• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: u nás vlaky nemáme.... jen nálety helikoptérou (cvičení nad přehradou, v průměru tak jednou týdně)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tady je ovšem prakticky do poslední chvíle ticho (na vlak na kolejích jsou zvyklí od výběhů), ale pak to vletí na ten ocelový most a to je rachot právě ve stylu - bez upozornění, úplně jiný typ zvuku a přímo nad hlavou (kolikrát sebou trhnu i já a to vím co přijde)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Prekvapive, vlak se jakoze blizi, takze hluk roste. Prijde mi, ze vlaku se nejde leknout, protoze to neni neco, co na tebe najednou vybafne.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Ta žel. trať je vůbec zdrojem různých míst odvahy - kromě tunýlku je (bohužel na druhou stranu přes silnici, byť ta se dá v nejhorším překonat také pod mostem kolem místní říčky) v blízkosti také hodně rámusící kovový příhradový most železnice přes řeku - pokud nerozhodí koně rachot rychlíku či nákladního vlaku pár metrů přímo nad hlavou, tak už asi nic :-) Je to hned vedle místa, kam se chodí na soutok plavit do řeky.

Opět se zopakuji
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Porad premyslim, jak ukoly komcipovat samokontrolne :))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Fakt peknej tunylek! Kdyz davno jeste na Kladne jsme se Sol do takovyho taky vlezly, pod srankama. Ja jsem z toho byla tenkrat vyvalena, ze ji to nevadilo. Navic se pak hodne zuzoval, tak to musela zase vycouvat zpatky.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Nápady pěkné, ale už to pomalu bude skoro potřebovat i podpůrný personál na hodnocení některých těch úkolů :-)
    PES
    PES --- ---
    A koukám, že na foto je ještě bláto - potom jsme si s jedním z majitelů ustájených koní dali 1/2 denní brigádičku a spodní část zaneseného propustku vyčistili stejně jako plevelem a nálety navazující odtokovou strouhu, aby při deštích voda odtékala a bláto se neusazovalo na spodním konci propustku...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: A zadny mouchy!

Ba ne, tunely jsou skvelej napad. Pokud nekdo nebude chtit delat tu kterou disciplinu, tak ji samozrejme delat nemusi, at uz to bude tunel, nebo plachta, nabo stani v sedle. Myslim, ze to je snad celkem jasny, ze bych neocekavala od kazdyho, ze zvladne to, co ja se Sol. A jet bez udidla je uplne normalni, neni na tom nic vyjmecnyho, nebo nezvladatelnyho.
    Ono uz jen z principu se na takovou zabavu prihlasi spis nekdo, kdo se na to bude tesit, nez nejaka hromada nadrzenejch na vitezstvi a trhani rekordu princezen, co chteji urvat vitezstvti.

