• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: zalevat potrebuji, ale v rustove fazi, pak uz zas tak moc ne, ale zalezi na velkosti plodu, ty oxhearty sezerou vic vody nez naky daterina
    GIO
    GIO --- ---
    a rajcata moc zalevat nepotrebuji, odbornici tvrdi jedna konev jednou tydne ke kazde rostline,a le ja na ne prdim vyznamne, a zalevam je fakt sporadicky. a prospiva jim to, ploisen zadna uz nekolik let a vynosy slusne
    GIO
    GIO --- ---
    PES: rajcata ostrihej a dones domu na okno, ta dojdou.)
    GIO
    GIO --- ---
    NYEMI: jako Jaromír?:) s tim sem jednou fotila, mily hoch.)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Také doufáme, že na haciendě alespoň rajčata (a že jich tam potenciálně ještě je) ještě dozrají... Bohužel okurky to studené a vlhké období po 1.září nepřežily, resp. pustila se do nich ta plíseň, ale i tak, jak jsem je měl na té síti, tak jsme na haciendě měli úrodu obrovskou a více než o měsíc (skoro o dva) delší, než ti v okolí, kteří je nechali růst jen po zemi... No když už letos ta úroda na Moravě stála obecně za prd, tak alespoň něco by mohlo vyjít dobře a dlouho (ta rajčata tedy plodila hodně i přes léto, pochopitelně chtělo to střádat každou kapku i z těch několika málo dešťových srážek a posléze cíleně zalévat)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Nechci bejt skarohlid, ale pocasi neverim! Na druhou stranu mi tu rostou ty nejaky tykvovity veci a strasne moc si preju, aby stihly dozrat.
    PES
    PES --- ---
    Známý (jehož koníček nedávno měl dost hodně rozjetou hnilobu) může jásat. Má v kopytě (v jedné rýze) kavernu velikost malé jeskyně, ve které by se mohlo rozjet další kolo hniloby. Takto má šanci to nějakým způsobem řešit v příznivém počasí...
    PES
    PES --- ---
    Tento víkend (a nejspíš i navazující kus pracovního týdne) se vydařil a i meteorology (zvláště těmi, kteří od září a hlavně na začátku října prohlašovali, že léto už skončilo a bude už jen zima a deštivo) byl označen prakticky za dokonalý... Nikde ani mráčku.

PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak islanďák určitě také vyhodnotil, že ty jsi "šéf stáda" a ověřoval si, že dělá věci správně (u Tebe :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: to mi nepřijde, jako že by se diskvalifikovala... z mojí zkušenosti to dělají "všichni" koně... Jak jezdíme do hor na půjčených koní, tak mám fakt velký vzorek velmi dobře trénovaných zodpovědných koní, kteří si odšlapu svou práci.... ale v podstatě poslouchají vůdčího koně / wranglera a turista je jim šumák.
    Když jsem si přivezla Nedouše poprvé, tak fakt trvalo dost dlouho, než mě začal brát vážně. Jako on "nezlobil", neodmlouval, ale dělal si svojí práci tak, jak uznal on za vhodné. Ta vzájemná jemná komunikace do toho přišla až později...

A teď na podzim, když jsme byli na koňském vandru, tak přišel manžel s očima navrch hlavy, že si s koněm povídal - po deseti letech, kdy se mnou jezdí, tak najednou přišla situace (že jel na stejném koni dvakrát během tří dnů), že se s ním kůň začal "bavit"... a ono jsou to trochu spojené nádoby - ten kůň vypustí pokusný komunikační balónek a když se nedočká pochopení nebo odpovědi, tak se "zavře" a jede si po svém... když se dočká reakce, tak zkouší další a nakonec začne komunikovat - což samozřejmě celou jízdu zpříjemní - nejspíš pro oba, když člověk není pytel brambor a není ani brán jako pytel brambor. A jde o maličkosti, třeba když jedeme pomalu a ti před námi nám "utečou", tak domluvit koni, že to dojdeme rychlou chůzí a nebudeme za nima klusat... a že rychlejší chůzi budeme udržovat, abychom nezůstávali pozadu...

Plus si myslím, že tam je i ta "stádní" povaha - jestli ty jsi alfa, tak kůň ověřuje s tebou, že to dělá dobře... Dceři jsme teď začali půjčovat islanďáka a největší projekt, na kterém pracujeme je, že islanďák bude poslouchat dceru a ne mě... A ani to není kůň, s kterým bych já měla vztah před tím, než přišel do stájí, ale asi jak jsem větší než dcera (která má pořád třicet kilo i s postelí), tak on reaguje na mě silněji než na ní. Už se trošku mění, ale musela jsem si úplně "vystoupit" - sedím na lavičce a sleduju a dcera dělá všechno (což mi fakt nevadí, haha)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: me to moc tutu neprijde, a asi se mu bude i blbe dychat
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Tutuuu! Cetla jsem to puvodne na Times myslim, ale je videt, ze to zerou i cesi, tak to vyslo v prekladu. Jinak bacha nez na to kliknete, je to trochu k zbliti. Nebo vas to prinejmensim bude strasit v nejhorsich nocnih murach :D
    Vyšlechtěný kůň vypadá jako z kresleného filmu, odborníci vzhled odsuzují – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...lechteny-kun-vypada-jako-z-kresleneho-filmu-odbornici-vzhled-odsuzuji.html
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Nee, slava je dulezita! :))
    Kazdopadne muzu si ze seznamu odskrtnout dalsi vec, na kterou se Sol nehodi. Protoze se opet ukazalo, ze Sol je poslusna jenom proto, ze mame vztah. Ale jakmile se ji snazi ovladat nekdo jinej, tak to jako ne-eee. Ono je to mozna tim, ze Nosek neni jezdec. Nicmene vse se povedlo, pana herce strasne bavilo, ze se s nim kun vzpinal, a porad ji k tomu postival. A to se zase libilo ji, protoze to dela moc rada. Jak may deti :))
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Všechna sláva - polní tráva...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ale kdeze, zadarmo :P Proplacena byla jen preprava :)) Ale zase konisek ted bude slavnej!
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Koníček si vydělával na žrádlo? :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hvezda stribrnyho platna! Jezdil na ni nejakej Nosek. Prej herec :D

VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: tlustej:D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no hele chomout na velkyho chladaka huculovi urcite sedet nebude :)))) ale uz jsem Vampy neco nabizela ve vedlejsim klubu, tak uvidime
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já bych poncly nepodceňovala.... Nedovo (600kg QH, krátký nohy, ale široký ramena a hruď) sedlo sedí dceřinýmu islanďákovi jak hrnec na prdel....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam