• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Bohuzel u obou musim resit, ze budou vsude srat a zrat koni travicku :( Sol ma ve vsem poradek - mista, kam chodi na zachod, seno vzdycky cisty, nedela do nej nic a odezira si ho postupne, nerozhrabe ho, nepodupe... Vsechny dalsi retardovany zvirata ji v tom udelaji akorat bordel, vcetne dalsich koni. Ale asi s nima bude stastnejsi, no.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ovce jsou úplně blbé a navíc musíš pak řešit stříhání atd...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Vy mate vsici ty kozy takove vychovane! Ja porad premyslim, jestli ovce nebo kozy. Kozy jsou chytrejsi, ale budou porad zdrhat, pokud nevztycim trumpovskej plot.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: no! :D
    GIO
    GIO --- ---
    ANABEL_LEE: tak ale to bud ebrzy malo boxiku,))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: nunu ses alfa koza :)nase kozy uz se neucily krasne se rozdelit kazdy do sveho boxicku a vzorne cekaji, ani kozel neprebiha... sami to tak chteli, Bedriska chce mit svoji vlastni postel pry :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no tak bude Nedouš bez udidla.... už se tomu lidi i přestali divit, že jezdím bez... holt nemůžu ho mít bosky, tak aspoň to....

Dneska jsem tam měla trenérku, se hoch zapotil :-) (spíš obrazně než doslova)... ale přišel synek s kozenkama a kozenky si tam lehly před vchod do kruhovky (jsou tam gumové podložky, takže sucho a asi i teplo na černém) a čekali tam všichni až skončíme.... fakt cca půl hoďky... kozeny když tam za námi přicházely, tak mě volaly, a jak viděly, že se věnuju té "velké bílé koze", tak byly v pohodě... ňuňu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Je tam odkaz na tenhle clanek, docela mi z toho beha mraz po zadech.
    Může být udidlo příčinou náhlého úmrtí u koní? :: I - ENDURANCE
    http://www.i-endurance.cz/news/muze-byt-udidlo-pricinou-nahleho-umrti-u-koni/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A trochu relevantnich clanku. Sice se neztotoznuju s celym textem, ale libi se mi to.
    Udidla - klady a zápory | EQUIsvět.cz
    http://www.equisvet.cz/cz/clanek/udidla-klady-a-zapory.html
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A mne se porad smali, ze nemam kone ale sekacku :))
    GIO
    GIO --- ---
    no uvidime, co k nam casem pristane, a nam asi nebude prilis vadit, ze se tu casembude ponik past aniz by na nem aktualne mel kdo jezdit, bo ty dve juditiny kobyly se tez jenom pasou, tak aspon zapadne do stada.)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GIO: no proč ne - coba jsem zrovna nikdy naživo neviděla... těch islanďáků několik máme - a jo, jsou to taky osobnosti, ne že ne (ale lákají je mě proto, že nejsou plašani).... jenom prostě bych asi nebrala úplného poníčka, protože - a teď pro PSA - další pořekadlo - poníky pořizujeme pro děti, aby na nich jezdila naše vnoučata.... děti z nich rychle vyrostou a při délce života takového poně na něm nakonec skončí i ty vnoučata :-)... pokud má teda poncl štěstí a zůstane u jedné rodiny... u nás ve stájích ten protivnej shetland se přesouvá od rodiny k rodině, se mu ani nedivím, že je z toho zpruzelej a že nenávidí haranty :-(...
    GIO
    GIO --- ---
    CAROLIAN: tak ten irish cob treba taky neni vylozene maly..ma kolem 140 v kohoutku, a vice..to je skoro normalni kun
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jinak dcera poníčkovi odrostla, hledala jsem jí jiného koně, něco "většího než poník a menšího než kůň" a dopadlo to špatně (záchranka a tak)... teď jí začínám vodit na Nedoušovi, ale Ned není dětský kůň - jako on se chová slušně a holt haranta odvozí, ale funguje kvůli mě - je poměrně dominantní a sebevědomý a malou holku nejspíš poslouchat nebude... takže teď jsem ve fázi, kdy nejspíš budu čekat až holka vyroste na normální koně - protože je jí 11, má 30 kilo - na poníka je moc dlouhá, vypadá na něm jak vosa na bonbonu a na velké koně je moc "lehká"... kdybychom tu energii, čas, peníze a tréninky od začátku vrazili do nějakého většího poně, tak na něm mohla vydržet až do dospělosti / puberty...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jinak z mojí zkušenosti s poníkama, bych asi brala nějakého trochu většího... třeba islanďáka? Jednak z něj dítě nevyroste a za druhé je to poník, na kterém může jezdit i dospělý (tj. když ho budeš potřebovat něco naučit, tak se nemusíš spoléhat, že to ponclovi dokážeš vysvětlit přes dětského jezdce)... my jsme měli kliku, že jsme narazili na bázlivého poníčka, kterého si dcera dokázala "ochočit" a s kterým si fakt sedli - a který MĚL RÁD DĚTI a obzvláště malé ňuňající holčičky...

Druhý poník, který děti nesnáší a terorizuje a uznává jen chlapskou autoritu, byl (a je) docela oříšek... věčně přednasraný a vždy ho musí mít dospělý pod dohledem - jak se otočí, tak poncl se klidně vyválí se sedlem i dítětem... a vysvětlit mu věci ze sedla bych si třeba já netroufla (mám přes 70 kilo a tohle je malý shettland)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: To je fakt dobré pořekadlo :-) Přiřadím na čestné místo mezi svá oblíbená koňská pořekadla...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    GIO: no teď si přesně nevzpomínám, ale existuje nějaké řčení... něco jako že když máš valacha, tak mu řekneš, když máš kobylu, tak jí poprosíš, když máš hřebce, tak přikážeš - a když máš poníka, tak se modlíš :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: mezitim vyrostou... ;)
    GIO
    GIO --- ---
    no ono jen vybrat obycejneho ponika vhodneho k detem bude docela na dlouho se obavam.))
    PES
    PES --- ---
    GIO: Tak si dej pozor, aby se ti to nesplnilo... Oni ti COBové jsou často takoví "svoji" (vystačí si docela dobře sami se sebou, mají vlastní názor na věci včetně PRÁCE a jsou i docela tvrdohlaví a najít něco, co by je motivovalo k "akci" je občas hodně těžké)
    COB
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam