• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    .... jezdím kontrolovat kozenky, jestli už nerodí, dneska samozřejmě chčije jak blázen... šla jsem se podívat na koně a hned mě sprdnul že s čelovkou teda ne (mám takové to červené světlo, kozám nevadí, ale koni asi ano - chtěla jsem se podívat pže měl tmavý flek na krku, co to je, jestli se zase někde sedřel - a prej ne.... zajímavý, myslela, jsem, že to červený světlo by vadit nemuselo...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Oboji! Chvili se drbe, a pak si vetsinou odlozi a par minut (dyl mne nebavi to sledovat) tam jen tak stoji.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... a zajímavý, že několik lidí si všimlo, že jsem bez sedla, ale nikdo si nevšimnul, že mám koně jen na ohlávce a vodítku :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: a drbe se o to, nebo si fakt jen odkládá :-)

My jsme dneska jezdili jen na vodítku... po stájích (už jsem to provozovala párkrát na jízdárně). Dneska i s natočením k vratům, aby šly otevřít a složitým manévrováním... docela se mi hodí základy drezúry - mít koně mentálně rozděleného na předek a zadek a být schopná mu vysvětlit, že potřebuju krok doprava předníma nebo čtvrtootočku jen zadkem.... (Ned tohle nikdy nedělal, jemu vždycky otočí na rozcestí čumák na tu správnou odbočku a on po ní jde až do dalšího rozcestí - nějaké jemné manévry nikdy nedělal, takže fakt objevujeme Ameriku - a tyhle vrata se neotevírají samy, musím je nejen odšpérovat, ale i vlastně otevřít)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Doporucuji davat konim do vybehu ruznej odpad. Oni pro to najdou jeste nejaky vyuziti. Treba Sol je moc lina si lehat, a stat je taky opruz. Ale odlozit si pupek, to je prej dobry.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: já jsem si jen připadala jako blázen, protože až do loňského podzimu jsem o tom neslyšela - to známé uhynul kůň.... když teď Ned dělal krávu, tak první co vetka doporučila, dávat mu psylium (to by mělo pomoc písek protlačit skrz), protože písek je zjevně to první, po čem vetové jdou, když má kůň problém s trávením. No nic, tak jsem zase chytřejší (i když se vsadím, že Nedův majitel nic takového neřeší - ale zase má na seno krmelce, takže aspoň částečně koně nežerou ze země (a je v horách, kde je toho prachu méně - přes léto jsou bouřky, řeky nevysychají úplně atd.)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: to tu nastesti nemivame, uf
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jak tak koukám na Sol, tak Ned fakt bude kus chlaďase.... některé ty pohyby jsou strašně podobné.... (a jiné od toho, jak se pohybují plňasové atd.)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tady na západě a středozápadě tím koně trpí, jak je tu prašné prostředí, tak fakt "žerou písek" - ne úmyslně, ale prostě v senu je prach, jak tu osm měsíců v roce neprší, tak i tráva je uschlá / zralá a prašná a tak....

Osobně bych asi nejspíš podezřívala tu vodu - tekla voda barvy kávy s mlékem, vůbec se to neusazovalo, takže imho v té vodě bylo prostě bláto.... (já jsem jak blbec Nedovi vozila vodu v kanystrech a částečně doplňovala dešťovkou ze střechy kozího chlívku - ale mám jednoho koně, tak se to dalo zvládat)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Piskova kolika? Jako ze zrala pisek?

Uplne poprvy bez otezi a nebylo to vubec spatne!
    Sice jeste dlouha cesta pred nama, ale samozrejme nadseni velky!

remote control draft horse
    http://www.youtube.com/watch?v=hKY8hN2cM4E
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    .... hmm.... tak kolikující kobyla má asi "sand colic" - nevím jestli tuhle "radost" máte i na druhé straně zeměkoule?... kobyla je mladá, uf...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jo jinak ta podložka tam visela přes tu kruhovku celou dobu, co jsem Neda čistila, nebylo to, že by se splašil, když jsem jí tam přehodila.... tak nevím, jestli jí vítr nějak rozhoupal, nebo co ho to raplo...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dva zážitky na téma "stane se"...

včera jsem Nedovi přehrabávala seno (část mu pytluju do slow feeder) a našla jsem v něm několik cca pěticentimetrových odřezků provázku z balíku...

dneska jsem měla Neda přivázanýho za sloupek u kruhovky, přes zábradlí jsem měla hozené jeho sedlo a podložky a Ned se rozhodnul splašit kvůli té podložce... je to jeho podložka, má jí minimálně těch pět měsíců co je tady, přes tu kruhovku jí hážu vždycky, vždycky ho tam vážu - a dneska se mohl zbláznit, už jse mse bála, že mi ten sloupek vyrve a bude z toho nějaká mela.... nakonec se uklidnil, jsem ho odvázala a uzkazovala jsem mu, že je to jen ta jeho podložka, děsně na ní frkal, koulel očima... no nic, nakonec jsem mu jí přehodila, tak pak říkal, že uznává, že to byla blbost a že se stydí....

... ale jeden nikdy neví, provázek se podle mě do balíku dostal už při balíkování, stane se - ale otázka co se stane, když to kůň sežere.... při sedmdesáti koních to nemůže stájník ohlídat, ani kdyby chtěl...

... a Nedouš se po půl roce poleká své vlastní deky... a netuším proč (teda Nedoušovi ob výběh vyměnili kobylu s kolikou - a její parťák tam od včerejška pořvává a ona mu odpovídá od té kruhovky, přes půl stájí, takže hlučno a nervózno tam dneska bylo - kobylu museli dát extra, aby byla v dosahu a aby mohli kontrolovat žrádlo na obou koncích koně)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nunuuuu!
    Vědci nevěří vlastním očím. Na malé pastvině u Milovic napočítali 42 procent českých motýlů. Díky divokým koním | Česká krajina
    http://www.ceska-krajina.cz/...ne-u-milovic-napocitali-42-procent-ceskych-motylu-diky-divokym-konim/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: spíš jde o to, jestli budou na vlnu nebo tak... (masná plemena se nemusí stříhat, např., což známá třeba tady má masné plemeno ne proto, že by je chtěla jíst, ale protože potřebuje, aby jí ovce ožíraly trávu s co nejmenší údržbou).
    Kde ovečky jsou (kraj)?
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: poptej prosím, nejsou skutečně vhodné na konzum no
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    GIO: V tom pripade v poradku, Sol prave stoupla o dalsich nekolik pricek nad bezny prasokone!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: nežiju v ČR ale mám tam nějaké zemědělivé známé, mám se optat na ovečky? Už si to nepamatuju, jsou to obě holky? Co to je za plemeno (masné? na vlnu?)? Kde jsou (přibližně, aspoň kraj).
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: u nas maji kone prostoru dost, a myslim, ez zadny takovy cistotny kus tu snad krome larga nebyl, a i ten to nemel takhle vymakany...to imo nebude o prostoru.

SHAMPOO: hele zajem netrva, zaprvy bychom je nemeli kde ustajit pres zimu a za druhy nemame vhodny ohradnik a pozemek na paseni sousedi s anglickym travnikem ne uplne mileho souseda, takze to asi u nas neklapne...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ovečky budou brzy dokojené, pokud zájem trvá, už jsou to docela draci :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam