• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... tak co kůzlata? Moje kozeny mají termín za dva týdny, tak se začínám děsit :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak to nevím, to mi přijde vyšší dívčí... zvláš´T když je teď všude spousta nádherné šťavnaté travičky :-)... budu muset vyzkoušet někde jako třeba u kruhovky, kde to není tak obrostlé
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: A projít navolno brankou, otočit se a počkat až zavřeš a teprve potom (se svolením) jí si po svém umíte? ;-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Konzistentnost :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... nicméně - Nedouše jsem tuhle taky plácla přes hruď - se tlačil přese mě ven z výběhu na travičku. Takže si musel zacouvat zpět a pak šel ven na vodítku (a chodil další dva dny na vodítku) a na travičku šel až když jsem odepla vodítko kus dál na cestě, ne hned u výběhu.... vzhledem k tomu, že mi na vodítku nešlapal na paty, ani mě neporážel, tak už teď chodí zase bez vodítka - ale v brance se zastavíme a teprve když otevřu branku dokořán a uhnu z cesty, tak smí jít on... pokud začne zmenšovat vzdálenost mezi mnou a sebou při průchodu, tak půjde zase na vodítko... prostě po hlavě mi skákat nebude
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    sorry odbíhám k nemocnému dítěti... co jsem tím chtěla říct - ta ženská je přesvědčená, že to funguje - přeci vždycky koníka nakonec donutí tam jít, ne?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: bohužel.... koně se nechají domlátit k lecčemu.... třeba Cowboy, nikdy nechce s jezdkyní jet po cestě nahoru k Nedoušovi - jo, je to strašidelný, v prudký stráni, zleva plot, napravo stráň dolů a pod ní ječící kozy - plus průchod "tunelem" ze stromů... tak ho pokaždý domlátí k tomu, aby tam šel... imho kdyby ho tam párkrát vzala na vodítku a nechala ho škubat travičku např. v tom místě, kde vidí na ječící kozy, tak by bylo po problému...

(nemluvě o tom, že moc nechápu, proč majitelka pronajala Cowboye - kříženec american pony a čehosi - kterému je 23, je drobný, a má asi artrozu, často je zatuhlý a obecně není moc čilý - dospělé ženské - byť je štíhlá a relativně drobná, já bych koníka nechala dosloužit vožením malých dětí, takové to začátečnické krokování na jízdárně, ne ho honit po kopcích)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Nejhorsi ze vsech veci na svete je zastydnout s necim a neprijmat novy informace a nic nezkouset a nepracovat na sobe, protoze "uz prece vsechno vim a funguje to" :(
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no to řezání... to jsou ty ženský co "jezdí třicet let" a bičík mají zcela zautomatizovaný.... prostě kůň udělá špatnej krok a v tu ránu mu jedna přistane. Ono obecně to asi špatně není, když ta reakce je rychlá a přesná, ale bohužel v tomhle případě byla tak rychlá, že tam nebylo to rozmyšlení, zda je na místě....

Doma Nedouše nebijou sto pro, tady ho mají o víkendu občas dvě ženské, které si myslím, že ho taky nebijou - jedna ho má v podstatě jen na čištění a ňuňání, druhá jezdí s mojí trenérkou (tj. pod slušnou kontrolou)... já si fakt nemyslím, že on se bojí o sebe - jen že na sebe přenáší ten stres těch ostatních koní... on "doma" nic takového imho nikdy neviděl. Ne, že by kovbojové byli nějaké nevinné květinky, koně dřou jak koně a netrpí se jim žádné lumpárny a extrašpeky, ale nikdy jsem neviděla nikoho koně uhodit a majitel tvrdě stíhá i takové věci, jako když před jeho synkem uskočil kůň (synek sundaval podkovy, nebylo vidět co se tam stalo) - že kůň neuskakuje jen tak a že jeho koně nikdo týrat nebude.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja nemyslela tebe, ale prave nahodny lidi, co kolem nej jsou, kdyz tam nejsi ty. Ale jestli je to takovej mazak, jak rikas, tak asi fakt hlidaci reflex, no. Jako rezat kone za to, ze uklouznou... agh.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já si nemyslím, že to Ned ode mě očekává - spíš se na něj přenáší stres těch ostatních koní.... jako třeba když ten hafl uklouzl a hned dostal bičíkem - on vůbec netušil, za co dostal - uklouznul (lepivého bahna po kotníky, jsem se bála, že v tom Nedoušovi zůstanou podkovy), vyrovnal, jezdkyni neshodil - a dostal... Ned je zvyklej být zodpovědnej za koně na trailu (protože je bossův kůň a jezdí buď první nebo poslední - tj. určuje kudy se půjde, jak rychle se půjde, že ho nikdo nepředběhne - případně pokud je vzadu, tak že se nikdo neotočí, nevybočí atd.... on prostě je zvyklej dávat pozor, co se děje s ostatními koňmi - a když jsou vystresovaní, zmatení, vyděšení, nasraní nebo jinak v nepohodě, tak to vnímá a samozřejmě na to reaguje....