Mimojiny, jeden z ukolu, co mne napad, by byl nekde na terenne vhodnym miste, kdyz by se jezdci museli rozdelit a odvyst svyho kone z dohledu toho druhyho, tam udelat nejakej ukol a pak se vratit dohromady. Proste zavod zamerenej na duveru a pravy zvladani kone, ne toho fancy tahani za spagaty a sesnerovany krece, co se v jezdectvi glorifikuje.
    PES
    PES --- ---
    ...jen dodám, že trénuje (opravdu ve smyslu trénuje, aby to koně či hříboši znali v klidu a od mala) relativně málo kdo. Ale co jsem měl možnost vyzkoušet postupně se 3 koňmi, tak pokud Vám kůň věří a nedáte mu důvod znervóznět přímo před vstupem dovnitř, tak si to prohlédne a projde to s Vámi v klidu...
    PES
    PES --- ---
    Budu se opakovat, ale na ranči (resp. pár stovek metrů od ranče) mají koně na trénování skvělé místo "stezky odvahy" v podobě poměrně dlouhého tunýlku pod žel. náspem (tudíž lze to ještě okořenit tím, že nahoře ještě projíždí vlak, ale v tunýlku to to téměř není slyšet, přece jen nějakých 10-15m zeminy nad tím to hodně utlumí). Světlou výšku to má něco přes 2m na tom bližším konci. (Někteří jezdci to na svých koních projedou, ale to bych já neudělal nikdy, přece jen pokud by kůň poskočil/hodil hrb, tak má jezdec hlavu v betonu a krk na maděru přilba nepřilba).
    Ale na trénování důvěry, že tam kůň za člověkem vleze, a také na zvykání hříbošů, dokud jsou relativně malí, je to dobrá překážka. Když zjistí, že tam nic nekouše, tak jsou pak v pohodě i jinde. V parných vedrech mají dokonce někteří i tendenci se uvnitř zdržet, protože je tam vždy příjemný chládek (po chvíli z letního parna až zima)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    jsou pekny.. btw prvni klonovanej konovitej byl mula, byl to naky dobry muli zavodnik a jelikoz jak znamo muly nelze mnozit, sli na to cestou modernich biotechnologgii
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tady jsem ho našla na jejich stránkách s nějakou náhodnou ženskou... jmenuje Beau
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tam, co mám od nich Neda, mají mul hromadu
    Home | Pack Station Trail Rides Bridgeport CA | Leavitt Meadows
    http://www.leavittmeadows.com/
    jednoho mají jezdeckýho a půjčují ho hodně dětem... ale je pravda, že se tuhle Beau vydal s mojí dcerou do lesa.... neutekl, nic, najednou to otočil o devadesát stupňů a šel do háje :-)) (podle mě šel na tábořiště - že tam před tím vezl lidi tábořit a usoudil, že nás tam odveze taky, abychom už slezli a on mohl jít domů)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: kozu (teda hňupa) jsme zapřahali taky.... já bych chtěla pack goats... http://www.napga.org/
    ... ale na to jsou ty moje moc malý...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    mule je mula a hinny je mezek :)

mam na FB oblibenou skupinu Draft animals a tam jsou casto a taky tam obcas nekdo zapraha kozy, to by se ti libilo, ma poprsni postroj z shetlanda a meteli s vozejckem
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: obvykle se "vyrábějí" mules - tj. máma kůň, táta osel... "hinny" je máma osel, táta kůň....

nemám vůbec představu, jak to funguje v češtině?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: hele a mezek se rekne jak, taky mule, nebo je to jiny slovo? jinak jsem slysela, ze muly jsou prave dobry a klidnejsi pracanti, proto se vyrabeji :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: tady jsem našla ještě jednu zmínku o mulách...

“The mules were important,” said Curtis, “They knew the blast signal in the tunnel and would leave on their own before the actual blast.”

This made it easier for the miners because they didn’t have to coax the mules to leave as they did for horses.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: a nejde jen o ovladani kone, proste jsou kone klidnejsi a kone plasivejsi... do jeskyne by teda Oliwa nevlezla ani omylem, ona ma problem i s vlezenim do tmave stodoly, prikladam to tomu, ze vidi jen na jedno oko.. ale dobra poznamka s tim, ze do tunelu jen mezky, zajimava zkusenost
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: tak to možná pro pár kamarádů..... ale jinak mi to zavání průšvihem... na orienťáku se lidi ztratí, případně se jim splaší kůň, protože TY jsi blbě naplánovala trasu a zrovna kolem jel vlak... chození do jeskyní je taky průšvih, jak by ti potvrdili kalifornští a nevadští zlatokopové - do tunelu koně ne, jen mezky (koně se splaší, postaví na zadní, prásknou hlavou o strop, o to víc se splaší a jsou schopní se zabít)..... plus ani lidi, který znáš, nemusí ovládat své koně zdaleka tak, jak si myslí... a někdy stačí, když se ten kůň ocitne v neznámé situaci (Nedovi jsou jedno kojoti, srnci, hadi, psi, padající stromy, plašící se koně - a pak skočí kvůli poletujícímu pytlíku od svačiny...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam