jenomže ono se imho vždycky dá jít po kraji, nebo najít nějakou vyjetou stopu... je to fakt o tom dát si práci a trochu přemýšlet. Tady ploty taky nejsou, ale i z toho balónu je vidět "tady je sklizeno, tady je zoráno a tady je naseto a uvláčeno, tady něco roste... prostě moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda jiných...
Jak se o Američanech říká, že jsou prudérní - a že se na pláž nesmí nahoře bez a že jim vadí nahé děti atd. - tak to třeba není pravda - když jdeš na městskou pláž, tak tam jsou nějaká pravidla, podobně jako třeba ve veřejném bazénu. Když jsi nadivoko v přírodě (u nás třeba horké prameny), tak tam chodí lidi klidně nahatý a nikomu to nevadí. Nicméně když přijdu do horkých pramenů a je tam zrovna skautský oddíl v plavkách, na ně samozřejmě nevyvalím kozy. Na druhou stranu, když tam přišla ženská s tím, ať se okamžitě oblíkneme, protože ona tam chce přivést své děti, tak jsme jí poslali do háje - ať počká že za patnáct minut odcházíme a pak ať si tam dělají co chtějí...
... s koněm a polem - tak já nejezdím přes pole - ale zase vím, že když je u nás zákaz kol, tak mi na koně nebafne biker... a mohl by, to, že rezervací jednou za den projede ranger autem po silnici je vlastně minimální opatření... a i kdyby bikera chytil, tak ten ho může poslat do háje "nemám peníze, nemám doklady"... ale kupodivu tam bikeři nejezdí... respektují to, že tam je zákaz kol... a přitom ta naše rezervace leží mezi cyklostezkou z města (končí u přehrady) a cyklostezkama v horách - když chtějí z města do hor, tak musí buď autem, nebo to vzít po silnici - horské, úzké, točité, nepřehledné = nebezpečné... takže pro ně by to určitě bylo "kratší, pohodlnější, bezpečnější" vzít to skrz koně a rezervaci... ale nedělají to (to, že bojují jak ďasi o cyklostezku skrz je jiná kapitola :-))