... a navíc si myslím, že je zvyklej, že on má na starosti koně, a jeho jezdec má nastarost turisty... jeho majitel by nikdy nedovolil turistům koně mlátit... takže jo, je tam možná to moje selhání, protože já nemůžu "turisty" seřvat, aby neubližovali "Nedovým" koňům :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Nemate to lehky. Ja tu taky jezdim ven s nejakyma lidma a pokazdy mne zaplavi takovej hrejivej pocit, kdyz Sol zvlada situace, ktery oni na pakach ne. A mam teda se Sol i stesti, ze tvoje situace se u nas nastesti neprojevuje. Nejspis je to tim, ze na ni nikdo nikdy ruku moc nevztah, protoze je porad se mnou, tak to asi neocekava.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Vubec. Asi to tu nebyl takovej narez... nebo o tom nevim.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jsou lidi, kteří prostě budou jezdit tak, jak jezdí, protože tak jezdili vždycky a mají sto let zkušeností s koňmi.... takže náš prudivej poncl je často bit a je mu rváno za udidlo a podobně... protože tak se na prudivé poncly musí. Jako poncl je hodně dominantní (držkoval i na Nedouše, který s ním udělal krátký proces a prohnal ho kolem celé jízdárny), určitě potřebuje pevnou ruku - ale spíš ve smyslu, že by potřeboval JEDNOHO KONZISTENTNÍHO jezdce...

z jediné projížďky, kterou se mi podařilo zorganizovat než začalo chcát, jsme se s Nedem vrátili - bičíky lítaly, hafl by seřezán za to, že mu podklouzly zadní v prudkým bahnitým kopci, Ned byl vynervovanej (a já taky).... jako asi největší problém co řeším, je vysvětlit Nedovi, že to, že ostatní koně jsou bití, se ho netýká... (nejde jen o bití, jde o zvykání koně na igelitové pytlíky tím, že mu mlátí pytlíkem o čumák a podobně - to jsem tu psala, jak jsme viděli odbornici na parelliho, která dokázala složit obrovského plňase na zem)... většinou to dokáže ignorovat, ale když ten druhý kůň zareaguje nějak prudce, tak Ned pochopitelně taky skočí (Ned se neplaší nijak dramaticky, ale uskakuje do strany)
    PES
    PES --- ---
    Btw. v TV dávali reportáž o tom kolik zase popadalo stromů v tom větrném náporu minulý týden - u Vás ti nepřibylo práce pro Sol se stahováním?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tak treba ja tohle vim a ty taky. Pak jsou lidi, co to tusi, ale vlastne nevi, kde je chyba, nebo jak na to. A pak lidi, co to ignorujou. V tom clanku je to pomerne jednoduse a hezky sesumirovany, tak ho predhazuju :)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tak jako tak je to stále o tom stejném - s koněm je potřeba strávit moře času + brát ho jako spolupracujícího parťáka (to ta část narážející na intelektuální aktivitu jak jezdce, tak ovšem i koně) a ne jen jako cvičební nářadí anebo dopravní prostředek podobný motorce...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    VAMPY: díky :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hezky shrnutej clanek. I kdyz ten nazev je prisernej.

Nech se nést aneb drezura s lehkostí a citem - O koních a lidech - Jak vychovat poslušného a spolupracujícího koně
    http://www.nechsenest.cz/...y/o-konich-a-lidech/jak-vychovat-poslusneho-a-spolupracujiciho-kone.html
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... tak k nám přišlo jaro.... teda na koně přišlo jaro... nevím, jestli mám Nedoušovi prozradit, že je valach :-) - zjevně si této maličkosti ještě nevšimnul.... chodí očuchávat kobyly, ohrnuje při tom pysky, Villam na něj žárlí (protože se od něj nechala očuchávat i Abby, která normálně s ušima dozadu odhání koně i lidi....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam