nam kolikrat zatapeji primo nad vybehem, ale to uz kone jen fascinovane cumi, nejhorsi je, kdyz se jak pises odnekud najednou vynori a zahuci, pripadne kdyz ten balon zacnou nafukovat, zhmotni se prisera, fuuuu
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Ale u Vás je moc právníků na čtvereční stopu, takže si fakt nelajznou přistávat náhodně...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: nevím, u nás se piloti vyhýbají... pastvinám s koněma, osázeným polím a podobně... chodím na pilots' briefings, a součástí je kromě informace o počasí třeba i to, že na jih od dálnice je nesklizené pole a nebo že jsou na pastvině za skladem koně....
    Jednou jsem viděla balón přistát na pastvině, a majitel volal policajty, ale vzhledem k tomu, že to bylo v situaci, kdy koš visel na vlásku a půl města bylo bez proudu (a pilot měl z prdele kliku, že mu ty dráty nepřecvakly hadice od plynu), tak to bylo emergency landing a to prostě přistát může kdekoliv (pochopitelně)... (pilot pak přišel o licenci atd... o tom žádná).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jo? U nas je taky behem leta dost balonu, do vybehu nam jeste nesedli, ale s oblibou u nas pristavaji a ne toteda nepochopitelna vec:)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    no je pravda, že balonáři mají v instrukcích vyhýbat se koním...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Letadla ani vrtulníky nic moc - opět si na to zvyknou. Ale tady na ranči u známé na kraji města u malého sportovního letiště je něco, co většinu koní děsí obvykle dlouho a pak jedna věc prakticky vždy...
    Tím první strašákem jsou větroně co to berou občas docela nízko nad výběhem a ten větroň je tichá věc co ale v nižší výšce vrhá "strašidelný stín", a občas docela "strašidelně" zahučí, když manévruje (zavibruje křídlo apod.).
    No a potom "Numero Uno" v hitparádě bubáků jsou HORKOVZDUŠNÉ BALÓNY, protože létají tiše a potom zákeřně zasyčí/zahučí (a to ještě nad hlavou nahoře), když posádka spustí hořáky. To potom minimálně frkají a popochází i ti největší flegmouši...
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Však je to také na páteřní trase Praha-Plzeň... Když jsem tamtudy před lety jezdíval (docela často), tak jsem se na ten výběh s koňmi hned vedle zastávky Karlštejn a těsně u trati často díval a říkal si, že to tam mají docela extrémní - z jedné strany řeka, z druhé strany hlavní vlaková trať - prostě dvě drsné bariéry...

I když koně z ranče u Vobluďáka mají také výběh (tedy mnohem větší výběh) sousedící horní stranou s podobnou trasou železnice a je jim to celkem jedno, ať již osobák či rychlík anebo nákladní, často navíc dost hlučně skřípající při brzdění (zvláště směrem "z kopce" přes vjezdovým návěstidlem do blízké stanice) a nikoho z koní to nevzrušuje. Sice u té strany ohrady často nepobývají, ale když už tam jsou, tak nějaký vlak neřeší. Jelikož koně se stejně řídí zkušenostmi a "fotografickou pamětí", tak prostě ty projíždějící vlaky k tomu místu patří a tak se nic neděje...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: Nedouš plachtu asi v životě neviděl... a nebo jestli viděl, tak na to "zapomněl" :-))... ale je pravda, že letos se bojí mnohem méně, že určitě i to, že je ve známém prostředí (a doufám, že i se známou osobou) je to jednodušší....

u nás vlak nemáme - ten by určitě byl dost "atrakce"... ale zase u nás nacvičujou nad nádrží hasiči s helikoptérou - ty nálety snáším dost špatně - a koně ani hlavu od sena nezvednou - protože tam cvičí každou chvíli, takže helikoptéra lítající nad hlavama je OK...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: jo tak kdyz jezdi kolem porad, to je jina
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam